Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Боеприпаси за пернат дивеч

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Боеприпаси за пернат дивеч

Здравейте колеги,като начинаещ в лова моля да споделите какви марки боеприпаси използвате.Интересува ме също грамажа на боеприпаса.Имам пушка ИЖ-27.кой са най-подходящи за нея.Поздрави!!!!!
    Никто в человеческом обществе не относится к диким животным природы так бережно, как охотники

От: Боеприпаси за пернат дивеч

Значи, като начинаещ ловец, т.е. като такъв който скоро е държал теоретичен изпит знаеш, че в категорията пернат дивеч са и дребния 150 грамов пъдпъдък, и високо летящите гривеци, и яребицата, и фазана, и......и т.н до глухара, който освен, че е пернат се води и едър дивеч. Водоплаващите не ги броим. Много общо си задал въпроса. Вероятно си имал предвид птиците обект на ловуване при откриването(тази година на 11-ти август) -пъдпъдък, гривяк и гургулица, бекас и бекасина.Най-атрактивен, особено, с добре обучено куче и с най-много стрелба е ловът на пъдпъдък. Използват се патрони номера 11(обикновено,за началото на сезона) и 10, с кръстачка(дисперсант) или тапа, 28-30 грамови.Вариант са и 24 грамови спортни 9-ки, но лично аз не съм ги ползвал.Ако пушката е със сменяеми шокове, се използват "цилиндър" или "подобрен цилиндър".За гривеци и гургулица патроните обикновено са от № 9 до №7, но стават и до №5.Използва се концентратор(контейнер), като грамажа е по-голям-от 30-32 до 36 и повече гр.Шоковете са от "полушок" до "пълен шок". За бекаса и бекасината е по-сложно, патроните са от №11 до №8, предпочитат с по-късите пушки-66 и по-малко см.,шоковете са цилиндър. Много труден лов,направо "висш пилотаж", особено в гориста местност. Сигурно знаеш, че от английското име на тези птици, произлиза думата снайпер. Що се отнася до конкретните марки, нещата опират до цена и индивидуални предпочитания. Понеже се стреля доста, а и изстрелите не са "отговорни", вземи най-евтините които можеш да намериш.При съответните финансови възможности, бих се въздържал от български и турски. Ами това е, ако има нещо друго питай.Желая наслука на откриването!
    Последно редактирано от emil5koff; 18-07-12, 21:02.

Коментар

Освен всичко изброено от колегата трябва да уточниш това ИЖ-27 с колко мм патронна кутия е ?Че ако е 70 и нахакаш някой магнум може да ти гръмне и втората цев без да си натискал спусъка.Но друго ми прави впечатление.Тези въпроси с които ни засипваш не са ли фундаментални и основополагаща част от теорията на изпита.Как си го издържал тоя изпит?И не ми се ще да те срещам някъде из ловните полета щом не знаеш кое птиче с какво джепане се трепе.
      МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Благодаря за изчерпателния отговор,в бързината не формулирах въпроса правилно.Наслука!!!!!
        Никто в человеческом обществе не относится к диким животным природы так бережно, как охотники

Коментар

А на колегата Михов благодаря за фундаменталния отговор и се извинявам че дръзнах да го обезпокоя!!!!

Коментар

Първоначално публикуван от mihov_1969 Преглед на мнение
            Освен всичко изброено от колегата трябва да уточниш това ИЖ-27 с колко мм патронна кутия е ?Че ако е 70 и нахакаш някой магнум може да ти гръмне и втората цев без да си натискал спусъка.Но друго ми прави впечатление.Тези въпроси с които ни засипваш не са ли фундаментални и основополагаща част от теорията на изпита.Как си го издържал тоя изпит?И не ми се ще да те срещам някъде из ловните полета щом не знаеш кое птиче с какво джепане се трепе.
            Колега Михов, не се учудвай, колегата не е виновен!Напоследък, явно не си контактувал с новопроизведени ловци.Учат ги толкова "книжно", че просто не е за вярване.Приемам, че е важно да знаеш броя и вида на разклоненията на рогата на елена, разликата в следите на куче и вълк, височината на холката на английския сетер, средния брой на снесените яйца от пъдпъдъка и др., но залитайки в прекалена академичност, не ги учат на елементарни, а абсолютно необходими неща. Нека младия колега ловец ме опровергае ако греша, но съм сигурен, че не са го учили, как се чисти ловно оръжие, какво е това шок и "има ли то почва у нас", видове смазки, избор на пушка и документи необходими за закупуване и т.н.Ако, колегата няма ловец в семейството, няма от къде да ги научи тези неща, а като знаеш какви зевзеци сме по "опитните", новия колега е прав да пита по форумите.

Коментар

Първоначално публикуван от emil5koff Преглед на мнение
              Колега Михов, не се учудвай, колегата не е виновен!Напоследък, явно не си контактувал с новопроизведени ловци.Учат ги толкова "книжно", че просто не е за вярване.Приемам, че е важно да знаеш броя и вида на разклоненията на рогата на елена, разликата в следите на куче и вълк, височината на холката на английския сетер, средния брой на снесените яйца от пъдпъдъка и др., но залитайки в прекалена академичност, не ги учат на елементарни, а абсолютно необходими неща. Нека младия колега ловец ме опровергае ако греша, но съм сигурен, че не са го учили, как се чисти ловно оръжие, какво е това шок и "има ли то почва у нас", видове смазки, избор на пушка и документи необходими за закупуване и т.н.Ако, колегата няма ловец в семейството, няма от къде да ги научи тези неща, а като знаеш какви зевзеци сме по "опитните", новия колега е прав да пита по форумите.
              Прав си колега!

А на питащия колега ще кажа следното: В "Книга за ловеца и риболовеца" или друг учебник /по който си карал курса/ подробно е описано всеки номер съчми за какъв дивеч се използва. В практиката обаче нещата не стоят точно така. Първо всеки ловец си изработва индивидуално предпочитание за размера съчми в зависимост от вида дивеч, гъстотата му и степента на наплашеност от която зависи дали ще ти се вдига "в краката" или няма да те допуска на по-малко от 30 м. Когато станах ловец през 1978 г. се срещаха ловци които деляха патроните на два вида: с червени гилзи и със зелени гилзи. На едните пишеше на капачката "П", а на другите "З", което преведено означаваше "пиле" и "заек". Има ловци които стрелят по яребици с 4/0 и други които бият зайци през "пъдпъдъче време" с десетка и като го ядат пълнят по една "чинийка от мезе" със съчми.
              Така, че почети, постреляй, погледай кой какво носи и се ориентирай.
              Относно вида на патроните като националност и марка също ще се ориентираш от практиката. Аз лично си пълнех сам патроните включително и бренекетата. На първия ми лов като законен ловец бях пропуснал да сипя барут в един патрон и като стрелях гръмна само кабзата и сачмите се изтърколиха една по една от цевта. Отнесох доста подигравки и се помнеше дълго, но никога не повторих тази грешка.
              сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
              dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Като човек отдавна запознат с теорията, вече залагам основно на праиктиката. Отивам в магазина и си купувам по 3 патрона от всяка марка. Отивам на стрелбището. Закачам мишена №4 на 25 метра и стрелям. Гледам разсейването на сачмите. Която "картина" най-много ми хареса, я обявявам за победител и я преобразувам в съответния брой кутии с боеприпаси. Това за пътпъдъка. За другите видове дивече техниката е същата само дистанциите са различни.

П.С. При стрелба на стрелбище да се отчита факта, че сачмите се отразяват от гумите поставени да улавят куршумите и същите се връщат при стрелеца и зрителите. Да се ползват предпазни очила и да се предупреждават другите участници в стрелбата.
                Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

Коментар

Точно,кратко и ясно- колега благодаря и наслука!!!!!!!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X