Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Помощ за избор на ендуро

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Помощ за избор на ендуро

Здравейте. Новак съм тук и на мотора (кормувал съм преди 15 години соц. моторетки) . Искам съвет за покупка на ендуро Изчетох Какво ендуро да избера? , благодарности на iva, страхотно изложение.

Та на въпроса. Висок съм 175, 75кг (според сезона), над 30 съм (т.е. кокалите ми вече не са съвсем гумени.... за разлика от главата).

Търся си ендуро, което да става за по-дълги шосейни преходи (да може да се иде до морето със пауза 1 кафе и 1 обяд ). Да носи спокойно втори човек (тя жената мокра е наполовина на мен едва ли ще е проблем). Едновременно с това обичам горите и планините. Черни пътища и ливади (сухи) ще му се случват често. Наясно съм че няма комбинация която да става и за крос през реки и кал, но все пак трябва да има премерени офроад възможности.

Парите... 3000-3500, толкоз мисля да дам. Мисля... ама от мислене боли глава.

Приятели с моторетки ме съветват да наблегна на японка. Мисля да ги послушам. Не съм много ориентиран в пазара, но от темата на iva, горе долу прегледах първите изброени моторетки (те май отговарят на моя профил):

1. Yamaha XTZ (600, 660) Tenere (Super Tenere ще ми дойде тежичка май).
    2. Honda Dominator, Honda Transalp (тук май с парите нямам шанс), Африката май също ще ми е над физическите възможности.
    3. Suzuki DR 600 (650). Едно приятелче има 750ка - голямшка ми е, но 600 май ще пасне.
    4. Kawasaki KLE 500.

Та първо добре ли съм се профилирал? Мисля че на мойте физически данни, при положение, че не мисля да преодолявам паднали дървета, до 170 кила моторетка ще я бива. Ако чак пък толкоз се подпаля по калта, по-добре е да взема втора моторетка за трошене, от колкото да се мъча да комбинрам шосе с кал, нали?

Досега съм прегледал мобилето. Гледам за мойте пари има от всичките изброени моторетки, годинките се движат 92-96г.

1. Най много доминатори има. На външен поглед тая моторетка ме кефи. Сравнително лека е, има шосейни данни (до колкото ми разбира главата), а с едни грайфери и кал не трябва да я плаши. Това че е на въздух дали не е проблем?

2. Tenere-то доста шосеен вид има, незнам дали ще става за ходене на риболов....

3. Suzi-то му е малко дъртичък вида (не се обиждайте, моля). Пък и прекалено offroad отива май, за дълго шосе дали няма да мъчи, а?

4. Kavazaki-то почти не се среща из мобиле-то. Това значи ли че ще е по тегаво за подръжка. По мои впечатления първите три марки доминират пазара 2 ръка в БГ, та може би и чарковете им са по достъпни... Прав ли съм?

Друг съвет от приятели, е да търся моторетка от човек (обслужена), а да отбягвам Дупница. Не за друго, а щото не отбирам много, та ако уцеля читав човек, по малки главоболя ще да имам. Има известна логика... Как мислите? Всъщност къде другаде ще ми препоръчате да гледам за моторетки освен мобилето?

Май доста се разпрострях, ама се постарах да съм подробен, та да е по лесно да ми давате акъл

До: Помощ за избор на ендуро

Първоначално публикуван от mudrovc Преглед на мнение
    1. Yamaha XTZ (600, 660) Tenere (Super Tenere ще ми дойде тежичка май).
    2. Honda Dominator, Honda Transalp (тук май с парите нямам шанс), Африката май също ще ми е над физическите възможности.
    3. Suzuki DR 600 (650). Едно приятелче има 750ка - голямшка ми е, но 600 май ще пасне.
    4. Kawasaki KLE 500.
    ХТЗто, Транса и Африка 650ка са една категория, на Хондите им е хубаво, че са 2 цилиндрови, а Ямахата е сингъл. Но сигурно ще са ти малко тежички за пресечен терен и трите, но пък на шосето ще ти заспят.

От другите Доминатора е за предпочитане, по лек е, а няма да ви остави никъде. С две думи надеждна и подходяща машина.

От Сузаните има модел 650 RS, той е със спойлери, нисък преден калник и е по-шосейно ориентирано ендуро. Ще върши работа, но по надеждност не бих го препоръчал никога пред Доминатора.

За Кавата 500 нямам мнение. А нямаше ли и КЛЕ 600 и 650 с двг от КЛР, ако е така има колеги, които са търкаляли доста такива и ще са ти полезни с мненията.

От всички изброени само Транса и Африката са двуцилиндрови V. Също и ХТЗ 750 е двуцилиндров редовак, но то е още ПО... с кг

Коментар

От споменатите и аз мисля, че доминатора е най-добрия избор... Ако ще наблягаш на пътуванията по асвалт - BMW 650F, Aprilia Pegaso 650 и Suzuki Freewind 650 са добра алтернатива - естествено те са само за асвалт и равен черен път! В най-добрия случай можеш да пресечеш една поляна с някой от тях, но пък возията им е по-добра на равното. Имат си места за топ каси... абе по туристически са.

Да не спамя - по-горното сравнение беше от Honda "Dominator" към останалите За Transalp и Africa-та няма място за сравнение!
      Последно редактирано от господин никой; 22-07-08, 14:07. Причина: Добавка/отговор на долния пост...

Коментар

Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
        BMW 650F, Aprilia Pegaso 650 и Suzuki Freewind 650 са добра алтернатива - возията им е по-добра на равното...
        Ще им е трудно да бият по возия Транса еле пък Африката...

Коментар

Вземи си Доминатор.Щом си чел трябва да си наясно,че е здрава машина.Ама ако не разбираш като тръгнеш да я търсиш вземи някои дето ги отбира тези работи.

П.п За Транса и Африката незнам ама човека маи каза че са му над възможностите маи.

Коментар

Хъм и аз засега гледам към Доминатора. По принцип качих се и на едно Super Тenere, тежичко ми е, но на асфалт мисля че ще му свикна. Обаче на калдаръм като нищо ще ме повлече, а и за какво ми е мотор дето да ме абстрахира На Африка не съм се качвал, но няма да ми по комфортно по чукара, сигурен съм.

А нямаше ли и КЛЕ 600 и 650 с двг от КЛР, ако е така има колеги, които са търкаляли доста такива и ще са ти полезни с мненията.
            Има един в мобилето, старозагорски, 600. Ама нещо много коне пише - 75, това нормално ли е?

BMW 650F, Aprilia Pegaso 650 и Suzuki Freewind 650
            Решил съм - японче ще е. Тая суза изглежда много мой тип, ама са все 98г. и нагоре офертите, нанагорно качва.

От всички изброени само Транса и Африката са двуцилиндрови V. Също и ХТЗ 750 е двуцилиндров редовак, но то е още ПО... с кг
            Жоро, това че Доминатора е един цилиндър, трябва ли да ме притеснява? По принцип аз не съм тежък, мисля че ще ме носи леко по шосе и с един цилиндър. А и не съм любител на светлинните скорости.

Не казахте и въздушното охлаждане трябва ли да ме притеснява? Това сериозен минус ли е? Щото от всички изброени само това е на въздух.

И кажете къде другаде да гледам за моторетка де. Мобилето има 10 мотора на кръст и то все Доминатори Що толкоз искат да се отърват от тях незнам
            Последно редактирано от mudrovc; 22-07-08, 15:31.

Коментар

Недеи си взима от мобиле повечето са търгаши едва ли знаят или пък ще ти кажат актуалното състояние на мотора.

Коментар

Ако питаш мен - взимай Кавазаки KLX650.

Лошото му е само , че с цената от 3000 ще ти е трудничко. Но пък е по ефтин от XR650 при приблизително еднакви данни /по-слаб е но пък е водно охладен и с up side down предница.
                Разход - 5+/100км. и идиотоустойчив.

Карам такъв 15000 км. навсякъде . Два пъти до морето. Само седалката е малко тесничка и малка за двама за такъв дълъг път та повечето време седя на смени на половинка задник. Или спя в Габрово щото се глезя.
                0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Първоначално публикуван от GEORGINESHEV Преглед на мнение
                  ...
                  Карам такъв 15000 км. навсякъде . Два пъти до морето. Само седалката е малко тесничка и малка за двама за такъв дълъг път та повечето време седя на смени на половинка задник. Или спя в Габрово щото се глезя.
                  По-горния проблем с Freewind-а май няма да го има! Другите, които стават са Африката и Трансалпа, за Тенерето нищо не мога да кажа...

Коментар

Въздушното охлаждане не трябва да те притеснява,няма да ти създава проблеми.

Коментар

от няколкото месеца опит който имам с offroad-a, мисля че каквото и да избереш, най-добре е първо да си го пробвал и да знаеш до колко ти пасва и как се чувстваш на него. Изброените по-горе мотори са си относително тежки, за асфалт и да возиш жената вероятно ще са ОК, но за offroad (дори и само за сухи трасета) 170 кг. са доста, а съдейки от данните ти по-горе, ти не си много едър ... ще можеш ли да го владееш, особено както самия ти казваш, че нямаш много опит с мотори?
                      каквото и да вземеш, добре е предварително да си го пробвал.
                      Success is like being pregnant! - Everybody congratulates you, but nobody knows how many times you were fu..ed ....

Коментар

Ами и мен ме тормози това. Пробвах няколко мотора в диапазона 160-200 кила - е на асфалт се справям, като на 200кила определено за начало се чуствам...малоценен. На черен път не съм пробвал. Предполагам, че в началото ще ми е зор. Но не искам да взимам чуствително по-малка моторетка, защото предполагам че ще имам и приличен дял шосейно каране. Да отидеш на работа става, да се джуркаш насам, натам около града става, ама не ми се струва комфортно да бръмча 100тина км без да слизам от нея. Отделно, че ако се качат двама мъже на нея и тръгнат по шосето - картинката си е смешна. То мисля е ясно че килата са в + на шосето и в - на полето. Ама по се виждам с по тежка моторетка на черния път от колкото с 250 кубика и втори човек зад гърба си до морето

Затова и си търся универсалния мотор, до колкото е възможно това естествено. И мисля че универсалността за моя профил е някъде в диапазона 500-650 CC (40HP) и 160-170 кила.

Коментар

Ами и мен ме тормози това. Пробвах няколко мотора в диапазона 160-200 кила - е на асфалт се справям, като на 200кила определено за начало се чуствам...малоценен. На черен път не съм пробвал. Предполагам, че в началото ще ми е зор. Но не искам да взимам чуствително по-малка моторетка, защото предполагам че ще имам и приличен дял шосейно каране. Да отидеш на работа става, да се джуркаш насам, натам около града става, ама не ми се струва комфортно да бръмча 100тина км без да слизам от нея. Отделно, че ако се качат двама мъже на нея и тръгнат по шосето - картинката си е смешна. То мисля е ясно че килата са в + на шосето и в - на полето. Ама по се виждам с по тежка моторетка на черния път от колкото с 250 кубика и втори човек зад гърба си до морето

Затова и си търся универсалния мотор, до колкото е възможно това естествено. И мисля че универсалността за моя профил е някъде в диапазона 500-650 CC (40HP) и 160-170 кила.
                          Мисля добре си се насочил към Honda "Dominator" тогава. Просто мотора не е турър и комфорта приключва при по-висока скорост или по-дълъг път! Ако ти се налага да пътуваш повече от 300-350 километра по-добре турър!

Коментар

Ми засега това са вариантите:

1. Доминатор - като че ли е най-масов от тоя клас. Някъде мернах че от 96 ги правят италианците. Верно ли е, и трябва ли да го избягвам? Всъщност каква година Доминатор да търся, някакви съществени хубавни да са излизали през годините - машината се прави доста време (което май е добре), явно има промени.

2. Суза FreeWind - това май е малко по шосейно, но пак мисля ще мине леко по макадам или суха поляна. Лошото е че е доста ограничено предлагането, след 97 е, цената отива нанагорно. А и не виждам много притежатели та да чуя мнение.

3. Кава KLE/R/X - там има много неясноти, а и предлагането пак е ограничено.

Хора никой не ми казва къде да гледам за мотор. Къде в София има по голям избор при търговец, да отида да разгледам, да седна, да пробвам. Ще мръдна и до Дупница като има време, но ако има по голям пазар някъде из София на първо време да събера впечтления.

Коментар

Ми засега това са вариантите:

1. Доминатор - като че ли е най-масов от тоя клас. Някъде мернах че от 96 ги правят италианците. Верно ли е, и трябва ли да го избягвам? Всъщност каква година Доминатор да търся, някакви съществени хубавни да са излизали през годините - машината се прави доста време (което май е добре), явно има промени.

2. Суза FreeWind - това май е малко по шосейно, но пак мисля ще мине леко по макадам или суха поляна. Лошото е че е доста ограничено предлагането, след 97 е, цената отива нанагорно. А и не виждам много притежатели та да чуя мнение.

3. Кава KLE/R/X - там има много неясноти, а и предлагането пак е ограничено.

Хора никой не ми казва къде да гледам за мотор. Къде в София има по голям избор при търговец, да отида да разгледам, да седна, да пробвам. Ще мръдна и до Дупница като има време, но ако има по голям пазар някъде из София на първо време да събера впечтления.
                              Доминатора има само визуални промени. До 90 е един, до 93 е втория и от 93г насам се прави третият фейст лифт. Разликите са в задния калник и спойлерите - силно различими са. Разгледай из нета и ще ти стане ясно кой, кой е.
                              За въздушното охлаждане не го мисли. Идеално е.

Почти всички търговци на мотори публикуват обяви и в мобиле.бг, освен тях там фигурират и частни, еденични обяви на колеги.
                              Аз правя така - първо преглеждам обявите в нета, вкл. и форумите, избирам си нещо, отивам на оглед и междувременно обикаляш и близките градчета с мотокъщи, магазини и търговци... такива са Дупнишко и Кюстендилско... ако имаш желание и ти хареса някоя оферта от нета може да обиколиш и по-далечни градове...
                              Всичко е въпрос на личен избор.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X