Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кога, къде и на какво

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Кога, къде и на какво

    Ако можем тук да сподели ме или по-точно да си направи ме календар на морския риболов от брега. Коя риба в кои месеци се лови и на каква стръв и къде?
    Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
    Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

    Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

  • #2
    От: Кога, къде и на какво

    Зарган

    Сезон: Септември, Октомври, Ноември (в зависимост от температурата на морската вода)

    Район: Цялото крайбрежие с приоритет на северното - района на Кранево (до к.к. Албена)

    Стръв: Морски червей - продава се във всички рибарски магазини във Варна (вирее във варненското езеро и не знам дали го има по други места)

    Такъм: Бомбарда или Булдо

    Пръчка: Мач или друга с чувствителен връх, с възможност за самозасичане, с дължина - 3,50 м.~4,50-5,00 м.


    Изключително атрактивен риболов! Рибата оказва много добра съпротива за размера си и удара и е доста силен. Изключително вкусна и считана за деликатес! Месото и е с едно от най високите съдържания на фосфор (костите и са буквално зелени от него) и консумацията му е полезна за мозъка и нервната система. Приготвя се печена на скара или пържена (да се консумира само докато е топла, след това губи много от вкусовите си качества). Изключително подходяща за мариноване (за мен това е най-добрия вариант въобще за тази риба) - страхотно мезе! Дал съм рецепта за салата с маринован зарган тук:http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...65#post1466865

    Поздрави
    Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 17-03-11, 11:04.

    Коментар


    • #3
      От: Кога, къде и на какво

      Сафрид

      Добре е да се знае, че повечето черноморски риби излизат в близост до брега през есента, когато температурата на водата спадне около 20 градуса! През останалия активен сезон на различните видове, добър риболов е възможен само с лодка в по-дълбоки и студени води.

      Сезон: Края на Август, Септември, Октомври (в зависимост от температурата на морската вода) - по това време пасажите излизат близо да брега за т.нар. есенно угояване и грамажа е доста по-добър.

      Район: Цялото крайбрежие с приоритет на северното.

      Стръв: Погледни следващата точка.

      Такъм: Чепаре (специален монтаж с много куки 8-12 бр. с изкуствена примамка от перца или синтетични влакна) - продава се във всеки рибарски магазин.

      Пръчка: Мач или спининг с размер - удобен на рибаря. Когато рибата излезе буквално на брега (привечер и вечер) и няма нужда от замятане, може да се използва телескоп или т. нар. "еланкат" Еланката представлява тухла или друга тежест, за която се завързва парче ластик с дължина съобразена с дълбочината. След ластика на линията се монтира чепарето и достатъчно дълго влакно чийто край държите в ръката си! Поклащайте леко линията имитирайки движението на ято дребни рибки. Когато усетите удар, бързо но внимателно изтеглете линията (ластика се разтяга) и оберете рибата от чепарето! После отпускате линията обратно, като внимавате да не изтървете края на влакното (завържете го за колана си)! Има ли риба - с този метод можете да напълните десет литрова кофа за половин час.

      Сафрида е пасажна риба и или го има, или го няма - без средни положения (5-10 бройки не се считат за улов). Улова му е много лесен и приятен, стига да "намерите" рибата Чисти се много лесно, няма много кости за риба с такива размери и е много вкусен! Приготвя се пържен, печен (завива се във фолио) и маринован.

      Поздрави
      Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 17-03-11, 12:25.

      Коментар


      • #4
        От: Кога, къде и на какво

        Колеги от крайморските райони, бъдете по словоохотливи, моля!
        Марто от София чак, ми е дал много полезни съвети, за които му благодаря.
        Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
        Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

        Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

        Коментар


        • #5
          От: Кога, къде и на какво

          Здравете Колеги
          Днес от с един приятел от 7.30 до 13.00 хванах ме общо 13 бр.заргана на потъваща бомбарда като рибата тръгна около 8.45 и спря около 11.30. Всичко което е написал колегата по нагоре е вярно.Това на Кранево на буната с таляна,около нас колегите и те хванаха горе долу толкова заргани,като един пич хвана две средни иларий Мойте заргани са 11 бр. но приятелят не беше подготвен за бомбарда на дъно хвана една илария.Извинявям,се за качеството на снимките.
          Прикачени файлове
          ЖЕЛАЯ ВИ БЕЗСМЪРТИЕ

          Коментар


          • #6
            От: Кога, къде и на какво

            Тази година сафрида вървеше най-много на светло зелено чепаре с червени куки, не лош резултат имаше и на синьото и оранжево чепаре, както и на ярко зелено, но то се харесваше много и на драконите. Чернокопа най-добре беше на черно и бяло чепаре с естествени пера.
            sigpic

            Коментар


            • #7
              От: Кога, къде и на какво

              Платерината е активна на пролет и есента (август-ноември),не че и през другото време не може да се лови.Движи се на пасажи най-често около брега.Лови се на чепаре с 3 кукички и тапи над тях (топчета).За стръв с слага блатен червей.Риболова му също е доста кативен.Имало е моменти ,когато рибата не оставя оловото да допре дъното.Такъмите не са койзнае какви.Пръта може да е всякакъв размер спининг,мач,но е важно да има чувствителен връх.Корда 0.20 и чепаре.Тази година рибата се ловеше повече на чепаре с топчета отколкото с тапи.Наслука!
              По малко, ама с хляб!

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X