Обява

Свий
Няма добавени обяви.

С какво си чистите пушките?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: С какво си чистите пушките?

При карабината, гарнция за отклонение 30 см. на 100 метра, ако аще имаш мазнина в цевта!

Коментар

Аз доскоро ползвах стара оръжейна смазка от казармата. Течна е като моторно масло с един специфичен мирис, но свърши и вече няма от къде да си набавям. Сега ползвам спрей на Браунинг - доволен съм от него.
      Против омедняване ползвам Робла Соло.
      Като процедурата която правя е следната.
      1. Почистване от нагара със сух парцал.
      2. Нанасяне на тънък филм от спрея на Браунинг, след което 15 мин пауза.
      3. Изчистване със сух парцал
      4. Процедурата с Робла Соло докато започнат да излизат чисти парцалчетата.
      5. Протриване със сух парцал и намазване с масло и 15 мин пауза.
      6. Протриване със съх парцал и окончателно смазване с масло и прибиране в касата.

И това го правя винаги когато съм стрелял с оръжието.
      За гладкоцевното горе долу същата работа, но без процедурата с Робла соло.
      Преди лов почиствам с чист спирт.

П.С. Волк, не е хубаво да оставяш цевта непочистена след като си я третирал с Робла, защото след като се изпари амоняка остава вода, която в реакция с някои органични соли действат корозионно в/у метала на цевта. Това от моето листче с опътването.
      Ето упътването, което го има в интернет, но не е споменато за корозията, но пише след робла да се нанесе балистол, което си е същото. http://www.ballistol.de/8-weapon/pdf...a-solo-mil.pdf

Коментар

Не си чистя пушките, защото те и двете си висят на стената, евзалийка и кремъклийка.
        Пистолетите обаче редовно. Пробвал съм с какво ли не, от прехвалени маркови спрейове, до обикновено трансформаторно масло. Днес ги почистих пак с нещо ново за мен: Vertuva, спей, излиза като пяна за бръснене. Чисти и микрофилм остава, ама нещо пак не ми хареса, та ще продължа да си ползвам WD40.
        Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
        Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Аз мойта я чистя със спрей(всеки път различен) и не виждам разлика м/у различните марки спрей. Все пак я чистя,за разлика от баща ми......
          дето неговата иж 16кал. не я е смазвал и веднъж,а няма и грам язва по цевта...

Коментар

WD-40, Балистол, течна смазка от казармата, 009-при много олово в цевите. За нарезните към изброените и Робла Соло.
            Балистола много ми харесва, но е сравнително скъп Ако има ръждичка по оксидацията мястото бързо шупва (15-20мин) и ръждата се маха лесно с парцалчето. При по-дълго съхранение на оръжието прави добър филм, добре импрегнира дървото и кожата, влияе благотворно на повърхностни рани ( който ходи гонач знае за какво говоря). В Германия колегите си мажат откритите части на тялото с него против насекоми, когато са по чакалата!!! Това последното го научих в един ловен магазин в немско, където влязох да търся ултразвуково устройство против комари. Като попитах не ги ли надушват животните ми отговориха- "ами то е направено от бор, и мирише на бор".
            Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

абе.вие незнаете ли 4е от тоя омекотител( BONUX +Омекотител)цевта омеква.

Коментар

Аз също използвам предимно Балистол,по рядко Робла Соло(много люти на очите).Също ползвам останала от казармата смазка,с нея винаги излиза още мръсотия.За новия сезон си взех комплект за почистване"GUNSLICK" .В него има две тубички,едната за почистване а другата за смазване,но още не съм ги изпробвал.В една друга тема колега беше написал преди изтрел цевта да се мине с обезмаслител,подобрявало стрелбата.

Коментар

Аз ползвам Breakfree CLP. Чуден препарат, но за съжаление не се предлага в БГ. Нося си го от чужбина.

Коментар

Ни пушки ни пистолет тази година ги позабравих.но след ловния сезон ще им обещая да ги почистя.

Коментар

Аз ползвам WD и съм доволен.Балистола и тои нее лош ама мирише малко гадно

Коментар

След всички прехвалени смазки дето сте се набутвали да купувате да ви кажа аз със какво чистя.Вземам 2 литра нафта ,наливам я в една кутия от грес ,потапям цевта вътре и почвам със шомпола възвратно постъпателни движения.Разбира се сменям четките.И накрая промазвам леко с гоя/смазка/ от казармата-щото се въртях около оръжейника.Погледнете после нафтата какъв цвят има.Ловец съм от 1992 год.и нямам похабено оръжие.Само трябва да се внимава тези органики да не поподат на дървената част защато дървото гние и става трошливо.Поне така съм чел в литературата.Успех.П.С.Наистина не съм видял проблеми по цевите на ижовките нечистени с години особено тези на които пише USSR.
                        МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Гладкоцевно оръжие се чисти по-непретенциозно от нарезното такова, но въпреки това е добре да се ползва специализиран продукт.

При почистване на нарезно оръжие обръщането на посоката на чистене и триенето от шомпола върху нарезите уврежда короната на цевта, а това съществено понижава точността дори и за ловно оръжие.

Прецизните нарезни оръжия се чистят в посока от затвора към дулния срез.

Аз използвам гъвкав шомпол от този тип:

Удобен е за ползване, особенно за полуавтоматични карабини.

Ако се използва твърд шомпол препоръчително е да се ползва и водач за него, който се поставя на мястото на затвора.
                          Целта му е да центрира шомпола в цевта и да не позволи триене между него и нарезите:

Ако ще се чисти и в двете посоки (напред - назад) е добре да се ползва предпазител на короната като в този случай първоначалното движение е от посока на дулния срез към патронника:

Относно скъпите оръжейни препарати - много често цената им наистина е неоправдана, предвид съдържанието им, основната част от което обикновено е съвсем стандартно синтетично масло или разтворител.

От друга страна, при покупката на специализиран оръжеен продукт имаме гаранция, че ако се използва правилно най-вероятно няма да увреди скъпата ни пушка например.

Обикновенно за почистване ползвам Балистол за нагара, Робла за помедняването и медицински спирт за обезмасляване.

За смазване напоследък ползвам смес от Балистол с молибденов дисулфид (моли) - смазва добре, дори и когато Балистолът се изпари.

За предпазване от корозия използвам смазка на силиконова основа.

Коментар

Някъде четох скоро за ползване на домакинска тел /вълна предполагам/ за почистване на пооловняване и барутен нагар на гладки цеви. Някой ползвал ли е и доколко е препоръчително?
                            За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

Коментар

Аз правя така в края на сезона. Отначало имах известни притеснения, но щом и чичко Лари прави така, няма страшно:
                              http://www.youtube.com/watch?v=92TioSkntK8

П.С. Не знам обаче как се отразява на нехромираните цеви, но ако не се прекалява сигурно и при тях няма да е проблем.
                              Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

Коментар

За упорити наслоявания на олово по гладкоцевни оръжия ползвам т.нар. "торнадо четка":

Използвам и обилно количество смазка при процедурата като при чистене на полуавтомат прекарвам четката само в посока от затвора към дулния срез.

В противен случай парчета отлепено олово от цевта могат да попаднат в механизма на оръжието и да го блокират.

По този начин понякога чистя цевите и на един стар Меркел.
                                Не съм забелязал увреждане.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X