Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Международна шофьорска книжка за Мотоциклет. Помощ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Международна шофьорска книжка за Мотоциклет. Помощ

Здравейте. Имам категория Б от 16 години. Зимата се местя да живея в Азия за неопределено време и ще ми трябва да си изкарам Международна шофьорска книжка за Мотоциклет. Проверих- Не е нужно да карам някакви изпити на територията на държавата, в която отивам ( Тайланд), но ми трябва да имам валидна международна книжка. Тук звънях на 2 школи от сорта на Василеви и тн и не могат изобщо да ми отговорят какво ми трябва и къде се вади тази книжка, изобщо как става. Нищо не знаят.
    Моля за помощ, ако някойе наясно каква е цялата процедура. Предполагам първо трябва да изкарам книжка да речем А тук в Бг, но след това какво правя за да взема международна за Мотор и Евентуално и за Автомобил, която вече имам ?

Ще се радвам някой да помогне. Благодаря.

Издават ги КАТ или СБА. От КАТ важат за 3 години, от СБА за една (и са няколко пъти по-скъпи но стават на моента, докато в КАТ се чака. Мисля че трябваше и снимка да си носиш.

https://www.sba.bg/%D0%BC%D0%B5%D0%B...BD%D1%82%D0%B8

https://iacp-sofia.mvr.bg/opp/%D0%B0...BC%D0%BF%D1%81

Queen o’ the Hebrides’ golden tears, Distillation o’ two hundred years
    Skal, Prost, Salud, Kampei, Cheers, Slainte-mhath! Laphroaig!

Коментар

В СБА носиш снимка на момента 35 лева една година важи 25 лева за три дена и пак важи една година. И на мен ми беше за Тайланд

Коментар

Добре, благодаря
        Чудя се дали в тайланд мога да мина с АМ, защото имам само Б и АМ или ще трябва да карам А категория

Коментар

• moci111
          moci111 коментира
          Редактиране на коментар
          Аз не се престраших защото не знам колко е глобата, а си проверяваха редовно

Вчера направих опит в Народната Милиция да получа такъв документ.

На гишето у Винкеландия: ?!? Няма такова нещо - първо дори не разбраха какво искам.
        Показвам им сайта на МВР където такъв документ е обявен.
        Звъня някъде - СБА ги издава сега, нема значение какво пише у сайта.
        Ние тук нямаме бланки за такъв документ.

Отскочих до СБА в града но греда - оспутчица, затворено.

Звъннах на приятел работещ в системата на КАТ София.
        И той говори поне половин час че и повече.
        Накрая ми звънна и каза, че наистина има такъв документ - негов колега вадил същото лани.
        "Иди пак и ако продължават да отказват искай да се видиш с някой офицер"

Върнах се, на друго гише, друга кака ми се падна - дюран-дюран!
        Викам "Ей, в София твой колега каза, че МВР издават такъв документ - питай си началника!"
        Пак говори барем 5 мин с някой и пак същото - нямаме тук такива бланки, никога не сме издавали такова нещо.
        А началниците били отпуск - нема кой да каже нещо различно за момента...

Заебах.
        Може и да ида в СБА - ГДУ тия дни.
        Белким тука има некой останал в офис да подработва.

Целата ни работа е такава - маймунска
        Враг усраине

Коментар

• MM1980
          MM1980 коментира
          Редактиране на коментар
          Нищо против Горни/Долни Лом, ей сега бих се метнал в реката там

• Esper
          Esper коментира
          Редактиране на коментар
          Ем силни ем мъгливи спомени имам баш от тая ряка.
          И на трезво не бих повторил вероятно, колко и да е жешко

• MM1980
          MM1980 коментира
          Редактиране на коментар
          Ехаааа, на тая река съм расъл, риба и вирове.

Простете невежеството ми, ама как изглежда това сложно нещо? Да не е като картонените книжки на СБА от Тошово време?
        Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
        Вальо. О888 557Ч7Ч
        Silverado 1.3 i

Коментар

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
          Простете невежеството ми, ама как изглежда това сложно нещо? Да не е като картонените книжки на СБА от Тошово време?
          Я разкажи за "едно време",че ми стана интересно друг освен кат е издавал книжки?

Коментар

За пътуване в чужбина, което беше трудна работа, се издаваха едни книжки, подобни на старите паспорти. Без платнени корици, от обикновен калпав картон с няколко страници вътре. Беше тотален смях, но пишеше и с латински букви, не само с български. Издаваха ги от СБА. Имах такава някъде 80-82г. В България беше невалидна. Само за чужбина. Имаше и някакви бонуси при ползване на услуги на СБА, ама аз не съм ползвал. То и нямаше какво толкова да се ползва. За да ти издадат такова нещо, трябваше да си член на СБА. Т.е. да си платил членски внос, 3-5лв май беше.
            Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
            Вальо. О888 557Ч7Ч
            Silverado 1.3 i

Коментар

Според хухъля сега въпросното нещо изглежда тетака - яко ханалог

Нямам представа какво е било по татово време но сега аналоговото представлява това.

П.Д: Попадам и на някакви онлайн платформи които също твърдят, че издават такъв документ, примерно тук.
              За 1 или 3 години, в аналогов, пластмасов или електронен формат в зависимост от таксата.
              И като гледам е значително по-висока от тази на българските "издатели".
              Само дето им се не работи - иначе супер тънкана на местна почва
              Последно редактирано от Esper; 18-07-25, 06:37.
              Враг усраине

Коментар

Съгласно наредба "дрън дрън от 2002г." пише да се издава от местното ОДМВР и струва 5 ( цели пет) лв. Важи две години и не важи за България. Не знам що им е проблем на местните власти!? Прилага се снимка паспортен формат, пише се заявление и се прилаг платежен документ (може на гише с пластмаса). Срок за издаване 30 дни.
              Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

• Esper
                Esper коментира
                Редактиране на коментар
                Не ме учудва, почти винаги има някакви неуредици в селският кат.
                Или аз съм карък или просто системата е на тел и свински опашки.
                Това ще си го спестя ама скоро ще трябва да регистрирам новата хонда.
                Само като го спомена ми тръгват едни киселини...

• drukman
                drukman коментира
                Редактиране на коментар
                Ти ми кажи какво толкова има да проверяват и пишат, та срока е 30 дни.
                Е, за това е забранено свободното носене на оръжие.

Ето линк към конвенцията и на базата на която се издават тези международни книжки:
              https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2137244702

към края -Приложение 7, пише за формати изисквания и т.н.

а книжката от СБА е това:

цената е 25лв.
              Прикачени файлове
              Последно редактирано от boy3m; 18-07-25, 13:34.
              "Не е важно дали котката е бяла или черна, стига да лови мишки"
              ---------------------------------------------------------->Дън Сяопин

Коментар

• Стоян Боюков-Sariones
                Стоян Боюков-Sariones коментира
                Редактиране на коментар
                Тая конвенция, ако е на хартиен носител със сигурност ще свърши работа! (Зелено човече, щот не му разбирам дееба).

В СБА е за една година, КАТ ги издават за 3. Имах преписка преди доста години с КАТ София Град. Дълго писмо в Деловодство с въпрос защо не издават, при положение, че са задължени да го правят (с приложени наредби и т.н.). След липса на отговор, същата процедура още няколко пъти (не бързах просто а и имах издадена от СБА). Преди изтичане на поредния срок ми се обади лелята от деловодство, да ми каже, че преди 10-на години им се есчупила пишещата машина на която ги печатат и да ме пита какъв отговор да ми нпише. Помолих точно това да напише и явно съм бил малко рязък и се стреснаха.

Накратко - 3-4 месеца тишина и последва обаждане, че КАТ София Град са закупили софтуер и мога да отида да си издам.

Служителя там помоли да му дам тази от СБА, за да може да настрои кое поле къде се печата
              Queen o’ the Hebrides’ golden tears, Distillation o’ two hundred years
              Skal, Prost, Salud, Kampei, Cheers, Slainte-mhath! Laphroaig!

Коментар

• Esper
                Esper коментира
                Редактиране на коментар

• BENZBOSS
                BENZBOSS коментира
                Редактиране на коментар
                😳🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
            X