Скоро четох, че май по нашите земи е възникнал и мухарският риболов....???!!!
Някакъв древногръцки пътешественик е описал как древните траки, живеещи по течението на р.Марица и р. Тунджа, са ловели риба с пръчка, връв, кука и завързан за нея червен конец и пера.
Не знам, до колко е сериозно това, но има логика. А, че и на други места е практикувано не се съмнявам. Но нали сме люлка на цивилизацията....!!!!???
А, може всичко да е на стария съветски принцип., че "... руското джудже е най-голямото джудже"!?
Колкото, до личната еволюция на един рибар, тя несъмнено води нататък, към "мухарството", според мен!!!
За съжаление мухарския (а и всякакъв друг) риболов по течението на р.Струма на юг от Кресненското дефиле , е на път да загине в резултат на безконтролния добив на баластра и набезите на алчни "риболовци" със всякакви такъми от сорта на " телевизорчета" , "тройки" и други средства за масово унищожение на рибата.
"Do not correct a fool, for he will hate you;
Correct a wise man, for he will appreciate you."
За съжаление мухарския (а и всякакъв друг) риболов по течението на р.Струма на юг от Кресненското дефиле , е на път да загине в резултат на безконтролния добив на баластра и набезите на алчни "риболовци" със всякакви такъми от сорта на " телевизорчета" , "тройки" и други средства за масово унищожение на рибата.
Като гледам си от Сандански.
Възпитавайте ги колега, възпитавайте ги, то без възпитание не става!
Аз ги възпитавам с една куха показалка.
Колкото по-голям калибъра, толкова по-добре.
Последният път ми се наложи, на моста на Симитли.
Трима местни наглеца почнаха да хвърлят "парашути", на смрачаване.
Оказа се, че изпълняват командата "режи кордата" много добре
и много бързо.....
Та, " С добра дума и куха показалка, железни врата се отварят"...!!!
Скоро четох, че май по нашите земи е възникнал и мухарският риболов....???!!!
Някакъв древногръцки пътешественик е описал как древните траки, живеещи по течението на р.Марица и р. Тунджа, са ловели риба с пръчка, връв, кука и завързан за нея червен конец и пера.
Не знам до колко е вярно за Траките но по принцип мухарския риболов така е започнал, разчитали са на вятъра да отнесе мухата "кастинга" или хвърлянето е възникнало много по късно.
за съжаление това не е само по Струма много реки са се простили с рибната си популация то не било от токове, хлорна вар, добив на баластра, и т.н. Тука една витошка пъстървова рекичка която имаше някоя друга пъстърва така я изтарашиха миналата година че на дали има и една рибка вече. За съжаление няма оправия с бракониерите освен армията да пази водоемите.
Коментар