Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Планиране на мотопътешествие

Свий
Това е залепена тема.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Планиране на мотопътешествие

    Темата произлиза от тук


    Искам да споделя някои размисли за плановете по принцип и в частност моят за Памир.

    Романтичното схващане, че всеки опит за плануване "разваля усещането за свобода", пречи на "мига и спонтанността" и т.н. в пътуване като това е дълбоко погрешно

    Имам предвид следното. Към днешна дата е напълно невъзможно да се събудите с идеята, че денят е прекрасен и ужасно, ама ужасно много ви се ходи в Памир, да отидете до печката за едно по-силно кафе, после една бележка на хладилника "В Памир съм. Ще ти се обадя, когато мога ..." да слезете в гаража при мотора и с всичката газ да поемете на изток ...
    При такъв вариант, най-вероятно ще стигнете до другия край на Турция, където ще ви обяснят, че трябва да се върнете до Истанбул за да получите виза за Иран след около две седмици, която вероятно няма да получите поради липса на покана и т.н и т.н.
    Ако все още сте упорит – шляете се в Истанбул две седмици, имате огромен късмет и получите визата, отправите се отново към границата с Иран, в крайна сметка стигате до следващата граница с Туркменистан, където става ясно, че нямате виза и трябва да се върнете до Техеран, където разбирате, че туркменистанското посолство си е сменило адреса, работи с граждани между 10:15 и 10:30 в сряда (но, не всяка сряда) и когато тази сряда настъпи, вие разбирате, че абсолютно не може да получите транзитна виза поради липсата на виза за следващата държава, а именно Узбекистан и т.н. Ако пък факта, че от да речем два месеца вие не карате мотор, а дремете в очакване на повдигането на решетката на поредното гише пред различни сгради, в различни градове .... не ви е попречил на ентусиазма и сте успели да се набутате един – два стана по-напред, може с изненада да установите, че следващият „стан” не е длъжен и всъщност не ви дава виза, което пък прави връщането ви по обратния път почти невъзможно и варианта е да продадете мотора си и да се отправите към летището ....
    Ако пък не искате назад, а напред и само напред. Чакате. Разбира се дошла е зимата и на вас ви се налага да поизчакате още да се стопят снеговете в Памир,но какво толкова – важно е приключението ....

    Тук въпроса с цената въобще няма да го коментирам – вие сте „над” тези прозаични неща ...

    Защо го пиша всичко това?! Знам, че на голямата част от пишещите тук, това им е ясно ... Пиша го заради четящите. Онези, които ще се отправят един ден нанякъде и за които е важно да изоставят романтиката и да вземат да посмятат. Това направление изисква план. Доста прецизен. План, който да може да поеме и грешките от плануването и да предполага резервни и т.н. планове

    Ето как изглежда моят към днешна дата

    Последно редактирано от Димо; 09-03-10, 15:58.
    ______2
    Е = MZ

  • #2
    До: Централна Азия - 2010

    Абсолютно! И двете крайности са нежелателни. Едната си я описал много добре, а другата е гонене на резервации всеки ден...

    Както казват хората - "плановете са непотребни, но планирането е безценно!"

    Планирането помага да разберем проблема, да го "моделираме", да намерим зависимости, да минимизираме риска.

    Поздрави за доброто планиране! За мен това е голяма част от удоволствието...
    You'll never find out - I got no key hole....

    Коментар


    • #3
      До: Централна Азия - 2010

      Димо, страхотна време-диаграма! Ей, личи си кой 'мениджърства' за да преживява. И на мен често ми идва инцидентно да хукна на някъде, но сега се сетих, че нямам лепящи бележки за хладилника. С други думи и за това пак планиране си трябва.

      Коментар


      • #4
        До: Централна Азия - 2010

        Този "план" е абсолютно измислен Предизвикан е от нуждата да се "моделира" както Или4 е писал проблема, и поради нуждата да се посочат дати в бланките за визови молби. Единственото критично точно нещо в него е оцветено в ярко червено. Три или пет дни за транзит на Туркменистан. Ако не стигна на време, няма да успея да вляза или съответно изляза на време. Първото ще прекрати пътуването, а второто ще го оскъпи ... много. Иначе е направен така, че да е възможно да се съкрати почти наполовина по време или да се удължи. Общо взето идеята е, ако ти се кара по 500 - 800км на ден - караш. Ако не ти се (или се наложи) и искаш да останеш някъде още ден, два - три - пет ... ами има ги

        Тук същественото е, че докато US визата (примерно) е за 30 дни, които текат след влизането ти в страната (когато пристигнеш) - тези без изключение са с точни дати. Нещо повече - трябва да се посочи и пункт на влизане, съответно излизане ...
        Айде сега недей да плануваш


        П.П.
        Лъчо и без бележки става. Можеш да го напишеш с жълто на снега
        ______2
        Е = MZ

        Коментар


        • #5
          До: Централна Азия - 2010

          Ама по-вярно не можеше да се напише. Браво.
          Аз лично не познавам човек, който пътува някъде и не планува. Дори едно ходене до Градешница пак е свързано с планиране - каде ще се видим, в колко часа, какъв е маршрута. За нашето пътуване си направихме маршрута, "графика", купих цялото оборудване за мотора и си викам айде свърши се. Да ама не. Оказа се, че точно дребните неща, които са необходими за пътуването най-трудно се планират - дрехи, палатки, аптечки, хапчета и т.н. уж дребни, ама от две седмици сме полудяли да пращаме мейли, да правим срещи с най-различни хора и още куп неща.
          От друга страна обаче планирането е наложително, защото имаме ограничение откъм финансии и най-вече време. Дай боже някой ден всички да разберем как се пътува без тези ограничения.
          Димо, за това ярко червеното съм сигурен, че за 5 дни ще минеш Туркменистан. Нашите също ще са с точни дати, а и миналата година в Сирия и Йордания също бяха така.

          Коментар


          • #6
            До: Централна Азия - 2010

            Страхотна графика. Така прилежно направеня че се учудвам че не е на Майкрософт-Прожект (примерно). Допад ми постове споделящи стъпките за ваденето на визи, доста досадна и непосилна задача сподер мен.
            Има, няма ограничения аз винаги ще си правя план. Самото планиране е голяма част от тръпката. Неминуемо научаваш много за историята, географията, навиците .... Намираш хора които вече са минали от там.
            С две думи ми е много приятно, празник за ума и душата. Частно казано в момента имам начертани в различна степен 3-програми, като по единия маршрут мога да тръгна практически веднага.

            Може би небива да разводнявам конкретната тема, но тук се повдигна въпроса а и няма конкретна.

            Бих ви попитал: Какви са водещите ви точки/стъпки в съставяне на един маршрут? Колко преди пътуването започвате планиране? От къде черпите инфо и вдъхновение? Кое е водещо, мястото, път, забележителности, каране. др.?

            Аз го правя така:
            1. Аз тръгвам от кота "0" - Свободни дни,сезон->средства>> определя се посоката
            2. От резултат за място свободно нахвърлям на карта маршрут и ->получавам дистанция и дистанция. Тук винаги има субективен фактор, предварително ми се иска нещо.
            2а. Бърз преглед, за необходими специфични документи. При необходимост се стартира събирането им.
            3. От средно дневния пробег+дни за почивка и от т.2 разбирам дали е осъществимо. Ако се налага намалям или разтягам.
            4. Определям местат за спане според ->2 и воден от принципа- че не е важно как работим а как почиваме. Тук наблягам, тъй като по-често ползвам палатка и условията са различни, евентуална възможност за free-camp. Проучвам цени и възможност за хотел, бунгало и .... ако времето и ситуацията се влоши много.
            (т.4 търпи корекция съобразно т.5)
            5. Ако резултата не ми допада ->т.2; ако ДА ->т.2а и започва продължително четене от всякави източници където се сетите за места, забележителности и най-вече маршрути които си струват по трасето, за да не се получи като Рим и Папата. Дори прекалявам с местата за спиране. Разбира се имат някакви приоритети които следвам съобразно прилагания на практика после график.
            Тук най-много се затруднявам с правилния подбор на източници, времето за преглед и пропускане на съществени факти. Информацията е прекалено много както и местат а отдруга страна ресурсите ограничени.
            Всички тези неща ги подреждам в ел. вид, добавям линкове към снимки, уйкипедия, пътеписи и ....
            Дни преди тръгване разпечатвам съществените, субливни и възлови неща на хартия или ги качвам на телефона.
            6. Изготвям списък с необходими неща който е 30%различен всеки път и зависи най-вече от т.1 и т.2 Набавяне на карти.

            Прилагам го и за 2-дневни разходки, като тогава отнема 1-2часа. Но усилията най-вече насочвам в т.5 където ми е и най-трудно.
            още за мен на ВВВ//sites.google.com/site/fozysite/home

            Коментар


            • #7
              До: Плануване на мотопътешествие

              Малеийй Фози нещо много сложно ми прозвуча, това което правиш, като подготовка. Аз да ти кажа правя маршрута горе долу по 300-500 км на ден след, като съм определил посоката. Слагам къмпинг оборудването на мотора, след като предварително съм сменил маслото и гумите и тръгвам... Много мразя да се ограничавам с точни дати, защото по този начин два пъти вече тръгвам в дъжд. Заради уговорки с други поради точна дата и час на тръгването. Хубавото при мен е, че парите са си мои, а не на спонсори и началник за да искам отпуска нямам. Аз давам отпуските.
              Та като тръгна по маршрута, ако стигна място, където има хотели, или къмпинги там спя... Ако не, то свивам на 200-300 метра в страни от пътя и разпъвам палатката. Проблеми до сега не съм имал, макар че са ми правили по среднощ проверки на палатката в Турция военни и жандармерия. Но не са ме гонили. А Пецанов направи 28 държави в Европа, когато ходи до Норд Кап със спане САМО на палатка през цялото време и то не по къмпинги... Даже на някакъв, каза че му спал в задният двор в Полша, но НИКЪДЕ не са го закачали, или гонили и не е имал проблеми. Така че да тръгна на пътешествие, след като по интернет съм си запазил места по хотели в точни дни по дати за мен е абсурд.
              Колкото до забележителностите... Ако нещо е известно, за което знам, или съм чувал, то отивам да го видя. За другите забележителности питам местните. Ако пропусна нещо не е болка за умиране. Хем има повод пак да идем там.
              Ами май е това. Проблемите определено са с визи, имунизации, карнети, гаранции и други простотии, който някои държави са измислили и въвели. Но те са го направили това точно, за да ограничават туристите, така че не е голяма загуба, ако не ги посетим. В такива държави обикновенно има проблеми и в самата държава за волни птички като нас. Там където има войни или някакви местни конфликти не се муша по никакъв начин. На никой не му е през оная работа, че аз съм пътешественик, за да не ме закача. Даже напротив. Там където няма закони ти си предпочитана жертва преди местните. Ми това е.
              Забравих да напиша че ползвам карти а не ГПС. Ако нямам много подробна, като влезна в дадената държава си купувам. За Русия, сина ми ми купи атлас. Изръси се 90$ момчето и ми направи подарък, а то иначе аз по една рекламна карта на Джип си бях определил маршрута.
              Последно редактирано от ВладиЧ; 09-03-10, 16:46.
              Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
              Златомир Попов - Forry

              Коментар


              • #8
                До: Планиране на мотопътешествие

                Кога се разви толкова бързо темата

                Да понапиша и аз как ги правя нещата.

                1. Решавам посоката - това е най-важното. Това решение зависи от различни източници. Примерно видял съм някой пътепис и ме е впечатлил маршрута или някой приятел предлага посоката или просто се събуждам една сутрин през зимата, когато желанието за каране на мотор е най-голямо и си бодвам една произволна посока. Каквато и да е причината, то тя е тясно свързана с точка 2
                2. Избор на съмишленици - тук няма да се впускам в предимствата и недостатъците на груповото каране. Важното е на хората, които тръгват да им е също толкова интересно и забавно в дадената дестинация. Като също е важно да разполагаме с едно и също време и средства.
                3. Маршрута - има най-различни начини за правене на маршрут. При мен е така. Като съм избрал вече крайната точка, а си и знам началната на GPS-а му ги задавам и той прави маршрута. След това влизам в Google Earth и гледам какви забележителности има покрай маршрута и съответно променям плана така, че да минава покрай тях. След това се допитвам в различни форуми за съвет по тази дестинация какво е интересно да се посети. Пак се променя маршрута съгласно съветите. След като са уточнени местата за посещение вече разделям маршрута на дни, според времето, с което разполагам и съответно така планирам по колко километра на ден трябва да се минат. Така вече маршрута е готов и той вече няма нищо общо с първоначално начертания, но пък посоката се запазва. Най-интересното е, че като цяло графика с километрите никога не го спазвам, а по някога и маршрута. Но е важно да има график и маршрут, защото така може лесно да се ориентирам как се движа във времето.
                4. Нощувки - Никога не резервирам предварително места в хотели и т.н. След като съм направил маршрута по дни гледам да спирам в места, където е оживено. Там на място търся хотел и ако няма на палатка. Аз обичам да спя на палатка, но на дълъг път предпочитам нещо с легло, защото си трябва почивка за всекидневно каране по много километри, трябва тока да се позаредят малко техники и т.н. Отделно от това с палатка трябва по-рано да спра да карам, да намеря място, да разпъна палатка, да си направя вечеря, а на сутринта обратната процедура по закуската и прибирането. Дейности, които не са трудоемки, но отнемат време, в което предпочитам да карам.
                5. Визите - тук вече проверявам за кои държави трябват визи и кои откъде се издават и колко са валидни. Установих, че и от тук да тръгна с визи, карнети на мотора и други документи на границата пак си дремя по 2-3 часа. Така, че визи, които мога да изкарам на границата ги вадя там. Важното е в посолствата да издават визи важащи от влизането в дадената държава или поне от дата до дата, защото има и такива, които важат от датата на издаване.
                6. Списък - в него си пиша всичко, което трябва да взема, че после все нещо ми рябва, пък то ме чака у нас.
                7. Мотора - според пътуването е много важно да се планира смяната на масло - къде, как може. Смяната на гуми също е важна и най-вече къде има бензин. От личен опит знам, че мотора дори и в перфектно състояние не върви без бензин . Добре, че в такива случаи не бях сам.

                Май относно самото планиране е това при мен. Другото вече минава в необходими неща за пътуване.

                Коментар


                • #9
                  До: Планиране на мотопътешествие

                  И аз да се обадя (барабар Петко с мъжете),горе долу като Бойко, но да добавя........
                  Първо- винаги има посока на движение,второ- винаги с компания, трето- сам маршрут е трудно да се прави,трябват помощници,четвърто- винаги има промени на плана по време на самото пътуване,пето- спане където дойде, както дойде,шесто-групата тръгва със сходни машини и сходен бюджет,седмо- дългото пътуване изнервя,затова компромисите и разбирателството трябва да са винаги над личното его, важи за всеки от пътуващите включително и пасажерите.
                  Последно редактирано от drago varvar; 09-03-10, 20:42.
                  Животът не се мери с броя вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни!

                  Коментар


                  • #10
                    До: Планиране на мотопътешествие

                    Първоначално публикуван от drago varvar Преглед на мнение
                    ...шесто-групата тръгва със сходни машини и сходен бюджет,седмо- дългото пътуване изнервя,затова компромисите и разбирателството трябва да са винаги над личното его, важи за всеки от пътуващите, включително и пасажерите.
                    За мен точно това са най-съществените моменти при пътуване с някого. Затова и обикновено пътувам сам или с хора, които познавам и са ми на акъла и бюджета.
                    За подготовката... Аз съм човек на крайностите - или планирам всичко до най-малкия детайл, или тръгвам ей така с телефон и пари в джоба и с яснота единствено за това дали ще пътувам на север, юг, изток, запад и горе долу за колко дни. Естествено, на пътувания от типа Байкал-Владивосток, Централна Азия и Африка и да искаш не можеш да тръгнеш без планировка, но за тривиалните европейски пътувания мисля, че детайлната планировка само убива удоволствието.
                    Alvanovo motors - Сам съм си клуб, сам съм си президент!
                    Yamaha XJ 900 F, Yamaha FJ 1200, Suzuki GSX 1100 F
                    Fiat Grande Punto 1.4, Volvo 460 1.7 T, BMW 523i

                    Коментар


                    • #11
                      До: Централна Азия - 2010

                      Първоначално публикуван от fozy Преглед на мнение
                      Бих ви попитал: Какви са водещите ви точки/стъпки в съставяне на един маршрут? Колко преди пътуването започвате планиране? От къде черпите инфо и вдъхновение? Кое е водещо, мястото, път, забележителности, каране. др.?
                      Ми да си отговоря по точки
                      За да е маршрут едно нещо, трябва да има точки. Трябва да знам къде отивам. Тук сме спорили с Дафин и Мария май, че - не това било важното Може и така да е , но на предложението ми "ОК айде теглим едно число между 90 и 180 и поемаме. Примерно ще караме 125' Е,WE две седмици - месец, два ... после обръщаме и се прибираме ..." никой не се нави Не знам, за мен е важно да съм наясно накъде съм тръгнал без значение дали аз организирам пътуването или някой друг се грижи за карти, маршрут и т.н.
                      Т.е. точки си трябват ...
                      Избора на точки вече е по втория въпрос - "откъде черпя вдъхновение" Определено на първо място е любопитството ( айде любознателност ), от знанията ми по география, които най-редовно откривам колко са семпли и разбира се книгите. Книгите с истории случили се някога, някъде ... Една от любимите ми в детството книжки Арабски приказки ... за Багдад по времето на халифа Харун Ар Рашид, Синбад мореплавателя някои любими книги за експедиции по полюсите и т.н. и т.н. Книгите на българските пътешественици по море (те винаги пишат подробно). Напоследък все по-често от интернет Разказите на други момчета и момичета пеша, с колела, с мотори, с коли ...Въпреки, че забелязвам напоследък приказният елемент все по-малко ме вълнува т.е. ценя повече конкретиката (фактите, полезността) отколкото описанията на вътрешните страхове и предразсъдъци, които автора е имал в главата си...
                      Колко по-рано започвам планирането ... Аз непрекъснато планирам Две минути, след като се запозная с някое място на планетата и вече започвам планове за посещението му Така, че проекти в главата ми - много. Това си е общо взето непрекъснатия процес на мечтаене ...
                      Когато обаче реша, че ще ходя някъде с мотора започва промяната на фокуса.И това може да отнеме много време, но не повече от четири месеца .... засега.
                      Зависи от сложността на пътуването, но така или иначе опит се трупа с пътуване и доколото това е и част от работата ми вече имам създадени навици и дори "не мога да се притесня". Буквално багажа ми е готов за 15 мин. и мога да тръгна ... Новата 2010 стартира в Ню Йорк(три седмици), Февруари - Германия(една седм.), след няколко дни - Франция(седмица) и т.н. това е друго.

                      С мотора, човек остава сам. С мислите си, с пътя, с хората по пътя ... Това е индивидуален "спорт". За мен е време за почивка. Безспорно една от най-приятните части в този случай е внимателното изследване на маршрута. Убедил съм се, че не може да се разгледа всичко по пътя ... но е малко тъпо да си бил на 30 мин. от Safranbolu (в моя случай) и да не знаеш, че съществува Така можеш да подминеш всичко, без изключения. Е ако целта ти е само да караш - може да си избереш един достатъчно дълъг маршрут - (примерно 333 км. за да не го запомниш лесно) в кръг и да се връткаш до припадък през цялото свободно време, което успееш да откраднеш
                      Организацията на документите няма какво да я коментирам. Липсата им прекратява пътуването, струва ми безобразно скъпо(пари и време) и ме кара да се чуствам като глупак. Предпочитам да разглеждам процеса, като игра в която са скрили ключетата за вратите към моята цел на най-невероятни места (в посолства, в офиси, в чекмеджета на някоя стара бюрократка, на някоя млада такава, зад някой печат или специална розова хартийка, за която никога не бих се досетил, че ми трябва).Горе-долу това е.

                      А, да - плановете се правят за да не се спазват Изобщо не мога да напиша нещата по дати: първи ден 423км. спане - тук, втори ден - 566 - тук. Това е екскурзия някаква, в която с оръжие не може да ме заставят да участвам. Не, това не.

                      И двеста пътеписа да изчета за Египет примерно, моето пътуване до Египет ще си е Моето пътуване и никога няма да отида на планирана екскурзия до там ... но пък ще планирам дни наред, времето, километри, красиви пътища, пристанища, крепости, пустини и т.н., което е ужасно приятно. После ще се получи нещо, което не съм си и представял, и ще съм пълен с впечатления ...
                      ______2
                      Е = MZ

                      Коментар


                      • #12
                        До: Планиране на мотопътешествие

                        Bлагодаря за споделеното.

                        Бладич- нещата изглеждат сложни само на хартия. Не оставай с впечатление че този план съм го закачил на стената и ....

                        Като споменах "...Определям местат за спане според..." да не съм останал нарезбран, че си запазвам места или правя резервации. НЕЕЕЕ Просто имам впечатление че примерно къмпингите не са разпръснати равномерно навсякъде а са средоточени в определни зони или около забележителности. (Пример МЕТЕОРА, в радиус около 100км няма много къмпинзи). Наличието на дама на борда изисква екстри на спането като 'кота 0' е баня или поне водоем който е използваем за къпане. Нямам нищо против свободното къмпиране, напротив. За съжаление трудно се намира информация или подходящи свободни места в чужда държава а и не разчитам на късмет.
                        Разбира се когато се ползват домашните услуги на местните е достатъчно да има населено място. Не казвам че е лесно. Задължително е да познаваш обичайте им, навиците и др. в известна степен.
                        още за мен на ВВВ//sites.google.com/site/fozysite/home

                        Коментар


                        • #13
                          До: Планиране на мотопътешествие

                          Провокиран от написаното от Димо ще споделя пак, че когато човек е ограничен откъм време няма как да не планира километрите на ден, нощувки евентуално къде може. Нищо, че е като екскурзия. Естествено обаче има огромна разлика между планиране и спазване на графикя. Никога до тук не съм спазвал графика, но пък помага да видя как се движа във времето. Иначе трябва да седна, да видя къде съм спрял за нощувка, колко съм изминал, как се отнасят тези километри към целия маршрут и накрая ако човек го притисне времето пак започва да си определя на ден колко да мине. Мечтая да тръгна някой ден и да имам всичкото време на разположение. За Африка примерно бих си я врътнал цялата и да се прибера от другата страна през Мароко и после Европа. Ама това вече става около 6-7 месеца. Толкова време за съжаление нямам.

                          Коментар


                          • #14
                            До: Планиране на мотопътешествие

                            Нещо според подхода може да отсеем видовете мотопътешественици във форума :

                            1.Програмисти - всяка стъпка строго планирана , ако нещо не е по план, има ясна алтернатива , дати , часове , разход , разстояние , място за спиране , бюджет - строго разграфени , със минимален толеранс +/- .
                            2.Анархисти - Събуждат се с неясна идея за пътуване, в последствие , под вличние на кафето им се доизбистрят детайлите. След справка със сумата в джоба си , и възможноста да откраднат свободно време се отправят на някъде , водени предимно от чувството си за ориентация .
                            3.Авантюристи - някъде между първите два типа , комбинирайки и взаимствайки произволни прийоми от горецитираните .
                            4.Други.

                            Няма да цитирам имена, но може да се самообозначат някои хора ...

                            Коментар


                            • #15
                              До: Планиране на мотопътешествие

                              тая монета има и друга страна. напр.:
                              Програмист, който решава през отпуската си да си почине от всичкото планиране и анализи...
                              You'll never find out - I got no key hole....

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X