Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лов или ПТП?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Лов или ПТП?

Искам да попитам за една хипотетична ситуация:
    Върви си една УАзка без спирачки по пътя ( асфалтов ) в тъмната част на денонощитето. Гаси си дългите фарове, за да се размине с друга кола по пътя и в този момент няколко сенки притичват през пътя. Чува се ту-ту-туп и две от прасетата остават на пътя, а другите бързо изчезват из околната гора.
    Това лов ли е или ПТП?

Мога и да дам координати на тази хипотетична ситуация.
    Последно редактирано от Pursie; 16-11-09, 21:06.
    Колкото и коне да има под капака, важното е магарето зад волана
    NULLA TENACI INVIA EST VIA

До: Лов или ПТП?

Точно в такава ситуация попадна един приятел с Лада Самара миналата година. Човека не е ловец и никога не е ходил на лов. Прибира се вечерта в село съседно до Бяла Слатина и със скорост 80 км. на пътя му излиза диво прасе. Естествено Самарата е смачкана, а прасето убито.
    ГАЗ 69 УАЗ 452-2 броя УАЗ 31512 Kia Sportage 2.0 16v
    Калта за УАЗа е като водата за водолаза 0886445318

Коментар

Точно днес и аз имах "слука". В Пловдив бе! Пътят ми към къщи минава покрай гребната база- оживено е, пълно с хора, кафенета... Около 18.30ч беше, карам си по пътя и изведнъж- заек . Само го отбелязах като се стрелна да пресича, миг след това се чу и едно "туп". Никакъв шанс за реакция от моя страна... Катерици има много там, но заек- не очаквах. Като ми премина уплаха, се сетих да си добявя в колата (към нещата от първа необходимост) един найлонов чувал... за дивеча нали...

Коментар

При всички случаи описаната ситуация е ПТП. Правилната законовообоснована реакция на шофьора е да уведоми за настъпилото произшествие органите на МВР. Те съответно да уведомят горското, откъдето да изпратят съответните служители да приберат трупа на животното. Така е по закон в България и така се случва в "белите" страни.

Съгласно закона за лова тази ситуация не се счита за лов. Предизвикана е смърт на животно, но водача на МПС-то не може да бъде санкциониран. Под графата забранени средства за лов се има нещо съвсем друго предвид. Вземането на убития дивеч, обаче вече е деяние, което се санкционира съгласно същия закон. Санкциите ги има там и въобще не са за пренебрегване. Ако Ви види някой горски или полицай и реши да си свърши съвестно работата за която взема заплата - дупе да Ви е яко...
        Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

Коментар

Първоначално публикуван от paunoff Преглед на мнение
          При всички случаи описаната ситуация е ПТП. Правилната законовообоснована реакция на шофьора е да уведоми за настъпилото произшествие органите на МВР. Те съответно да уведомят горското, откъдето да изпратят съответните служители да приберат трупа на животното. Така е по закон в България и така се случва в "белите" страни.

Съгласно закона за лова тази ситуация не се счита за лов. Предизвикана е смърт на животно, но водача на МПС-то не може да бъде санкциониран. Под графата забранени средства за лов се има нещо съвсем друго предвид. Вземането на убития дивеч, обаче вече е деяние, което се санкционира съгласно същия закон. Санкциите ги има там и въобще не са за пренебрегване. Ако Ви види някой горски или полицай и реши да си свърши съвестно работата за която взема заплата - дупе да Ви е яко...
          Тогава ще задам въпроса по просто : Кой ще изпапа сега двете хипотетични прасета?
          Или казано по-друг начин : При условие, че отговорните държавни и общински институции не са обезопасили път от националната пътна мрежа, не носят ли вина за това ПТП? И защо падналия по този начин дивеч го взема горския ( което е факт по закон ), а същия този горски не събира убитите кучета и таралежи попътя, а все стига до прасетата и зайците.
          Това разбира се шега и нека някой горски да не се сърди. Знам, че е такъв закона, но и също така си мисля, че Гошо и Пешо на които осигурих подслон в един фризер носят вина за хипотетично изкривената ми кормилна щанга.
          Цялата тази тема е продиктувана от това, че аз който съм известен с това не обичам лова, вчера ударих повече отколкото цялата дружинка на околните села. Хипотетично разбира се.
          Но въпреки това наистина въпроса е интересен. Кой има право на ударения от колата ти дивеч? Не юридически, а чисто авджийски.

Коментар

хипотетично казано: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%...BE%D0%B7%D0%B0

говори с хипотетичен ветеринар с нехипотетичен микроскоп
            - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
            - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

Вашата е лесна... преди години, предишния собственик на първия ми Трабант налетял на диво прасе. Трабантът - минус фарове, маска, картер на двигателя, карбуратор, изкривена предна греда, преден капак - естествено, оттам си е тръгнал на въже. Грухчо веднага напуснал мястото на ПТП, на собствен ход.

Аз съм удрял лисица. Докато се сетя да я взема, поне кожата да не иде зян, бях далече.

Заек е удряла кола пред мен. Спрях, вдигнах го за дългите уши и го сложих на седалката да го разгледам. Той пък, да вземе да се събуди и да се възползва от временното ми разсейване, за да скочи към Гората...

Коментар

Предлагам ти да издеш хипотетичните Гошо и Пешо на който си осигорил дом преди да дойдат да ги търсят Минчо и Минка,за по точно да правят цялостна инспекия в дома приклюввайки и те в фризера?
                [B]Honda 450R
                Kawasaki 450R -продава се!
                Range Rover Sport 2.7 stormer ;)[/B]

Коментар

Първоначално публикуван от Pursie Преглед на мнение
                  ... чисто авджийски.
                  Чисто авджийски и по законите на мъжката чест имаш две прасета за пърлене, дране, транжиране, съхраняване, готвене, ядене и пиене. Имаш и цяла ловна дружинка за попиляване от бъзик.

Първоначално публикуван от deyan_h Преглед на мнение
                  ...трихинелоза...
                  Все това ще им е в главите на докторите. Ветеринар, микроскоп - хубаво нещо, но още по-хубаво (и по-сигурно, и по-традиционно) е пърженето, печенето, варенето и задушаването на бавен огън. Оцелялата трихинела да ми се обади за Нобелова премия по биология.

Коментар

оцелялата- на суджуци алангле ...
                    - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
                    - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

Две евентуални проби от Гошо и Пешо ( което може би е Пешка) са дадени за изледвания.
                      Тъй като съм много гостоприемен съм поканил на Гошо и Пешо известно време да поживеят в къщи. На хладина.

Коментар

Първоначално публикуван от deyan_h Преглед на мнение
                        оцелялата- на суджуци алангле ...
                        Там - може. И не се класира за Нобелова награда, а само за Дарвинова.

п.с. хубава тема. Замислям се все по-сериозно да си взема Ужаска.

Коментар

Питайте колегата kokoff как става този номер и с Витара/при това на законен лов/?!
                          Имам почти идентичен случай:
                          Нагласен,натъкмен/с костюм и възел/ пътувам по работа към общината.Преди да вляза в града до една малка борова горичка виждам,че има нещо на банкета.Часъс е около 7.30 сутринта.Спирам и виждам,че нещото е дива свиня около 120-140кг. и че някой си е счупил фаровете и маската на форда/това го разбрах по-късно/.Звъня на организатора на лова да дойде и прибере прасето.
                          След два дни се срещаме и го майтапя,че не ме е поканил на свинско,а той ми заявява,че.....когато отишъл да вземе прасето то вече било надуто и почнало да се разлага.
                          Много се смях на алчността на ловния и то наистина бил алчен.След няколко месеца го уволниха дисциплинарно за присвояване на доста добра сума/приблизително колкото джипа на Голди/
                          Последно редактирано от чаро 4х4; 17-11-09, 07:31.
                          Чавдар Владимиров
                          0887/912075
                          Ленд Ровър Диско 1
                          Самуад в проект

Коментар

Първоначално публикуван от чаро 4х4 Преглед на мнение
                            Питайте колегата kokoff как става този номер и с Витара/при това на законен лов/?!
                            /
                            Ааааа при мен беше краен вариант щото ми свършиха бренекетата и прасето щеше да се мушне в гората.... и го позгазих.Та случая е различен, защото не прасето се блъсна в мен, а аз умишлено се блъснах в грухчо.
                            Николай Папазов

Коментар

Преди две седмици, в събота ловувам цял ден без никаква слука. Към 18.30 си тръгвам за София и 5 км след като излязох от селото, виждам голяма сянка в лявата част на банкета, помислих че е някакво домашно животно, защотото наблизо има обори и инстинктивно започнах да намалям скороста и в този момент сянканата скочи върхо осовата линия и видях че е диво прасе!
                              Набих спирачки и почти спрях, но не можах да се размина с удара!
                              Прасето го бутнах в задницата и минах с двете десни гуми през него!
                              Спирам, слизам първо гледам пораженията по колата- счупен фар, мигач, бронята извадена от щипките/ в последствие се оказа, че е счупена едната перка и е изкривен радиатора - слава богу не протече!/ Вземам фенера отивам зад колата, и чувам прасето в храстите. Пушката ми е на задната седалка в колата, разглобена и нямам нито един патрон /просто не съм предполагал че ще ми трябва/.
                              Звъня по тел. носят ми патрони и тръгваме да търсим прасето.
                              Но както можете да предположите от прасето нямаше и следа!
                              След това започват тел. разговори с застрахователи, полиция и тн. за да могат да ми признаят щетата по автомобила!

П.П. Сега колата е в сервиза на застрахователя за ремонт, а прасето са го търсили и на сутринта, без успех, но по следите се е оказало, че не е било само едно, а цяло стадо!
                              Lesidren.com

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X