Без да искам се натъкнах на един бут от диво прасе. Та помогнете да се справя с него. Като начало го кисна във вода, като я сменям от време на време. Колко време трябва да го изкисвам? Как да го почистя и да го замразя? И естествено, ще се радвам да ми дадете няколко рецепти за приготвянето му. Дерзайте и благодаря!
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Хайде ловци, дайте рецепти!
Свий
X
-
От: Хайде ловци, дайте рецепти!
Вместо да го киснеш и да сменяш водата по-добре го метни под течаща такава. Дръж го докато се обезкърви, месото да посивее и водата да е бистра.Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
Селска фурна аспух нема. Пак същият.
В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки
-
От: Хайде ловци, дайте рецепти!
Нарязваш го и го измешваш със сланина от домашно прасе.Мелиш на кайма и после само си меткаш кюфтаците на скарата
Много подходящо мезе за червено винцеК мирной жизни не пригоден.
Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157
Коментар
-
От: Хайде ловци, дайте рецепти!
Откъде падат тея бутове колега
Обезкостен ли е бута?
Може да си направиш нещо като марината да го изкиснеш и ще поомекне месото.
Слагаш 1-2 нарязани ябълки, дафинов лист, бяло вино, бахар, кимион млян, резени лимон. Излиза му всичката кръв.
Месото изследвано ли за трихинелоза.
Ако питаш мене смилай го и на кюфтета, никакви суджици и пушени меса.
Дори и след изследване и неналичие на опасни бактериии се препоръчва месото да се консумира след термична обработка.Техниката в ръцете на дивака е парче желязо.
Dacia Duster 4WD
Коментар
-
От: Хайде ловци, дайте рецепти!
Първоначално публикуван от didogen Преглед на мнение...ще се радвам да ми дадете няколко рецепти за приготвянето му. Дерзайте и благодаря!
Най-напред се свържи с хората, там , където си се натъкнал на бута и питай за резултата от пробата за трихинелоза ...
Ако всичко е Ок - действаш нататък.
Ако го замразявам, задължително обезкостявам (да не заемам ценно място с кокали)
Изкисването аз лично го правя преди самото приготвяне (не пречи и преди да го замразиш във фризера). Нарязвам месото на парчета, с големина на яйце и го кисна в марината от равни части вода и вино (може и оцет, ако прасето е глиган и понамирисва повечко на "мъж" ), като слагам вътре нарязан на едро лук, няколко листа дафинов лист, 5-6 зърна бахар и 10-20 черен пипер. Оставям го в маринатата от 12 до 24ч. , за критерий гледам месото да побелее ...
Приготвям го основно в глинен гювеч или тенджера под налягане (става значително по-бързо).
Ако го готвя в гювеч, предварително запържвам месото в малко мазнина и после в гювеча с картофи, цели дребни главички лук, моркови, керени целина, скилидки чесън, гъби и каквото още обичаш и подправки (черен, червен пипер, сол, дафинов лист, бахар и т.н.), вода и вино 1:1 ... и във фурмата ... време за готвене -минимум три часа, след като заври.
Ако си решил да ползваш гювеч, но не ти се чака толкова много - можеш да свариш месото в обикновенна тенджера (30-40 мин.) или такава под налягане за около (20-30мин.) и след това да използваш бульона .
В тенджерата под налягане - само запържвам месото, слагам подправките и зеленчуците и затварям наливам вода и вино до 1/3 от обема и на котлона - достатъчно му е около час-час и двадесет минути.
Дивото месо си "ходи" със сладките нещата - моркови, лук, сушени сливи, мед и т.н.
Поразрови се в нета, има доста рецепти, но според мен истината е в импровизацията.
Коментар
-
От: Хайде ловци, дайте рецепти!
Първоначално публикуван от Diters Преглед на мнение............., но според мен истината е в импровизацията.
Предозирането на подправки е противопоказно за дивечовото месо.
NB Ако се замръзява - никаква кръв не трябва да е останала!За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.
Коментар
-
От: Хайде ловци, дайте рецепти!
Ами ако е от глиган???
Аз лично го варя извън апартамента и после на кучетата!Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR
Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!
Коментар
-
От: Хайде ловци, дайте рецепти!
Благодаря ви за съветите, всъщност е бут и част от предната част от ребрата. Сори, но са ми малко чужди ветеринарията и касаплъка. Месото е изследвано, идеята беше да го подготвя за замразяване и понеже е доста да имам няколко рецепти от първа ръка. Това с гювеча ще го пробвам утре, другото ще го обезкостя и замразя. Хмм и идеята за кайма е добра. Исках да чуя мнение на хора с опит, а не да ровя в нета, за тоз чул, апък оня ...... Благодаря ви още един път!Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?
Коментар
-
От: Хайде ловци, дайте рецепти!
Първоначално публикуван от didogen Преглед на мнениеБлагодаря ви за съветите, всъщност е бут и част от предната част от ребрата. Сори, но са ми малко чужди ветеринарията и касаплъка. Месото е изследвано, идеята беше да го подготвя за замразяване и понеже е доста да имам няколко рецепти от първа ръка. Това с гювеча ще го пробвам утре, другото ще го обезкостя и замразя. Хмм и идеята за кайма е добра. Исках да чуя мнение на хора с опит, а не да ровя в нета, за тоз чул, апък оня ...... Благодаря ви още един път!
Какво направи с месото, предполагам вече е в смлян вид по стара БГ рецепта.Техниката в ръцете на дивака е парче желязо.
Dacia Duster 4WD
Коментар
-
От: Хайде ловци, дайте рецепти!
Първоначално публикуван от didogen Преглед на мнениеБез да искам се натъкнах на един бут от диво прасе.
Умната земляк!Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR
Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!
Коментар
-
От: Хайде ловци, дайте рецепти!
Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнениеКолега, до колкото се сещам в бута няма ребра, но............
Умната земляк!Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?
Коментар
-
От: Хайде ловци, дайте рецепти!
Първоначално публикуван от didogen Преглед на мнениеДобре де, имаше и малко ребра. Но след изкисването за тях е ясно.The Flat Earth Society has members all around the globe.
Коментар
-
От: Хайде ловци, дайте рецепти!
Е сега, и аз съм гледал от местопрестъплението. А другарите ще ти намерят, само че да знаеш хвърлят чоп и каквото се падне. На зимната сбирка на палатки у двора на Жоро ще донеса, ако остане или намеря друго подобно нещо.Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?
Коментар
-
От: Хайде ловци, дайте рецепти!
Първоначално публикуван от didogen Преглед на мнение....А другарите ще ти намерят, само че да знаеш хвърлят чоп и каквото се падне......The Flat Earth Society has members all around the globe.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар