Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Това не е легенда!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Това не е легенда!

    Думата ми е за селата Баткун и Паталеница, намиращи се на 15 км югозападно от гр.Пазарджик. Всъщност Баткун вече няма да го намерите на картата (ГПС-а), защото двете села са обединени през 1955г., но пък хората си се делят. Предполагам, може и да си въобразявам, но постоянното търсене на непопулярни, но интересни места ме е научило да улавям скритите между редовете обещания.
    Баткун и неговото землище са богати със старини още от времето на траки и римляни. Въз основа на надпис, вероятно от ІV в. пр. н. е., се предполага, че Баткун е било селище, което имало същата уредба като гръцките градове. То е притежавало и храм на бог Аполон. През средните векове Баткун е бил най-големият град-крепост в Пазарджишко. Бил е околийски център и седалище на митрополит. След основаването на Пазарджик през 1485 год. постепенно Баткун загубва славата си и в началото на 19 век се очертава като малко село.


    Направих си следната класация на обектите, които искам да видим:
    1. Средновековната църква Св. Димитър или както местното население са я наричали Св. Кутрулещница. В черквата е намерена мраморна плоча с надпис, от който се вижда, че основателят е византийски велможа : "Направи се от Григорий, протосватарий и дукс на Пловдив Куркуа 1090 г.". Паталенската църква е една от малкото добре запазени кръстокуполни църкви в България. Паметник на културата от национално значение. Запознах се и с легендата за опазването на църква от турците и как според нея (легендата) никога не е била разрушавана, а достига до нас такава, каквато е била и през далечната 1090.
    2. Светилището на Асклепий - изградено през втората половина на І век и функционирало до края на ІV век, когато е опожарено. В самия храм са открити кости от различни животни-овце, биволи и елени, вероятно принесени в жертва на бог Асклепий. Представлявал е квадратна зала с размери 19х19 метра. Стените са били изградени от тухли и камъни. Залата е била покрита с дървена конструкция, опираща се на стените и на вътрешни дървени подпори. В тази зала се е намирал свещен извор, известен като светилището на Асклепий.
    3. Баткунската крепост – тук нещо ми говори, че нищо съществено няма да видим и може да пропуснем…
    4. Баткунския Манастир Св. Св. Петър и Павел.
    Времето е страхотно. Въпреки, че като се сетя за Пазарджик не подскачам от възторг пред природните му дадености, районът на Паталеница определено е хубав. Пръв на пътят ни е манастирът. Основан през 12 в, 2 пъти разрушаван, като след 1774 е възстановен отново, но с променено място и по-малък.Манастирът е давал подслон на много известни местни хайдушки войводи - Тодор Банчев, Бейко Гащанов и на техните хайдути. Тук е отсядал и Васил Левски. Днес манастирът прилича на нещо средно между градина и двор на институт по животновъдство с каменна черква по средата.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04742.jpg
Прегледи:2
Размер:310.3 КБ
ID:5906039

    Задушница е и има служба. Надничаме плахо, като хора, които нямат религиозно образование и представа за правилното поведение в божия храм. Вътре е свещенникът, едно момче и една госпожа, която ни обръща внимание. Привлечена съм от видимо много старите икони. „Да, казва госпожата, те са от старата църква, сякаш споенава 13-ти век, но тя не е била точно тук, а …(незнам си къде)”. Питам я за крепостта. Незнае. Питам и за светилището. То било над манастира, по коларски път се тръгвало… обаче къде точно… И понеже продължавам да разпитвам получавам благо порицание – Как може да се интересувам от такива не свети неща в Божия храм! Незнам откъде ми дойде това възпитание да замълча и да не развия размисли на тема „Що е то святост и има ли почва у нас”. Обясних, че ме интересува единствено историческата страна на нещата и се изнесохме с 200.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04743.jpg
Прегледи:2
Размер:97.5 КБ
ID:5906040

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04745.jpg
Прегледи:2
Размер:262.1 КБ
ID:5906041

    Следваща сцена – намира ме се на селски площад с хубава чешма, хубава вода и интересни хора.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04749.jpg
Прегледи:2
Размер:355.4 КБ
ID:5906042

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04748.jpg
Прегледи:2
Размер:297.9 КБ
ID:5906043

    От една къща се изстрелва Дядо Ви и право при нас. Дядо Ви е на 78 г., с един зъб в устата, хем фъфли, хем заеква и нищо не може да го накара да млъкне.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04750.jpg
Прегледи:2
Размер:296.6 КБ
ID:5906044

    Питам за Старата църква. Ааа, тук сме в Бактун, пък тя била в Паталеница, ама ако съм го качала на мотора той щял да ми покаже къде е и после да го върна. Откланям поканата. Но пък там бил Бактунион (крепостта), искаме ли да ни води? Да ни води, защо пък не, близо било. Пита ме от къде съм и въпреки уклончивия ми отговор „от софийско” (никога не казвам директно от София”), научавам за дъщери и внуци, всичките от София. Прехвърлям топката на Нели -„А тя е от Бургас ” ООО, той и там имал познати, бил ходил на море от Дома за деца и юноши. И така стигаме до едно зидче метър дълго на 80 санта високо, Дядо Ви се хваща за него и започва с възторг „ Ето, това е Бактунион, как са го градили,вижте колко е здраво, още не е паднало...”. Възхиващаме се на още 2 такива зидчета, черпи ни с „истинска балканска вода”, съжаляваме пред „Дома за деца и юноши”
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04753.jpg
Прегледи:2
Размер:236.1 КБ
ID:5906045

    Получаваме няколко съвета за живота, включително „И като се зажените момичета много внимавайте, то е като да бръкнеш в торба със змии!”. Мотор имал преди, пък сега само ладичка. „ Караш ли я?”, „Карам я, всичко правя аз – и тук снишава глес, все едно някой ще го чуе, а и да го , трябва и да го разбере – само по булки не ходя, защото вече не мога”.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04755.jpg
Прегледи:2
Размер:272.7 КБ
ID:5906046

    Добър екскурзовод имахме, само дето нямаше нищо за гледане.
    И ето ни пред „Св. Димитър”. Заключена е зад висока ограда, но има телефон за контакт и след учтив разговор сме помолени да почакаме 10 мин.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04756.jpg
Прегледи:2
Размер:150.4 КБ
ID:5906047

    Чакаме...
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04758.jpg
Прегледи:2
Размер:254.5 КБ
ID:5906048

    Идва г-жа Стойна ...(за мой срам не съм запомнила фамилното име). Тя с голяма всеотдайност ни разказва за църквата, за историята на селата, за защитниците им, отговори на различните ни въпроси и изобщо дали съм запомнила и половината от информацията... Била е бибиотекарка в селото, докато благодарение на упорството и Пазарджишкия музей разкрива щатно място, за да може църквата да бъде показвна на желаещите.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04767.jpg
Прегледи:2
Размер:275.8 КБ
ID:5906049

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04770.jpg
Прегледи:2
Размер:299.6 КБ
ID:5906050

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04762.jpg
Прегледи:2
Размер:80.5 КБ
ID:5906051

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04764.jpg
Прегледи:2
Размер:77.1 КБ
ID:5906052

    Ето я легндата, оказала се истина: По време на турското нашествие хората решават да запазят църквата и я зариват с пръст, на мястото се образува могила ,те се отдават на робство, а църквата потъва в забрава.
    През (около) 1840 г. , по време на силна буря, дървото на върха на могилата, чиито корени били прораснали в купола пада и зейва дупка. Решавайки, че е кладенец, двама души от селото се спускат долу и къде попадат! – в пищната църква, запазила се непокътната. И тук вече г-жа Стойна цитира спомени на реални хора, как на празници водачът на хорото довеждал хората при могилата и всички се включвали в изнасянето на пръстта. От стоенето под земята обаче, се е образувал конденз, който бил поктил старите стенописи с прозрачна солна пелена, хората не оценли стойността им и нанесли най-голямата вреда в историята на Св. Кутрулещница – измазали я едно хубаво и я изписали наново. Също така, тъй като била тесничка за всички миряни я разширили и всичко това им отнело над 20 години.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04766.jpg
Прегледи:2
Размер:87.4 КБ
ID:5906053

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04760.jpg
Прегледи:2
Размер:86.1 КБ
ID:5906054

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04759.jpg
Прегледи:2
Размер:240.3 КБ
ID:5906055

    И така до 1970 г. когато проф. Ат. Божков разкрива старите стенописи, прави сравнение с подобни паметници на културата в Гърция, Италия, Македония и др., датира изграждането и изписването на църквата към края на ХІІ век и определя изключително високата и стойност. Църквата е рестврирана при затворени врати, в тайна от обикновенните хора и заключена.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04772.jpg
Прегледи:2
Размер:70.2 КБ
ID:5906056
    Life is short, break the rules, forgive quickly, love honestly, laugh easy, ride often, ride free and never regret anything that makes you smile!!!

  • #2
    От: Това не е легенда!

    Хубави места.
    Кой знае колко още подобни има пръснати из България, забравени, но си струват да се посетят.
    .

    Коментар


    • #3
      От: Това не е легенда!

      Много тъжно .................. и като се замисля, такива местенца има не едно и две в милата ни Родина.
      Жалко ......
      Ако ще нафтата и без пари да я направят, пак че краднем!
      Само DIESEL !!!

      Мечтата на всеки леопард е да има гащи от курвенска кожа.

      Коментар


      • #4
        От: Това не е легенда!

        Ходиш на ненормални места. Дано няма зима тая година...
        You'll never find out - I got no key hole....

        Коментар


        • #5
          От: Това не е легенда!

          Браво, Мария! Тези села даже не съм ги чувала... А историята за църквата, запазването, намирането й и изобщо съдбата й е невероятна. Още утре ще я препратя на най-голямата ти фенка да я оцени професионално

          Коментар


          • #6
            От: Това не е легенда!

            Както винаги е много интересно. Скоро се надявам да имам път натам и със сигурност ще го посетя това място.
            Очаквам следващата твоя разходка.

            п.п. А за църквата, и аз си мислих как са я засипали с пръст, как е оцеляла толкова векове, съдбата и. А, ако по това турско робство бяха засипвали всичко с пръст, кой знае колко запазена история щяхме да имаме сега.

            Коментар


            • #7
              От: Това не е легенда!

              Интересни места!Благодаря за споделянето.
              0осем9осем7шест0осем7едно
              Миро

              Коментар


              • #8
                От: Това не е легенда!

                Какво да кажа ?
                Всеки път все по интересно.
                И хубаво. Благодаря !
                Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

                Коментар


                • #9
                  От: Това не е легенда!

                  Много хубави места! Браво!!
                  За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
                  Honda Dominator 650
                  088ЧЧ93979-->Борис
                  0878956Ч38-->Борис

                  Коментар


                  • #10
                    От: Това не е легенда!

                    Първоначално публикуван от ili4 Преглед на мнение
                    Ходиш на ненормални места. Дано няма зима тая година...
                    ХА ха : )))). Илич ме разсмива!. Миналия път каза, че местата са само "невероятни"
                    Life is short, break the rules, forgive quickly, love honestly, laugh easy, ride often, ride free and never regret anything that makes you smile!!!

                    Коментар


                    • #11
                      От: Това не е легенда!

                      Ти 'земи си купи GPS... Всички ще намажем!

                      невероятни - не са вероятни
                      ненормални - не са нормални
                      нелегенда - не е легенда
                      You'll never find out - I got no key hole....

                      Коментар


                      • #12
                        От: Това не е легенда!

                        Това е първи картофен пояс Дебращица, Црънча, Паталеница и Баткун. Малко по-нагоре в Родопите след Ракитово е Дорково. Над него на 6 км е крепостта Цепина, до която има асфалтов път от селото. Точно до селото на 500м, пък е най-голямото палеонтологично находище на фосили в цяла Европа! Има кости на мастодонти, мезопитеки, хипериони и други от преди 5 милиона години. Много малка част от това находище е разкрита. Част от кокалите са отнесени във Франция, но има и в палеонтологическият музей в София, и в Асеновград. Имало е проект на място да се направи нещо, но не знам дали е осъществен. Който го интересува да се разходи до Дорково пред Велинград.
                        Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
                        Златомир Попов - Forry

                        Коментар


                        • #13
                          От: Това не е легенда!

                          Аз съм втрещен от постъпката на хората преди години - да я засипят с пръст та да се запази!!..сега всичко се разпада и на никой не му прави впечатление
                          Пари нямало и прочие. ..истината според мен е че Човеци не останаха!

                          Коментар


                          • #14
                            От: Това не е легенда!

                            Мими, Валя съм и ти пиша от Сардения - очарована съм от стира ти и хобито. Каня те тук за седмица с приятеля ти и моторите, та покрай вас и ние ще се накефим !!

                            Коментар


                            • #15
                              От: Това не е легенда!

                              Първоначално публикуван от infor Преглед на мнение
                              Мими, Валя съм и ти пиша от Сардения - очарована съм от стира ти и хобито. Каня те тук за седмица с приятеля ти и моторите, та покрай вас и ние ще се накефим !!

                              ))) страхотна покана. Много благодаря! Започвам да мисля по въпроса!!!
                              Life is short, break the rules, forgive quickly, love honestly, laugh easy, ride often, ride free and never regret anything that makes you smile!!!

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X