Обява

Свий
Няма добавени обяви.

На риба в Гърция

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: На риба в Гърция

Първоначално публикуван от misho22 Преглед на мнение
    Колега не можах да стигна, тъкмо бях готов да тръгна и мой познати ми казаха, че започнали да връщат още на границата щом те видят с пръчки. Тека пропаднаха плановете ми да ходя до Гърция на риба.
    Поздрави
    Постарах се и си намерих други грешки в правописа но в "НА РИБА" нещо не го схващам какъв е проблема, може би уважавания грамотен колега Симеон е имал в предвид, че "на риба" е трябвало да го напиша "на риболов". Ако това е проблема..........

Коментар

Постарах се и си намерих други грешки в правописа но в "НА РИБА" нещо не го схващам какъв е проблема, може би уважавания грамотен колега Симеон е имал в предвид, че "на риба" е трябвало да го напиша "на риболов". Ако това е проблема..........
      Не. Симеон поддържа тезата / а и аз също/ , че трябва да се казва "за риба" , а не "на риба". Но в такъв случай пък би трябвало да се казва "за лов" , а не "на лов" , което също не звучи правилно. Според мен двете словосъчетания трябва да се разглеждат диференцирано , а не да се уеднаквяват, нещо ,което се прави в момента.

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
        Не. Симеон поддържа тезата / а и аз също/ , че трябва да се казва "за риба" , а не "на риба". Но в такъв случай пък би трябвало да се казва "за лов" , а не "на лов" , което също не звучи правилно. Според мен двете словосъчетания трябва да се разглеждат диференцирано , а не да се уеднаквяват, нещо ,което се прави в момента.
        Аз също казвам "тръгнал съм на риба" или "ходя на риба" защото тези изрази са съкратените версии на "тръгнал съм на риболов" и "ходя на риболов"! А "за риба" ходя обикновенно до магазина!
        "Do not correct a fool, for he will hate you;
        Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
          Аз също казвам "тръгнал съм на риба" или "ходя на риба" защото тези изрази са съкратените версии на "тръгнал съм на риболов" и "ходя на риболов"! А "за риба" ходя обикновенно до магазина!
          Ходя на риба означава буквално , че ходиш върху риба. Както и да е , не искам да споря , стигат ми толкова спорoве за днес. Аз си използвам "за риба" , а всеки е свободен да го разбира и ползва както си ще.
          Последно редактирано от Тихомир; 06-05-08, 19:00.

Коментар

Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
            .........................................................
            Уважаеми колега Даскалов, понеже такива фамилни имена не се дават случайно, все ще се намери в близка, далечна рода по пряка линия един Даскал в най-хубавия смисъл на думата да те изправи до стената!
            Разсъжденията ти са наивни и грешни.
            Езикови "норми", наложени от района на Голэма София:Гурмазово, Щръклэво, Пролэша не са вдъхновявали Иван Вазов, Емилиян Станев, Николай Хайтов!
            Нека не караме достойните покойници да се обръщат в гроба.

Инак, ми е понятно предпочитанието ти към "на риба". Така говорат наоколо. И всички наоколо ти говорЪт: ходиме, говориме, правиме, мислиме. Ако и от такъв "език" не ти се бълва - от различни племена сме, значи. Преставам да спорА...Нека е твоята. С теб е ясно.
            Но! Тихомир! от! !Търновския! край! с! най!-българския! език?...ме учуди!!!!!
            Последно редактирано от Тони Груев(GAD/dag); 15-05-08, 21:44.

Коментар

Ааа, аз не споря по този въпрос, изобщо не споря! То и познанията ми по български правопис и правоговор са твърде скромни за да споря! Просто се опитвам да обоснова логично използването на тези изрази. Иначе ако не греша, това че в наши дни за книжовен език е приет търновския диалект не значи че и по времето на Вазов пак това е бил българския книжовен език, нито пък можем да знаеме дали за в бъдеще няма да се наложи някой друг диалект. Езика е нещо динамично и се развива!
              Иначе Симеоне, живея доста по на юг от София и ако започна да пиша така както говоря, съвсем ще те отчая, че даже на моменти може да имаш нужда и от преводач ! А с произхода ми пък съвсем не си наясно - "племето" на майка ми е от търновския край !
              И въобще, то че има хора, на които въобще не им се разбира какво пишат, има, ама дайте да не изпадаме и в другата крайност (също толкова дразнеща) и да си правим забележки за щяло и нещяло! Все пак в правилата на портала никъде не пише че за да си участник трябва да имаш завършена българска филология (тая дума не съм сигурен как се пише)!
              "Do not correct a fool, for he will hate you;
              Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                С какво пък те учудих аз , о уважаеми???

Коментар

Отивам за риба в магазина.
                  Отивам на риболов :))
                  Защото от магазина, ще се върна с риба.
                  От риболова, може да се върна и без риба. Все пак е лов ))
                  Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                    Уважаеми колега Даскалов, понеже такива фамилни имена не се дават случайно, все ще се намери в близка, далечна рода по пряка линия един Даскал в най-хубавия смисъл на думата да те изправи до стената!
                    Разсъжденията ти са наивни и грешни.
                    Езикови "норми", наложени от района на Голэма София:Гурмазово, Щръклэво, Пролэша не са вдъхновявали Иван Вазов, Емилиян Станев, Никалай Хайтов!
                    Нека не караме достойните покойници да се обръщат в гроба.

Инак, ми е понятно предпочитанието ти към "на риба". Така говорат наоколо. И всички наоколо ти говорЪт: ходиме, говориме, правиме, мислиме. Ако и от такъв "език" не ти се бълва - от различни племена сме, значи. Преставам да спорА...Нека е твоята. С теб е ясно.
                    Уважаеми колега правоговорателен Симеон Вие не бихте могли да знаете (само ако не сте екстрасенс) какво точно съм казал в заглавието. Като казах да ходя "на риба в Гърция" имах в предвид за хора като Вас, че искам да стъпвам върху рибата а, всички останали са ме разбрали.
                    Благодаря на всички които ме подкрепиха и спирам да споря по въпроса!!!
                    Поздрави

Коментар

Уважаеми колега правоговорателен Симеон Вие не бихте могли да знаете (само ако не сте екстрасенс) какво точно съм казал в заглавието. Като казах да ходя "на риба в Гърция" имах в предвид за хора като Вас, че искам да стъпвам върху рибата а, всички останали са ме разбрали.
                      Благодаря на всички които ме подкрепиха и спирам да споря по въпроса!!!
                      Поздрави
                      ...................................................................
                      ????????????????????????????????
                      Мишо, аз не гадая, а чета написаното. И поправям, доколкото мога, че да е по-добър езикът ни тук. Гадаенето е работа за други специалности.
                      Сещам се за някои нюанси в ходенето НА и ЗА.
                      "Отивам НА Слънчев Бряг" ,но "Отивам В Несебър"!
                      НА Камен Бряг, Но В Каварна!
                      Характерно е за твоите адепти, че ходят (по-често ходАт) и НА Китен и НА Резово. А се ходи НА Велека В Синеморец. Едното идва от местност, географска обособеност (бряг, река), Другото - от утвърдени наименования на селища, държави. Любителите да ходят НА Китен, не ходАт НА Франция, нали?
                      Вместо емоции, потърси защита или опровержение на тезата си в книги и справочници. Там е заровено кучето. И Истината

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
                        Отивам за риба в магазина.
                        Отивам на риболов :))
                        Защото от магазина, ще се върна с риба.
                        От риболова, може да се върна и без риба. Все пак е лов ))
                        ..........................................................................................

Ник, Твоими устами глаголет Истина!
                        Най-ефектната подкрепа на тезата ми, защото е от ареал, защитаващ, като правило, противното.
                        И В магазина и На язовира се ходи пак ЗА риба. В гората - За гъби и за боровинки...

Коментар

Тръгнаха едни слухове за богат улав на шаран в Гърция. Похвалиха се за улов на 15-17кг. риби, а и много на брой. Склонен съм да отида да проверя дали е истина. Единствено ме притеснява закона там, тоез незнам дали имат билети за риболов и ако да как да се сдобия с танъв? Според слуховете които чувам нямали никакви забрани за риболов с въдица. Някой ако е хдил и знае нещо по въпроса ще му бъда благодарен ако сподели с нас.
                          А с Гръцкия език как си защото ще ти трябва.?

Коментар

Уважаеми колеги,
                            Спора ЗА и НА риба е много полезен за всички.
                            (Особено за хора с подобни сайтове.
                            Но за сведение на бай Симеон,
                            основоположника на НА-тата е от Варна.)
                            Ако не прескачаха искри
                            щеше да бъде просто чудесно.
                            Ошопяването на нацията бай Симеоне
                            почна още по социалистическо,
                            а профанизацията по Хамерикански
                            продължава и в момента.
                            Заставам зад теб в борбата ти
                            за чист български език,
                            но те моля да го правиш бащински,
                            с любов и разбиране.
                            Ние пък ще отвърнем с заслужено,
                            синовно уважение към забележките,
                            защото са вярни и мъдри!!!
                            Моля!! !
                            Само не се карайте и обиждайте,
                            всички сме от едно тесто
                            и не върви да се делим по изпичането...!
                            И аз, преди да стана пишман-софиянец,
                            не ходех на Варна, на Бургас и на Синеморец.
                            Сега не само там, ами ходя и на риба даже.
                            Езика ни се променя,
                            правилно и неправилно в живота
                            се сменят често, като понятия.
                            остават хората с техните съдби,
                            радости и болежки.
                            Да не забравяме, че всички сме такива....
                            НАСЛУКА
                            (или може би ЗАСЛУКА)

Коментар

Абе мислех да срасна 2 реда ей тъй на ,от кеф към автора ,ама то станало школо тук.3 теми четеш и основно образование получаваш,та сега не знам да НАпиша или да ЗАпиша,та за т'ва ще замлъкна.
                              Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
                              NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...

Коментар

Първоначално публикуван от adwokat Преглед на мнение
                                Абе мислех да срасна 2 реда ей тъй на ,от кеф към автора ,ама то станало школо тук.3 теми четеш и основно образование получаваш,та сега не знам да НАпиша или да ЗАпиша,та за т'ва ще замлъкна.
                                Адвокате, за такива като нас школото е супер.А Аз понеже нагледно получавам уроци от теб смело мога да тъврдя, че съм и облагодетелствана.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X