Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Задължителни ли са мигачите на пътя - къде е описано в закона?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Задължителни ли са мигачите на пътя - къде е описано в закона?

Не знам да има някъде изискване, за да се движиш по пътя, да имаш изрично мигачи - пътепоказатели. Нали за това си има изрично разписани знаците, които се подават с ръка при спиране, маневра ляво и дясно. По-големият проблем е това, че ако тук има толкова чудещи се, представи си какво настава при катаджиите. В този смисъл няма еднозначен отговор на този въпрос. Дори и аз да ти кажа категорично да си караш спокойно, това не значи, че следващият, който те спре, ще е съгласен с мен. По-важен е въпросът каква санкция могат да ти наложат всъщност. В ЗДвП няма изрична санкция, така че ще трябва да е някой по-общ текст. Лошото е, че ако е глоба до 50 лева, ще срещнеш проблем с обжалването... Ако е желание да те спрат от движение временно, не мисля, че ще им се получи. Пък и ще имаш достатъчно основание да обжалваш. Разбира се, ако моторът е регистриран и проблемът е само в мигачите.
    За съжаление темата вероятно ще остане безплодна. Няма как да ти се даде конкретен текст или документ, който да им размахаш пред очите и да си караш спокойно. Разбира се, ако моторът е регистриран и проблемът е само в мигачите.

Коментар

На грешно място търсите. Изискванията към МПС са публикувани в една поредица от наредби и Евронорми на сайта на ИААА към МТ. Не ми се чете в момента толкова. Там е пълно с препратки и недоклатени юридически текстове. Но в крайна сметка верният отговор е - не са задължителни мигачите щом производителя не ги е монтирал а МПС-то е от одобрен тип.
      0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнение
        По талон трябва да видиш как е описан мотора ти, и най-многото, което може да направиш, е да намериш типово одобрение за България. Предполагам обичайния хаос - моделът надали е описан както трябва в талона ти. Същото е в типовото одобрение - потърси го, и ако нещо не пасва точно, намери друг модел с такъв обем на двигателя и същата марка, който си няма мигачи фабрично и е одобрен. Ако имаш късмета да има такава машина.
        Има и трети вариант - моделът ти да няма типово одобрение в извънпътен вариант. Най-вероятно е така, но заради анархията тук да са те регистрирали заедно с хиляди подобни.
        Все пак знаеш ли дали оригинално е с мигачи?
        Мдаа,

Порових доволно из всякакви евронорми на сайта на ИААА към МТ, съдебни решения, проверявах VIN-a в сайта на Декра и други подобни - нищо смислено не излезе.

Къде да питам за типово одобрение на модела? КАТ, Декра, други? Цифрите и буквите от въпросното типово одобрение в големия талон не намерих как да ги разшифровам.

Моторът е 1:1 с този от снимката, която съм качил - с номер на полагаемото се място и едно огледало от мен за придвижване в града. Моделът от видеото е някакъв малко по-нов - личи си по лепенките и по електронното табло. По пътя на логиката, след като оригинално има опашка с място за номер, и моят би трябвало да е "street legal", поне в някоя част на света - ама иди обяснявай.

Първия собственик на мотора, който го е регистрирал, има да го издирвам дълго, но ще опитам и тая следа.

Ако не намеря никакво документално решение, в името на спокойствието явно ще трябва да му бодна едни мигачи и да ги прибирам в раничката заедно с огледалото и опашката с номера на излизане от града. Доста е дебилна цялата тази процедура заради петте километра от центъра до Околовръстното и ходенето от гаража до майстора, да му се не знае.

@Борислав Ангелов - аз си карам, ама на катаджията писането на акт му отнема пет минути от живота. Обжалването и тичането на мен - между един и много дни от моя. Не ща да ги давам за глупости.
        Последно редактирано от badeff; 03-06-13, 00:50.
        Право казват докторите, че калта е целебна. Колкото по-дълбоко се бухнеш, толкова по-нахилен излизаш...

TLC 100 1HD-FTE manual '02 | Forester '98 | Моntesa 315 '99

Коментар

Вероятно ако се рови достатъчно, ще се намери, че типовото одобрение на този модел за пътна употреба е с мигачи. Или пък, че са го одобрили без могачи, противно на купо ратифицирани, приети и подписани международни документи. И в двата случая това е работа на чиновниците - творят милиони хартийки и документи и сами не си ги спазват после.
          Направи си едни гумени мигачи. Ако няма фабрични, импровизирай с подходящ маркуч, светодиоди, плексиглас, малки странични мигачи от коли, силикон или каквото ти хрумне.
          Дали си хитрец и нарушител или не - не коментирам. То няма и как да разберем след като не може да намерим нужната рапоредба, катаджиите също. Мисля, че трябва да се намери типовото одобрение. Сегашните вносителите трябва да го имат. Все някъде ги има, знам ли...

А има ли копче за мигач?

Коментар

Колеги аз имам следния проблем:

При смяна на номера в КАТ Казанлък ме спряха от движение , защото нямам мигачи. Обясних им че модела фабрично няма мигачи (Beta RR 525 2009) , но нали знаете как стоят нещата в КАТ......................

Та питането ми е има ли в закона точна разпоредба по този казус и мога ли да убедя тЪп..ите ченгета .......... или трябва да си прекарам инсталация , мигачи , бутон и реле.

PS:Втория варянт ми се вижда по лесен.

Коментар

А има ли копче за мигач?
              Стана ми интересно и разглобих конзолата. Ключе за мигачи на конзолата има, кабели към него - йок. Останалото окабеляване (къси, дълги, габарит) изглежда фабрично - т.е. всички кабели са в различни цветове и културно подредени. Конзолата дали е оригиналната - не знам.

Хм.

П.П. Както гледам, май ще се ходи към опъване на кабели и накичване с мигалки в името на спокойствието.
              Последно редактирано от badeff; 05-06-13, 01:34. Причина: допълнение
              Право казват докторите, че калта е целебна. Колкото по-дълбоко се бухнеш, толкова по-нахилен излизаш...

Коментар

Първоначално публикуван от badeff Преглед на мнение
                П.П. Както гледам, май ще се ходи към опъване на кабели и накичване с мигалки в името на спокойствието.
                Хммм. Ако трябва да си 100% - на стъклото на мигача трябва да има "Е" в кръгче. Иначе е невалиден за Европа.
                0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Хайде, честито. Отпразнувах първия не толкова натоварен работен ден с първи опит в самостоятелното авто-мото жичкаджийство. Намерих си схема на пълната инсталация на WR-a, прокарах липсващите (или изрязани - така и не разбрах) кабели и реле, понадупчих тук-там, и сега съм толкова street legal, че няма накъде повече. И мигачите са с "Е" в кръгче.

В крайна сметка така ще ми е по-лесен животът, отколото да се бием с членове, параграфи и сертификати по главите - дори и да ги изровя.

Благодаря на всички включили се по темата. А ако някъде изплува нещо смислено по документалната част - ще е интересно за всички. Драмата явно е обща.

Коментар

А бе ти що си с каска ?
                    подаръци за мъже от FACOM
                    промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Четем http://www.kat.mvr.bg/ (уж като най-актуално място за инфо.)--> Информация (Полезна информация)
                      Интересуващото ни е Закон за движение по пътищата и ПРАВИЛНИК за прилагане на Закона за движението по пътищата
                      Та в Закон за движение по пътищата имаме както се спомена:
                      Чл. 26. Преди да завие или да започне каквато и да е маневра, свързана с отклонение встрани, водачът е длъжен своевременно да подаде ясен и достатъчен за възприемане сигнал. Сигналът се подава със светлинните пътепоказатели на превозното средство, а за превозните средства, които нямат светлинни пътепоказатели или те са повредени - с ръка. Сигналът, подаван със светлинните пътепоказатели, трябва да е включен през цялото време на извършване на маневрата и се прекратява веднага след приключване на маневрата. Сигналът, подаван с ръка, може да бъде прекратен непосредствено преди започване на маневрата.
                      Според това спокойно би трябвало да можеш да си караш кола с повредени мигачи(стига да подаваш описаните сигнали с ръка извън прозореца описани в следващите членове:
                      Сигнали, подавани от участниците в движението
                      Чл. 28. (1) За предупреждаване на останалите участници в движението за намерението си да извърши маневра водачът на пътно превозно средство подава следните сигнали:
                      1. ляв пътепоказател или лява ръка, изпъната хоризонтално встрани - за завиване наляво или за отклонение наляво;
                      2. десен пътепоказател, дясна ръка, изпъната хоризонтално встрани, или лява ръка, сгъната в лакътя и насочена нагоре - за завиване надясно или за отклонение надясно.
                      (2) Като допълнителен сигнал при маневра водачът може да използва превключването на светлините, а извън населените места - и звуков сигнал.
                      Чл. 29. Сигналът за спиране, подаван от водач на пътно превозно средство, което няма стоп-светлини или те са повредени, е лява или дясна ръка, изпъната нагоре.
                      )

НО тогава следва пък ПРАВИЛНИК за прилагане на Закона за движението по пътищата с:
                      ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПЪТНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА
                      Чл. 9. Разрешава се движението на пътно превозно средство по пътищата, ако то отговаря на определените от производителя изисквания за експлоатация, на този правилник и на наредбите по чл. 8, ал. 3 и чл. 36, ал. 3 от Закона за движението по пътищата.
                      ...............
                      пътепоказателите не работят;
                      ..................
                      (тука да отбележе,че в по-горния Закон за движение по пътищата от същото място въобще липсват чл. 8, ал. 3 и чл. 36, ал. 3 )

какво се получава Закон за движение по пътищата ти позволява, а ПРАВИЛНИК за прилагане на Закона за движението по пътищата не ти разрешава едно и също нещо
                      Ейй сега ще им пиша и едно писмо на тия хубавци

Коментар

Царя дава, пъдаря не дава. Българска народна поговорка, която ни подсказва, че в България е пълно с абсурди още от царско време Не виждам какво толкова ви възмущава (иронично) Не знам сега как е, но навремето като държах изпита за А кат. едно от задължителните неща беше да даваме сигнали с ръка. Изпъната лява ръка встрани за ляв завой, свита в лакътя за десен завой и забележете дори: Изпъната нагоре лява ръка за сигнал при спиране.
                        Honda Transalp XL600v PD06 1993 - откраднат в Лондон.
                        Honda Varadero XL1000 SD03 2011

Човек е 80% вода и ако няма мечти или цели в живота, това е просто една вертикална локва.

Коментар

При липса на мигачи ако се заядат се позоваваш на това че мотора е фабрично без мигачи , което не противоречи на закона . Ако те заяде по правилника
                          го пращаш при пе......са който е го е писал да го пита защо противоречи на закона .
                          Досега не съм имал проблеми с Балкана , той фабрично си няма мигачи .

Коментар

Преди време имах Kawasaki KDX 220 R.
                            Фабрично няма мигачи и огледала, но на рамата има доста голяма лепенка NOT FOR ROAD USE или нещо в този смисъл.
                            Има модел KDX 220 SR, която си има мигачи, огледала, степенки за пътник, дори и разделно мазане, но е с намалена мощност и е напълно пригоден FOR ROAD USE.
                            Балкана ми никога не е имал мигачи, нито в КАТ са се заяждали, нито на пътя. Но на ГТП-то умниците не искаха да ме пускат, защото нямал мигачи

Коментар

Пропускате кое откога и за кои ППС важи. Има отделна разпоредба за по-стари конструкции автомобили, но нямам идея къде е и какъв вид е. Тя запълва дупката и предотвратява противоречието в закона.

Коментар

Пропускате кое откога и за кои ППС важи. Има отделна разпоредба за по-стари конструкции автомобили, но нямам идея къде е и какъв вид е. Тя запълва дупката и предотвратява противоречието в закона.
                                Ами не! Не искам да се заяждам, но само така оптимистично ти се иска да бъде. В отговорното за ресора Министерство на транспорта си драпат макарите /не съжалявам за грубият изказ/ от години и не правят нищичко по въпроса. Това е истината.
                                0888932647

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X