Обява

Свий
Няма добавени обяви.

КТМ се оттегля от “Дакар”!!!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• КТМ се оттегля от “Дакар”!!!

Във връзка с обявеното на пресконференцията за следващия “Дакар” ограничение за състезателните мотори, позволяващо максимален обем на двигателя от 450 куб. см, КТМ взе решение да се оттегли от пустинната надпревара.
    Компанията, която 8 поредни години е неизменен победител в ралито повече няма да участва в южноамериканския “Дакар” нито с фирмен отбор, нито подкрепяйки частни тимове и пилоти. Същевременно от КТМ подчертават, че са неразривно свързани с рали-спорта и сега ще се концентрират върху Световния рали-рейд шампионат и други важни състезания.
    Прекалено бързото решение на организаторите за промяна на правилата, създадено да сложи край на доминацията на КТМ и без никакво по-ранно предупреждение е тежък удар за КТМ. Днес, само шест месеца преди старта и по време когато не само фирмените отбори а и десетки частни пилоти се подготвят за екстремното състезание, незабавното оттегляне на световния лидер при спортните оф-роуд мотоциклети е единственото възможно решение. още>>

До: КТМ се оттегля от “Дакар”!!!

Много жалко...
    Only after the last tree has been cut down,
    Only after the last river has been poisoned,
    Only after the last fish has been caught,
    Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

Тази новина ми заприлича на удар под кръста за КТМ. Нистина жалко.

Коментар

A.S.O. наистина се пооа*аха с тези правила. Очевидно 450-кубиковите мотори се справят добре в Южна Америка, предвид постижението на Давид Фретине (Yamaha) тази година... Но организаторите трябваше да дадат време на фирмите. Забраната за по-големи от 450 кубика двигатели влиза през 2001 г. за всички, а тази година само за фирмените отбори, без аматьорите...

Коментар

Не съм голям разбирач,и не искам да засегна феновете на КТМ,но наистина тази година Yamaha показаха как с 450 кубиков мотор се постига добро място(3то)и то не толкова нагкласен и разработван специално за състезанието/WR450F/ при КТМ имаше едни кубатури,едни цпециални разработки(за състезанието) само и само да са на челна позиция.....ами при теза схема наистина ще са всяка година първи.Някой ще каже нека и другите фирми/марки разработват по големи кубатури и специални мотори за състезанието,но явно там е истината,сваляш един мотор от магазина,и да видим колко е издаржлив..... вярно че така изведнъж си е удар под кръста,но ест щом е взето това решение не сме го вземали аз или някой НЕфен на КТМ

Пък щом са преценили,че няма да участват както се казва:
          "на който не му понася да се изнася"

Коментар

И все пак си оставам в'Ръл фен на КТМ-ите. Но наистина жалко за мен и всички фенове на КТМ а най-вече за учасници в състезанието който ще вземат наградата благодарение на това че няма КТМ
            OffRoad-a - за някои е страст, за други хоби, за трети професия, а за мен - начин на живот !!!

Коментар

Първоначално публикуван от Shifta Преглед на мнение
              Не съм голям разбирач,и не искам да засегна феновете на КТМ,но наистина тази година Yamaha показаха как с 450 кубиков мотор се постига добро място(3то)и то не толкова нагкласен и разработван специално за състезанието/WR450F
              Какво те кара да мислиш, че машината на Фретине не е преработена за "Дакар"? Не вярвам да е взел от шоурума една Ямаха и да се е метнал в джаза...

Коментар

щом КТМ се оттегля, значи Ямаха остава без конкуренция в Дакар...

Коментар

Първоначално публикуван от izo4x4 Преглед на мнение
                  Какво те кара да мислиш, че машината на Фретине не е преработена за "Дакар"? Не вярвам да е взел от шоурума една Ямаха и да се е метнал в джаза...

Мисля,че е на базова основа,ест големи спойлери отпред,навигации и всички хамалогии пресъщи за сътезанието в Дакар.....но няма да спорим,КТМ имат EXC450 да пуснат него,не виждам какъв им е проблема....или се съмняват че няма да издържи,нека като е състезание да е така,по равно за всички...лошо са ги секнали,но това е истината,да се надяваме сега вече YAMAHA да излезе с едни гърди напред и да покаже превъзходството си

Коментар

Преди няколко години така постъпиха организаторите и с КАМАЗ,но братята не се отказаха,преправиха целия камион в посладният момент и "наказаха" тези,които вместо да работят по своите камиони за да се състезават ,"работеха" с организаторите за да се променят правилата....
                    Тогава номера не мина и сега небиваше КТМ да се отказват така бързо....
                    Жалко ,аз харесвам КТМ!
                    Garage 31 Ltd - Classic Land Cruisers restoration

Коментар

Просто тая година се поуляха във всички световни моторни федерации, не съм фен на КТМ но без тях Дакар е все едно формула1 без Ферари(и от тях не съм) интересно ми е сега откъде по бедните частни пилоти ще намират съпорт т.е. техническа подръжка, те си караха КТМ защото знаеха че нещо скапе ли се все ще има части и за тях, коя ли друга фирма ще заеме толкова бързо дупката поне следващите няколко години не виждам кой.
                      Съвеста ми е чиста, просто защото не я използвам.

Коментар

Пари да бяха давали, нещата не можеха да се наредят по-добре за КТМ.

Това е най-доброто което можеше да им се случи.

КТМ печелят Дакар от 2001ва година насам. При такава дълга серия, рекламните резултати така или иначе започват да падат - публиката свиква с факта че една и съща марка печели винаги, и престават да обръщат внимание. Първите места започват да се превръщат в изискване: "Ако спечелите пак - няма да ви хвалим, понеже сме свикнали да печелите. Ако обаче загубите - ще ви скъсаме от бъзик. Я сега да видим кои са били вторите, те са интересни".

И се стига до един момент, в който КТМ са длъжни да спечелят, длъжни са да продължат да наливат грешни пари, но резултата от това е иди го разбери какъв е.

Преди 7-8 години една КТМ-ска победа в Дакар е била реклама за фирмата и за кроса, и за ендурото. Зер - победа е. Само че в наши дни и за кроса, и за ендурото КТМ така или иначе си имат здраво победи, и шампиони, и вече там една победа в Дакар въобще не ги грее.

При това положение, Дакар се превръща в една бездънна дупка за пари, която евентуално може да допринесе допълнително за имиджа на фирмата, но основно може да е реклама на големите модели, там 690ки и 990ки, чийто пазарен дял е по-тесен.

За КТМ не би било грам проблем да спечелят още 10 дакара с 450ки, с 250ки, и с каквото се сетиш. Само че нямат полза от това, понеже така или иначе вече си правят достатъчно реклама в тези кубици печелейки в ендурото и в мотокроса.

При всички положения - показват кратко, точно и ясно че организаторите не е зле да се вземат в ръце. "Когато анулирахте състезанието - траяхме си. Когато го пренесохте на Кънда в Дивия - пак си траяхме. Играхме ви на хорото, сега вие ни забивате за благодарност в девета глуха. Няма да стане"
                        Издъних се на Тюринг теста

Коментар

KTM се оттегля и от това печели BMW 450.
                          БМВ нямат друг конкурентен двигател в по-голямите кубатури...

Коментар

Както винаги Гоблин е прав.
                            Оттеглят се като абсолютни шампиони,от което по добре няма накъде.
                            Както винаги,политиката на фирмата е много правилна и съм сигурен че ще извадят дивиденти от случая.

Коментар

Историята нещо ми напомня за началото на 2000г с Дукати в Супербаик, постепенно повишаване на минималната килограмова граница, посе понижаване на компресия после какво какво ли беше друго докато и Японците почнаха да стъпват на подиума.

Goblin е (пак) много прав..

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X