Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Близък Изток - опит за планиране на маршрут ...

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Близък Изток - опит за планиране на маршрут ...

    Така...
    Идеята е хаотична , както винаги , след разговор с приятел ( най-вероятно спътник при подобно пътуване) , понеже не сме ходили толкова надолу . По форумите вече има чудесни материали , но понеже се кефя на снимките и настроението от пътеписите , може да съм изпуснал важни детайли , и да питам .

    1.Защо Ливан липсва от маршрута (документи , визи ...)?
    2.Ако ни скефне да идем до Ирак , има ли шанс да влезем ( за излизането знам че има шанс да не излезем ) ?
    3.От Акаба , съществува ли вариант ( достъпен , знам че и с плуване може...) , да се прескочи до Египет , без минаване през суперпроблемния Израел - съответно да разгледаме Кайро , разстоянието е търпимо ?
    4.Подходящо време за пътуване пролет/есен , с най-малко температурноамплитудни аномалии и дискомфорт ( как го казах а ...) ?
    5.Възможни проблеми по границите ?
    6.Зареждане на бензиностанция с кредитна карта , има ли по големи вериги ( shell и т.н.)?
    7.Места които обезателно да се видят , че поради спецификата на пътуванията ни , най-вероятно времето ще е малко ( аз си имам фаворити , ама да видя да не пропускам нещо ...)
    8.Има ли шанс да се спи на друго място , освен хотел ( визирам полеви условия ) ?
    9.Всичко останало - критики и препоръки ...

  • #2
    От: Близък Изток - опит за планиране на маршрут ...

    1.Защо Ливан липсва от маршрута ? Ливан е супер-интерсно място, което бих посетил. Проблемът е, че е леко нестабилен и има моменти, когато не е добре да се ходи. Но това се отнася за Бейрут (най-вече). Иначе си влизаш и си караш.
    2.Ако ни скефне да идем до Ирак , има ли шанс да влезем ? Само в северен Ирак ( на турски - Kuzey Irak). Територията е предоставена от американците на кюрдите и е спокойна. Последно Дъг ходи там. Точните граници на Kuzey Irak трябва да ги провериш.
    3.От Акаба , съществува ли вариант ( достъпен , знам че и с плуване може...) , да се прескочи до Египет , без минаване през суперпроблемния Израел - съответно да разгледаме Кайро , разстоянието е търпимо ?
    Ми дааа, ти все едно за първи път отваряш форума
    Преди години Митака - сам с едно БМВ, тази година Бойко и Мони, в момента на там пътуват 5 мотора ...

    За другите работи ще ти разправят тези, които са ходили

    Спането на палатка по тези места го е практикувал само Митака (включително Египет) В Ирак Дъг спа на чувал една вечер ...
    ______2
    Е = MZ

    Коментар


    • #3
      От: Близък Изток - опит за планиране на маршрут ...

      Мдам , разкри ме ... ... Просто ме натиснаха прекалено много проблеми от битов тип ... както и да е. Тепърва ще чета и препрочитам , от цитираните горе неща си спомням само че Бойко е споменал че ферибота за Египет пристига в град Нувейба, ама от къде тръгва, редовен ли е , и т.н. нямам инфо ... към момента . Просто хрумнала идея за посока ,с варианти , ако не мине стадо черни котки път . Понеже не никога не съм държал на 100 % во ясен маршрут , не ме и притеснява много , но в тоя регион се оказва че просто на някои маршрути алтернатива няма , та да знам уловките .

      Коментар


      • #4
        От: Близък Изток - опит за планиране на маршрут ...

        Определено Ливан ще в маршрута...

        http://www.dnevnik.bg/photos/2007/08...belyo_v_livan/

        Малко изпратено ми инфо :

        Българските граждани, желаещи да посетят Ливан, могат да получат входна виза както от посолствата на Ливан, така и на ливанските ГКПП, като полаганите там визи са безплатни и са със срок на валидност 1 месец. Престоят в Ливан може да бъде продължен до три месеца, като се подаде мотивирано заявление пред ливанските миграционни власти /Генерална сигурност, МВР/. За гостуване се изисква покана.

        Въпреки официално заявената информация от ливанските власти за полагане на безплатни визи на ГКПП, има случаи сухопътните ГКПП на ливанско-сирийската граница да вземат такса от 17 щ.д. за издаване на еднократна входна виза.

        Визите за български граждани, издавани от посолството на Ливан в София са платени. Те са за туризъм и гостуване и биват три вида, според предпочитания период на престой - с валидност 15 дни, 1 месец и 3 месеца, като цените са съответно 17, 45 и 75 щатски долара. Срокът на престоя може да бъде продължен на място.

        Препоръчваме на българските граждани да спазват срока на престой в Ливан. При просрочването му, лицата плащат глоба и могат да бъдат задържани от ливанските гранични и миграционни власти за изясняване на причините на нарушението.

        Обръщаме специално внимание на факта, че самостоятелно пътуващи жени от 18 до 30 годишна възраст, следва предварително да получат виза от ливанското посолство в София, тъй като може да им бъде отказано издаване на виза на ГКПП.

        При влизане на границата се заплаща задължителна митническа такса от 10 щ.д. и задължителна гражданска отговорност от 50 щ.д.

        Водачът следва да притежава международно свидетелство за правоуправление на МПС, каквото се издава от СБА, България.
        Последно редактирано от go6o; 24-09-10, 14:31.

        Коментар


        • #5
          От: Близък Изток - опит за планиране на маршрут ...

          В Ливан наистина било много хубаво. До сега липсва от пътуванията, щото никой не се е замислял. Като бяхме в Сирия в Дамаск в нашето посолство ни казаха, че в Ливан е супер спокойно, но ако станат някакви размирици веднага затварят границите и не пускат да се влиза и излиза. Така Вальо от посолството е стоял там една седмица, но без никакви проблеми. Тази година в Кейп Таун бяхме на гости на един ливанец и от тогава още повече искам да отида там - казват, че имат най-добрата арабска кухня.

          От Ал Акаба има редовен ферибот за Египет - всеки ден /без събота/ от Акаба тръгва в 13.00 часа и обратно има от Нувейба - тръгва в 16.00 часа. Естествено н тази част на света спазването на точните часове никога не се получава. Пътува около 2 часа, после на границата още около 3-4 часа за регистрация на мотора, издаване на номер и шофьорска книжка. Спиш там и на следващия си в Кайро или по-точно в Гиза на пирамидите. Тътят е само асфалт през пустинята Синая и минава през тунел под Суецкия канал. Ако тръгнеш за такова пътуване разгледай по-известните забележителности, които са описани в пътеписите на всички, защоот за повече няма време. Всички държави са много богати на интересни места, но си трябва повечко време за обикаляне. Аз за Иран примерно съм си предвидил едни 20 дни за разглеждане само там и нищо друго по пътя. За мен най-удачно за пътуване е около средата на април месец. Поносими температури, няма дъжд. Сега като минавахме юни си беше голяма жега. Миналата година бяхме в края на април и си беше чудесно време за каране.

          Коментар


          • #6
            От: Близък Изток - опит за планиране на маршрут ...

            Мерси за синтезираната информация , и то от първа ръка . Някой от пътувалите да е мяркал къмпинзи , или нещо подобно в тая посока ? Въпроса се базира на основата на това , че при ограничен бюджет , вариантите са два - да си спя по хотели и се поглезя , или да помизерствам, но да стигна по далеч.... за себе си съм избрал твърдо втория вариант , а до колко ще е възможен, ще го видим . Нещо забранено или проблемно за внос има ли - храна , алкохол и т.н. ? Зареждането - само кеш ?

            п.п. В момента пътешествам виртуално с гугълчето ... не знаех че има тунел под суецкия канал , какво ли не научава човек

            Коментар


            • #7
              От: Близък Изток - опит за планиране на маршрут ...

              Последните къмпинги които ще видиш ще са в Турция.Но там може да спиш във всеки парк, или близко село в дворовете на къщите след уговорка с хората,за има няма 1-2 евро говорим за малките села и градчета, или по крайбрежието.Сирия - в големите градове Халеп, Дамаск, Хомс, Хама, Тартус в евтините хотели(хостели) е почти като на палтака (излизат влизат всякви хора по цяла нощ).Но това е истината, там ще се запознаеш с други като теб ,ще видиш фенове от цял свят тръгнали със същата идея.Не пропускай стария СУК (закрит пазар)Халеп,за който гледам нищо не се пише из форумите, но си заслужава такава екзотико-мизерия няма другаде. Аз съм спал на палатка на доста места в Сирия - нямах проблеми .В Йордания нещата са по-скъпи и лъскави, но ако се спреш някъде на усамотено място за палтка за една нощ също не правят проблем.За да разгледаш големите градове ще трябва да преспиваш на хостели-(най евтиния вариант), в самите градове иначе все едно нищо не си видял от мястото.На всякаде ще намираш отзивчиви хора които се радват да те видят.
              Последно редактирано от Мони; 27-09-10, 11:01. Причина: правопис

              Коментар


              • #8
                От: Близък Изток - опит за планиране на маршрут ...

                Първоначално публикуван от go6o Преглед на мнение
                Така...
                6.Зареждане на бензиностанция с кредитна карта , има ли по големи вериги ( shell и т.н.)?
                ...
                Бензина струва около 0,35 USD,така,че се обезмисля плащане с кредитна карта

                Това,което трябва да имаш предвид,че е 90 октана-оловен,ако това е свързано с мотора ти...имам предвид електроника и т.н.

                Поздрави,
                търся си подписа....

                Коментар


                • #9
                  От: Близък Изток - опит за планиране на маршрут ...

                  Момци , благодаря за отговорите. Чета в момента всичко което е писано по нета . Нещо което не ми стана ясно е цената на ферито до Египет - казаха ми доста стресиращи цифри - за отиване и връщане се получава неприятна сума , каква е цената наистина ? По Арабския регион с бензина не би трябвало да има проблем , за това предполагам че бензиностанции има често , така ли е ( в смисъл до 200 км, че има и пустинни райони ) , че незнам с какъв мотор ще ходя ? Оказва се че да се добереш до Египет по суша не е толкова лесно , или поне не е евтино , и то за престой 2-3 дни ...

                  Коментар


                  • #10
                    От: Близък Изток - опит за планиране на маршрут ...

                    Да се добереш по суша до Египет е възможно само от Израел и Либия.Единия вариант-Израел ти е свързан с фери след това до Пирея,струваше преди две години 350 евро + самолетен билет до Атина ,около 250 щ.д.

                    От Либия-свързано е с наемането на гид за да прекосиш Либия,но не мога да цитирам и цена+разходите за египетски номер,книжка и застраховка.

                    От Йордания-имай търпение още ден - два,Бойко започна да пуска нашия пътепис.Частта му Йордания-Египет ще бъде засегната съвсем подробно(цените са записани в неговият тефтер),цени на ферибот,номера,книжка и застраховка.Имай предвид,че влизането в Египет е наистина не до там евтино удоволствие от към пари,както и нерви по оформянето на всички документи-минимум 3 часа.Ти трябва да си направиш сметка дали всичко това си заслужава по дву-тридневен престой?!

                    Поздрави,
                    търся си подписа....

                    Коментар


                    • #11
                      От: Близък Изток - опит за планиране на маршрут ...

                      Мдам , парадоксите по района край нямат , особено на фона на подобни неща например:

                      Почивка в Египет - 199 евро!!!
                      Транспорт: Самолет
                      Нощувки на база: Полупансион
                      7 нощувки със закуска и вечеря.

                      Толкова горе долу излиза да минеш с ферибота и платиш част от таксите , и то в една посока , а разстоянието е пренебрежимо малко ... явно някой влиятелен държи печелившият бизнес с фериботите. На фона на неприятностите с Израел , е ясно че минаване от друго място е немислимоо .
                      За сега мисля че няма да смогнем за Египет , но ще пускам ТОТО от време на време .

                      Коментар


                      • #12
                        От: Близък Изток - опит за планиране на маршрут ...

                        И аз искам в Ливан

                        И в Сирия искам - пак ...

                        Коментар


                        • #13
                          От: Близък Изток - опит за планиране на маршрут ...

                          Организираните екскурзии на 20-30 души нямат нищо общо, като цени със самостоятелно пътуване с мотоциклет по същите места и не могат да бъдат критерии при подготовката за пътешествие.
                          Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
                          Златомир Попов - Forry

                          Коментар


                          • #14
                            От: Близък Изток - опит за планиране на маршрут ...

                            Айде Гошо да свърша малко работа вместо теб ...
                            По реда на тяхното публикуване:

                            1.Сирийска авантюра... Пътуването на Лъчо и Африканчо (Турция, Сирия). С много интересен маршрут и в Турция и в Сирия.
                            2.Близкия Изток,или една сбъдната мечта!! Мони с още един моторист, през Турция, Сирия, Йордания, Израел и Гърция (фери до Атина).
                            3.България-Турция-Сирия-Йордания или как стигнахме до Червено море където, Вики, Бойко, Змея, Мария, Петър (Дюк), Деси и Данчо(Даката)с екзотично връщане през Турция.
                            4.Мото-Петра 2010 (Турция, Сирия, Йордания) - Пътепис Илариончо и Дидка по същия маршрут тази година.
                            5. Сирия, Ливан и Йордания в три седмици едно много хубаво пътуване на Дончо с ТЛК80, който тази година ще ни разкаже и за Монголия, като се посъвземе.
                            6.Близкия изток Дъг в Турция, Грузия, Армения и Ирак
                            7."Ориент експрес" Пътуването започна до Луксор и обратно Пет мотора пътуват в момента. Можеш да ги следиш. А те си правят труда и да публикуват.

                            Та всички тия хора са писали, писали и за да ти е лесно на теб, когато тръгнеш в тази посока. Просто ги прочети. Те си струват, дори и да не отидеш до там.

                            Обърни внимание / има писано за Турция и Сирия във всички, Израел във втория, Ливан в петия, Ирак в шестия пътепис
                            Последно редактирано от giorgio; 05-10-10, 12:16.
                            ______2
                            Е = MZ

                            Коментар


                            • #15
                              От: Близък Изток - опит за планиране на маршрут ...

                              Владич - някъде да прочете че има нещо общо , нещата за които говориш ? Не си разбрал - става въпрос за цена - 60 км с ферибот на човек с мотор , да се добере до Египет( само да премине - в едната посока ! ) - това излиза колкото едноседмична почивка - отново в Египет , т.е. около 400 лв( самолети , хотели , автобуси ...) . Ползва някой измекяр (нищо чудно и правителството да е ) , факта ,че друг нормален път между Йордания и Египет няма . Дай ми пример за подобно нещо някъде като цена , ако знаеш , че аз не се сещам. Фактически това което ме нерви е ,че ще съм на 500 км от Гиза ( пирамидите) , а за да ги видя , както планирах , трябва да заделя още + 1ххх лв - за мен върло проблемни . Иначе , имам удоволствието да пътувам с мотор одавна , та съм понатрупал впечатления за критериите по подготовката - споко . И не умувай , а се стягай пролета за път .
                              Димо - благодаря за отзивчивоста ( при теб е както винаги) - чел съм ги всичките , че и материали по чужди форуми , но наистина подробно след като пуснах темата , и честно казано , това за което питам го няма там . Отделен е факта че се познавам с повечето хора които са пътували , и преди по сериозните стъпки , ще се срещна с тях . Дори и след толкова материал , няма яснота по въпроса , що е то карнет , и задаължителен ли е , международна книжка - има ли нужда , и подобни дреболии ... За Ливан си забелязал че май няма въобще опити с мотор , което ми се видя странно . Немрут около април достъпен ли е , май в повечето случаи е заснежено горе и т.н. Отделно ме кефи да се вра по забити маршрути , та за това искам повечко детайли - решил съм да спя във Вади Рум , под открито небе - а кажи ми кой да питам дали няма да ме изгони някой , от туристическата полиция например , и да отнеса и глоба .

                              п.п. Някъде около април 2011 ще да е , поне време има ...

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X