Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Българската Следа-Турция

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Българската Следа-Турция

    Още МАРТ бях готов с маршрута. Плана беше всичко да започне с концерта на U2 в Истанбул. Нещата и участниците се промениха, мотора се смени, плановете набъбнаха, но накрая се върнах на план 1.1
    "Последно" тръгвам на 18.09.2010.
    Маршрута е само Турция. 1-мотор, 2-ма души. Спане най-вече на палатка. Надявам се до 1/2.10.2010 да се завърнем. Идеята е да се обходят двете крайбрежия на южната съседка като се посетят някои забележителни обекти по пътя а целта е безцелно каране.
    Дължината е близо 5200км. според Гоогле: http://maps.google.de/maps?f=d&sourc...1,21.51123&z=6
    Имам две терзания.
    I- Искам да мина през Истанбул за да стигна до желязната църква. Тя е част от мотото на пътуването. Притеснението ми е заради GPS картите. Ще разбера колко са точни и подробни едва като съм в Турция.
    II- Отсечката м/у Трабзон и Кайзери искам да я мина по точно определи точки, малко по различни от 1-маршрут. Дано нацеля правилния път, което зависи от хартиената карта която ще си купя. Целта е Kemaliye Stone Road http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=%2B37%C2%B0+58%27+54.00%22,+%2B38%C2%B0+44%27+28.00%22+(37.981667,+38.741111)&daddr=Turgut+%C3%96zal+Blv%2FD300+to:Keban+Ara pgir+Yolu%2FD260+to:%C4%B0li%C3%A7+Kemaliye+Yolu+to:Anadolu+Blv%2FD885%2FE97&hl=en&geocode=FeONQwIddyRPAg%3BFQg-SQIdJvhIAg%3BFTxGUwIdXExLAg%3BFcxwVwIdoElLAg%3BFWSRcQIdtJ9eAg&mra=mi&mrcr=3&mrsp=4&sz=10&sll=40.798217,39.644165&sspn=0.683012,1.344452&ie=UTF8&ll=39. 342794,36.826172&spn=5.581111,10.755615&z=7

    Имам нужда и помощ от информация.
    Притеснено е да нося всички пари лири в кеш. Мога ли да разчитам на банки в по-големите градове? Практикуват ли плащане с VISA или MASTER по бензиностанциите? Подходящо място за обмен след ГКПП?
    Хартиена карта или атлас? Издателсво или подобно? Ще я купя от Турция.
    Притеснение са ми и ТР полицай, няма как с макс. 74км/ч. да ми се получи за това време.
    И въобще каквото се сетите, къмпизи, места за нощувка и ... може да ми е от полза!

    Благодаря предварително.
    още за мен на ВВВ//sites.google.com/site/fozysite/home

  • #2
    От: Българската Следа-Турция

    На около 10км. след границата има един мотел с магазини и бензиностанция и се казва Хаджията. Там можеш да смениш пари, а и е последното място, на което се пазарува с левове. Иначе на всяка бензиностанция можеш да смениш ако си носиш евро или долари и курса не е много по-висок. С карта не съм пробвал, но по бензиностанциите няма да стане, защото не на всички има терминал. Най - добре си носи в брой и си ги дръж на няколко места. Няма опасност да те нападне някой да те обере. Има по пазарите джебчии и трябва да внимаваш. За картите - хартиена задължително от Турция, защото нашите са много неточни. За GPS ако си с Гармин, ползвай картата за Турция която е 2006г. По - лека е от новата. Аз пътувам само с нея и има абсолютно всички пътища. Като гледам маршрута, според мен си отдели малко повечко време ако можеш, защото си е доста път, а минавате през невероятни места и като исторически и като природни. За полицаите се оглеждай за коли които са от твоята страна на движение, но обърнати срещу посоката. Това са цивилни коли, но вътре е радара. Засичат те и съобщават по радиостанция и след около 1-2 километра е поста с полицаите, където те спират и ти пишат акт. Ако все пак ти напишат, просто не го плащай. Подкупите не вървят и даже е малко опасно да предлагаш. За палатка няма проблем да спиш където решиш. Най - много вечер да те притесни Жандармерията да ти проверят документите. Внимавай като снимаш да не си до някое военно поделение, защото тогава става лошо. Ще те задържат. Обикновено до историческите обекти, ако има поделение на военните има знаци, че е забранено снимането.

    Коментар


    • #3
      От: Българската Следа-Турция

      Мога да предложа книжки за една част от обектите, които си решил да посещаваш. Ако ти се носят с мотора. Ние си ги носихме, ама навръщане, щото сме си ги купували на място. Маршрутът е хубав, интересен и напоителен. Радвам се, че толкова много се ходи в Турция - винаги има нещо ново за споделяне. Толкова е голяма и красива, че вече чакам пътеписа с нетърпение.

      Коментар


      • #4
        От: Българската Следа-Турция

        Около 80% от пътищата, които сте избрали са планински с много завои, включително и крайбрежните. Това няма да ви позволи висока скорост и повече от 300-400 км на ден няма да могат да се минат. Имайте го в предвид. Хубавото на тези пътища, обаче е, че не са натоварени, много са живописни, и че там много рядко има трафик полиция, понеже не може да се развие висока скорост. Максималната скорост за мотоциклети в Турция е 80 км/час. Успешно пътешествие!
        Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
        Златомир Попов - Forry

        Коментар


        • #5
          От: Българската Следа-Турция

          "Дивото" кампиране не ме притеснява никак, но с тези техники на 2-3 дена има нужда от ток за заряд и все пак малко вода за хигиенни нужди.
          Вики мерси за предложението но не ми се вземат по две причини: Не искам да ви създавам тренировки по пращане, връщане, да ги опазя а и съм посъбрал малко инфо вече.
          Гармина съм го заредил със стара карта но ще сложа и една на Том-Том в телефона.
          Надявам се да карам твърдо 10-11 дена и 3-4 да са разпределени за почивка между тях. Тъй като съм изчел на всички ви инфото в тази посока се опасявам че дори средно 400 на ден са недостижими. т.е. съм със закъснение още преди да тръгна. Може би като места да "изгорят" Немрут и Кападокия. Имам апетити и към по-далечни места в тази посока та ще мога да ги посетя и в бъдеще.
          още за мен на ВВВ//sites.google.com/site/fozysite/home

          Коментар


          • #6
            От: Българската Следа-Турция

            ...
            Последно редактирано от go6o; 09-09-10, 18:11. Причина: скапан нет

            Коментар


            • #7
              От: Българската Следа-Турция

              Точно емблемите на Турция ли ще жертваш - Кападокия и Немрут . За бензин - големите вериги от типа ЕЛФ , ШЕЛ, ТОАТАЛ и т.н. имат развита мрежа, плащането с карта не е проблем дори на малки безнзиностанции , аз за моите пътувания кеш не съм плащал. Бензина - скъп ! Униформени от всякакъв вид се мяркат често , общото впечатление е за спокойствие . "Дивата" част е източната , на юг и запад пък е половината от известната антична история , за съжаление не много добре запазена, и големите курорти . Завиждам ти за пътуването , успех и приятно !

              Коментар


              • #8
                От: Българската Следа-Турция

                Първоначално публикуван от go6o Преглед на мнение
                Точно емблемите на Турция ли ще жертваш - Кападокия и Немрут :....
                Намират се пътя за или от Сирия, и там ми се ходи. Дано не ги пропусна или поне да е "ИЛИ" че ми се искат поне 2-дена за Кападокия.
                Понеже знам за трудностите, бавното минаване на КПП"Кап.Андреево" ме тегли да мина 1-во Гърция и от там в Турция. От друга страна 2 КПП-та са пак време ?!?!?
                още за мен на ВВВ//sites.google.com/site/fozysite/home

                Коментар


                • #9
                  От: Българската Следа-Турция

                  Кападокия е почти в центъра на Турция между Невшехир и Кайзери. Както и да въртиш из Турция все минаваш от там, или наблизо. Виж Немрут е вече към 400 км по на изток.
                  Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
                  Златомир Попов - Forry

                  Коментар


                  • #10
                    От: Българската Следа-Турция

                    Тук да вметна едно мое мнение , за подобен род периферни обиколки (съжалявам че не ми излиза маршрута , може да не е така , но оставам с впечатление че ще се обиколи цялата държава.) Правил съм подобни дестинации , и се оказа че повече от половината време си е просто каране и няма какво да видиш , което реално да те грабне , или си планирал, а дистанциите са големи ) . За такова пътуване аз си набелязвам определени точки ( чекпойнтчета им викам ) , които държа да видя, и имам инфо за тях , та да им се насладя напълно , макар и за кратко време , като маршрута за достигане до тях остава на втори план - това води до интересни забежки по странни пътища . За къмпингуване - след няколко дни каране , човек му писва , та по скоро предвиди нормални нощувки + бонус палатка , по морския бряг е готино .

                    Коментар


                    • #11
                      От: Българската Следа-Турция

                      Да не спамя на колегата темата, но мен точно карането ме кефи, а интересните места и забележителности приемам като бонус и добавка. Имал съм пътувания, в които никакви забележителности не съм посещавал, а хей така само съм карал по няколко хиляди километра наслаждавайки се на карането и на смяната на пейзажа по край мен.
                      Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
                      Златомир Попов - Forry

                      Коментар


                      • #12
                        От: Българската Следа-Турция

                        Първоначално публикуван от ВладиЧ Преглед на мнение
                        Да не спамя на колегата темата, но мен точно карането ме кефи, а интересните места и забележителности приемам като бонус и добавка. Имал съм пътувания, в които никакви забележителности не съм посещавал, а хей така само съм карал по няколко хиляди километра наслаждавайки се на карането и на смяната на пейзажа по край мен.
                        и аз така...
                        Колкото повече толкова повече sigpic

                        Коментар


                        • #13
                          От: Българската Следа-Турция

                          Първоначално публикуван от fozy Преглед на мнение
                          Имам нужда и помощ от информация.
                          Притеснено е да нося всички пари лири в кеш. Мога ли да разчитам на банки в по-големите градове? Практикуват ли плащане с VISA или MASTER по бензиностанциите? Подходящо място за обмен след ГКПП?
                          Хартиена карта или атлас? Издателсво или подобно? Ще я купя от Турция.
                          Притеснение са ми и ТР полицай, няма как с макс. 74км/ч. да ми се получи за това време.
                          И въобще каквото се сетите, къмпизи, места за нощувка и ... може да ми е от полза!
                          Моят принос по въпросите, които си задал:
                          За 5200км ще изгориш поне 400л бензин, което ти е най-големият разход х4лв=1600лв. Ей това не и харесвам на Турция
                          -Не е притеснително да носиш кеш в Турция
                          -можеш да си смениш тук, за да не се занимаваш там. В София има поне 5 бюра с перфектен курс. Сигурно и в Габрово има. Смени си примерно 500 trl.
                          -можеш да си плащаш горивото с карта в големите вериги. Аз съм плащал в "червените" бензиностанции "PO". Мисля, че и в OPET става.
                          -И в по-малките градове можеш да разчиташ на банки, но градове все пак- не села
                          -можеш да си теглиш лири и от банкомат
                          -В по-големите бензиностанции има карти на Турция. Последният път си взех една такава за 6TRL, но е едро мащабна.
                          - Полицаите са си на главните пътища (по-натоварените) и в населените места. На второ и третостепенни не съм ги срещал. Моите впечатления пък са, че стоят точно от другата страна. Не в твоето платно, а в твоето насрещно, но мерят (с радар) теб. Бойко пък ги е виждал в своето, така, че явно са където си искат. И аз ще те посъветвам да не плащаш глоби на пътя... Нека ти пишат, каквото ще пишат, вземи си хартийката и си карай ... внимателно де, все пак
                          Къмпирането е свобдно навсякъде. т.е. можеш да си опънеш където си искаш.

                          Успех и на добър път.
                          ______2
                          Е = MZ

                          Коментар


                          • #14
                            От: Българската Следа-Турция

                            Сега си препрочитам темата и се чудя има ли българска следа в Турция, няма ли
                            Бе к'во стана с една дума, ходихте ли, върнахте ли се ?
                            ______2
                            Е = MZ

                            Коментар


                            • #15
                              От: Българската Следа-Турция

                              Първоначално публикуван от Димо Преглед на мнение
                              Сега си препрочитам темата и се чудя има ли българска следа в Турция, няма ли
                              Бе к'во стана с една дума, ходихте ли, върнахте ли се ?
                              Ето отговора

                              http://forum.moto-zone.bg/index.php/...83543.html#new

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X