Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бързомер Барс

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Бързомер Барс

Някой чувал ли е за такова животно? Работи на принципа на проектирана червена точка в самата зрителна тръба. Демек е за стрелба с 2 очи. Подариха ми вчера един такъв с монтаж на лястовича опашка и рингове. В к-т със зарядно за батерии ЗУ-3. Батериите са набор 1992г и още работят Корекциите са външни, но с много едри кликове. Някой има ли повече инфо за това нещо. Дали е правено за АК и как би се държало на СЛР? Щото се набутах с една много едрогабаритна оптика и ми идва близо /няма повече ход/.
    Странна работа: оптика Барска, бързомер Барс, а и кучето ми се казва Барс II
    За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

До: Бързомер Барс

Първоначално публикуван от c_gul Преглед на мнение
    Някой чувал ли е за такова животно? Работи на принципа на проектирана червена точка в самата зрителна тръба. Демек е за стрелба с 2 очи. Подариха ми вчера един такъв с монтаж на лястовича опашка и рингове. В к-т със зарядно за батерии ЗУ-3. Батериите са набор 1992г и още работят Корекциите са външни, но с много едри кликове. Някой има ли повече инфо за това нещо. Дали е правено за АК и как би се държало на СЛР? Щото се набутах с една много едрогабаритна оптика и ми идва близо /няма повече ход/.
    Странна работа: оптика Барска, бързомер Барс, а и кучето ми се казва Барс II
    Последното явно е на кадем - от другата седмица сигурно ще си проличи.

Аз по принцип съм твърд привърженик на комбинацията SLR и бързомер, най-вече с ЕКП Кобра, но отката на оръжието позволява поставянето и на евтини образци. Имам приятели с поставени "тасковци/хилманци" за по 40-50лв, които ловуват безпроблемно и успешно вече 2 сезона.
    Не се сещам за кой точно бързомер Барс става дума. Имаше навремето едни, които бяха затапени отпред, а червената точка се проектираше вътре на черния фон. Същите се употребяваха задължително за стрелба с две очи - едното гледа точката, а другото целта и поради бинокулярното виждане човека се получава проекция точката върху целта. Доста странно на пръв поглед изобретение, което не бих пробвал на реален лов, но изключително полезно за усвояване на метода за стрелба с 2 очи.
    След това се появиха други със същото име само, че колиматорни 2х40, пак с лястовича опашка, които повече приличаха на съвременните, като изключим стърчащото отделение за батериите.
    Сложи една снимка да го видим този бързомер.

Аз преди имах един Русак (дядото или прадядото на Кобрата) от който бях много доволен и съжалявам, че го продадох. Пробвах го и на СЛР-а, на флоберката и на Ижовката. Нямаше мърдане. Малко труден за настройка, грозноватичък, но за сметка на това пък ефективен и дуракоустойчив.
    Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

Коментар

Първоначално публикуван от paunoff Преглед на мнение
      ............Не се сещам за кой точно бързомер Барс става дума. Имаше навремето едни, които бяха затапени отпред, а червената точка се проектираше вътре на черния фон. ...............
      Май точно за тия става въпрос. Довечера ще го снимам и ще кача снимки. Не намирам нищо в мрежата иначе.
      За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

Коментар

Май става по-рано:
        Ето картинки с монтаж на Славия /ЧЗ/. Явно има разлика в разстоянието при оптика и при този бързомер. Говоря за разстоянието до окото.
        Прикачени файлове

Коментар

Цецо, този е от първите. Добър е за ловна пушка, за карабина, не става - на 100 м точката ще ти покрие цялото прасе (освен ако не е като слон).
          sigpic

Коментар

За същия принцип бързомер си мислех и аз, но явно за друг модел, който бе пак руски, но значително по-къс и с по-голям диаметър. Това няма толкова значение. Важното е, че и този е от "зората" на бързомерите и в нашите условия вече не е подходящ за мониране на ловно оръжие, предвид богатия набор от китайски образци почти за без пари. Един Leapers за 70-80лв ще ти свърши иделна работа на СЛР-а.

За неотговорни дейности и тренировки за стрелба с 2 очи руснака става, но аз лично не бих излязал на лов с това нещо. Това естествено не означава, че трябва да го продаваш или да го изхвърляш. По руски здрав и вечен, груб и непретенциозен, достатъчно ефективен и доволно труден за прострелка, но за съжаление разработен на принципна схема, която има повече ограничения, отколкото преимущества.

Не знам как е било навремето при бързомерите на западняците, но руснаците имат доста смели решения в тази област. Личния ми фаворит е ОКП-1 - един от първообразите на ЕКП-1 Кобра:
            Прикачени файлове

Коментар

Не го разбрах на автомата. Ще се счупи. Пък най - страшното е, че има толкова голямо стъкло, и даже без сенник, към противника. Демаскира.

Коментар

Освен голяма лещата е и доста дебела, но въпреки това естествено шансът да се счупи също е голям, което е и основния недостатък на тази концепция. Давам го само като пример в развитието на руските бързомери. Ако "Русак"-а е дядото, то ОКП-1 е бащата на Кобрата (ЕКП-1), за момента най-съвършения руски колиматорен бързомер.
                "Бащата" го видяхте, а ето го и "дядото":
                Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от Владо_2 Преглед на мнение
                  Цецо, този е от първите. Добър е за ловна пушка, за карабина, не става - на 100 м точката ще ти покрие цялото прасе (освен ако не е като слон).
                  Че тя точката си е с еднакъв размер и на 2 км.

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                  Не го разбрах на автомата. Ще се счупи. Пък най - страшното е, че има толкова голямо стъкло, и даже без сенник, към противника. Демаскира.
                  Що да е голямо стъклото? Има-няма 2.5 см. А за маскировката - противникът е четирикрак / освен ако не е горски/

Коментар

Колега, за да провериш с какви размери е точката, го насочи на 100 м. към някакъв предмет, на който знаеш приблизително размерите и прецени размера на точката спрямо този предмет !
                    Ако точката е повече от 15-20 см. на тази дистанция, няма смисъл.
                    Ако е по-малка .... стрелкай си смело !
                    Тези са белоруски и са здрави !

Коментар

Размерът на точката се измерва в ъглови минути. За по-старите руски бързомери точките са с диаметър 3.5, а по-новите са вече с 2.5. С увеличаване на разстоянието и покривната площ се увеличава, но като се има предвид, че за бързомери оптималната дистанция е 50-80м, това не е толкова голямо значение. За по-големи дистанци 100м и нагоре си има оптики. Въпроса при избора на бързомер или оптика е преди всичко правилна преценка на дистанцията на която ще се стреля най-често.

На ОКП-1 диаметъра на лещата е 35мм.

Предвид любовта му към руското оръжие специален поздрав за Стефан е следната снимка. Прицела се нарича "Спрут", модел 2005г, тежи цели 55грама и се монтира без допълнителни приспособления или модификации върху затворния блок на ПМ.
                      Прикачени файлове

Коментар

Дайте да се разберем. Това не е лазерен целеуказател. Точката се проектира на 20-25 см от окото. И до там. Към цел на 2 км, е със същия размер като на 50м. Просто не се гледа през тръбата, а до нея и ВЪТРЕ в нея!!!

Коментар

При дистанция около 100 м ще виждаш прасето с големина 12 - 15 мм на 5-6 мм и тогава точката, която е 3,5 - 4 мм, ще ти покрива примерно гръдния кош на животното, или попадението ти ще бъде там някъде. Затова колегата ти е писал, че този бързомер е ефективен на 50 м или с куршум до 80 м, т.е. удачен за гладкоцевно оръжие.
                          sigpic

Коментар

Точката е с постоянен размер. Той не зависи от разстоянието до целта. Колкото се увеличава разстоянието, толкова видимите размери на целта намаляват и точката покрива по-голяма част от нея. На 2км сигурно ще покрие жилищен блок, но това не означава, че попаденията ще са в него.

Незавидимо какво е оръжието - гладкоцевно или нарезно, оптималната ефективност за стрелба с бързомер е 50-80м. На малки дистанции 20-30-50 метра (на гонка например) една оптика повече ще пречи отколкото ще помага на стрелеца, особено ако е с голямо приближение. Ако има т.нар. варио, то трябва да се постави на най-малка стойност на приближението примерно 1,5, което на практика превръща оптиката в бързомер.

Лично аз не съм привърженик на комбинацията гладкоцевно/бързомер. Има известен резон при употреба с подкалибрени куршуми, където се търсят по-големи дистанции, но за сачми е безсмислено. Освен това трябва да се търсят и бързомери с по-малки габарити (Docter например), които да не увеличават излишно тези на и без това сравнително по-големите и тежки гладкоцевни оръжия.
                            Една хубава фиброоптична мушка на гладкоцевното, ще даде почти същото предимство на стрелеца като един бързомер, без да увеличава теглото на оръжието и без да променя навиците за прикладване и боравене с него. Това също не бива да се подценява, за да не се чудим, защо като махнем бързомера не можем да уцелим и слон на 20метра.

Коментар

Да, това изчерпва въпроса.
                              Някога имаше тема, колиматорчето трябваше да стане примерно колкото филтъра на цигара, с батериите. Даже със сложна прицелна марка, не просто точка, и с автоматично регулиране на силата на светене, според околната осветеност. Но се предполагаше за градски командоси, и за пехотата. Нищо не стана, нямаше кой да се заинтересува наистина.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X