Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кои ще са най- подходящите ендура за нас

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Кои ще са най- подходящите ендура за нас

Отварям темата, за да събера максимално много информация преди да "скоча в джаза".

Кратко предисловие
    С жената взехме книжки и караме усилено. За момента яздим два Suzuki GS500.

Идеята
    Догодина смятаме да купим две ендура, най- вероятно чисто нови и да пообиколим повечко континетна, а и не само.

Изискванията
    Аз съм 180см/70 кг, тя е 170/предполагам 55-60 килограма.
    Ендурата трябва да са лесни за управление и надеждни.
    Не е задължително моето и нейното да са нито от една марка, нито от един клас. Нейното ендуро задължително трябва да е по- леко като килограми и да й позволява безпроблемно да стъпва на земята докато е на седалката.

Ще помоля темата да не се превръща в "Honda rules" и тям подобни. Обосновката на мненията ще ни бъде много полезна.

Ако някой има и идея къде и как можем да придобием основни умения за каране офроуд, без да разполагаме с моторите за целта - ще му бъдем много задължени.
    Зима иде

До: Кои ще са най- подходящите ендура за нас

Щом говориш въоще за обиколка из европата,аз съм карал,транс алп и ти го препоръчвам.Равномерно работещ двигател,нулеви дефекти,хубава возия,малко е немощен,но 120 ще ги поддържате без проблеми.
    TLC 120 Executive 3.0 D-4D,163 h.p.
    Honda CBR 4cyl/4str/105 h.p.
    Honda Boad 4m/Yamaha 15 h.p.
    Всички превозни средтсва за мен са просто начин да ида за риба

Коментар

Изхождайки от нуждите, които си посочил смятам, че едноцилндров вариант няма да е подходящ, т.е. машините е добре да са двуцилиндрови. Ръстовите ви данни са повече от достатъчни и при положение, че ще закупувате нови мотори, според мен вариантите са:

Honda Transalp 700 - 680 кубиков V2 двигател, известен с мекотата и надеждността си, като цяло качеството на изработка на мотора напълно заслужава марката. Един от най - разпространените машини в този клас. Теглото му е около 220 кг.

Suzuki V-Strom 650 - 650 кубиков V2 двигател, доста харесван от самотните ездачи, дори предпочитан пред големия заради меката работа на двигателя и ниския разход. Малко по - лек е от V-Strom 1000, мисля 198 или 202 кг.

Kawasaki Versys - 700 сс V2 двигател, сравнително отскоро на пазара /модела е на 2 години, ако се не лъжа/, не съм карал такъв, не съм се задълбочавал по ревютата му.

BMW F800 - паралелен двуцилиндров двигател, само добри отзиви съм чел за него. Не съм го карал, но емлбемата BMW винаги заслужава внимание.

Моето мнение е, че след като ще бъдете самостоятелни ездачи не е задължителено да търсите големите кубатури, а закупуването на два мотора от една и съща марка може да е само предимство.

Коментар

Ако бюджета не е решаващ + казаното от ЗМЕЙ-а :
        BMW F850 GS
        BMW F650 GS
        Per aspera ad astra.

Коментар

Ами аз като човек, без много technical off-road умения бих Ви казал следното:

Ако ще карате и на черно (лесно черно, а не горски пътеки, скокчета и т.н.) си вземете нещо от графата "маловажни и краткосрочни" - нещо което ще прежалите лесно, нещо което ще карате отпуснати, ухилени, без да му треперите постоянно. Доминатор за нея, Трансалп или Африка Туин за него. Honda doesn't rule, но това бих препоръчал и на себе си. Ако крайниците ти са по дълги и високата седалка не е проблем, прегледай и Ямаха Супер Тенере. Тя е много близка до африката и също толкова надеждна. Не слушай глупости като "Африката/ Супер Тенерето е по-надеждно..." - при толкова минали години предишния собственик е много по-голям фактор от дизаин, изпълнение, металургия или каквото и да е друго!

Ако абсолютно си се решил да е нещо ново - аз бих си взел новото едноцилиндрово Тенере на Ямаха - но може да е малко hard core за възнамеряваните приложения. Не пропускай да прегледаш KTM 990 Adventure ако ще е ново. Аз съм по-склонен за 950 заради карбураторите, но няма да е ново - спряха ги. КТМ 640 Adventure за нея - най-близкото до Dakar bike, което можете да си купите (освен 660 Rally Replica, но там цените са съизмерими с HPN - тема на друга тема)
          Друг добър избор е GS серията - добри са за дълъг път - 650 за нея, 800/1200/1200 Adventure за теб. И KTM и BMW имат тенденцията да изкарват на повърхността крайни емоции - или е абсолютно безразличие или не спиш докато не си вземеш това което искаш.

Това всичкото го написах, заради думата "ендуро", която спомена. Ако няма да има черно, има спорт-турери, които могат да те изненадат колко са удобни за дълъг път - всичко е ергономика там. Все пак туринг-ендурото (струговете) са компромис, който можеш да елиминираш, ако няма да има черно.

Мога да ти кажа две неща със сигурност:
          1. Пробвай колкото се може повече машини. Тук мисля, че има доста богат избор и повечето хора биха ти предложили помощ при разумни условия. Тук не говоря за заплащане.
          2. Като се спреш на нещо (като избор) - не стигай до там на степени - вземи си правилното нещо от първия път. Да за спането говоря пак...

Чакат Ви приятно тежки дни на този свят!
          Това е супер проблем да го имаш!
          You'll never find out - I got no key hole....

Коментар

Аз пък докато се обяснявам...

Предложенията на Митко (ЗМЕЙ) са доста добри също - аз някакси добих представа за по-хард неща...
            You'll never find out - I got no key hole....

Коментар

Подкрепям мнението двата мотора да са една марка. Мисля, че баварците са добър избор. При нужда ще имате добър сервиз почти навсякъде. Хубаво е да пробвате повече марки, като подкараш някоя машина бързо ще разбереш, коя е твойта. Ние с мойта жена сме с ограничен бюджет и караме Биг и Доминатор, но като си дооправим къщата и ние се хвърляме на нещо по ново.
              Поздрави!

Коментар

Не е лошо колегата да сподели и с какъв бюджет разполага, за да не си говорим празни приказки, марки и модели бол.

Коментар

Бюджетът засега не е определящ фактор. Да се надяваме, че и догодина няма да бъде.
                  Странно, но цени на нови BMW-та не мога да намеря.
                  Зима иде

Коментар

Versys са 650 сс, 2 цилиндъра паралелен - около 70 коня

http://newproductlaunch.kawasaki.com...d=433&featured

По характеристики са много близки до V-стром 650, но са още повече шосейно насочени (гумите им са 17" отпред и отзад 120/160 широчина)

Бих гласувал за V-Строма, но дори 650 е доста внушителен на размери. Трансалпа май е по-нормален като височина, но май е най-добре да ги видите и на живо.

БМВ-та в КаморАуто?
                    Път без препятствия обикновено не води до никъде.

Коментар

Един от недостатъците на Трансалпа поне за мен, е че го оставиха с 5 скорости откакто съществува. Той определено не става за жена. Изобщо понятията ендуро и жена трудно се съчетават. Подчертавам трудно, но не и невъзможно. Затова ако няма да се завирате по черно, огледайте пак "голите" предложения.

Ще следя отговорите, че и на мен ми се въртят такива еретични мисли за ужас на жената. Имало други приоритети пред семейството ни, разбийш ли?!

Коментар

Според целите - ако ще кръстосвате Европата, дори ендура не ви трябват. Ако все пак сте решили - тези с повечкото пластмаси са подходящи - В-стром, Варадеро...
                        Ако ще се завирате в държави, в които магистралата не е асфалтирана, по-добре за жената едноцилиндров - Ямаха Тенере, БМВ Ф, КТМ, а за теб двуцилиндров БМВ или КТМ или като на жената. Много ми харесва МотоГуци Стелвио, но за мен бюджетът е определящ фактор.

Коментар

Първоначално публикуван от huko Преглед на мнение
                          Бюджетът засега не е определящ фактор. Да се надяваме, че и догодина няма да бъде.
                          Странно, но цени на нови BMW-та не мога да намеря.
                          Цените ги има в Камор-Ауто. Примерно BMW F800GS е от порядъка на 21000лв., а BMW F650GS е около 18000лв. Продават се обаче без куфари. По принцип правят и отстъпка от 7% на мотор.
                          За мен най-удачен избор е BMW F800GS. Невероятен мотор, а и ще си карате поотделно и не трябва някакъв по-голям.

Коментар

Първоначално публикуван от tatkobarba Преглед на мнение
                            Versys са 650 сс, 2 цилиндъра паралелен - около 70 коня

...
                            Бих гласувал за V-Строма, но дори 650 е доста внушителен на размери. Трансалпа май е по-нормален като височина, но май е най-добре да ги видите и на живо.
                            Да, прав си - грешката е моя, но както казах по - рано - не съм се задълбочавал в модела.

Габаритите на V-Strom 650 са точно колкото на 1000.

Ivan_J - каква е алтернативата на дискутираните машини, дори за туризъм из Европата ?

Коментар

Днес ходихме в Камор.
                              Гледахме GS800 и GS650.
                              Първи впечатления от GS650 - "почти" дотатъчно нисък е, за да може Гергана да стъпва нормално, намира го за неочаквано лек.
                              Първи впечатления от GS800 - и аз "почти" нормално стъпвам, изглежда сериозна машина, отвратителна седалка (не знам защо не са накарали проектанта да поседи повече от 20 секунди преди да я пуснат в производство.
                              Няма тест драйв на нищо освен GS1200, което в случая няма как да ни даде представа за поведението на двата модела, които ни интересуват.

Засега - това е. През седмицата ще се ходи да се гледа Трансалп и Тенерето. Доста ме съмнява, че височината на седалките ще допадне на Гергана, но ще видим...
                              Зима иде

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X