Света е много голям и шарен...
Не ми остана време да се полюбувам на Гърция отново.
Нооо... времето е наше.... Най-доброто предстои...
изтъркани клишета, нали?!?
Но Гърция древна и млада ни очаква.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Другата Гърция
Свий
X
-
От: Другата Гърция
ЧЕСТИТА КОЛЕДА на всички.
Един маршрут, който обединява в себе си три отсечки, включени в сайта dangerousroads. Всички те се намират в дела на Пинд, наречен Велухи, на името на едноименния връх.
Лампири - Прусос - Карпениси - връх Велухи
Много, много яки завои и красиви гледки. На места напомня малко на буйновското ждрело.
Някои наричат курортното градче Карпениси - гръцката Швейцария. Може би заради ски курорта, намиращ се близо, под вр. Велухи и чиято писта минава буквално над тунела на пътя.
От Кардица маршрута може да се удължи към язовир Пластира, който е местна туристическа забележителност и бележи северозападния край на Аграфа.
Тракът
Линковете към dangerousroads.org
И малко снимки
-
Темата ти е много готина. Тя е основата ми за бъдеща разходка в южната ни съседка. Също тази година си мислех за връх Олимп, но заради плажа, дзадзики, сувлаки, ципуро и сиртаки за 2 седмици не стигнах до никъде.
Остави коментар:
-
Супер. Ама давайте и вие снимки и тракове. Не съм обиколил цяла Гърция, де.
Остави коментар:
-
Трябвало е да слезете до Агиос Йоанис и да се качите по директния път до Пелион-с. Ханя. Около 24 км е и денивелацията е 1500 м. На един от обратните завои, който се минава на първа ск. с много натискане на предницата удържах да не обърна спътницата ми. Въпреки всичко предницата отлепи за метър. На морския бряг Агиос Йоанис беше 26-27 С, а на върха, в Ханя едва 11-12С. Там по кръчмите предлагат местни специалитети и много приятно домашно червено вино. А природата е уникално красива. Ако карате бавно гледките са шеметни. А ако карате бързо е адреналин на мах.Първоначално публикуван от automax Преглед на мнениеИ аз благодаря колега за топлите думи.
Съвсем на близо си бил до едно от най-хубавите места за возене в Северна Гърция - Полуостров Пелион.
Горещо препоръчвам следния маршрут. Много, ама много завои, хубав асфалт (до степенките), страхотни гледки.
Тракът спокойно може да се комбинира и с едно посещение на Метеора, примерно.
Внимание: В северната част, преди градчето Загоре на места пътя върви на ръба на склона и няма мантинели. Урвата започва буквално от маркировката.
Малко напомня за Албания.

Остави коментар:
-
Охо, супер! Това ще го направя напролет задължително като може да завъртя и през Каракьой а от наша страна през Голешево и Парилската седловина! Благодаря!Първоначално публикуван от automax Преглед на мнениеА защо не и заедно Серго ...
Сега една идея за бърз трип, близо до границата: Обиколка на Шарлия планина (Vrondis).
Забележка: Пътят от преди ски центъра до с. Църквища е макадам, около 20-22 км. От север Каракьой - Karidochri (до Крушево) е по-скоро планинска пътека (не е включен)
Една снимка от Шарлия планина
[ATTACH=CONFIG]941328[/ATTACH]
Клип от пътя
Остави коментар:
-
Първоначално публикуван от Сергей Янков Преглед на мнениеБлагодарско приятелю, супер е пътеписа. Пускай още тракове. Тамън да не се зоря да правя правя мои
.Направо ще ги врътна едно към едно догодина
А защо не и заедно Серго ...
Сега една идея за бърз трип, близо до границата: Обиколка на Шарлия планина (Vrondis).
Забележка: Пътят от преди ски центъра до с. Църквища е макадам, около 20-22 км. От север Каракьой - Karidochri (до Крушево) е по-скоро планинска пътека (не е включен)
Една снимка от Шарлия планина
Клип от пътя
Остави коментар:
-
Благодарско приятелю, супер е пътеписа. Пускай още тракове. Тамън да не се зоря да правя правя мои
.Направо ще ги врътна едно към едно догодина
Остави коментар:
-
И аз благодаря колега за топлите думи.Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнениеБлагодаря за споделеното. Този септември бях 2 седмици в Гърция, но стигнах до околностите на Волос. За догодина благодарение на Вас имам вече план.
Съвсем на близо си бил до едно от най-хубавите места за возене в Северна Гърция - Полуостров Пелион.
Горещо препоръчвам следния маршрут. Много, ама много завои, хубав асфалт (до степенките), страхотни гледки.
Тракът спокойно може да се комбинира и с едно посещение на Метеора, примерно.
Внимание: В северната част, преди градчето Загоре на места пътя върви на ръба на склона и няма мантинели. Урвата започва буквално от маркировката.
Малко напомня за Албания.
За съжаление ми останаха малко снимки от там.
Остави коментар:
-
Благодаря за споделеното. Този септември бях 2 седмици в Гърция, но стигнах до околностите на Волос. За догодина благодарение на Вас имам вече план.
Остави коментар:
-
Завършвам обиколката на Пелопонес с маршрут, обединяващ няколко исторически забележителности:
На първо място скалният манастир "Света Елона". Пътят е със страхотни завои, а панорамата отгоре е спираща дъха. Основан е през 1300 год, а съвременните сгради са от 19 век.
Следва придвижване из планината и по морския бряг до гр. Аргос. За него се смята, че е най-стария град в континентална Европа и един от най-важните на Микенската цивилизация. В центъра има останки от древните му градежи, а над него се намира средновековната крепост и женски манастир.
Продължаваме на север към руините на древна Микена и гробницата на Агамемнон (тук получих малко дежа вю. . . градежът много напомня на познатия ни в Старосел. Или тогава светът е бил по-малък или ние сме си го представяли по-голям!?!?!?)
Връщаме се на юг за да посетим древните останки на гр. Тиринт - също от времената на Микена.
Спускаме се към Навплио (Навплион) - също един от най-древните градове на гръцката цивилизация. За кратко, по време на войната за независимост е бил и столица на Гърция (1832). Над града се извисява фортът на града от където има страхотна панорама.
Тръгваме на изток за да видим амфитеатъра с най-съвършената акустика в древния свят - Епидавър. (за акустиката не разбрахме заради голямата глъч на мнохото посетители, всеки от които искаше да се увери в горното... )
Свиваме покрай морето и отново на север към гр. Коринт и прочутия Коринтски канал, с прокопаването който на практика полуостров Пелопонес става остров.
Тракът:
Манастирът "Св. Елонис"
Клипче от пътя из планината
Руини в Аргос
Крепостта и манастирът над Аргос
Гробницата на Агамемнон
СНИМКИ ОТ СТАРОСЕЛ (за сравнение)
Древна Микена
Руините на Тиринт
Навпилон
Епидавър
Коринтски канал
Остави коментар:
-
Нямам никаква представа. Аз не съм фен на плажовете и границата ми на търпимост в ролята на "печащо се кюфте" е 2-3 часа ....... за сезон.Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнениеА каква е температурата на водата около Пелопонес?
Някъде бях чел, че имало течения и била студена, никога не превишава 22-23С.
В кои месеци става за къпане?
Предпочитам планините. Ние бяхме там края на април, но беше доста топло.
Остави коментар:
-
А каква е температурата на водата около Пелопонес?
Някъде бях чел, че имало течения и била студена, никога не превишава 22-23С.
В кои месеци става за къпане?
Остави коментар:
-
Страхотна дестинация.Благодаря за споделеното.
Остави коментар:
-
Продължавам с обиколката на Пелопонес.
На юг полуострова завършва в три ръкава. Западния е най-безинтересен. Средният се казва Мани (Manhi), който в древността е бил владение на Спарта. От Каламата тръгваме по крайбрежието. Преди Кардамили има поредица от хубави завои. Южно и по почти до пътя се намира хубавата пещера Дирос в която достъпът е с лодки. Стигаме почти до най-южната част в село Ватия, къщите в което са като кули. Остатъци от минали времена на воюващи родове. Връщаме се на север и преминаваме към източния ръкав към древния град Монемвасия. Стария град си намира на малък полуостров, подобно на Несебър но със съвсем различен дух. От там се изкачваме към планината и красивото село Космас (Kosmas).
Тракът
Едно отклонение: Така наречения "Път на кипарисите" от с. Pistamata до с. Kiparissi. Пътят е тесен крив и атрактивен. (За съжаление нямам снимки от там)
Крайбрежието на полуостров Мани
Пещерата Дирос
Още от красотите
Ватия - едно място от друга епоха.
Монемвасия
Космас - типично Гръцко планинско село
Остави коментар:
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.
Остави коментар: