Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Риболов на костур с булдо

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Риболов на костур с булдо

Преди няколко дни на яз. Г. Дъбник ми направиха впечатление двама души с 4 -5 метрови телескопи на които бяха монтирани булдо с чепаре като за сафрид но само с 5 куки и на по - голямо разстояние. Ловяха не лоши костури, в разгово хората ми обясниха че си ги купували някъде от София но също така имало и вариант със стримери.
    Молбата ми е колеги ако някой е практикувал такъв риболов да разкаже по - подробно и ако е възможно някоя снимчица на монтажите.
    Благодаря за всяка информация защото сега е момента за трофейните костури.
    За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
    0878 79 20 61 Борис

Re: Риболов на костур с булдо

Аз съм ловил със стример 1 бройка (с мухарка).
    Става лови се но при определени условия.

За съжаление нямам снимки в момента на стримера

Коментар

От: Re: Риболов на костур с булдо

Първоначално публикуван от Daniel
      Аз съм ловил със стример 1 бройка (с мухарка).
      Става лови се но при определени условия.

За съжаление нямам снимки в момента на стримера
      За мухарката знам, за съжаление съм много далече от този риболов.
      Дани да те попитам нещо на скоро четох интересна статия за риболов с потъващи мухи на бяла мряна, и доколкото си спомням се ловеше с две мухи правил ли си такива опити и ако си правил ще ми е интересно да разкажеш в някоя отделна тема.
      0878 79 20 61 Борис

Коментар

От: Риболов на костур с булдо

Аз съм пробвал с чепаре за сафрид.На долния край на чепарето се слага олово а горния го вързваш за кордата .Влизам с лодката пускам оловото да опре в дъното и почвам да го повдигам и отпускам.

Коментар

Мухарската муха може да буде вързана след или преди булдо (няма го ефекта от мухарката но става).
          Има системи за бяла мряна с 2 потъващи мухи (нимфи) - връзват се на чепаре една след друга на 2 повода като на чепаре.

Аз не съм пробвал мряна защото тя не се храни на повърхносста и не ми е интересно.

Предполагам, че резултата ще е по малък отколкото на стръв защото мряната търси храна и с обоняние.

Ето тук един колега е показал подходяща муха.

Коментар

Схемата е да се свали мухата на дъното, за целта се слага едно олово или още по добре волфрам преди мухата.
            Разстоянието варира в зависимост колко дълбоко искаме да потопим нимфата, но за мрена е добре да е близо до мухата.
            Не се ползва плувка или индикатор.
            Схемата може да се подаде с мухарка или директен телескоп.

п.с. Става въпрос за река.

Коментар

Привет, да се присъединя и аз към дискусията. Риболовът с булдо е много динамичен/като всеки спинингов такъв/, но е специфичен за различните типове водоеми. Това дали ще утежняваш булдото/пълнене с вода или други методи/, и избрана дължина и дебелина на поводите е строго индивидуално. Конкретно за костура всеки силует на малка рибка ще е подходящ.

Първоначално публикуван от gabocvet Преглед на мнение
              Благодаря за всяка информация защото сега е момента за трофейните костури.
              С това не мога да се съглася, трофейните костури не излизат на повърхността, те атакуват от дълбочина, и с булдо трудно ще ги примамиш, пък и е доста топло и изобилства от дребни рибки! Истинското време за едри костури е края на октомври и ноември с "тежка" стръв, близо до дъното. На слука!
              П.п. Привет, Дани, писали сме по едно и също време!
              "Make love, not war!"

Коментар

Здрасти Док.
                С това не мога да се съглася, трофейните костури не излизат на повърхността, те атакуват от дълбочина, и с булдо трудно ще ги примамиш
                Напилно съм съгласен.
                По скоро въпроса е, лови ли се кустур на муха и/или булдо - одговорът е да,
                но си мисля че други методи ще са по успешни - специално за тази риба.

Коментар

От: Re: Риболов на костур с булдо

Първоначално публикуван от Daniel Преглед на мнение
                  Здрасти Док.

Напилно съм съгласен.
                  По скоро въпроса е, лови ли се кустур на муха и/или булдо - одговорът е да,
                  но си мисля че други методи ще са по успешни - специално за тази риба.
                  Сега е мой ред да кажа - " напълно съгласен"! До гр.Кула има язовир, където късна есен излизат големи костури, но на тежко, със стръв жива рибка. Първият път, когато удари, и го докарах до брега, помислих, че е шаран/устата му беше огромна/. Излезе 1.2 кг.! Трябва да потърся снимка/беше преди няколко години/.
                  "Make love, not war!"

Коментар

Благодаря за информацията.
                    Дани ще пробвам тази седмица това което написа за белите мрени ако не мине котка път защото тази седмица е панаира и имаме спорове в къщи как да прекараме почивните дни.
                    А относно за големите костури явно е до спецификата на водоема. На този водоем специално съм ловил едри костури през август рано сутрин и при вечер много навътре на дълбочина около 50 - 60 см. В самия канал който се пълни язовира и на границата между водата която се влива и стоящата вода, както казват по нашия край където се мият двете води.
                    Намерих още малко информация по темата линията се състои от две три перца от чепаре за сафрид и стример накаря който имитира костур преследващ плячка най - често едрите костури атакуват стримера явно го смятат за конкурент или и аз незнам какво.
                    0878 79 20 61 Борис

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X