Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Хайде ловци, дайте рецепти!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Хайде ловци, дайте рецепти!

    Без да искам се натъкнах на един бут от диво прасе. Та помогнете да се справя с него. Като начало го кисна във вода, като я сменям от време на време. Колко време трябва да го изкисвам? Как да го почистя и да го замразя? И естествено, ще се радвам да ми дадете няколко рецепти за приготвянето му. Дерзайте и благодаря!
    Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

  • #2
    От: Хайде ловци, дайте рецепти!

    Вместо да го киснеш и да сменяш водата по-добре го метни под течаща такава. Дръж го докато се обезкърви, месото да посивее и водата да е бистра.
    Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
    Селска фурна аспух нема. Пак същият.
    В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

    Коментар


    • #3
      От: Хайде ловци, дайте рецепти!

      Нарязваш го и го измешваш със сланина от домашно прасе.Мелиш на кайма и после само си меткаш кюфтаците на скарата

      Много подходящо мезе за червено винце
      К мирной жизни не пригоден.
      Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
      ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

      Коментар


      • #4
        От: Хайде ловци, дайте рецепти!

        Откъде падат тея бутове колега
        Обезкостен ли е бута?
        Може да си направиш нещо като марината да го изкиснеш и ще поомекне месото.
        Слагаш 1-2 нарязани ябълки, дафинов лист, бяло вино, бахар, кимион млян, резени лимон. Излиза му всичката кръв.
        Месото изследвано ли за трихинелоза.
        Ако питаш мене смилай го и на кюфтета, никакви суджици и пушени меса.
        Дори и след изследване и неналичие на опасни бактериии се препоръчва месото да се консумира след термична обработка.
        Техниката в ръцете на дивака е парче желязо.
        Dacia Duster 4WD

        Коментар


        • #5
          От: Хайде ловци, дайте рецепти!

          Първоначално публикуван от didogen Преглед на мнение
          ...ще се радвам да ми дадете няколко рецепти за приготвянето му. Дерзайте и благодаря!

          Най-напред се свържи с хората, там , където си се натъкнал на бута и питай за резултата от пробата за трихинелоза ...
          Ако всичко е Ок - действаш нататък.
          Ако го замразявам, задължително обезкостявам (да не заемам ценно място с кокали)
          Изкисването аз лично го правя преди самото приготвяне (не пречи и преди да го замразиш във фризера). Нарязвам месото на парчета, с големина на яйце и го кисна в марината от равни части вода и вино (може и оцет, ако прасето е глиган и понамирисва повечко на "мъж" ), като слагам вътре нарязан на едро лук, няколко листа дафинов лист, 5-6 зърна бахар и 10-20 черен пипер. Оставям го в маринатата от 12 до 24ч. , за критерий гледам месото да побелее ...
          Приготвям го основно в глинен гювеч или тенджера под налягане (става значително по-бързо).
          Ако го готвя в гювеч, предварително запържвам месото в малко мазнина и после в гювеча с картофи, цели дребни главички лук, моркови, керени целина, скилидки чесън, гъби и каквото още обичаш и подправки (черен, червен пипер, сол, дафинов лист, бахар и т.н.), вода и вино 1:1 ... и във фурмата ... време за готвене -минимум три часа, след като заври.
          Ако си решил да ползваш гювеч, но не ти се чака толкова много - можеш да свариш месото в обикновенна тенджера (30-40 мин.) или такава под налягане за около (20-30мин.) и след това да използваш бульона .

          В тенджерата под налягане - само запържвам месото, слагам подправките и зеленчуците и затварям наливам вода и вино до 1/3 от обема и на котлона - достатъчно му е около час-час и двадесет минути.

          Дивото месо си "ходи" със сладките нещата - моркови, лук, сушени сливи, мед и т.н.
          Поразрови се в нета, има доста рецепти, но според мен истината е в импровизацията.

          Коментар


          • #6
            От: Хайде ловци, дайте рецепти!

            Първоначално публикуван от Diters Преглед на мнение
            ............., но според мен истината е в импровизацията.
            И в гювеча! И задължително масло! На един средно голям гювеч - поне едно пакетче 125г. И повече лук и чесън.
            Предозирането на подправки е противопоказно за дивечовото месо.
            NB Ако се замръзява - никаква кръв не трябва да е останала!
            За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

            Коментар


            • #7
              От: Хайде ловци, дайте рецепти!

              Ами ако е от глиган???

              Аз лично го варя извън апартамента и после на кучетата!
              Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
              Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

              Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

              Коментар


              • #8
                От: Хайде ловци, дайте рецепти!

                Благодаря ви за съветите, всъщност е бут и част от предната част от ребрата. Сори, но са ми малко чужди ветеринарията и касаплъка. Месото е изследвано, идеята беше да го подготвя за замразяване и понеже е доста да имам няколко рецепти от първа ръка. Това с гювеча ще го пробвам утре, другото ще го обезкостя и замразя. Хмм и идеята за кайма е добра. Исках да чуя мнение на хора с опит, а не да ровя в нета, за тоз чул, апък оня ...... Благодаря ви още един път!
                Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

                Коментар


                • #9
                  От: Хайде ловци, дайте рецепти!

                  Първоначално публикуван от didogen Преглед на мнение
                  Благодаря ви за съветите, всъщност е бут и част от предната част от ребрата. Сори, но са ми малко чужди ветеринарията и касаплъка. Месото е изследвано, идеята беше да го подготвя за замразяване и понеже е доста да имам няколко рецепти от първа ръка. Това с гювеча ще го пробвам утре, другото ще го обезкостя и замразя. Хмм и идеята за кайма е добра. Исках да чуя мнение на хора с опит, а не да ровя в нета, за тоз чул, апък оня ...... Благодаря ви още един път!
                  Ако не сме правили кюфтета от дива свиня няма да ти пишем.
                  Какво направи с месото, предполагам вече е в смлян вид по стара БГ рецепта.
                  Техниката в ръцете на дивака е парче желязо.
                  Dacia Duster 4WD

                  Коментар


                  • #10
                    От: Хайде ловци, дайте рецепти!

                    За сега само ребърца с картофки. То е много и част от него смлях, друга оставих така.И всичко у фризера.
                    Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

                    Коментар


                    • #11
                      От: Хайде ловци, дайте рецепти!

                      Първоначално публикуван от didogen Преглед на мнение
                      Без да искам се натъкнах на един бут от диво прасе.
                      Колега, до колкото се сещам в бута няма ребра, но............


                      Умната земляк!
                      Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
                      Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

                      Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

                      Коментар


                      • #12
                        От: Хайде ловци, дайте рецепти!

                        Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнение
                        Колега, до колкото се сещам в бута няма ребра, но............


                        Умната земляк!
                        Добре де, имаше и малко ребра. Но след изкисването за тях е ясно.
                        Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

                        Коментар


                        • #13
                          От: Хайде ловци, дайте рецепти!

                          Първоначално публикуван от didogen Преглед на мнение
                          Добре де, имаше и малко ребра. Но след изкисването за тях е ясно.
                          Абе Дидо, сигурен ли си че не е плешка??? Или някакъв модел диво прасе с четири бута? Аз пък пратих едни дружки утре по гори и по баири, дано да ми намерят и на мен едно такова бутче, че ми потекоха лигите в тази тема.
                          The Flat Earth Society has members all around the globe.

                          Коментар


                          • #14
                            От: Хайде ловци, дайте рецепти!

                            Е сега, и аз съм гледал от местопрестъплението. А другарите ще ти намерят, само че да знаеш хвърлят чоп и каквото се падне. На зимната сбирка на палатки у двора на Жоро ще донеса, ако остане или намеря друго подобно нещо.
                            Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

                            Коментар


                            • #15
                              От: Хайде ловци, дайте рецепти!

                              Първоначално публикуван от didogen Преглед на мнение
                              ....А другарите ще ти намерят, само че да знаеш хвърлят чоп и каквото се падне......
                              Я пък ти???? А аз си мислех че ако имат късмет да изкочи някое добиче и кой каквото си отстреля, я бутче, я плешка Айде, ако има слука утре ще си мериме кюфтетата после
                              The Flat Earth Society has members all around the globe.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X