Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Международен ден на влажните зони-2 февруари

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Международен ден на влажните зони-2 февруари

    На 2 февруари отбелязваме Международния ден на влажните зони. На тази дата през 1971 г. в град Рамсар – Иран е подписана Конвенцията за опазване на влажните зони с международно значение, по-специално като местообитание на водолюбиви птици (Рамсарската конвенция).

    Днес над 150 страни са обединени около идеята, че Рамсарската конвенция закриля не само водолюбивите птици, а обхваща всички аспекти на опазването на биологичното разнообразие в тези зони. В този смисъл е и мотото на Международният ден на влажните зони тази година - "Риболов за бъдещето?". То фокусира върху експлоатацията на влажните екосистеми като основен източник на ресурси за живеещите край тях. За риболова в бъдещето вече се говори с въпросителна, тъй като днес 35 млн. души по света се прехранват от риболов, а 75% от големите популации на риби и други водни животни от търговски интерес са намалели до биологичната граница. Акцентирайки върху тези проблеми, международните кампании по повод Деня на влажните зони ще популяризират и добри практики, насочени към устойчиво използване на биоресурсите на Рамсарските места.

    По смисъла на конвенцията за опазването им влажни зони са области като блата, тресавища, торфени блата, независимо дали са естествени или изкуствени, постоянни или временни, с вода, която е статична, прясна или солена, включително области с морска вода, чиято дълбочина при отлив не превишава шест метра. Страните по Конвенцията за влажните зони съответно поемат международни ангажименти за запазване и управление както на местообитанията, така и на свързаните с тях водолюбиви птици. В България зоните, признати от Рамсарската конвенция като "Влажни зони с международно значение", са 10 с обща площ 20 306 хектара: островите Белене и Ибиша на р. Дунав; защитената местност "Поморийско езеро"; защитената местност "Пода" и езерото Вая край Бургас; резерватите "Атанасовско езеро" ,"Ропотамо", "Сребърна" и езерата - защитени местности Дуранкулак и Шабла. Рамсарските места са приоритетни за включване в Общоевропейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Съгласно Закона за защитените територии МОСВ поема отговорността за опазването им. Информацията е от Пловдив24.ком
    Последно редактирано от Тони Груев(GAD/dag); 02-02-07, 20:53.

  • #2
    Ти уби лъва с мистрия бе ГАД.Тоя международен ден на влажните зони, и то точно на 02.02 може да се приеме ,че става въпрос за други "влажни" и "овлажнявани зони" човешки зони.
    Густо майна , пътят свърши !!!

    Коментар


    • #3
      Темата си е много сериозна, всъщност ужасно сериозна, да не я опошляваме...
      VPetrov.photography

      Коментар


      • #4
        Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
        Темата си е много сериозна, всъщност ужасно сериозна, да не я опошляваме...
        Mерси Венци, щото с тоя човек Е100, на времето опошлихме цяло училище...!!!
        Последно редактирано от Тони Груев(GAD/dag); 03-02-07, 01:34.

        Коментар


        • #5
          Опа, ей сеа ви отвъртеха за детска порнография. Хи-хи.
          Бях чувал, бях и забравил. Нас не, обаче тъкмо най-населените райони на планетата тепърва има да се превръщат във влажни зони. Океанът ще се сбори с устията на реките, делтите изобщо ще станат малки моренца ... А после ще се отмести и Вечната Замръзналост. А тундрата общо взето е замръзнало блато. Колосални територии, на които и трябва да се премести земеделието. Няма къде другаде.
          Кво има да става ...

          Коментар

          Активност за темата

          Свий

          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

          Зареждам...
          X