Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Гърция - до Метеора и обратно- ранна пролет 2011

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Гърция - до Метеора и обратно- ранна пролет 2011

    Да нахвърлям някои мисли и емоции от това ми пътуване . Понеже всяка година си правя откриване на мото-туристическия сезон, тази година се спрях на Гърция . Причини - минавал съм само транзит от там , на юг е ( уж по-топло ) , море , природа , уникални места – Метеора и т.н. Разполагах само с два дни и ограничен бюджет - колко изненадващо – за пореден път.
    Както и да е , въпреки страховитите прогнози , които се оказаха реални , събрах багажа и потеглих . Маршрут Видин ( Сф) – Сандански – спане в града , хотел – 30 лв . На сутринта – след 9 ч. тръгване за Гърция , времето облачно и ветровито - между 7 и 10 ц , като предпочиташе по-ниската си стойност. Минаване на границата – нашето КПП пусто , спрях в недоумение и питах един служител – обясни ми че пропусквателният пост е на гръцкото КПП – обединено било. Там двама служители ми погледнаха личната карта и това беше . Талон на мотора никой не поиска , същото стана и на връщане. След границата започва строяща се магистрала . В общи линии , като изключим пътя Гравена – Каламбака( Метеора) , и няколко участъка около Лариса , пътя е изцяло магистрала или двулентов еднопосочен . Поради малкото( че и и кофти ) време с което разполагах , бях принуден да се придържам към този път – нещо не типично за мои пътувания , просто не обичам магистрали. Студено време с дъжд и вятър – неочаквано неприятна комбинация . Направих няколко снимки на скалите ( мястото е наистина уникално , Област Тесалия е красиво място) и се запътих към Катерини . Спане на хотел ( резервиран по Нета) – 35 Е , с включена закуска – най-евтината оферта, в хотела имаше 7 посетители , всички българи. Олимп бе забулен в облаци , така и не го видях , но по стръмно изкачващите се склонове съдя че е красива и впечатляваща гледка. Катерини – аз лично съм раздвоен – в детайли е разочарование като курорт , но сезона все пак не беше започнал. Иначе си е с типичната гръцко-средиземноморска архитектура. Банкомати няма никъде , плащане с карта – минимални шансове. В църквата посетих неделна литургия – много народ, облечени като за парад. По автомагистралите бензиностанции има много рядко , на едно място с почти угаснал мотор се добрах до бензиноколонката. Цена на гориво А95 – около 1.7 Е. Таксите за мотор гравитират около 2 Е, плаща се директно , не си взимаш първо билет , кредит-карти не признават.
    Та да се върна на ранните пролетни дестинации – имам чуството че сезоните се изместиха с един месец – толкова студ отдавна не бях усещал. Към романтичното усещане за понятието „пролетен дъжд” , добавих асоциациите всепроникващ, студен , продължителен и някои по-нецензурни. Вятъра ми беше постоянен съпорт , но странично или челно , и ме товареше с усещането че карам с 200 км/ч. Студа – в комбинация с горните две МЕТЕО-понятия е меко казано неприятен. На Петроханския офроад имаше и сняг , загубих си част от багажа из подскоците, видях това на Берковица и качих пак прохода обратно, като по пътя се стъмни. Прибрах се късно , посинял и почти неадекватен , кажи-речи , сутринта видях по ТВ то че температурата в региона е - 1 Ц, но пък последните километри ми беше адски готино.

    След отбивката на Гравена за Каламбака - беседката при моста.

    Опити да уплаша някой по района, но времето беше свършило това по-добре от мен.

    Красиво и уникално място наистина - снимано е някъде между Каламбака и Кастраки.По върховете са манастирите, скалните ниши също са били ползвани някога.


    Курортчето Катерини.

    Хотела.

    Приятна вила.

    Площадчето пред църквата.

    Малко преди да се изкъпя... но не в морето, а в хотела .

    Претъпканият плаж.

    Панорама.

  • #2
    От: Гърция - до Метеора и обратно- ранна пролет 2011

    Браво, чудесно откриване си направил, като изключим студа.
    Аз си мисля за подобно возене, до Гърция, но еднодневно до полуостров Халкидики. Нещо подобно, но ще изчакам да се постопли.

    Коментар


    • #3
      От: Гърция - до Метеора и обратно- ранна пролет 2011

      И аз си имам любими местенца в Гърция, които ще се радвам да посетя отново и през тази година (Делфи и Лефкада).
      Животът не се мери с броя вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни!

      Коментар


      • #4
        От: Гърция - до Метеора и обратно- ранна пролет 2011

        Гошо що не се обаждаш, като тръгваш така набързо бре?
        Вярно че голям студ си брал, но можеше да не го береш сам
        ______2
        Е = MZ

        Коментар


        • #5
          От: Гърция - до Метеора и обратно- ранна пролет 2011

          Е ... то си беше малко мазохистично твърдоглавие, не предполагах че при подобни перспективи за изключително преобладаващо време(без прекъсване ) , някой ще се реши да покараме.

          Коментар


          • #6
            От: Гърция - до Метеора и обратно- ранна пролет 2011

            Човек, като ти чета пътеписите и все зъзна от студ.

            Мотора как беше?
            You'll never find out - I got no key hole....

            Коментар


            • #7
              От: Гърция - до Метеора и обратно- ранна пролет 2011

              Бе то като се замисля , последните години , тия пътувания , които съм описал , си е все едно съм около полярния кръг. За мотора - да не звучи като реклама , че го продавам - приятно съм изненадан - страхотен двигател и возия , никакви проблеми , разхода около очакваното. Като се има впредвид че е пълнолетен ( 20 тина год. ) - останах с прекрасни впечатления. И , да не съм толкова възторжен - отвратителни фарове , но всъщност не бяха регулирани , че не мислех да карам по нощите . А ти що като идваш не се обаждаш , ами дочувам от тук-от там ?

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X