Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Сухите мухи

Свий
Това е залепена тема.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Сухите мухи

    Royal Coachman:
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:parachute-royalcoachman.jpg
Прегледи:1
Размер:6.8 КБ
ID:5966742
    Royal Coachman е американски модел който е близък братовчет на British Coachman. Когато мократа муха Coachman прекосява атлантическия океан Теодор Гордън я пресъздава като суха муха. През 1876 г. Джон Хейли, професионален връзвач на мухи, живеещи в Ню Йорк, добавя червена лента от коприна за да се създаде отличителната черта на всички кралски модели. Червената коприна в средата подобрява издръжливоста на мухата и пречи на пауновото перо да се протърква, той също добавя и опашката.

    Royal Coachman се използва за имитация на много други големи крилати насекоми, както и майски мухи, имитира идеално оси, стършели и пчели. Мухата често спасява положението на реката, когато рибите не искат да взимат друга муха. Мухата имитира насекоми хванати на повърхностния воден слой. Има много варианти на крилата но при всички модели си остава червената ивица.

    Размерите на мухата варират от 12 до 24 номер кука, аз лично използвам голямите модели, дори я връзвам и на номер 10.

    п.с. Важно при връзването на сухи мухи е да се използват куки предназначени за суха муха, те са по леки и по тънки, така мухата не потъва и се задържа по добре на поеърхността, естествено използват се и смазки след като мухата се подсуши добре.
    Последно редактирано от Daniel; 29-03-12, 07:04.

  • #2
    Re: Сухите мухи

    Elk Hair Caddis
    Изобретена накъде на запад от Al Troth, доказала се през годините като една много успешна примамка и присъства в кутията на почти всеки мухар по света.
    Има перфектно движение по повърхността на водата (заради кухините в козината на елена), имитира иделано новоизлюпил се ручейник. Това е една от мухите които почти винаги използвам, донесла ми е много добри емоции, оп всщност и много разочарования от изпуснати риби.

    Аз лично я връзвам на кука 14 ка, но може да се експериментира с различни размери. Цветовете на крилата и на тялото варират, аз съм имал най-добър упех от комбинацията на тъмни крила с жълто тяло.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:220px-Trichoptera_caddisfly_1.jpg
Прегледи:1
Размер:18.2 КБ
ID:5359585Натиснете снимката за да я уголемите

Име:caddistitle.jpg
Прегледи:1
Размер:15.0 КБ
ID:5359586

    Коментар


    • #3
      Re: Сухите мухи

      Adams Parachute Dry Fly
      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PMD.jpg
Прегледи:1
Размер:7.7 КБ
ID:5359716Натиснете снимката за да я уголемите

Име:bwo.jpg
Прегледи:1
Размер:8.1 КБ
ID:5359715Натиснете снимката за да я уголемите

Име:parachute-adams.jpg
Прегледи:1
Размер:8.9 КБ
ID:5359587
      Изобретена през 1922 година от Leonard Hallady специално за капризните риби в Boardman River в Мичиган.
      Хекалът може да е от кавяво перо или тип гризли. Това е една от любимите ми мухи и ако се наложи да ловя с една муха цял ден бих избрал именно тази. Имитира голям диапазон от майските мухи които летят над реката. Поради това че мухата е много успешна има много вариации като - Adam's Irresistible, Adam's midge, Adams Thorax, Golden Adams, Swedish Adams, Down Wing Adams, Poly Adams, Lady Adams, Teal Wing Adams, Blue-wing Adams, Western Adams и много други.
      Стандартните размери на мухата са за кука 14 и 16. Аз използвам и двата варианта, като цветовете на тялото избирам според реката, кавяво, черно, зелено както и светли модели от бежаво и сиво. Това може би е най-добрата муха която може да се върже в стил парашут.
      Последно редактирано от Daniel; 29-03-12, 08:01.

      Коментар


      • #4
        От: Сухите мухи

        Хубава тема Даниеле, ще следя с интерес, ние отбягваме да си купуваме готови, винаги сме си ги правили/ от вълча козина или от опашка на катерица, дядката ги правеше/, но на последно време, си купуваме 3ки..
        Тези мухи, за мухарки ли са??Или стават и за риболов на макара?
        Оп сега видях разделът, но мисля, че биха станали и на обикновен повод, с обикновен възел?
        За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
        Honda Dominator 650
        088ЧЧ93979-->Борис
        0878956Ч38-->Борис

        Коментар


        • #5
          Re: Сухите мухи

          За мухарка са Боби - не виждам как, ще ги подадеш с макара ако няма булдо или някаква тежест, Тоест може да ги подадеш но само с дължината на въдицата, не казвам, че така не се хващат риби, защото обикновенно ако не ги изплаши те са в краката ти.

          Коментар


          • #6
            От: Re: Сухите мухи

            Първоначално публикуван от Daniel Преглед на мнение
            За мухарка са Боби - не виждам как, ще ги подадеш с макара ако няма булдо или някаква тежест, Тоест може да ги подадеш но само с дължината на въдицата, не казвам, че така не се хващат риби, защото обикновенно ако не ги изплаши те са в краката ти.
            Дани,би трябвало да може, защото са си обикновенни куки/мухи/..
            Прави се повод, откъсват се малки парчета корда, връзват се куките/с възела си/, от там, куките заедно с малкото парче корда/прикрепено към тях/ се връзват, към повода(той най-често е основното влакно на макарата), така по 3(три куки/мухи/, най-често използваме тройки, за повече сигурност, че ще се закачи добре/, след 3тата се слага булдото с вирбел или с примка, на който как си му харесва ..
            Но по този начин, мухите са под вода и рибата много често не ги "взима" или се плаши от булдото..
            Има и втори начин, като се сложат след булдото и се намажат с "течни кристали", така мухите, стоят отгоре на водата и рибата не се плаши от булдото, също така и "взима" по добре на тях, но пък трябва да се засича, преди да падне булдото, за да може да се изпъне кордата, иначе се получава много често оплитане, м/у мухите..
            Гледах един твой колега "мухар", мяташе на едно от езерата на които ходим, ами с тази мухарка не можа да хване, защото не можеше да хвърли навътре, трябва да взема, да пробвам с мухарка как се лови...
            Чакам нетърпение продължението Туковиж, намеря някоя идеална муха
            П.П Изинявам се за отклонението на темата Ако нещо, премахни постовете, за да си е темата за мухите...
            Последно редактирано от Борис Хаджиценев (bob4oo); 28-03-12, 11:00.
            За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
            Honda Dominator 650
            088ЧЧ93979-->Борис
            0878956Ч38-->Борис

            Коментар


            • #7
              Re: Сухите мухи

              Сложиш ли булдо вече няма нищо общо, идеята е да не изплашиш рибата, мухата трябва да плува над водата и да няма излишни неща по линията.
              Самата идея е мухата да падне много натурално във водата (все едно е истинска) булдото ще я изплаши каквото и да го правиш и ефекта ще намалее.
              Демек най-добре става с мухарка.
              Последно редактирано от Daniel; 28-03-12, 13:19.

              Коментар


              • #8
                Re: Сухите мухи

                CDC или Cul de Canard
                Ператa имат уникални физични способности, които им позволяват да задържат въздух във фибрите си, което ги прави перфектен избор за крила на сухи мухи или емърджъри. Използват се от много риболовци на муха, идеални са за малки размери мухи - аз ги използвам за мухи от 18 до 24 номер кука. Едно перце е достатъчно.
                Има много модели и разновидности на мухи вързани със CDC, колкото и да е добър материала има и своите отрицателни страни, почти след всяка риба мухата трябва да се подсиши - слузта на рибата слепва перото и мухата започва да потъва, естествено има и лубриканти за CDC.

                Лекотата на CDC перото спомага за перфектното падане на мухата във водата, плува много добре и рибите я харесват - според мен последното е най-важното, много колеги са ми казвали, че мухата която съм вързал не прилича на нищо, че CDC е много, цветовете са неподходящи но най добрия експер са рибите, а щом мухата лови капризни риби, значи е идеална.

                Повечето модели са прости, някои са само перо на гола кука.

                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:zfe-sri-cdc.jpg
Прегледи:1
Размер:10.6 КБ
ID:5359714Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2.jpg
Прегледи:1
Размер:3.2 КБ
ID:5359711Натиснете снимката за да я уголемите

Име:3.jpg
Прегледи:1
Размер:2.7 КБ
ID:5359712Натиснете снимката за да я уголемите

Име:4.jpg
Прегледи:1
Размер:4.4 КБ
ID:5359713Натиснете снимката за да я уголемите

Име:1.jpg
Прегледи:1
Размер:4.4 КБ
ID:5359710

                Коментар


                • #9
                  От: Сухите мухи

                  Даниел, дай някакъв съвет за флай в солена вода. Аз съм много начинаещ.
                  Ще ходя на ваканция до Куба и много ме блазни идеята да пробвам. Вероятно ще мога да открадна само няколко сутрини рано (семейна почивка-няма лабаво), та варианта е само от брега.
                  Има ли разлика между линията за сладка и солена вода? Мухи?
                  Toyota Land Cruiser BJ70 1985
                  Lexus LS430

                  Коментар


                  • #10
                    Re: Сухите мухи

                    Здрасти, никога не съм ловил в солена вода,
                    Разлики по линията няма но, все пак зависи какво ще ловиш, по принцип на муха ловят и марлини за мен това си е изгъзица.

                    Обикновенно за морски риболов се гонят хищници на стример, дълга въдица, може и спей (висок клас - заради голямите примаки и бриза) и макарата да не е от алуминий, след риболова измиваш всичко със сладка вода, защото солената ще ти скапе въдицата. Мухите са имитации на жовотноте около и във морето. Ако аз отивах на неизвестно за мен място (на морски риболов където не знам какви са условията и какви са рибите) ще си вържа няколко стримера, бих си взел менгемето и материалите и "специалните" мухи бих си вързал на място.

                    Мухите са от този сорт. Снимките са от интернет - съжалявам за това но никога не съм връзвал такива животни Доколкото съм гледал филми в куба основно ловят bonefish и tarpon.
                    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:cuba-15-w600x400.jpg
Прегледи:1
Размер:60.3 КБ
ID:5359860
                    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:bahama_special_top.jpg
Прегледи:1
Размер:160.7 КБ
ID:5359853Натиснете снимката за да я уголемите

Име:bonefishcritter.jpg
Прегледи:1
Размер:27.4 КБ
ID:5359854Натиснете снимката за да я уголемите

Име:chernobylcrab.jpg
Прегледи:1
Размер:38.0 КБ
ID:5359855Натиснете снимката за да я уголемите

Име:christmas_island_special.jpg
Прегледи:1
Размер:139.5 КБ
ID:5359856Натиснете снимката за да я уголемите

Име:deceiver_theflies.jpg
Прегледи:1
Размер:25.5 КБ
ID:5359857Натиснете снимката за да я уголемите

Име:dsdeepdeceiver_grngriz.jpg
Прегледи:1
Размер:39.6 КБ
ID:5359858Натиснете снимката за да я уголемите

Име:nasty_needle.jpg
Прегледи:1
Размер:89.5 КБ
ID:5359859
                    Последно редактирано от Daniel; 30-03-12, 07:17.

                    Коментар


                    • #11
                      От: Сухите мухи

                      Благодаря, ако се престраша да пробвам ще пиша после.
                      Toyota Land Cruiser BJ70 1985
                      Lexus LS430

                      Коментар


                      • #12
                        Re: Сухите мухи

                        Защо да не пробваш, Куба бил раят за соленоводен мухарски риболов
                        Не ти ли стигат канадските пъстърви на мен ми е мечта ей така малко да ги пробвам по канадските реки и езера

                        Само няколко неща за солената вода - вземи си лидери за солена вода, вземи си някоя ефтина пластмасова макара, която няма да ти е жал ако стане нещо да изхвърлиш - солената вода разказва играта на алуминия и на влакното.

                        По принцип си има въдици и макари специално за солена вода, но макарите са титаниеви и цената е много неприятна. Мисля даже, че имаше и шнурове, не е лошо да имаш подръка и потъващ шнур.

                        Коментар


                        • #13
                          От: Re: Сухите мухи

                          Готово, скочих с двата крака.
                          Отидох до магазина за рибарски такъми да видя дали мога да скалъпя нещо. За беда попаднах на един мазен лъжлив грък (използвам израза за цветно обрисуване, човека си е съвсем нормален ) и олекнах с $240. Лидер за солена вода; пръчката е от 5 части (компактна по мое настояване) клас 7 и е 9' и 3"; макарата е алуминиева (прежаляема); шнура ми обясни, че е за по-топли води(по твърд стои и не става за тукашния риболов); и накрая мухи каквито ми препоръча. Не съм си правил мухи, та тази част с направата на място няма да сработи за съжаление.
                          Прикачени файлове
                          Toyota Land Cruiser BJ70 1985
                          Lexus LS430

                          Коментар


                          • #14
                            От: Сухите мухи

                            Vento5 , Хубаво време, наклука и да се похвалиш !!!

                            Коментар


                            • #15
                              От: Сухите мухи

                              Благодаря, ще се похваля, ако има с какво .
                              И не съм забравил, че си ми обещал да ме водиш за бас
                              Toyota Land Cruiser BJ70 1985
                              Lexus LS430

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X