Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Помогнете!!! Невестулка в цеха ми!!!
Свий
X
-
До: Помогнете!!! Невестулка в цеха ми!!!
Това на снимката на Тихомир си е белка - и по-рошава и доста по-едра от невестулката (макар че няма с какво да се засече мащабът).
Снимка на невестулка има тук - не е добра, но човек би могъл да се загледа в тревата на заден план и долу-горе получава представа.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%...BB%D0%BA%D0%B0
Поздрави!Искам България чиста!
Коментар
-
Това на какъв език е , щото не съм го чувал?Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнениеА ако някой пусне снимка на йоркипе
, защото по нашия край това е по-едрото от белката а аз съвсем се изгубих кое кое е ....сериозно?
Поздрави,
А иначе ей тук са дадени заедно невестулката , златката и бялката , и може да се разгледат...
http://images.google.bg/imgres?imgur...%3Dbg%26sa%3DG
Коментар
-
Първоначално публикуван от Тихомир Севов Преглед на мнениеТова на какъв език е , щото не съм го чувал?
А иначе ей тук са дадени заедно невестулката , златката и бялката , и може да се разгледат...
http://images.google.bg/imgres?imgur...%3Dbg%26sa%3DG
На мек български от Добричко
Знам, че белката е много дребна а йоркипето е доста по едро от нея, за нея там също се говорят легенди, аз лично съм виждал 1-2 пъти само а чувал много пъти, дойде и много бързо излекува тавана ни от гълъбите
, топурка по гредите както бе споменато, плъховете не успя, ама и ние имахме супер условия за паткановъдство, огромен чит(хамбар) с царевица, много варели по 3-400 литра с ярма, всичките отворени и мнооого сгради за животни
всичките с под не от бетон 
Поздрави,Бъдете живи и здрави!
Коментар
-
Аз я мернах, но немога да съм сигурен колегата е имал среща с нея, наблюдавала го е от най високия кашон без да се притеснява от него.
Белката трепе ли паткани?
Невестулката е много дребна.Тялото на невестулката е удължено, отгоре е кафяво-черно, от долу е бяло. Един от най-кръвожадните хищници- убива много повече, отколкото може да изяде. Храна - мишки, плъхове, диви и домашни птици, дребни бозайници, влечуги и др.
Бялката е значително по- едра-два три пъти.Тялото на бялката е кестеняво-кафяво. Отпред, на гърлото има бяло петно, което се разклонява по двата предни крака и спира там. Храна - мишки, птици, зайци, насекоми, растителна храна - плоидове, и мърша.На толкова години станах, а още не съм видял катафалка с ремарке!
Коментар
-
Защо?Първоначално публикуван от gotin Преглед на мнениеЕдин от най-кръвожадните хищници- убива много повече, отколкото може да изяде.
Това е любопитен въпрос, който ме занимава от доста време. Природата все пак има някаква нейна си логика (и тук я има, но е трудна за разбиране).
Вълк или лъв убива, само ако е гладен или нападнат. На фона на симпатичния терминатор, какъвто е невестулката, те са просто коректни клиенти на околната среда.
Поздрави!
Искам България чиста!
Коментар
-
Дай снимка на това животно,и аз не съм го чувал(поне не с това име).Ако е златка,тя наистина е по-едра от бялката(белката),но се различават лесно.Петното на златката е златистооранжево,овално,намира се на гърдите й и не се раздвоява към краката.При бялката е бяло и се раздвоява.
Отплесвам се от темата,но искам да спомена,че преди време златката е била жестоко преследвана за кожата й(търговско име "самсар") до положение,че у нас вече е почти изчезнала.Същото е станало с видрата(кожа "лутър") и бобъра(кожа "кастор").Кожата на бялката не се цени толкова и затова все още ги има,въпреки че и те са много намалели.
Интересен факт,свързан с невестулката е,че нейната кожа е била високо ценена само при кримските татари.Само ханът на ордата е имал привилегията да носи шуба от невестулкови кожи като отличителен знак за властта си.
Извинете за офтопика.
А това за убиването на всичко,дето шава-и учените не могат да го обяснят засега.Не се среща често в природата(без да броим човека).Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
имат право да гласуват на избори.
Коментар
-
Най-вероятно е да е било някакъв пор. На мен за една нощ такъв хубавец ми изтръшка 80 пилета и 30 гълъба. След като му обявих война на живот и смърт , която той загуби , го провесих вързан за крака на оградата където ми бяха птиците. Вися 3 години и никога повече нищо не ми нападна пернатите. За разлика от тези на комшииите...Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнениеНа мек български от Добричко
Знам, че белката е много дребна а йоркипето е доста по едро от нея, за нея там също се говорят легенди, аз лично съм виждал 1-2 пъти само а чувал много пъти, дойде и много бързо излекува тавана ни от гълъбите
, топурка по гредите както бе споменато, плъховете не успя, ама и ние имахме супер условия за паткановъдство, огромен чит(хамбар) с царевица, много варели по 3-400 литра с ярма, всичките отворени и мнооого сгради за животни
всичките с под не от бетон 
Поздрави,
Аз лично предпочитам за съсед невестулка пред всички останали там порове , белки и златки.
Коментар
-
Действително пор в кокошарник се държи по същия начин, не се бях замислил.Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнениеСемейство порови наистина са склонни към излишно насилие, но все пак ако става дума за вредители е оправдано някак
Обаче думите "вредители" и "оправдано" не са обективни, те съдържат оценка от гледна точка на човека. Любопитното е какво в еволюцията и жизнената среда е утвърдило сред г-жи и г-да Порови инстинкта за безсмислено (пак от наша гледна точка) клане.
Поздрави!Искам България чиста!
Коментар
-
Аз щях да задам същия въпрос.Защото природата следва някаква логика и рядко можем да кажем,че това или онова е безсмислено,та дори и по човешките мерки.Първоначално публикуван от Spas55 Преглед на мнениеДействително пор в кокошарник се държи по същия начин, не се бях замислил.
Обаче думите "вредители" и "оправдано" не са обективни, те съдържат оценка от гледна точка на човека. Любопитното е какво в еволюцията и жизнената среда е утвърдило сред г-жи и г-да Порови инстинкта за безсмислено (пак от наша гледна точка) клане.
Поздрави!
Тук малко смесваме нещата.Пор в кокошарник(човешко творение) и вълк в кошара(също) не е същото,като масово убиване на полски мишки от невестулка(не за храна).Мога да си обясня действията на пора и вълка,но на невестулката-не.Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
имат право да гласуват на избори.
Коментар
-
Според мен порът убива за удоволствие , а невестулката от омраза. Казвам - според мен. Порът си е жив убиец , който не прощава на нищо , което мърда , от мишка до заек , докато невестулката има подчертан афинитет към гризачите и много по-рядко към птиците. Между невестулката и плъховете съществува нещо подобно на омразата между кучето и котката , но в много по-изострен конфликт. И нищо не може да се сравни с гледката на безумно падащи , бягащи /а ако можеха - дори хвърчащиПървоначално публикуван от Hala Преглед на мнениеАз щях да задам същия въпрос.Защото природата следва някаква логика и рядко можем да кажем,че това или онова е безсмислено,та дори и по човешките мерки.
Тук малко смесваме нещата.Пор в кокошарник(човешко творение) и вълк в кошара(също) не е същото,като масово убиване на полски мишки от невестулка(не за храна).Мога да си обясня действията на пора и вълка,но на невестулката-не.
/ плъхове , няколко пъти по-големи от малкия пират , когато той се появи наоколо.
Коментар
-
В нашия край думата йоркипе е синоним на пор,невестулка,белка или златка.Не знам
точно кой от тези гризачи наричат така, но мисля че това е пора.Паткан казват на
плъха, идва от румънски.
Темата е много интересна и научих много за този невероятен хищник невестулката.
Виждал съм много подобни гризачи по пътищата, но в движение нямах възможност да
ги огледам по добре.
Поздрави
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Коментар