Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мухарската линия

Свий
Това е залепена тема.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    От: Re: Мухарската линия

    Първоначално публикуван от Daniel Преглед на мнение
    Питай го на колко години са - това са приказки от едно време. Да имало едно време огромни риби, рекордни, ендемитни и т.н.
    Реките ни са унищожени - повечето са с водохващане след извора и не достига вода другите редовно ги тарашат с ток, хлорна вар, напоследък и харпуни. В момента се сещам за една река в която може да има риби над 3 кг. Истината е, че съм виждал добичета над килограм.
    [ATTACH=CONFIG]405876[/ATTACH]
    Например този мъжкар, който си личи, че е от зарибяване но все пак е расъл в реката.
    Ловени са в периода 1990-2000. Случайни събития са свалили рибите от естествените им обитания - горните течения на реките, до по-ниски места, с условно чиста вода, но с богата хранителна база. Тези гиганти са от оцелелите.



    Първоначално публикуван от Daniel Преглед на мнение
    ...Идеята е страхотна, аз само имам един въпрос как ще се разграничат зарибените от местните видове (ако въобще има талива), например от една река съм хващал видимо над 3 различни вида балканска пъстърва, като форма, цвят и окраска.
    Вече година се занимавам с картиране на водоеми с естествена популация на БП. Но и в някои ЕК лаб. има необходимите праймери. Има предварителни разговори с колеги от Македония, Турция, Сърбия и др. Желание и готовност има, но пари - няма. Е, "дребна работа" ...
    Последно редактирано от trapper; 16-01-12, 15:48.
    ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

    Коментар


    • #17
      От: Мухарската линия

      Пожелавам на всички ви да изпитате тръпката, когато не ти стига шнур и минаваш на бекинг. Аз силно се съмнявам да може да се изпита това при родната картинка по реките.

      Един поздрав - мечта.



      ....Иначе, за пъстървовия генофонд във Фишинг манията се започна задълбочена дискусия по въпроса - Росен го е посочил. Това е важно, но ми се струва, че преди това трябва да решим по-големите проблеми с безхаберието и тоталното опустошаване на нашите реки и езера.

      Коментар


      • #18
        От: Re: Мухарската линия

        Даниел, искам да ви благодаря, за труда и търпението с което сте написали и предали целият си опит за този вид рибилов. Изчетох абсолютно всичко, даже препрочетох на глас! Чесно казано нямаше да се запаля толкова а и да се реша, без вашите съвети. Съпругът ми е ловил риба само на плувка и на дъно, а аз отдавна исках да опитаме т.н. мухарка. Живеем от години в Англия, а тук реки, канали, езера....и риби да иска човек. Вчера си купихме и първата "скромна" пръчка с всички принадлежности към нея - Щекспир, 2.40 метра, 7 клас, макара, шнур...всичко, пак от твоите съвети! Съвсем начинаещи сме! Техниката, от филми, от интернет, ще я овладееме, надявам се! Но не можем да разберем основни неща...например какво е това суха муха и мокра муха /прости невежеството!/, по какво се различават? Тепърва сигурно ще имаме въпроси и се надявам да ни помогнеш за разбирането им. Поздрави, Милена и Петко

        Коментар


        • #19
          Re: Мухарската линия

          Здравей Милена, радвам се, че написаното от мен ви е подтикнало да пробвате, въпроси имам и аз и най вероятно винаги ще има още какво да се каже за този вид риболов. Англия наистина има реки и риби - точно там сте където трябва.

          В мухарския риболов има няколко видя примамки - като моделите им са страшно много.

          Сухата муха - тя плава на повърхноста на водата и не трябва да потъва, рибата излиза над водата и взима мухата - това според мен е най интересния начин.
          Моделите са страшно много, като вида и големината им варират в зависимост от реката и от сезона, най просто казано са имитации на мухите летящи и кацащи по водата.
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:beatis.jpg
Прегледи:1
Размер:4.4 КБ
ID:5358481Натиснете снимката за да я уголемите

Име:cadis.jpg
Прегледи:1
Размер:12.2 КБ
ID:5358480
          ето 2 варианта на суха муха, тя по принцип се маже със смазка за да не потъва, бялото парашутче на първата муха служи за имитация на крилата, също и за да виждате мухата, при този начин на риболов, трябва да следите мухата и да видите рибата как я взима от повърхноста, след като вземе мухата се засича малко по късно след около 3 секунди.

          Това е нормален начин на хранене на пъстървата - ако застанете до реката и се загледате ще видите рибите как се хранят. Можете да подадете мухата на рибата с около метър преди нея - вероятноста да я вземе е голяма. След няколко подаваня ако рибата не се интересува от вашата муха я сменяте и пробвате друга. Можете да се ориентирате каква имитация да ползвате, като разгледате мухите летящи около реката, но понякога съвсем различна от тях муха върши работа.

          Съветвам ви да почнете с този метод предполагам, че най ще ви допадне.

          мократа муха - на нея се слага малко утежнение - идеята е мухата да се движи под повърхноста на водата но не много дълбоко.
          стример - имитации на малки рибки и т.н. - горе долу нещо като риболов на блесна.
          нимфи - това са вече тежките мухи които трябва да се движат по дъното - обикновенно са силно утежнени и е добре да с ползва индикатор (малка плувка).

          При всички методи обикновенно се лови срещу течението (въпреки че понякога и другия вариант е удачен).

          Ако мога с нещо да помогна дистанционно, ще се радвам.

          п.с. http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=64079 на снимките добре е показано как трябва да се води мухата но все пак може и да експериментирате, а най-добрия начин е някой да ви покаже.
          Последно редактирано от Daniel; 22-03-12, 10:01.

          Коментар


          • #20
            От: Мухарската линия

            Даниел, извинявам се за закъснението с отговора....благодаря много за полезните съвети и насърчението. Ние отидохме още тогава на едно езеро, пълно с пъстърва, главно дъгова... Хората влизаха с лодки и си идваха с много богат улов, а на нас сърцето ни плачеше!!! Човека, който отговаря за риболова там ни посъветва да се упражняваме на мостика, и добре,че беше така добър да ни покаже как замята въдицата - беше истинско удоволствие да го наблюдаваме. Но ме притесни факта, че каза, че трудно се изхвърля въжето с нашата въдица, а с неговата - на три - четири пъти я хвърлял далече. Те, англичаните, знаеш, са доста сдържани в коментарите си, но недвусмислено прозвуча, че не е добра въдицата ни. И наистина, мятаме, мятаме....и тя пак близо до нас. Аз посърнах и си казах, ето, въдицата не е добра, а как да се учи човек на лоша въдица?! Съпругът ми, пък ми се нервира и мисли обратното, че трябва да се научим на тази и после да ни е лесно...Е, успяхме,,,успЯХ и хванах една скромна пъстърва, и беше голяма радост! Но април месец - целият ни удави от дъжд и не сме ходили да се учим! На всичкото отгоре май месец по прогнози го дават най студеният от 100-години насам, то са и ветрове и дъждове...такава пролет не помня. Но чакаме добра възможност и ще продължим със същият ентусиазъм. До скоро, дано скоро имам повод да се похваля и кача някоя снимка!!!

            Коментар


            • #21
              Re: Мухарската линия

              Здравей Милена, не се притеснявайте от това, че за сега нямате въдица от 800 лири
              Те англичаните си имат Hardy и си се кефят - мухарката по принцип е капризна въдица, за това има и скъпи модели за много пари, при нея е много важен строя, прецизното разположение на водачите, материала от който е направена, както и правилната крива на замятане, отделно от това ти трябва и хубав (скъп) шнур, който има пак хиляди характеристики на главата. Както и да е с времето ще ги научите всичките - има темичка за шнуровете.
              Но ме притесни факта, че каза, че трудно се изхвърля въжето с нашата въдица, а с неговата - на три - четири пъти я хвърлял далече
              ОК трудно но не е невъзможно, за сега нямате и подходяща техника на замятане, за това ще ви е трудничко. Не трябва да замятате с китката, а с цялата ръка, за да се упражните е много подходящо да вържеш края на дръжката с едно въженце за китката - така елиминираш движението на китката което е вредно. Трябва да гледате шнура да при полет да има свита торба - демек ръба който образува шнура да е малък - друго важно е полета на шнура напред да е еднакъв с този назад - за целта се гледа и задния каст.

              Ето малко по разширени обяснения от моите - загледай се къде е диапазона на въдицата, не трябва да се сваля много ниско напред нито назад, защото шнура изпада.

              Преди 10 тина ако не и повече години и аз така се мъчех на една река, все хващах по няколко риби, а приятеля ми с блесната ги съсипваше, както и да е мъчих си се няколко пъти аз и накрая схванах идеята до там, че се наложи моя приятел да хвърли блесната и да мине на муха , от 4-5 риби на излет започнах да ловя по 30 тина и то добри Вярно, че с лоша въдица е по трудно но да си призная и с най обикновенна въдица можеш да хванеш много повече риби, отколкото някой накичен с Hardy от главата до петите - тогава ловях с най евтиния SAGE е не че после ни си купих скъпи въдици но всичко с времето си

              П.С. Мойто приятелче Ванчо, хвърля целия шнур до бекинга с каквато и да е въдица

              Коментар


              • #22
                От: Re: Мухарската линия

                Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                Ловени са в периода 1990-2000. Случайни събития са свалили рибите от естествените им обитания - горните течения на реките, до по-ниски места, с условно чиста вода, но с богата хранителна база. Тези гиганти са от оцелелите.



                Вече година се занимавам с картиране на водоеми с естествена популация на БП. Но и в някои ЕК лаб. има необходимите праймери. Има предварителни разговори с колеги от Македония, Турция, Сърбия и др. Желание и готовност има, но пари - няма. Е, "дребна работа" ...
                Може тоя труд да помогне.Вече май има работна група(комисия) във федерацията ,която ще се занимава с проблема.Подобна информация ще е много полезна мисля.Поздрави за труда!
                Honda HR-V основно мпс Мухарски клуб "Стримерите" - Русе
                Disco 1 бекъп
                Disco 1 (5см.lift) бекъп на бекъпа

                Коментар


                • #23
                  Re: Мухарската линия

                  Попаднах на доста интересен възел, който ползвам в последно време и мога да кажа, че е много добър.
                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:eugene_bend.gif
Прегледи:1
Размер:29.0 КБ
ID:5509517

                  Коментар


                  • #24
                    От: Мухарската линия

                    Дани, по подобен начин, си връзвам вирбелите, клатушки, шпинери и де що има желязо, ако се направи добре, нямам случай да се е скъсал, защото при дърпането, той се затяга
                    За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
                    Honda Dominator 650
                    088ЧЧ93979-->Борис
                    0878956Ч38-->Борис

                    Коментар


                    • #25
                      Re: Мухарската линия

                      Те тези възли са общи, демек за всичко що е с халка.

                      Коментар


                      • #26
                        От: Re: Мухарската линия

                        Първоначално публикуван от Daniel Преглед на мнение
                        Те тези възли са общи, демек за всичко що е с халка.
                        Аха, само процентите на издръжливост не съм гледал, трябва да ги погледна
                        За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
                        Honda Dominator 650
                        088ЧЧ93979-->Борис
                        0878956Ч38-->Борис

                        Коментар


                        • #27
                          Re: Мухарската линия

                          Няма какво да гледаш проценти, хващаш и тестваш - на парче влакно връзваш 2 куки от двете страни, закачаш ги на 2 халки да речем и дърпаш докато единия възел се развърже или се скъса, правиш го няколко пъти за да елиминираш грешка при връзването.

                          Коментар

                          Активност за темата

                          Свий

                          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                          Зареждам...
                          X