Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кръгчета по Халкидики

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Кръгчета по Халкидики

    Не е точно пътепис, но реших да споделя моите мото-преживявания из близка Гърция, вдъхновен от пътеписите в този раздел

    От 2-3 години аз и семейството ми избягваме родното черноморие, поради известни на всички ни причини и ходим на море в Гърция в курортното градче Неа Врасна- точно до полуострова Халкидики от страната на Атон.
    Само на 300км. е от София, чисто е, няма много хора, хотелите са евтини и добри, а за плажовете... България има към 600км. брегова ивица, а Гърция около 12 000...и то с пясък и скали , а не бетон.
    Първите пъти като бях забелязах пътищата и съжелих, че съм с кола. Не издържам само да седя и да се пека на плажа, а там рядко има и вятър за сърф, така че вечер ходих с колата да карам по завоите на полуострова в търсене на малко екшън.

    Последната година се организирах- закарах ремаркето за кросовия мотор при майстор-приятел, разширихме му скобите и стана годно за превозване на Хорнета ми. Извадих му зелена карта, натоварих семейството и багажа с мотора и газ към Гърция...




    Вече сме там с жена ми Хриси, малката Лия (на 2г.) и още по-малкия Йоан (на 1г.)



    Лия също си пада по моторите. Пали хорнета сама и дава газ на място. Много я возих там на резервоара, но все по-силно иска и вече работата става сериозна. Още малко и ще купувам крос 50 сс




    Малкия за сега кара само воден самолет




    Отговорен баща съм аз.




    Вечер е малко скучничко там по принцип, но като си с децата няма начин да скучаеш.




    Като духа има какво да правя. Е така изглежда плажа. Това е преди обяд юни месец. След обяд идват хора, но на човек се пада сигурно по половин декар пясък На дивите плажове няма жива душа.




    Ведъж както си карах така и спря вятъра. Плувах час и половина до брега с всичките такъми. Добре, че си карам с жилетка.





    Тука пък един порив ме дръпна и дъската ми отплува за Турция. Добре, че този рибар познава теченията и я намерихме след 4 часа в морето.






    После бабите дойдоха и при всяка възможност щом нямаше вятър обличам екипа и газ да разузнавам. Карането без посока е едно от най-големите ми удоволствия и с шосейката и с кроса.




    Такива са пътищата- страхотни, а колко е близо до надупчената София. Няма дупки, няма трафик, няма полицаи. Рай.





    Стратони на Атон.












    Е такива разни виреят наоколо.





    И такива дребосъци. Тази май ще лети като порастне.









    Това е последната точка на Атон разрешена за туристи. Нататък са манастирите.





    Самотния ездач. Взех и жена ми веднъж, ама няма как да оставим децата и повече карах сам.




    Много е красиво, виждат се много острови, има и планински и по-равни райони. Пътят или се вие по крейбрежието или прекосява през планината.






    На всякъде е подредено и има много църквички.





    Точно стигнах до този ферибот и сериозно се замислих дали да не скоча с мотора на палубата му, понеже точно тръгваше, но добре, че се въздържах, защото се оказа, че отива до един остров и следващия на връщане е чак вечерта.




    Има сигурно стотици такива плажчета без жива душа, а повечето са напълно диви. Уж е забранен свободния къмпинг, но местните ми казах, да не се притеснявам.






    Ето го и моят верен кон.




    В планината, селцата са много китни с поддържани, красиви къщички. Хората си живеят спокойно и приятно поне на пръв поглед.






    Това е в по-вискоките части.





    Ето такива са пътчетата, които прекосяват напряко през планината. Тук е ниско, има и горски пътчета. Така един път в гората насред нищото , на едно кръстовище срещнах банда тийнейджъри с коли резачки, които се въртяха на пили. Гърците обичат да карат. Пистата на Серес е на около 60км.






    В Аспровалта забелязах няколко такива машинки. Питах ги, но няма мотокрос трасе наблизо, затова пък планината е цялата прорязана от черни пътища и пътеки. Следващият път ще взема и кроса. Иначе разбрах, че близо до Катерини има мотокрос -пясъчно трасе на 500м. от морето, което се полива всяка сутрин и е 10 Е на ден таксата за каране. Казва се Литохоро.






    Това е градчето Олимпиада. Много приятно рибарско селце със страхотни рибни ресторатнчета по брега.




    Халкидики има три ръкава- полуострови. От Солун: Касандра, Ситония и Атон. Това е на средният- Ситония. И трите са доста различни, но много красиви. Всеки полуостров е с обиколка от около 100км.



    Предишната година, когато бях на това място нямаше такова пристанище.





    Търсих ферибот да се върна на Атон, но беше чак на сутринта и си се върнах на ход. Този ден навъртях към 400 км. Там няма магистрали и се поизморих, но с шосейката трябва да мине човек поне толкова, за да се накефи, докато с ендурото и 150 ми стигат.. с кроса пък и 1 ч. ми е достатъчен : )










    Представям си с лодка , колко е приятно да си плуваш наоколо и да си спираш в такива заливчета.





    Някъде между Ситония и Атон.







    Атон - поглед от Ситония. Там някъде са манастирите, които са забранени за посещение от жени и въобще достъпът е ограничен.




    Ето едно типично пътче. Няма дупки да те разсейват- само прекрасни завои.





    Този крайбрежен участък беше около 10-тина километра. Страхотен едър асфалт. Точно тук е по-тясно, но иначе е 4-лентов. Тук идвах и се пусках по 20 пъти нагоре и надолу. Тамън се зарадвах на тези с двамата с чисто нови Хаябуси, обърнах и ги догоних, ама нещо явно не им се ръчкаше и си караха бавно. Така и не си намерих някой, с който да се позабавляваме. Имаше няколко мото- туристи. Повечето караха Suzuki V-Stream и си возиха жените.













    Та така. Който не е ходил да скача на мотора и за един уикенд става да се иде: 300км. отиване, 300 връщане и там има хотелчета, къмпинги, магазини на същите цени, бензина е същия, само ресторантите са скъпички, но не е нещо ужасяващо. Природата е супер, а и има много исторически места. Определено си заслужава. Имайте предвид че Август е прекалено горещо, но от Май до края на Септември е страхотно и за къпане.
    Последно редактирано от iassen; 20-12-09, 18:29.

  • #2
    До: Кръгчета по Халкидики

    Впечатлен съм ! Изглежда красиво , чисто и спокойно , ако имам възможност не бих се и замислил за да отида. Страхотни снимки !

    Коментар


    • #3
      До: Кръгчета по Халкидики

      Това лято ще ходя на Олимпиада и ще взема и ЦРФ-а. Ако се улучиме по едно и също време ще караме заедно. Ще пишеме в тази тема като затръгваме....до лятото има време.

      Коментар


      • #4
        До: Кръгчета по Халкидики

        Първоначално публикуван от superMAX Преглед на мнение
        Това лято ще ходя на Олимпиада и ще взема и ЦРФ-а. Ако се улучиме по едно и също време ще караме заедно. Ще пишеме в тази тема като затръгваме....до лятото има време.
        Ееее супер! даже и там видях едни момчета от Ставрос с црф 250 : ))

        Коментар


        • #5
          До: Кръгчета по Халкидики

          Втори ръкав е моторджийския и за асфалт и офф.,но наистина и другите два не са за подценяване.Ние често ходим на Ворвору на Ситония,като на връщане се отбиваме в Олимпиада,първото кръчме на плажа идвайки от Атон го държат българи и имат и хотел.
          Животът не се мери с броя вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни!

          Коментар


          • #6
            До: Кръгчета по Халкидики

            @iassen "...Иначе разбрах, че близо до Катерини има мотокрос -пясъчно трасе на 500м. от морето, което се полива всяка сутрин и е 10 Е на ден таксата за каране. Казва се Литохоро...."
            И там има много прилични къмпинзи и градчето е симпатично.
            Най-уникално е че там може да се кефиш на морето и за 30км и 2000м.н.м, Олимп с раскошния планински път за каране, както и типичните за ГР музеи.
            Но няма начин да се кара в националния парк със строг режим на охрана.

            П.П. За съжаление и аз установих че местата по нашето черноморие са все по-малко и се заглеждам по Гърция и Турция.
            Браво за решението което си взел за теб, семейството и мотора!
            Прикачени файлове
            Последно редактирано от fozy; 29-12-09, 12:46.
            още за мен на ВВВ//sites.google.com/site/fozysite/home

            Коментар


            • #7
              До: Кръгчета по Халкидики


              Направих клипче:



              Нещо не бях снимал много качествени неща- все в земята или тресе, жена ми все не ме хваща в интересните моменти..., ама май стана накрая.
              Последно редактирано от iassen; 30-12-09, 21:19.

              Коментар


              • #8
                До: Кръгчета по Халкидики

                Ухааа, страхотни кръгчета си направил! Гледах как ги отнесе ония с хаябусите. Като знам как караш малко са тези , които могат да издържат на темпото, били те и с хаябуси . ЧХГ и много безавариини километри през 2010!

                Коментар


                • #9
                  До: Кръгчета по Халкидики

                  Първоначално публикуван от Luke Преглед на мнение
                  Ухааа, страхотни кръгчета си направил! Гледах как ги отнесе ония с хаябусите. Като знам как караш малко са тези , които могат да издържат на темпото, били те и с хаябуси . ЧХГ и много безавариини километри през 2010!
                  Мерси и на тебе много приключения през 2010
                  А те хората си караха бавничко. Жалко, че нямаше с кой да караме. То и сам става, ама в ескадрила е по-забавно. Дано да се засечем с колегата superMax с кросаците поне тая година и да превземем билата .

                  Коментар


                  • #10
                    До: Кръгчета по Халкидики

                    Първоначално публикуван от iassen Преглед на мнение

                    Направих клипч...

                    С каква камера е направено това?
                    Зима иде

                    Коментар


                    • #11
                      До: Кръгчета по Халкидики

                      Предимно с ето тази:


                      а тази , която я хвърлям във водата е такава:
                      Последно редактирано от iassen; 03-01-10, 05:12.

                      Коментар


                      • #12
                        До: Кръгчета по Халкидики

                        Браво колега .На това му казвам почивка. И на мен вече ми е традиция. Дойде ли май - газ надолу . Една седмица ,само тегели
                        из Гърция ,лежане и ядене.

                        Коментар


                        • #13
                          До: Кръгчета по Халкидики

                          Яска,

                          Благодаря за хубавите снимки и клипа....забавляваш се както трябва.....

                          ЧНГ и много мото-часове!!!!


                          Поздрави,
                          търся си подписа....

                          Коментар


                          • #14
                            До: Кръгчета по Халкидики

                            ... Хубаво си се повозил из Халкидишкия полуостров ...
                            Аз също съм бил там, ... и както ти е било хубаво времето... си представям какво каране е паднало по хубавите завои и на трите ръкава ...
                            Желая ти още много такива преживявания ... които да споделяш с нас ...
                            По-добре мъртъв, но пич,... отколкото жив скапаняк!...

                            Коментар


                            • #15
                              От: Кръгчета по Халкидики

                              Яска, много приятна тема си спретнал. Браво! Чак сега я забелязах.

                              Клипчето също е на ниво. Много приятно.

                              Поздрави,

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X