Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Моят нестандартен риболовен излет

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Моят нестандартен риболовен излет

    Предистория....


    Помня, че няколко дни след като се родих, ме посетиха три влъхви. Едната ме ориса да съм красив и умен , втората - под голям камък (разбирайте корем ) - да имам голяма риба (разбирайте ... ), а пък третата, явно влашка влъхва (а всички власи са педераси! ) - ме ориса 7 години да не мога да хвана сом.
    Може би е имала предвид първите ми седем години от раждането, защото нали те са важни и т.н., к'вото не научиш през тях, след т'ва няма шанс и т.н., и вероятно си е мислила, че няма за какво детето да си губи времето с риболов в тази крехка възраст, ама ако случайно се пробва, бързо ще му мине мерака, когато види, че не хваща.


    Добре де, ама детето риболовната муза го посети чак когато беше вече мъж, наскоро попреминал Христовата възраст.
    От далечната 2005г. датират първите ми плахи опити да хвана сом на кльонк...започнах да маам с дървото в реката, вкъщи във ваната, по локвите из улиците и ненадейно, седмица по-късно, вече докарвах лелеяния звук.


    Всяко лято правех средно между 15 и 30 пускания с лодка по Дунава, кльонкайки вече като про, но резултат нямаше....на всеки друг в лодката ще му удари, но не и на мен!


    7 години по-късно, оборудван с 6 кльонка, опитите продължаваха по системата "тъп, но упорит".....сменях монтажи, стръв и к'во ли не, но не и не!
    Дясната ми мишница беше протрита от кльонкане, направо ми беше писнало от хамалогията цял ден да млатя по водата.
    Явно имаше нужда от коренна промяна.... ??? ....алтернативите бяха или щатен кльонкаджия, на който да му плащам да бучка, а аз само да дебна въдиците, или някаква джаджа, която да възпроизвежда звука и вибрациите.


    Тогава възкликнах едновременно и "Еврика!", и "Елементарно, Уотсън!"
    Осени ме отлична на пръв поглед идея, а на втори поглед ми се стори дори гениална!


    Според мен от самата древност до ден днешен, всички открития, рационализации и нововъведения, се базират на принципа "Хвани мързеливия на работа, че да ти даде акъл".


    (Х)именно и мен така ме озари идеята за звуковия кльонк! Колкото повече я развивах, толкова повече си представях идилична картина - седим си 4 човека в лодката под голям чадър и играем белот върху хладилната чанта, лежерно отпивайки студена бира и боцкайки мезелък.
    През това време саунд кльонка си кльонка ли, кльонка...
    Тъкмо преди да дам ре-контра на всичко коз, въдицата ми се разтърсва, оставям картите, вадя един сом, мяткам го в долапа и си продължавам играта.
    И такаааа.....до вечерта, след което бавно се отправяме към брега (бавно, защото лодката е натежала от богатия улов), разтоварваме всичко, от един сом правим чорба, а друг рипа на скарата и си правим гуляночка, та дрънка!


    Но да се върнем на идеята и как се разви тя...


    Идеята е следната - вкарване на звук на кльонк и вибрации под водата....




    И ето го прототипчето:



    Дръпнах клипове от тюбето с кльонкане, след това ги конвертирах в мп3, след това резнах чисти звуци, съединих ги с пм3 катър/джойнър, после ги усилих с мп3гейн, става и със саунд фордж, направих различни компилации и ги качих на флашка, която от своя страна боднах в usb-то и рийш ли значи - онова чудо взе да кльонка като истинко, а под тръбата се усещаха вибрации!
    Малииииий, те ся го утепах сома!


    Дойде и вчерашния ден - ден за тестове.
    Пуснахме 2 лодки:



    И отпрашихме към стартовата позиция:




    Бях се развълнувал като малко дете на Коледа, та рекох да охладя страсти:





    ...освен това трябваше да се гмурна под лодката, за да чуя каквото има да се чува и да сравня звуците от саунд кльонка и обикновения такъв...


    Само набързо да вметна лирическо отклонение 2 - качихме се по-нагоре по течението, за да започнем вече и да ловим, но пътьом се отбихме при наши приятели, които много ентусиазирано още от рано сутринта бяха застъпили на същото място, на което правихме откриването, та сега се бяха сбрали да правят закриване....както си му е реда - палатки, скари-бири и т.н.


    Когато пристигнахме при тях, те вече бяха хапнали-пийнали и се бяха отдали на риболов по стар плувкарски обичай:



    За да не им пречим и да плашим мирните риби, с лодките се изстреляхме на отсрещния остров, където беше наш ред за хапка-пийка:



    След като се надумкахме, най-накрая дойде времето да се впуснем сред сомските риболовни полета, та да нахраним и добичетата.


    Пуснахме устройството в действие...





    Та значи пуснахме тръбата във водата и все се питах кога ли гранична полиция ще долети с катера, за да види к'во е това - базука или торпедо.


    Както ще видите от клипа в края, завъртаха се риби под тръбата, но единствения удар на сом беше точно до колоната на моста, явно там се е получил някакъв резонанс, стълбът на колоната е подействал като своего рода усилвател/разпръсквател на звука....та точно там за първи път през живота си усетих как нещо се заигра с въдицата ми, наведе върха надолу, подадох му малко, след което засякох, усетих, че е там, започнах да навивам мултито, изкарах го до лодката и с разочарование установих, че сомлето е малко по-голямо от попова лъжичка!


    С въдицата го метнах в лодката, първо един се опита да му извади куката...

    ...а тя беше яко навътре, нямахме нито кукоизваждач, нито клещи.


    След това и друг се пробва:



    ...но уви, хайванчето сдаде багажа:



    Слънцето изведнъж се наклони към водата като въдица след удар на голям сом:



    Та да не иде зян, снощи биде разфасован и маринован:



    Днес бе паниран:



    И напълно в духа на фракция "Хвани и изпържи"...

    ..., най-накрая и у дома замириса на пържена риба!


    Ей, не мога нещо да вградя клипа, ето линк ---> http://www.youtube.com/watch?v=h4-rp...RwfvJw6DPnrRZw


    Кофтито е, че телефонът ми се беше намокрил и клипът е станал без звук, та му вградих звук от кльонк, който съм ползвал в тръбата, само че този в клипа не е усилен.


    Та те така!

    Прототипът е направен от високоговорител от телевизор, вкаран в оранжевата тръба, отгоре има вата и капаче, след това оранжевата тръба е снадена със сивата.
    Звукът на саунд кльонка и на обикновения кльонк, се чуват еднакво под водата на дълбочина около 1,5 м.


    Когато си сложа ръката под тръбата, се усещат вибрациите на звука.
    Мисля обаче, че системата има нужда от ъпгрейд, може би по-силен високоговорител, може би по-дълга тръба.... .......или пък маркуч, който да слиза по линията на въдицата малко над стръвта.... .......кофтито е, че между говорителя в тръбата и водата, се получава въздушен джоб, който донякъде убива звука и вибрациите.


    Най-добър ефект сигурно би се получил, ако самият говорител е под водата и там вече да се насочи в посока стръвта или право към дъното.
    За съжаление този тип говорители са скъпи, та дайте да развием идеята как да го направим непромокаем и да го вкараме под вода?


    Друго, което обмислихме, е едно У, в двата горни края да има два мощни говорителя, които да вкарват звука в общата тръба на У-то, но пак си остава проблема с въздушния джоб.


    Уредът действа, но само ако наблизо има нещо, което да отрази звука - колона на мост, може би някой по-дълбокогазещ кораб...


    Жалко, че хубавото време свършва, но пък зимата е пред нас, за да измислим решение на проблема и да ъпгрейднем системата.


    Някой някакви идеи?
    Hyundai Galloper 2.5 /щар Х щар, турбо катерач спринцовка/

  • #2
    От: Моят нестандартен риболовен излет

    Направо ми потекоха лигите.Наслука следващия път.
    Няма невъзможни работи.Тел.0888344659

    Коментар


    • #3
      От: Моят нестандартен риболовен излет

      Хм, ако отразяването от колоната е помогнало, то значи нещо куца с разпространението на звука. Данеби тръбата да го прави насочен? Нищо не разбирам от хидроакустика, ама ми се струва, че кльонка изпраща звука навсякъде в кръг(по скоро сфера), докато тръбата го фокусира като лазер(по скоро тесен конус).
      Toyota Land Cruiser BJ70 1985
      Lexus LS430

      Коментар


      • #4
        От: Моят нестандартен риболовен излет

        Първоначално публикуван от vento5 Преглед на мнение
        Хм, ако отразяването от колоната е помогнало, то значи нещо куца с разпространението на звука. Данеби тръбата да го прави насочен? Нищо не разбирам от хидроакустика, ама ми се струва, че кльонка изпраща звука навсякъде в кръг(по скоро сфера), докато тръбата го фокусира като лазер(по скоро тесен конус).
        Явно си трябва гмуркане на 10-на метра, за да се прецени....
        Може би ако се вкара самият говорител под водата, това да има по-добър ефект...
        Hyundai Galloper 2.5 /щар Х щар, турбо катерач спринцовка/

        Коментар


        • #5
          От: Моят нестандартен риболовен излет

          Аз също мисля че ако махнеш тръбата, а тонколоната хидроизолираш( нещо като голям презерватив ) и поставиш на повърхноста на водата ще имаш по-добро разспространение на звука. Това, което си направил по пронцип насочва звука, но голямата дължина на тръбата не спомага а напротив пречи на звуковите вълни да се насочат във форма на конус. Дали ако се направи нещо като рупор няма да стане по-добре. Разбира се не омаловажавам труда ти, но в главата имам останали някакви смътни чертежи от старото студентсво.
          Колкото по-проходим джип имаш, толкова по-далеч ще ходиш за трактор.....
          0882 52 00 52 - Жоро

          Коментар


          • #6
            От: Моят нестандартен риболовен излет

            Първоначално публикуван от zoro-1 Преглед на мнение
            Аз също мисля че ако махнеш тръбата, а тонколоната хидроизолираш( нещо като голям презерватив ) и поставиш на повърхноста на водата ще имаш по-добро разспространение на звука. Това, което си направил по пронцип насочва звука, но голямата дължина на тръбата не спомага а напротив пречи на звуковите вълни да се насочат във форма на конус. Дали ако се направи нещо като рупор няма да стане по-добре. Разбира се не омаловажавам труда ти, но в главата имам останали някакви смътни чертежи от старото студентсво.
            Това бе прототип. На базата на "проба-грешка" трябва да се развие до идеално работещо устройство, та всякакви идеи са добре дошли!
            Бързам да вметна, че съм абсолютен лаик, но имам ентусиазъм и нямам капаци на очите.
            Цяла зима ще събирам критика и идеи, ще чета за хидроакустика и т.н., пък при първа пролет започвам експериментите.

            На края на тръбата ако се върже презерватив, може би той ще действа като мембрана......или пък самият говорител да се топне?....Според теб обаче е по-добре звукът да бъде над водата ли?
            Hyundai Galloper 2.5 /щар Х щар, турбо катерач спринцовка/

            Коментар


            • #7
              От: Моят нестандартен риболовен излет

              Мисля да ти дам идея,



              - та за какво иде реч, първо мисля че за достатъчно мощен звук ти трябва по-мощна тонколона оцветил съм я в синьо, така нареченият рупор съм оцветил в черно, и накрая мембраната в червено. Ъгъла на рупора според мен трябва да е сходен с този на тонколоната и мисля че не трябва да е много по дълъг от да речем 30 см. а мембраната трябва да е нещо като силиконов мехур, който да е достатъчно мек че да предава вибрацийте но достатъчно твърд че да не поддава на налягането на водата. Все пак това е само лека заигравка, ако имаш акустичен инжинер той по-добре би определил : ъгъл, диаметър и дължина на рупора.
              А за тръбата мисля че не върши работа поради факта , че звуковите вълни се разпространяват с форма подобна на вълните в езеро в което е цопнал камък но насочени от тялото на говорителя. Представи си в този малък и прав диаметър на тръбата колко пъти ше се отразат и резонират в стените. Докато излязат ще настъпи дисонанс и силата вече ще е друга, нищо че звукът се чува.
              П.С. Дано да си ме разбрал, че ако трябва да се повторя незнам какво ще надробя.
              Колкото по-проходим джип имаш, толкова по-далеч ще ходиш за трактор.....
              0882 52 00 52 - Жоро

              Коментар


              • #8
                От: Моят нестандартен риболовен излет

                Първоначално публикуван от zoro-1 Преглед на мнение
                Мисля да ти дам идея,



                - та за какво иде реч, първо мисля че за достатъчно мощен звук ти трябва по-мощна тонколона оцветил съм я в синьо, така нареченият рупор съм оцветил в черно, и накрая мембраната в червено. Ъгъла на рупора според мен трябва да е сходен с този на тонколоната и мисля че не трябва да е много по дълъг от да речем 30 см. а мембраната трябва да е нещо като силиконов мехур, който да е достатъчно мек че да предава вибрацийте но достатъчно твърд че да не поддава на налягането на водата. Все пак това е само лека заигравка, ако имаш акустичен инжинер той по-добре би определил : ъгъл, диаметър и дължина на рупора.
                А за тръбата мисля че не върши работа поради факта , че звуковите вълни се разпространяват с форма подобна на вълните в езеро в което е цопнал камък но насочени от тялото на говорителя. Представи си в този малък и прав диаметър на тръбата колко пъти ше се отразат и резонират в стените. Докато излязат ще настъпи дисонанс и силата вече ще е друга, нищо че звукът се чува.
                П.С. Дано да си ме разбрал, че ако трябва да се повторя незнам какво ще надробя.
                Идеята е добра, ще се пробва!

                Но освен акустичен инженер, ще трябва и ихтиолог да се произнесе по следните въпроси:

                Какво му влияе на сома?


                1. Дали сомът чува звука;
                2. Дали усеща вибрациите със страничната си линия;
                3. Дали пък не се променя хидроакустичното налягане, което пък го усеща с плавателния мехур?
                или
                4. Дали е съвкупност от всичко гореизброено?



                Отговорът на този въпрос ще доведе до създаването на електронен кльонк!
                Hyundai Galloper 2.5 /щар Х щар, турбо катерач спринцовка/

                Коментар


                • #9
                  От: Моят нестандартен риболовен излет

                  хващаш едно сомче, пускаш го в една каца с вода и започваш настройки на уреда като следиш реакцията на сомчето
                  Toyota Land Cruiser BJ70 1985
                  Lexus LS430

                  Коментар


                  • #10
                    От: Моят нестандартен риболовен излет

                    Хващаш още едно такова сомче,затваряш го в аквариум,показваш му тигана и какво ще му се случи,и после го пускаш да води големи сомове.....!
                    Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                    Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                    Анатолий Пейчинов o8875о9815
                    https://dvrbg.com/

                    Коментар


                    • #11
                      От: Моят нестандартен риболовен излет

                      Първоначално публикуван от vento5 Преглед на мнение
                      хващаш едно сомче, пускаш го в една каца с вода и започваш настройки на уреда като следиш реакцията на сомчето
                      Няма да е същото....в малко затворено пространство звукът ще резонира от стените и не може да се прави съпоставка.
                      Hyundai Galloper 2.5 /щар Х щар, турбо катерач спринцовка/

                      Коментар


                      • #12
                        От: Моят нестандартен риболовен излет

                        Първоначално публикуван от GODzillata Преглед на мнение
                        Предистория.... оборудван с 6 кльонка....
                        но пък зимата е пред нас, за да измислим решение на проблема и да ъпгрейднем системата.
                        Някой някакви идеи?
                        Свържи 4 кльонка на кръст и ги закрепи неподвижно на здрава ос, по-дълга от ширината на лодката. На другия край на оста монтирай водна турбина (перка, като на корабите по р.Мисисипи, напр.). Оста да лагерува на двата борда. Водата на реката ще върти турбината, а кльонковете ще си кльонкат... За регулиране на периферната скорост може да добавиш лентова спирачка, както и ел.моторче. Ако искаш, може и да патентоваш прототипа, че мене ме мързи...
                        А'е ... наслука.
                        ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

                        Коментар


                        • #13
                          От: Моят нестандартен риболовен излет

                          Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                          Свържи 4 кльонка на кръст и ги закрепи неподвижно на здрава ос, по-дълга от ширината на лодката. На другия край на оста монтирай водна турбина (перка, като на корабите по р.Мисисипи, напр.). Оста да лагерува на двата борда. Водата на реката ще върти турбината, а кльонковете ще си кльонкат... За регулиране на периферната скорост може да добавиш лентова спирачка, както и ел.моторче. Ако искаш, може и да патентоваш прототипа, че мене ме мързи...
                          А'е ... наслука.
                          И това съм го мислил, само че задвижвано с педали като на водно колело.

                          Проблем обаче би се оказало различното накреняване при вълни или движение в лодката.
                          Hyundai Galloper 2.5 /щар Х щар, турбо катерач спринцовка/

                          Коментар


                          • #14
                            От: Моят нестандартен риболовен излет

                            Има решение - направи кръстачката с кльонковете с различни дължини. Така ще шляпат различно, според вкуса на всички сомове, малки и големи.
                            Аз имам един кошмарен спомен за този риболов. Бяхме на гости у колега в Русе. Пихме до 5 часа заранта и той ни прати по леглата, че в 6 ч. ще ходим за сомове. Тия дунавски лодки са много тесни, като еднодръвки. Най-сигурно е човек да лежи на дъното. Моята задача беше по нареждане на рибаря да метна във водата една тройка, голяма като като котва, на която набучих 1 педя дълга каракуда. Хванахме два сома - 8 и 46 кг. По-малкия го изядохме. Ей, това сомът много вино пие...
                            ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

                            Коментар

                            Активност за темата

                            Свий

                            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                            Зареждам...
                            X