Обява

Свий
Няма добавени обяви.

СТАР МОТОР

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• СТАР МОТОР

Здравейте ,интерисувам се от следният въпрос,закупил съм стар мотор без документи от един 80 год. старец,който го е бракувал преди 10-15 год. и няма никакви докумети.,направихме си помежду си договор ,но това не е достатъчно за и регистрация пред нотариус ,а камоли за КАТ.Моля Ви дайте ми бърз съвет как да го узаконя и да си го карам .БАГОДАРЯ ВИ предварително !!!! ПОЗДРАВИ !!!!!

От: СТАР МОТОР

Стареца да извади документ за "бивша собственост" от съответния КАТ, като обясни за какво му трябва (демек да ти го продаде). После мотоциклета колко кубика е?
    Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Бракуван мотоциклет може да се регистрира отново,процедурата отнема малко повече време,много пари,и задължително технотест.

Коментар

Документ за "бивша собственост" няма.
        1. Трябва да изготвиш нотариално пълномощно на твое име от името на стареца с което да го представляваш пред властите.
        2. Вадиш свидетелство за наследници от името на дядото
        3. отиваш в КАТ /трябва да знаеш с каква рег. №.. е било ППС-то/ по регистрация и подаваш молба в която посочваш старият рег.№ и искаш да ти издадат служебна бележка за собственост / такава трябва да ти се издаде задължително/. Ако мотора е се води "временно спрян от движение" - добре, ако се води бракуван е лошо, но в зависимост от това, дали собственикът е декларирал, че ще го държи у дома / може да се регистрира след Технотест/, или е декларирал, че ще го даде на пункт за скраб / няма да може да мине технотест/.
        4. Вариант 1 "Временно спрян от движение"
        - плащаш на лицензиран оценител 2% данък върху договора между тебе и дядото.
        - плащаш годишен данък в данъчното по местоживеене
        - плащаш ГО
        - отиваш в КАТ с наследниците и те се подписват на договора за покупко-продажбата пред служителите в КАТ / може да се подпишат пред нотариус и тогава не е нужно да ги водиш в КАТ, но трябва да платиш такса на нотариуса/. до 350 куб./см. нотариална заверка на договора не е задължителна.
        Вариант 2 - Ако мотора е бракуван и се е стопанисвал в имот на продавача, трябва да преминеш всико изброето по-горе и задължително преминаване през Технотест.
        Вариант 3 - Бракуван и предаден на пункт за скраб, съжалявам, дори само да е написано в документите, а самият мотор да не е предаден, регистрация няма.
        Преди време бях в същото положение, МЗ РТ 125/3 временно спряно от движение през 1982 г. имах късмет и го регистрирах както го обясних по-горе с Вариант 1. Сега с мотора който стягам съм на Вариант 2, бракуван, но съхраняван в свой имот и за да го регистрирам трябва да премина Технотест. Пожелавам ти успех в начинанието ако ти стиска да тръгнеш по институциите както ти изброих и чакам да чуя до къде си стигнал .....!?!

Коментар

При договор без нотариус, в КАТ нямат законово право да изискват подписите да са при тях!
          Представям си как паля до някое село на другия край на БГ да возя дядо до КАТ, който най-вероятно няма да издържи на пътуването!

Коментар

Според ЗДвП Мотоциклети до 350 куб/см. и туристически ремаркета могат да се прехвърлят с договор за покупко-продажба който не е нотариално заверен като собственика и наследниците полагат подписите си пред служителите на КАТ за да няма злоупотреби и дали е правилно или не е друг въпрос, а за мотоциклети над 350 куб./см се изисква договор с нотариална заверка, така е казано и в ЗДвП :
            Чл. 144. (1) Собствеността на моторните превозни средства се прехвърля с писмен договор.
            (2) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) При прехвърляне на собствеността на регистрирани автомобили, на регистрирани ремаркета с товароносимост над 10 тона, на регистрирани колесни трактори и на регистрирани мотоциклети с работен обем на двигателя над 350 cm3 подписите на страните трябва да бъдат нотариално заверени.

Коментар

Първоначално публикуван от spongi Преглед на мнение
              Според ЗДвП Мотоциклети до 350 куб/см. и туристически ремаркета могат да се прехвърлят с договор за покупко-продажба който не е нотариално заверен като собственика и наследниците полагат подписите си пред служителите на КАТ за да няма злоупотреби и дали е правилно или не е друг въпрос
              Това е вариант ако собственика и купувача са от една и съща област.Иначе нотариално заверения договор е по добрият вариант.

Коментар

Не съм казал, но да повторя
                Служителите на КАТ, както и всички други нямат право да си измислят закони. Други ги мислят и пишат, те само изпълняват.
                Нееднократно съм регистрирал ПС, за които не се изисква нотариална заверка и само един път един ми се изцепи да му заведа продавачите, но аз отказах твърдо, цитирайки закона. Махна с ръка и каза "Отивай да си чакаш талоните и номера."
                Отстоявайте си правата. Това че онези имат пагони и служба, не значи че могат да правят каквото си искат!

Коментар

Първоначално публикуван от Ivan_J Преглед на мнение
                  Не съм казал, но да повторя
                  Служителите на КАТ, както и всички други нямат право да си измислят закони. Други ги мислят и пишат, те само изпълняват.
                  Нееднократно съм регистрирал ПС, за които не се изисква нотариална заверка и само един път един ми се изцепи да му заведа продавачите, но аз отказах твърдо, цитирайки закона. Махна с ръка и каза "Отивай да си чакаш талоните и номера."
                  Отстоявайте си правата. Това че онези имат пагони и служба, не значи че могат да правят каквото си искат!
                  Така дай да обобщим за какво става въпрос,значи,пример 1,продавача е от Варна,купувача от София.за да се регистрира мотора на името на купувача трябва да стане в КАТ София,само че мотора е под 350 тоест по закон не се изисква нотариално заверен договор,нужно е само и продавач и купувач да се явят при служител от КАТ ама не във Варна ами в София,и тогава идва вариант 2 който е по лесен чрез нотариус във Варна,защото е по евтиния вариант.

Коментар

Добре де, аз на афганистански ли пиша?
                    Пишете си договор на хвърчащ лист, подписвате се и купувача отвива в КАТ по местоживеене, сам с договора в ръка и минава безгрижно.
                    Ако продавача има съпруг/а, съсобственик, наследници и т.н., трябват и техните данни и подписи.
                    Никой няма право да откаже да регистрира при такъв договор, няма закони и наредби изискващи полагането на подписите в КАТ.
                    Хипотетично, продавача е 95 годишен дядо на батерии от Горно Нанадолнище, не може да издържи преход до областният град. Как ще го заведеш до КАТ?
                    А нотариуса взема едни 100лв минимум, който са му излишни да му ги дава.

Коментар

Първоначално публикуван от Ivan_J Преглед на мнение
                      Добре де, аз на афганистански ли пиша?
                      Пишете си договор на хвърчащ лист, подписвате се и купувача отвива в КАТ по местоживеене, сам с договора в ръка и минава безгрижно.
                      Ако продавача има съпруг/а, съсобственик, наследници и т.н., трябват и техните данни и подписи.
                      Никой няма право да откаже да регистрира при такъв договор, няма закони и наредби изискващи полагането на подписите в КАТ.
                      Хипотетично, продавача е 95 годишен дядо на батерии от Горно Нанадолнище, не може да издържи преход до областният град. Как ще го заведеш до КАТ?
                      А нотариуса взема едни 100лв минимум, който са му излишни да му ги дава.
                      Ето нещо но не е описано точно,трябва ли да присъстват двамата или само единият.
                      С договор за покупко-продажба (без нотариална заверка) в рамките на 3 работни дни, от сключването на договора, може да се отиде до КАТ и МПС-то да бъде пререгистрирано или регистрирано.

Коментар

Това за 3-те работни дни па къде го прочете? В закона съвсем ясно е писано (що се отнася за подписите на страните). Никой не може да си измисля закона (поне не в КАТ де). След като се сключи договор, над собствеността на ППС-то има право само купувача!! На никой не му е необходим продавач. Без значение от какъв регион са продавач и купувач.

Коментар

Иван е абсЕлютно прав ,миналия месец го правих и аз това,с договора в ръка и при катаджиите.Като даже мотора беше ЕН а аз го регистрирах ОВ,беше бял на цвят -казах им ,че искам по-новата рег. да е син: отговора -не става-Е що: първо ще се регистрира бял пък после наново за да стане син! ДА АМА НЕ !
                          В обедната почивка, която дойде докато спорехме ,отидох да клъцна 2-3 кюфтета и гледам железария,и решението дойде за 5лева-син спрей и ролка хартиено тиксо ,вътре в двора на кат си го облепих и опръсках на две на три син цвят! В 13 часа тъкмо махам тиксото, хората останаха като гръмнати !Резултата от ЕН с бял цвят стана ОВ със такъв син ,нямаха причина да ми откажат.Иначе трябваше още едни 150-200 лева за последващо каране и пререгистриране.
                          Естествено в последствие си го пребоядисах както подобава със спестените пари.
                          Никога нема да мине модата на сръбската музика,сливовата ракия и пъстръвата.

Коментар

Промяна в данните на ППС (примерно цвета в случая) - около 30лв., а не 150-200лв.

Коментар

Няма вариант за 30лева само нов талон ,такси макси ,са ти поне 70 лева .Това пиша ,че не съм дал нищо повече и всичко стана за един ден!
                              Никога нема да мине модата на сръбската музика,сливовата ракия и пъстръвата.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X