Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Моля за съвет, как се кара кросов мотор

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Моля за съвет, как се кара кросов мотор

    извинете ме за глупавия и неудачен въпрос, но много искам да се науча да карам кросов мотор. Момиче съм на 13 години но просто съм влюбена в този спорт и моторите. Баща ми намира за глупаво да ми купи мотор защото не мога да карам. качвала съм се но като бях много малка. та бих искала да ви помоля просто да ми обясните малко по подробно как стават нещата. от запалването до спирането. много ви моля за обяснение, имам шансове за мотор но трябва да мога да го карам все пак. колкото и да ме е страх ще го преживея но искам да се науча. няма кой да се занимава с мен да ме учи, така че поне да знам как става. много ви моля помогнете, благодаря ви предварително.

  • #2
    От: помощ, как се кара кросов мотор

    Най лесно е да хванеш някой да ти обясни на място.
    Тук и сто страници със съвети да изпишем, пак няма да те научим. Нали я знаеш поговорката за кучето и касапина.

    Коментар


    • #3
      От: помощ, как се кара кросов мотор

      То хубаво, но това не става само с четене и обяснения в нета. Препоръчвам ти първо да си намериш някой, който има малък мотор и да го помолиш да те научи да го караш. Остави кросара за по нататък - много лошо хвърля. Първото условие да караш мотор е да си достатъчно физически силна , за да можеш да го овладееш. Карането на мотора не е само са успееш да седнеш на него и да го подкараш. Чувала си , че апетита идва с яденето, така че започни от нещо малко и лесно за управление. Като свикнеш с него ще ти се иска да се качиш на нещо по голямо, но нека да е постепенно. Имай предвид, че падането от мотор е доста неприятно усещане и може да те откаже от мераците ти.

      Желая ти успех.

      Коментар


      • #4
        От: помощ, как се кара кросов мотор

        Защо не накараш баща ти да ти купи едно симсонче - хем е евтин, става за черен път, лек, и идеален за първи мотор. Ще се научиш да включваш скоростите и да боравиш със съединителя. Мен никой не ме е учил, отначало карах симсона (още го имам и карам) на 1-ва около вкъщи, защото имаше проблем със включването на скорости ( а и аз имах де ). После го направих вече включваше (бях на 14-15 години) и сам се научих гледал съм баща ми как кара само, нито ми е давал съвети нито нищо, като прекараш един ден в опити да го караш (по-добре е да има кой да ти казва какво да правиш) ще се научиш, след 2-3 месеца ще ти стане и слабичак най-вероятно. Научиш ли симсона ще имаш много добра основа за по-големите мотори, защото малък мотор със скорости и съединител се кара по-трудно от големите според мен, именно заради това, че не е много мощен, но пък прощава грешки за разлика от големите.

        Коментар


        • #5
          От: помощ, как се кара кросов мотор

          Ако в Тетевен има мотополигон, където се провеждат курсове за водачи категория А и М, като начало можеш да отидеш там и да погледаш кой какво прави и как го прави. После може да помолиш някой от инструкторите, ако му стиска естествено поради крехката ти възраст, да те качи на мотор и да ти покаже първите стъпки. Желая успех в начинанието!
          Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
          Из "Златния телец"

          Коментар


          • #6
            От: помощ, как се кара кросов мотор

            Една малка шега - ако съдим по поста - ще стане моторист от теб. Те са пословични с /не/спазването на правила - в случая, на правопис и пунктуация. Продължавай все така и след време ще навиваш масура, ще вириш колците, ще рониш зъбаците.... все такива забавни работи. Надявам се приемаш написаното по-горе с усмивка. Дерзай и ще стане - имаш ли желание, ще намериш и начина.Поздрави и успех!

            Коментар


            • #7
              От: помощ, как се кара кросов мотор

              Значи, за да караш мотор трябва да имаш елементарни познания. Какво е съединител и къде му е ръчката? Какво са скорости, кво правят и къде е лостчето за превключване? Така съединителя е за да отделя двигателя от скоростите? А пък скоростите са вързани с колелата. Това ще рече, че ако натиснем ръчката му то ще отделим двигателя от колелата и колкото и газ да даваме мотора няма да ускорява. Ясно? Съединителя се натиска рязко и се отделя Плавно. Използваме го когато тръгваме, за да зацепи колелата. Пускаме го бавничко и то много и през това време леко даваме газ. Това за тръгване. Второто му използване е за превключване на скорости. Когато искаш да идеш на по-горна или пък по-долна го натискаш, включваш скоростта която искаш и го пускаш. Тука може и по-бързичко да го върнеш. Превключването става при затворена или леко отворена газ. Никога на максимална газ. Що е то скорости? То е като при колелото. Е почти де... Скоростите променят оборотите и въртящия момент. Примерно, ако трябва да се движим бавничко, но по баир- ще включим на първа. Тогава оборотите ще са малки, но Вм огромен и ще качваме баири. Обратно по път 3-4 скорост. Когато спираме ние спираме колелата и ако не натиснем съединитела моторът също ще спре. Затова се натиска съединителя при спиране. Питай за нещо какво не ти е много ясно.

              Коментар


              • #8
                От: помощ, как се кара кросов мотор

                Basko4 е дал най добрия съвет, една Симсонка ЗАДЪЛЖИТЕЛНО каска и газ.

                Коментар


                • #9
                  От: Моля за съвет, как се кара кросов мотор

                  благодаря на всички за съветите, ще ви послушам...неочаквах такова разбиране и помощ, защото все пак съм момиче но не се чуствам като такава щом се кача на мотор макар и да не го карам...много ви благодаря

                  Коментар


                  • #10
                    От: Моля за съвет, как се кара кросов мотор

                    Каска, ръкавици и наколенки ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Дълги ръкави и дълги крачоли. Обувки с прибрани връзки. Тук каквото и да се пише, все пак някой трябва да ти покаже на живо. Най-добре да го покаже инструктор.
                    Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

                    тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

                    Коментар


                    • #11
                      От: Моля за съвет, как се кара кросов мотор

                      остава само мотора и съм готова...благодаря

                      Коментар


                      • #12
                        От: Моля за съвет, как се кара кросов мотор

                        Лори,
                        ендуро/кросов мотор се кара ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с предпазна екипировка, чийто минимум включваща каска, протекторна жилетка, ботуши и наколенки. Цената на екипировката започва от 700-800 лева и може да стигне до 3-4 хил.лв. в зависимост марките и качеството.
                        Когато си ги набавиш (било то и някой да ти ги даде назаем за пробно каране на мотора), едва тогава почни да мислиш за сядане на мотор. Не скачай на мощни мотори 250cc - 500cc. Добър вариант за теб би бил 4-тактов мотор 125cc, който ще е спокоен и по-лек и ще може да се учиш на него, по-мощен ще те уплаши и най малката грешка (а такива ще има със сигурност) може да ти коства сериозна травма.
                        Едно трябва да ти е ясно - караш ли такъв мотор, задължително ще има падания и контузии независимо от нивото на което владееш машината.
                        За самата техника на каране има много изписано във форума - със сигурност имаше такава тема от Жоро Хаджиев, има и клипове в нета. Но преди това трябва да покараш малко на някоя равна поляна за даможеш поне малко да усетиш поведението на мотора, тогава и по-лесно ще разбереш написаното относно техниките на каране. За превключване на скорости и боравене с газ и съединител намери някой който да ти обясни нещата на място - за това каквото и да ти напишем, особена файда няма да има.
                        И за последно - такъв мотор се кара на газ! - така много по лесно минаваш през коловози, кални локви и др. препятствия, но за да го осъзнаеш ще трябва доста да покараш преди това.

                        Едва след като публикувах горното видях възрастта ти - забрави за 125-те кубика. За твоята възраст мотора трябва да е около 50 кубика.
                        Последно редактирано от Rotor; 24-07-14, 02:19.
                        Success is like being pregnant! - Everybody congratulates you, but nobody knows how many times you were fu..ed ....

                        Коментар


                        • #13
                          От: Моля за съвет, как се кара кросов мотор

                          благодаря много за съветите, ще те послушам...доста съм малка и никой не ме приема на сериозно..благодаря много

                          Коментар


                          • #14
                            От: Моля за съвет, как се кара кросов мотор

                            Трябва ти и много търпение и задължително каска,наколенки,налакетници.

                            Коментар


                            • #15
                              От: Моля за съвет, как се кара кросов мотор

                              Първоначално публикуван от nesor1 Преглед на мнение
                              Трябва ти и много търпение и задължително каска,наколенки,налакетници.
                              Добър съвет за първо мнение, ама да беше погледнал от кога е темата. Тя момата сигурно вече лети на половин гума

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X