Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бърно 1 или тоз 8,това е вечния въпрос???

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Бърно 1 или тоз 8,това е вечния въпрос???

Приклада е важна работа. И не само за визията. Аз като купих моето Бърно, погледнато откъм приклада отговаряше на описанията на Карл Май за пушките на "уестмъните" - тояга отсечена нейде в гората. Беше с отчупено парче откъм петата и целия боядисан с кафява боя за черчевета - без майтап! Обаче под калпавия чул излезе добър кон - материалът се оказа орех. Реших да заложа на това, както и на слабите си познания по дървообработка. Ето това се получи:
    Прикачени файлове

Коментар

Накатката не е ли от Пешев?
      Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
        Накатката не е ли от Пешев?
        Инструмента е негов.......надзора - също, че я бях усрал здраво отначало, ама като ми показа грешката и като ме гледаше в ръцете - стана.
        Абе да е жив и здрав Илийката, от него много работи съм научил и за лова и за оръжията.

Коментар

Първоначално публикуван от lama69 Преглед на мнение
          Беше с отчупено парче откъм петата и целия боядисан с кафява боя за черчевета - без майтап!
          Колега,караш ме да се смея на глас !Ама верно като ги видях тия пусти бърна в ОСОТО дибидюс лъснати до една с кафяв подов емайл лак за черчевета направо ми се взе акъла и ми се отщя покупка оттам.А ти си сътворил нещо уникално,накатката не ми прилича на обикновена,малко на рибешка люспа бие.

Коментар

Първоначално публикуван от roadstar Преглед на мнение
            Колега,модернизацията на приклада компенсира теглото на оптиката ли?
            Оптиката не е толкова тежкаПросто го видях от друга пушка в нета и ми харесаИначе и мойта беше намазана с такава боя като е взех от ОСО

Коментар

И така резултатите от теста.
              Теста се проведе на 11.01.2009г на стрелбището в Лозен. Времето беше слънчево, тихо и студено: -8 град по целзий. Сравнението е между Тоз-8М (закупен от ОСО и с неясна възраст и настрел) и ЧЗ-513 Фермер ( Бърно-2 с къса 50см. цев и опростени мех. мерници и приклад).

Оптиката е една: белоруска 6х40. Пасва заедно с монтажа и на двете пушки. Двуногата също се слага и на двете пушки.

Коментар

Стрелбата се проведе на дистация 50м. с четири различни боеприпаса: два дозвукови и два свръхзвукови. Не съм се старал в центрирането, защото щях да свалям оптиката. Оценявам само групираността.
                първи беше Тоз-а:

След това стрелба на 100м с най-групирания боеприпас: Ремингтон-"Оса"

С червено е отбелязана точката на прицелване, за да се види пропадането на 100м.

Коментар

Следва ЧЗ-то:

След известна пауза и на 100м със CCI Velocytor:

Ужас!!!
                  Последно редактирано от Георги Василев; 16-01-09, 14:26.

Коментар

Изводите:
                    Според мен в началото, докато са студени цевите групите са лоши и на двете пушки. Цевта на ЧЗ-то се загрява по-бързо( по-тънка е и темпа на стрелба е по-висок заради пълнителя) и "събира" групите. Обаче и по-бързо изстива- виж. групата на 100м.( нормално с този патрон е доста по-малка). Тоз-а е по-"капризен" към патроните, защото дава по-големи разлики в групите с различните патрони.
                    ЧЗ-то има по-добра групираност на боя от Тоз-а( да не говорим за теглото, габаритите и обработката).
                    Вярно е, че на ЧЗ-то съм правил гласбединг, а Тоз-а не е ясно на колко милиона изстрела е....
                    Затова за следващия експеримент ще направя бединг и на Тоз-а и ще стрелям при по-нормална околна температура.

Коментар

Благодаря колега за професионално поднесената систематизирана информация.

Коментар

От: До: Бърно 1 или тоз 8,това е вечния въпрос???

Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
                        Колега преправянето не е много трудно.Извади затвора и разгледай нещата,ще се убедиш сам.Да Бърното е красива,лека,пушка ,но студа и влияе много/недай боже в големия студ да си я смазал с ГОЙ,тогава носиш затвора в пазвата щото не ще да удари както трябва ударника./
                        Би ли се хванал с/у заплащане да преработиш такава пушка ?оля те пиши ми. Поздрави. М nilitrb@abv.bg

Коментар

От: Бърно 1 или тоз 8,това е вечния въпрос???

Тоз 8 е твърде масивна и тежка, става само за спортна стрелба. Ако си търсите руска магазинна пушка 5,6 LR за динамична стрелба и лов, разгледайте моделите Тоз 17-01 и 18-01. Но преди да купите ги пробвайте на стрелбище, защото едни бройки стават за турнир, а други са скрап.
                          ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                            Тоз 8 е твърде масивна и тежка, става само за спортна стрелба. Ако си търсите руска магазинна пушка 5,6 LR за динамична стрелба и лов, разгледайте моделите Тоз 17-01 и 18-01. Но преди да купите ги пробвайте на стрелбище, защото едни бройки стават за турнир, а други са скрап.
                            Подкрепям!!
                            ТОЗ-17-01 и ТОЗ-18-01 ги внесоха в ОСО-то аз работих там тогава, водех се Председател на ОбС на ОСО, но поради липса на други щатове водех всичко, та те бяха за стрелба по "Бягащ глиган" на 25 м. Ние не я развивахме, може би някъде в София.
                            Разликата между двете беше, че 18-01 беше с оптически мерник. Магазинни, с по-къси и по-тънки цеви, отстъпваха по точност, но бяха добри за "Група Б".
                            Бърната, имаха също оптика, но тя по-трудно се регулираше конструктивно и при всяко слагане трябваше да се пристрелва по-сериозно. Магазини за Бърно липсваха, бяха ги разстрили и повечето имаха подбити жила и вдлъбнатинки на перваза на патронника където е контактувало жилото. Черните руски патрони "Охотничие" ги зобеше, но с жълтите засичаше. ТОЗ-8М бяха по-нови, много силен бой на жилото, по-точни от Бърното с откритите мерни прибори и самите прибори на Тоза бяха по-добри. Бърното е по-лека и по-красива, но трябва много внимателно да се огледа затвора, жилото и патронника.
                            Мисля, че ТОЗ-8М имаха лястовича опашка за оптика. Цевите им не се износват особено, но се получава "пооловяване" от куршумите.
                            Ако ще се стреля по мишени Тоза е по-добър
                            Както при покупката на всяко нещо трябва да се огледа добре.
                            сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
                            dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

И аз бях изправен пред тази дилема. Взех Тоз 08, еднозаряден. "Щъках" няколко месеца с него на дистанция до 70 - 80 м. с CCI Велоситор и Стингер, изтървах някой и друг чакал. Реших си проблема като си купих Тоз !22, кал. 308 win.

Коментар

Колеги някой може ли да ми каже телефонът на магазина в Шумен,за да ги питам дали има останали пушки Тоз 08.
                                [SIGPIC][/SIGPIC] Yamaha WR 426
                                ВСЯКО ПАДАНЕ Е ПРЕДПОСЛЕДНО

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X