Чета в последния брой на Вестника, че за спининг се ползва специална макара,а даже и специална пръчка.Нека тези от, вас които практикуват този вид риболов споделят какво е спининг, какви макари, пръчки и блесни/воблери се ползват!
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Що е то спининг и има ли почва у нас?
Свий
X
-
До: Що е то спининг и има ли почва у нас?
Дълго е...
Най-тежкият режим за макара е спининговия-ментетата се разлитат за няма месец,особено в Дунава със силно течение.Сопите също са специфични,fast/medium-според водоема,но да отговарят на писаното на пръта.С примамките никакъв ориентир-правиш "база данни" и експериментираш-рибата определя правилната...
...иначе ако подлъжеш дунавски дивак с желязо е ултра кеф да си го примъкнеш до брега...
-
Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнениеДълго е...
Най-тежкият режим за макара е спининговия-ментетата се разлитат за няма месец,особено в Дунава със силно течение.Сопите също са специфични,fast/medium-според водоема,но да отговарят на писаното на пръта.С примамките никакъв ориентир-правиш "база данни" и експериментираш-рибата определя правилната...
...иначе ако подлъжеш дунавски дивак с желязо е ултра кеф да си го примъкнеш до брега...
А после вече ще си правим база данни, ама как да отидеш в магазина и да кажеш: ^...ъъъ, може ли една въдица и макара за спининг, и ...ъъъ... упътване за употреба^
Коментар
-
Еее, то универсална рецепта няма. Оборудването ти зависи основно от вида на водоемите които ще облавяш, примамките които ще водиш и вида на рибата, и не последно място от дълбочината на джоба...
Ако споменеш някой от тези фактори, ще бъде по лесно да се заформи дискусия по темата...
Коментар
-
Най-много зависи КАКЪВ риболов смяташ да практикуваш и КЪДЕ.
От това се определя и дължината на пръчката и акцията.
Не можеш с една и съща пръчка да ходиш за кефал или пъстърва на някоя малка рекичка обрасла в драки с малки блесни или за сулка на голям и открит язовир с джигове или за щука с големи въртящи блесни които на един оборот отмятат поне 1/2 литър вода.
Това с топенето на върха пак зависи от много работи
Както казват колегите,първо си изясни за какво ти трябва.SUBARU LEGACY 2.2 4WD GX
0878299791
Коментар
-
Дълбок ми е джоба, с елементи на слонски уши понякога.(след 20то число на месеца, ама това е защото са ми широки пръстите)А иначе ще ходя на река, необрасла, за клен (ние така му казваме на кефала) и евентуално за пъстърма, такова пъстърва.
Ама ми обяснете какво аджеба се прави?
Коментар
-
Първоначално публикуван от batko_benny Преглед на мнениеДълбок ми е джоба, с елементи на слонски уши понякога.(след 20то число на месеца, ама това е защото са ми широки пръстите)А иначе ще ходя на река, необрасла, за клен (ние така му казваме на кефала) и евентуално за пъстърма, такова пъстърва.
Ама ми обяснете какво аджеба се прави?Защото сега започва сезона /ловния/ и след ноември ще ходя за "пастърма",ама с "писалката".Искам да отида и с въдица.
Чавдар Владимиров
0887/912075
Ленд Ровър Диско 1
Самуад в проект
Коментар
-
Re: Що е то спининг и има ли почва у нас?
Ако мислиш да ловиш клен - пробвай го с мухарка
Клена е приятна риба за риболов с муха, и все още го има в прилични количества. Лятото ще ти е много лесен за риболов защото взима почти всякакви мухи. късната есен и зимата е по трудно но си има начини.
Ще имаш доста добра слука, и няма да ти се налага да навиваш километри влакно за 1 риба.
Същото бих те посъветвал и за пистърмата
Приятелче лови на спининг и си купи доста макари уж скъпи, едната се разпадна по време на риболов, а другата плетеше страхотни пуловери на всяко 10 то хвърлянесега не знам с каква е.
Коментар
-
Първоначално публикуван от batko_benny Преглед на мнениеМерси, колега,ама имах предвид да обясните от а до я за какво иде реч! Пръчката е еди каква си, макарата е еди каква си, влакното, лови се на блесна (примерно), топиш/не топиш върха на пръчката, колко и прочие. Абе дори и спортистче от единоборствата да разбере как се лови и какво се прави.
А после вече ще си правим база данни, ама как да отидеш в магазина и да кажеш: ^...ъъъ, може ли една въдица и макара за спининг, и ...ъъъ... упътване за употреба^
База данни имах предвид,че трябва да си накупиш бая изкуственяци/блесни,клатушки,воблери,силиконки,джигове/ и да пробваш в конкретния ден на какво налита дивеча.
Влакната-тънки и здрави,пак е мазало.Едни предпочитат плетени,други монофил.За Дунава ползвам монофил 0.25,за закрит водоем-0.18.Пак е относително,за кефал може да навиеш и 0.16 и надолу-прясно влакно,много е важно като вървиш по ръба,само да е тънко да не плаши рибата.
Сопа-дебрите се сгъстяват,с една е абсурд да минеш-на открито колкото по-длъжка/2.70-3.20/ по-навътре мяташ.Ако дебнеш в някой сокак,а в конкретния ден там иска да взима трябва и нещо от рода 1.80/2.10.Акцията най-общо се определя от тежеста на примамката ти,ако блесната ти тежи примерно 10гр.,на сопата трябва да пише 5-15/20.Да мяташ и по-леки,както и по-тежки железарии,силикони и воблери.Аз имам "Бъркли Чериууд" 2.70,акция 40-80 за Дунава.Дърво/твърд връх/,ама там влачиш желязо,преодоляваш силно течение и като те вземе някой див распер над 1.500 твърдия връх се гъне като кючекчийка.Другата ми сопа е "Фокус Спинмастър" 2.10,акция 10-30.Тя е за обрасли водоеми,дето не може да размахвам дългата.С нея бях бръснал прилична щука,добре,че е карбон-тънкото връхче отиде при дръжката.
Макарите-тук вече сме в епицентъра на джунглата.Именити доскоро марки/Браунинг,Абу Гарсия/ станаха собственост на американци,които направиха заводи в Китай.Има качествени има и боклуци и при тях,както и при другите марки.За съжаление при спининга теста дали си се набутал е най-бърз."Абу-Гарсия" го разлетях на Дунава за две седмици и половина,друга макара същата марка и с един лагер по-малко/оная беше със седем/още ми е на късата пръчка.
За Черито си взех "Шекспир Медалист"-кораво животно,не е мръднало за година и кусур/а "Шекспир" са собственост на същите янки/.За първенци се водят "Шимано" и "Дайва",но в диапазона над 100 лева."Рьоби" също са добри,"Филстар" имат скъпи модели,които също държат,абе има асортимент за чудене къде да се охарчиш.Размера-за кефал 2000/2500,за големи сопи и евентуално риби 3500/4500.Лагерите не са панацея,има и с един,а работят много време-както и с 12 се потрошават за норматив.
Искаш от А до Я,имай предвид,че туй дългото дето го прочете,е 1/100 от "А"-то.
п.п.-намери с Гугъла "Фишинг Мания форум",има спинингова секция,макари,сопи и каквото още те интересува.Ще се смаеш от обема информация за рибарлъка.Тогава въпросите ти ще касаят и китайската азбука-и за нея има инфо,ама джоба...Последно редактирано от maxxx; 10-08-09, 09:50.
Коментар
-
Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнениеЗа Черито си взех "Шекспир Медалист"-кораво животно,не е мръднало за година и кусур/а "Шекспир" са собственост на същите янки/.За първенци се водят "Шимано" и "Дайва",но в диапазона над 100 лева."Рьоби" също са добри,"Филстар" имат скъпи модели,които също държат,абе има асортимент за чудене къде да се охарчиш.Размера-за кефал 2000/2500,за големи сопи и евентуално риби 3500/4500.Лагерите не са панацея,има и с един,а работят много време-както и с 12 се потрошават за норматив.
Искаш от А до Я,имай предвид,че туй дългото дето го прочете,е 1/100 от "А"-то.
п.п.-намери с Гугъла "Фишинг Мания форум",има спинингова секция,макари,сопи и каквото още те интересува.Ще се смаеш от обема информация за рибарлъка.Тогава въпросите ти ще касаят и китайската азбука-и за нея има инфо,ама джоба...
Коментар
-
Първоначално публикуван от batko_benny Преглед на мнениеще ходя на река, необрасла, за клен (ние така му казваме на кефала) и евентуално за пъстърма, такова пъстърва.
Ама ми обяснете какво аджеба се прави?Върви се срещу течението,като и рибите стоят обърнати срещу него.Хвърляш към срещуположния бряг в подмолите.Ако си по бързеи е добре блесните да са с максимално издължено листо....Друго
И се крий
Успех.SUBARU LEGACY 2.2 4WD GX
0878299791
Коментар
-
Първоначално публикуван от Златко Илев Преглед на мнениеНай-важното е да се криеш.Види ли те първо рибата-забрави да хванеш.Аз съм 192 см. висок и често дори пълзя или на патешко ходене до удобното за хвърляне мястоВърви се срещу течението,като и рибите стоят обърнати срещу него.Хвърляш към срещуположния бряг в подмолите.Ако си по бързеи е добре блесните да са с максимално издължено листо....Друго
И се крий
Успех.
Коментар
-
Първоначално публикуван от batko_benny Преглед на мнениеМерси. А влакното на водача какъв цвят да е? Щото ги гледам хората с едно сигнално зелено (на шпулата), а пък аз сега съм с черно (пак на шпулата де), някъде прочетох, че влакното също плаши рибата. И друго, колко бавно да навивам?
Навиването-на непознат водоем,първоначално по-бързо и с вдигнат връх докато разузнаеш.После спрямо течението и блесната-дълго листо,средно бързо/зависи и колко влакно навива макарата за оборот/,обло листо-бавно.Най-общо,гледай при навиването да "чувстваш" с върха,че блесната работи.При кастмастери,силикони,воблери има трионообразно водене с пропадане на изкуственяка.Рибата посяга при пропадането или при повдигането на примамката.Може да се обира влакното и бавно,с придърпване на върха през 3/4 оборота на макарата.Ако закачиш по дъното-тъй било писано.Честа практика е да посееш 30/100 лева при спинингов излет,особено ако мяташ в анафори/паднали дървета и търсиш распер,бяла риба или щука/то и клена не се пече на най-чистото във водоема/.
Като при джиповете-кеф цена няма,малко ако те боли и главата си готов за спининг диагноза...
Коментар
-
Нека и аз да кажа ! Спининга е един от най-атрактивните видове риболов ! И както може да оберете лаврите, така може и да сте пълен валат ! За спининга има много изписано в много сайтове , за мен най-разбран е " На риба . ком" ! Заповядайте там и прочетете , задайте въпроси и ще ви бъде отговорено ! Да се каже с 2 думи или на бързо за спининга е невъзможно ! Знам само ,че това е истинска краста !
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар