Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мухарският Шнур

Свий
Това е залепена тема.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Мухарският Шнур

    Няма да крия предпочитанията си към марката Scientific Anglers™ собственност на концерна 3М, за мене това са най добрите шнурове независимо от ценовия им клас. Създадена през 1945 та година и отговорна за много технологии в този спорт.
    Какво представлява самия шнур.

    Front Taper:
    Дължината му определя как ще бъде представена мухата върху водната повърхност.
    Дългият Front Taper разсейва енергията и спомага за плавно и деликатно представяне на мухата.
    Късият Front Taper предава повече енергия от Belly частта за по мощно обръщане на мухата.

    Belly:
    Това е секцията с най голям диаметър, дефакто в нея се съдържа енергията при кастинг.
    Дългият Belly увеличава дистанцията и контрола на шнура.
    С късият Belly се мята по лесно и увеличава скоростта на шнура но значително намалява контрола.

    Rear Taper:
    От неговата дължина зависи колко плавно и гладко ще лети шнура във въздуха.
    Дългият Rear Taper трансверира плавно енергията към Belly частта и увеличава дистанцията и контрола върху шнура.
    Късият Rear Taper прекарва шнура много по бързо през водачите и спомага за бърза презентация.

    Tip:
    Най предната част на шнура дълга около 15 сантиметра, позволява смяната на лидерите да не води до скъсяване на главата и съответно нарушаване спецификата на шнура.

    Head
    Тъй наречената глава на шнура се формира от front taper, belly, и rear taper - тя диктува ефективния кастинг и контрола на съответния тип шнур.
    Късата глава увеличава скоростта на шнура но намалява дистанцията на кастинга.
    Дългата глава спомага за далечни презентации и контрол върху линията но изисква повече false casting (кастинг при който шнура не докосва водата) за да извадите цялата глава от мухарския прът.

    Running Line
    Тази секция спомага за лесен кастинг на по голями дистанции
    Running Line е най леката част на шнура позволява лесното изнизване на линията през водачите и запазване на енергията събрана в главата на шнура.
    Малкия диаметър на Running Line намалява триенето във водачите на пръта и спомага за по далечни презентации.

    От дизайна на мухарския шнур зависи неговото поведение във въздуха. Различните комбинации от дебелини и дължини определят колко енергия ще бъде предадена или изпусната, резултатът е различни модели шнурове за различни видове риболов.

    Базовите видове шнурове използвани у нас са:
    Weight Forward (WF)

    Дизайна на главата позволяват идеален кастинг от къси до далечни презентации. малкият диаметър на running line намалява съпротивлението на въздуха и триенето във водачите и по този начин увеличава дистанцията.
    (Според мене малко по твърдо преставят мухата върху водната повърхност и работят по лошо на къси кастинги от 1 до 5 метра.)

    Double Taper (DT)

    Този шнур има дефакто два еднакви тейпъра от двете страни и много дълъг Belly. DT шнуровете са идеални за за къси и средни дистанции, предлагат и добър контрол на линията при по далечен кастинг.
    (Според мене товарят по добре въдиците, по лесен ролкаст, по плавно представяне на мухата, по друдно се мята на дистанции над 15 метра и леко се губи контрола върху шнура.)

    Следва продължение ....
    Последно редактирано от Daniel; 27-08-08, 12:44.

  • #2
    До: Мухарският Шнур

    От стиснатост едно време се научих с DT и до сега с него ми е добре.От стиснатост,защото реших ,че износвайки го от едната страна,ще мога да го обърна после от другата и така и стана,2 в 1.Но то е може би защото не съм опитвал с друг модел.Парадоксалното е ,че смених 2 евтини шнура и най-после реших да си купя от скъпите.Та парадокса е ,че не улавям разликата.Кой знае какво са ми продали,но така или иначе на изложенията вече не ходя,та няма и как да ме лъжат и пробутват боклуците си.
    Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
    NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...

    Коментар


    • #3
      Re: Мухарският Шнур

      Аз съм сменил доста шнурове и доста марки.
      Най здравия шнур който съм имал до сега е Еър Сел на 3М, той е от ефтиния им клас някъде май беше 40 лв. 5 години съм го ползвал и си беше като нов - колко клен е извадил не е истина .
      Разлика между шнуровете има и то доста голяма но трябва да минат поне 5 годинки за да го усетиш. А дали ДТ или ВФ е въпрос как ти товарят въдицата. За риболов по рекички може би по добър варянт е ДТ защото обикновенно се лови на къси дистанции около 10 метра и по малко, а там ФВ а не се представя толкова добре - той работи както трябва като извадиш цялата глава извън въдицата и малко трудно се мята ролкаста на по далечни дистанции защото рънинг линията е тънка и не може да придаде скорост на главата която е значително по тежка.
      Скъпите шнурове вече с цени около 100 лв. според мене са безмислени за ефтини пръчки - трябва класна мухарка за да работи добре шнура.
      Сега има и много други спесификации на шнура това което съм на писал е базово. Има шнурове за студени и топли сезони. Повечето шнурове ако ловите зимата стават като арматурно желязо и се напукват от студената вода - те по принцип са малко по твърдички на пипане.
      3м имат серия ХПС които са меки и са идеални за студени води - тоест за планински реки и потоци и за зимни условия. Проблема при тях идва лятото на голямата жега когато сте на открита река, шнура става мек като спагети и трудно се мята.
      В момента ловя с Ултра4 ВФ3 клас пак на 3М много съм доволен, среден ценови клас, много приятен шнур справя се добре на къси дистанции и добре се държи на лонг каст, но определено моята въдица ще работи по добре с ДТ същия модел.

      Поздрави и на слука

      Коментар


      • #4
        До: Мухарският Шнур

        Браво, браво! Това е една страхотна тема!
        [URL="http://dobavi.info/cars/Volkswagen/"][IMG]http://dobavi.info/cars/Volkswagen/m14836.gif[/IMG][/URL]

        Коментар


        • #5
          До: Мухарският Шнур

          Здравейте! Аз лично съм се спрял на cortland 444 DT6F lazerline. Пръчката на която го ползвам е 5-6 клас, и въпреки че е много лека с 6-цата работи по-добре. Доволен съм, но и нямам високи изисквания . Държи се добре и в топло, и в студено. Понапука се вече единия край, но въпреки това добре се държи на водата. Интересно че на различни "сопи" се държи различно. Трябва по възможност да се пробва кой шнур пасва за конкретен модел пръчка. Сам по себеси добър шнур, може да се стикова лошо с дадена мухарка. Слагал съм разни прехвалени марки, само за тест, но аз лично не откривам предимства пред 444 lazerline .

          Коментар


          • #6
            Re: Мухарският Шнур

            Като цяло съм съгласен с колегата.
            Но
            Аз лично съм се спрял на cortland 444 DT6F lazerline. Пръчката на която го ползвам е 5-6 клас, и въпреки че е много лека с 6-цата работи по-добре
            Най вероятно ловиш на къси до средни дистанции тоест от 3 метра до 15 в случая по тежкия ДТ товари въдицата повече, усещаш шнура по добре при кастинг.Но все си мисля, че при по далечни дистанции дори и 15 метра ще и идва леко тежичък.
            Интересно че на различни "сопи" се държи различно.
            Това е точно така тука вече идва вид карбон, екшън, дължина, клас на мухарката. Различните производители на пръти си имат собствено мнение как трябва да се държи определен прът няма 2 еднакви сопи от един клас на различни производители-(е тука идва предпочитания на марки и модели).
            Понапука се вече единия край, но въпреки това добре се държи на водата.
            Точно това понапукване е проблема сърцевината на шнура след много киснене във водата почва да се мокри задържа вода и почва да потъва (в повечето случаи това става само на върха). При риболова на пъстърва с финни такъми и ниски класове е проблем защото при беккаст мухата влиза под водата мокри се а пъстървовите сухи мухи по принцип по лесно потъват от направените от микропореста гума и корк, получава се и пляскане във водата което е неприятно.
            Трябва по възможност да се пробва кой шнур пасва за конкретен модел пръчка. Сам по себеси добър шнур, може да се стикова лошо с дадена мухарка.
            Ето тука си абсолютно прав, най добре е да имаш възможност да пробваш и да избереш.
            Поздрави

            Коментар


            • #7
              До: Мухарският Шнур

              Така е. Когато е възможно, предпочитам късите подавания. Ловя с едно доста старо shimano twin power на две части. Интересно при нея е че водачите не са змиевидни стоманени, а рингове със силициев карбид (като от мач пръчка). Работи до грифа, много е лека и с уникален строй. Кастинга с нея е голям кеф. Лошото е че при по-далечно хвърляне трудно се контролира шнура. За такъв риболов ползвам една друга сопа, cortland blue sapphire на две части от IM6 карбон. Много яка сопа. Тежичка е, но по-бърза и по-лесно се управлява шнура при вятър, и далечни хвърляния. Това дето "пие" вода шнура е вярно, забелязал съм че не ми пречи много. Ползвам плетен коничен повод, добре смазан и по дълъг типет, а след време ще го обърна и готово . Напоследък ловя повече с хъмпита и стимулатори, а те добре плуват. За съжаление наблизо няма много места за "мухарене" и съм позанемарил това чудесно хоби...
              А пробвал ли е някой 555 на cortland ? На мене ми прилича на някакво недоразумение . Или този който съм пробвал е бил за тропиците. Като тел беше, на спирали.
              п.с. Забравих да спомена че и двете пръчки са 5-6 клас и ги ползвам с един шнур :-) Не е от икономия, просто така се случи :-)
              Последно редактирано от lupus; 05-11-08, 21:53.

              Коментар


              • #8
                Re: Мухарският Шнур

                А пробвал ли е някой 555 на cortland ?
                Аз лично не съм го ползвал но и колеги се оплакват от него. Най вероятно не е за нашия климатичен пояс.
                cortland blue sapphire
                притежаваш уникална пръчка аз до колкото знам май са само 3 в БГ. Да не е на Иван Михайлов сопата.

                За лонг каста имай в предвид че ДТ шнура е малко неподходящ дефакто няма рънинг лайин и става доста тежък то за това нямаш контрол, с едно ВФ ще се реши проблема. Но обикновенно рибите са ти в краката аз ловя предимно на къси дистанции по много малки реки с много шубраци, за това ползвам и къса въдица 8 фута - 2,44 3 клас.

                А около Варна не беше ли Девня, доколкото знам ставала за мухарка излизали доста прилични риби.

                Поздрави

                Коментар


                • #9
                  До: Мухарският Шнур

                  Този cortland беше оставен да се продава втора ръка в някакъв магазин в София. Мой приятел случайно го видял и ми се обади да пита дали го искам. И така се озова в мен. А за обраслите рекички имам един GRF-1000, който е 6 фута 3/4 клас. Мако е като колче, а аз харесвам по-меки сопи. Не съм му намерил шнура още. И май ще се разделим с него за сметка на някоя по-бавна пръчка. Много харесах една scierra pico #3/4 ,а другия вариант е употребявано hardi marquis #4. И с двете съм хвърлял, и ми допадат като акция.
                  Девненска река е доста обрасла с шавари, много трудна за ловене с мухарка, виж със спининг е друга работа, но целта не е улов на всяка цена нали...
                  п.с. То хубаво да хвърлиш далече, ама нали като се дигне риба трябва и да засичаш... :-))

                  Коментар


                  • #10
                    Re: Мухарският Шнур

                    Може би за тази въдица става въпрос светът е малък
                    Харди - за мене е страхотна марка поне беше новите им модели са насочени към масовите потребители правят ги в корея и вече се загуби легендарното Харди - въпреки че продажбите им много са се вдигнали.
                    Маркиза си е класика хубава въдица е и не е чак толкова мека колкото ти се струва.
                    Сциера съм виждал само на един колега - според мене страшно мека въдица - по специално на върха е като преварена спагета.
                    Между хардтито и сциерата хич нямаше и да се замисля - веднага грабвам хардито.

                    но целта не е улов на всяка цена нали...
                    Много ясно, че е така но и капото си е кофти работа

                    Далечното засичане ми е любимо, вярно кофти е и понякога пропускаш рибата - но максимално пръчката нагоре с лявата ръка теглиш шнура колкото можеш и другото винаги обираш шнура да не се къдри по водата иначе няма засичане.

                    Поздрави и наслука.

                    Коментар

                    Активност за темата

                    Свий

                    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                    Зареждам...
                    X