Обява

Свий
Няма добавени обяви.

въпросче за сравнение м/у Dominator и XT600

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• въпросче за сравнение м/у Dominator и XT600

Здравейте,

до сега не съм карал ендуро или крос моторетки. Всъщност, никога не съм имал мотор, но 2006 лятото карах всяка събота и неделя по няколко часа на ден един чопър на един приятел- 87 година Suzuki Intruder 750. Всичко точно, горе долу както с всеки мотор, просто си получаваш душевен оргазъм дори да си караш с 30 Но вече не живеем наблизо и няма възможност за това. Покрай работа и задължения все не е оставало време на обърна внимание на това и тази зима като ме заяде крастата и се сетих как като бях 3 клас обикалях с едно скутерче из черните пътища около селото на баба ми и дядо ми и се сещам, че ми правеше страшен кеф да ходя по такива места. Та викам си майната му, ще взема една маториетка за това. С чопъра се сещам, че беше мъка ако тръгна по черен път и въпреки, че е голям кеф V двигателя да боботи и да съм си вирнал краката напред, трябваше много да се съобразявам със състоянието на пътната мрежа. А много съображения ти ограничават свободата.

Преди месец и нещо отидохме при един приятел да му припалим моторетките и едната беше Ямаха 225 Сероу и решихме да ги разходим малко и той ми даде нея да я покарам. Е, много се изкефих как си минавах през дупките и това моторче все едно изобщо не ги забелязваше! Целият трафик спира и караше с 15 км/ч, а аз изобщо не обръщам внимание, че може да има хендек. Голям кеф! Е, викам си, наистина трябва да видя нещо такова.

Добре, обаче, като насложих всички фактори и се оказа, че такава малка моторетка може би няма да е най-удачното решение. Лятото бих искал да се разхождам насам натам и не искам дистанции от 100-200 км да са проблем. И сигурно най-важното нещо- моторът да е дуракоустойчиво магаре, което да върви. Мотори не съм оправял никога, само с коли съм се занимавал, но в момента нито имам особено много инструменти, нито нищо, така че не търся нещо, което като дооправя да може да се кара. Естествено, за мотор втора ръка това не може да се гарантира изобщо, за това е добре явно да се гледа дали има достатъчно части за модела. Сложих си и някакъв бюджет от м/у 2 и 3 бонки. Накрая като сложих всичко заедно:

- реално първи мотор (такава изправена стойка до сега не съм карал, а чопърите са наистина лесни заради по-наклонената вилка)
    - бюджет м/у 2,000 и 3,000 кинта
    - ел стартер
    - нещо с което може да се злоупотребява и да се експлоатира добре
    - да е непретенциозно
    - да има части за него
    - над примерно 450 кубика
    - да държи на по-дълги пътувания (моят праг на неудобство е малко по-висок и нямам проблем толкова с комфорта)
    - да е надеждно
    - не робувам на марки и ми е ясно, че за тези кинти е голяма доза късмет на какво ще се случи
    - аз съм 186, 86-90 килца в зависимост от спортната форма

и накрая май изборът се сви между Доминатора и ХТ600Е. До колкото виждам има сравнително доста из обявите по сайтовете. Моторите които май "отпаднаха" бяха ТТ, ТТР (защото за главно за офроуд май), Трансалп (заради по-голямата ориентация към пътя а и комфортът за часове каране не е най-същественото нещо за което гледам сега) и Африката (въпреки, че е много красиво нещо ).

И после се почна едно четене на форума. Много добри отзиви за Доминатора видях. Ходих да гледам един и му седнах и ми се стори някакси тромав като усещане, но не съм го карал. Доста от отзивите във форума са, че за първи мотор на повечето хора се струва тромав отначало, а после се свиква и се изкарват възможностите му наяве. В същото време доста хора са фенове на Ямаха, заради това, че до колкото разбирам от написаното, са направени по по-прост начин и е лесно да се ремонтират неща. До колкото съм видял от колите обаче, дори от един производител да са, различни модели могат да бъдат невероятно различни в трудността им на разглобяване и оправяне. Така че реших да махна критерия "аз съм върл фен на Ямаха, защото повече ме кефи, а всичко друго са пълни боклуци". Но ХТ600 е наистина разпространен модел, и зад популярността на едно нещо през годините винаги би трябвало да има съществени причини.

Някакво особено накланяне на везните в едната посока? Или горе долу нещата са- и двата са добри избора, вече е въпрос на късмет на какъв ще случиш. Ще съм благодарен за някое друго мнение. Ако модераторите обаче преценят, че темата се повтаря- те си знаят дали да я трият.
    Последно редактирано от valtchev; 22-03-10, 14:51.

До: въпросче за сравнение м/у Dominator и XT600

Имам Доминатор 500. Ако имаш път към Враца, обади се, ще ти го дам да го покараш, да видиш какво е. Имам го от 3-4 години, из какви ли баири и гори не съм го тормозил, върви си прилично. Малко е тежък обаче за по-чепати изпълнения. Трябва и ти да си 85-100кг иначе сигурно ще ти е тежък. Нищо не се е трошило, та не съм търсил и части...

Поздрави!
    Без блокажи си за никъде. :D
    Без лебедка, хептен...

0887 731062 - Цецо

Коментар

Описанието ти според мен накланя везните към Доминатора...

И двата мотора са способни за това, за което ще ти трябват.
      Не купувай преди да си тествал и двата!!! Има фактори, които излизат наяве при тест и за които не си мислил преди. Често е така...
      You'll never find out - I got no key hole....

Коментар

Доста сериозен анализ си направил , явно си събрал впечатления - от тук натам остава единствено и да пробваш . Мисля че едно БМВ Ф650 (мой фаворит) например също се вписва ( или Пегасо , макар че не съм му фен ...) в критерийте ти , както КЛР на Кавазаки ( или КЛЕ ) и Сузуки ДР 650 РС версията . Иначе Доминатора е символ на универсален компромис в класа , и е с доказани качества.

Коментар

Тука иде реч кой ще ти е по удобен и коя марка ти е по на сърце.
          LIVE TO RIDE/RIDE TO LIVE

Коментар

Първия матор никога не е точния-който и да вземеш тепърва ще се ориентираш.Въпреки че първия си е първи-като първа любов.Като го вземеш,покараш ще се решиш как е-дали ти трябва по-лек,по-хасфалтов,по-тежък,по-мощен и т.н.
            Пазарувай смело!Квото и да вземеш ще се кефиш ЯКО
            [B]VFR 800FI[/B] :wink: [B] AB(-)[/B]

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
            X