Всички които обичат да ядат и да си вадят миди , знаят колко е досадно да се почистят качествено от налепи и т.н. Лично на мен не ми харесва традиционния начин миди да ги въртя във каса и в крайна сметка резулатата не винаги е задоволителен.Та вдъхновен от желанието за приятно мезе за студената биричка в знойните жеги и от един видян понтон в Созопол , реших да се опитам да дам нов живот и предназначение на един стар очукан барабан от пералня.
Малко корекции с "управителя"..

 
Пробиване на отвор от едната страна..

Заварям гайка с която ще предавам въртеливо движение..

Импровизиран шплент..

Така изглежда от другата страна..

Стар капак , май беше от прахосмукачка..


Затварям с подвижна гайка и шплент.

Преди..

Шарка "Пирели"
 , за сортиране на мидите и за изхвърляне на налепите..




Така , с това идеята ми е да се въртят определено количество миди затворени в барабана и търкайки се една в друга и в корпуса да се самопочистват.Целия барабан трябва да е потопен във водата поне на 1/3 за да се мият добре мидите.
Остава само стойката , но тя е в проект
 , понеже искам да е компактна и лека.Май ще прежаля някой стар стол с метална рамка..но винаги съм отворен за идеи.
Поздрави.
					Малко корекции с "управителя"..
Пробиване на отвор от едната страна..
Заварям гайка с която ще предавам въртеливо движение..
Импровизиран шплент..
Така изглежда от другата страна..
Стар капак , май беше от прахосмукачка..
Затварям с подвижна гайка и шплент.
Преди..
Шарка "Пирели"

Така , с това идеята ми е да се въртят определено количество миди затворени в барабана и търкайки се една в друга и в корпуса да се самопочистват.Целия барабан трябва да е потопен във водата поне на 1/3 за да се мият добре мидите.
Остава само стойката , но тя е в проект
 , понеже искам да е компактна и лека.Май ще прежаля някой стар стол с метална рамка..но винаги съм отворен за идеи.Поздрави.
 Е тогава вече ще е гига-мега-ултра-супер-хипер-трипер еко инсталация за учистка на аквакултури.
. А мидите колкото и да са чисти по тях има налепи които като се приготвят ( но споменавам , че ние приготвяме мидите почти на пара , а не ги варим ) винаги остават и полепват по ядките което за мен е досадно после да чистя или плакна.Пък и как се чистят миди за 20 кг. примерно ядка ( така си имаме и за зимата ).Място за барабана и стойката все ще се намери , пък и не са толкова тежки.Една от основната идея на барабана е и да сортира самите миди.Който е вадил или чистил знае как се отделят малките от гроздовете.Така се надявам да се сортират над определен размер миди , а и при въртенето малките миди ще изпадат във водата обратно.
Коментар