Обява

Свий

Правила на Форум "Купувам"

Уважаеми колеги,
Форум "Купувам" е място в портала, което е предвидено за улеснение и услуга на участниците, за да могат да обявят търсене на вещи, имоти или услуги. В него участниците могат да обявяват търсене на определени предмети за лична употреба, несвързани с осъществявана от тях търговска дейност.

Любезно Ви приканваме, при публикуване на обяви в този форум, да спазвате следните правила:

1. Потребителите със статут "Младши участник", обозначени с Тъмносив /DimGray цвят (вж. Цветовете на потребителските имена и съкращенията под тях) могат да публикуват обяви във форум "Купувам", но не могат да публикуват оферти в чужди обяви.

2. Заглавията на темите следва да носят максимална информация за обявения предмет, което не означава да изпишете цялата обява в заглавието на темата, но заглавия от рода на "гуми", "ATV" и "продавам" не са информативни.

3. В обявите за търсене следва да се конкретизират изискванията към съответния търсен предмет (вид, количество и най-вече - цена). Теми, публикувани без телефон и населено място, ще бъдат изтривани без предупреждение.

4. Не се разрешава публикуването на обяви за търсене на "регистрации" за МПС (свидетелство за регистрация и табели с регистрационен номер).

5. В темите, съдържащи точно посочване на търсения предмет и цена, на която участниците са съгласни да го закупят, се допускат отговори с оферти от всички останали участници, които отговарят на обявеното търсене (вид, количество и най-вече - цена). Неотговарящите на това изискване отговори (примерно - търсят се гуми 15", а се предлагат 16" или са предлагата предмети на цена, надвишаваща посочената от купувача), ще бъдат изтривани като "спам", а авторите на подобни мнения, ще бъдат официално предупреждавани.

6. Отговорите с оферти от всички участници по възможност трябва да съдържат цена, актуални снимки, населено място и телефон за връзка.

7. При приключване на сделки, пишете "намерен/ а/ о", за да бъде заключена темата и преместена в подфорум "Архив". Ако желаете да преустановите търсенето, пишете в темата, същата да бъде заключена. Теми, по които не е регистрирана активност в продължение на повече от три месеца, ще бъдат заключвани служебно и ще бъдат премествани в раздел „Архив”.

8. "Повдигане" или "Ъп" на тема се позволява не по-често от един път на седем дни.

9. Бутонът "Уведоми за публикация" от форумните инструменти, не е предвиден като средство за връзка с участника, публикувал дадено мнение или тема. Той не може да прочете уведомленията Ви. Това е начин да уведомите администрацията на форума за забелязани от Вас нередности или неточности в публикуваните обяви.


Спазвайки горните правила, темите и информацията в тях ще са по-лесни за работа и ползване. При неспазване на горепосочените правила, темите ще бъдат изтривани.


ВАЖНО !

1. При нарушение на една от горните точки, обявите могат да бъдат изтрити без предупреждение, а авторите на темите да бъдат санкционирани според нарушението!
2. Потребители, за които се установи, че присъстват във Форума само с цел осъществяване на продажби или са проявили крайно некоректно отношение в някоя обява, ще им бъде ограничаван достъпа до раздели Купувам и Продавам дори да спазват абсолютно всички правила на съответните раздели.
3. Прилагането на тези правила започва от датата на тяхното публикуване във форума.
4. Мненията, публикувани във форум "Купувам", няма да се отчитат отброяча на броя публикации.

Спазвайки горните правила, темите и информацията в тях ще са по-лесни за работа и ползване.


Надяваме се, че тези правила няма да Ви затруднят.

За контакти с модераторите на форум "Купувам", ползвайте лични съобщения до: Malkiya Rumba, Plamen Alexandrov, silverfox и STROIL.


Пожелаваме Ви успешни сделки!
Вижте повече
Вижте по-малко

нова ел инсталация в стара къща

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    И ползвай WAGO клеми навсякъде
    ________________________________________________
    Subaru OUTBACK 2,5
    Hyundai TUCSON 2.0

    Коментар


    • KingofROAD
      KingofROAD коментира
      Редактиране на коментар
      По-добре недей, в ютубата има клипчета как качественно горят точно ваго клемите. Вярно изглежда красиво и подреденко. Ноооооо....
      Аз бих използвал "селската" връзка, или кримване/кербовка, но това си е мое мнение...

    • IvanIvanovi
      IvanIvanovi коментира
      Редактиране на коментар
      Аз пък какви клипчета съм гледал в Теория на глупостта….. говорим за осветление в случая, еле не изгори от лед лампи….. макар че аз ги ползвах навсякъде

  • #47
    Някой виждал ли е тридесет годишни клеми за ел. инсталация на Ваго?
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

    И коментаторите...

    Коментар


    • #48
      Ако говорим за най-разпрастранената и универсална 222-ра серия (сивите), няма как да сме виждали. Излизат през 2004-та година.
      Имам лично правени преди 12-13 години в сървърни помещения. Токът през клемите обикновено е 10-15А, денонощно. Не съм сменял клеми.

      Други пружинни редови клеми (в табла), монтирани през 2000г., се проверяват редовно и не дават признаци на лош контакт, за разлика от винтовите, които искат регулярно притягане или подмяна, когато се пропусне.

      Също съм виждал разхлабени и съответно нагорели "спайки".
      Големият проблем на тези връзки е силната зависимост от човешкия фактор.
      Вторият е трудното комбиниране на сечения и тип на жилата.
      Отделно нулевата ремонтопригодност в ограничено пространство, примерно разкл.кутия в тухлена стена.
      Човек се учи докато е прост!

      Коментар


      • #49
        Разбирам, че Wago клемите разбиват бизнес-модела на спайкаджийте, ама давайте го по-сериозно.

        Без съмнение качествено изпълнена спайка може да изкара десетки години, но и е изпята песента. Когато са правени тия 30 годишни връзки кабелите са били други, а не с неизвестно количество мед, цената на труда е била друга, алтернативите са били други.

        Аз имам 12 годишна инсталация почти изцяло на Wago без нито един проблем.

        Коментар


        • bokomo
          bokomo коментира
          Редактиране на коментар
          Аз пък искам да видя инсталация със усукване на кораба-майка. Веднага ще си го преместя от единият крачол в другия. Вероятно успешно

        • BatGeorgeone
          BatGeorgeone коментира
          Редактиране на коментар
          В САЩ и ЮК , Ваго клемите са абсолютно нормален и силно разпространен начин на свързване.

        • KingofROAD
          KingofROAD коментира
          Редактиране на коментар
          В Сащ и Канада доколкото знам, има едни такива фуниевиден тип клеми, и пъхат се вътре зачистени краища на проводниците, около 1,5см, и се засукват с клемата. Получава се един вид модерна "селска" връзка.
          Аз лично обаче съм за кримване, или кербоване.

          Иначе да, и аз имам няколко инсталации на къщи правени почти изцяло само на "селска" връзка, но мой вариант. И да, не са мръднали досега...
          Последно редактирано от KingofROAD; 27-09-22, 09:40.

      • #50
        Ваго се ползва за осветление без проблем.Скрутката си е масов вариант и си се ползва и сега.Ваго няма да сложа на контакти,печки,бойлери НИКОГА.Много са удобни , особено за преправяне,допълнително включване на нови токови кръгове...но за сериозни консуматори НЕ.

        Четвъртък или петък правим нова компютърна зала със 48 контакта ,16 лан ...отварям главното табло да видя от къде ще захраним новите контакти и виждам два бенгалски огъня....

        95 квадрата меден многожичен кабел от А1 100 ампера със медна кабелна обувка 95/8 поцинкован болт и гайка към алуминиева шина ......

        Шината се е разтопила и накъдрела ....кабела е горял една педя.....61 Ампера 1Р ....е товара който измерих... осветление!

        Не знам защо не са сложили биметал,това се учи и го има в учебниците на техникумите.....

        Не искам да си помисля за ваго при аналогични условия.
        Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
        Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
        Анатолий Пейчинов o8875о9815
        https://dvrbg.com/

        Коментар


        • #51
          Няколко пъти попадам на странни ел.инсталации при новото строителство. Странното е , че липсват разклонителни кутии. Кабела идва от таблото , стига до първия контакт , от там тръгва втори кабел до следващия контакт , от там трети , .... По този начин самия контакт служи за разклонителна кутия , какъвто контакта , такава и връзката.
          В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

          Коментар


          • BatGeorgeone
            BatGeorgeone коментира
            Редактиране на коментар
            Масово така ги правят във ВБритания, осветление, контакти и т.н. дори понякога не са затворен кръг, а само еднопосочна, тоест ако по средата нещо се прекъсне следващите по веригата нямат ток.

          • KingofROAD
            KingofROAD коментира
            Редактиране на коментар
            Така е и по-добре според мен. Клемите на контакта могат да служат за размножаване на жилата. Освен това е и по-ремонтопригодно, и няма ровене по разпределителни кутии.

          • bullet_pk
            bullet_pk коментира
            Редактиране на коментар
            Преди няколко години мой рпиятел си купи къща в УК - Бристъл. В едната стая го нямало полилея. И ми праща снимка - как да го свържел. От тавана стърчаха 9 жици ... А де. Накрая се оказа, че всичко е навързано в полилея - фаза, нула, три кабела от/към ключа и два чифта за съседните стаи.

        • #52
          Ваго позволява хора без знания и умения да изглеждат като квалифицирани майстори. Дръп, щип, клик и готово.
          След това се оплакват, че пожарникарите били лениви и мудни...
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

          И коментаторите...

          Коментар


          • KingofROAD
            KingofROAD коментира
            Редактиране на коментар
            Ами дааа, луд на шаренко се радва.

        • #53
          Цитат...

          Преди няколко години мой рпиятел си купи къща в УК - Бристъл. В едната стая го нямало полилея. И ми праща снимка - как да го свържел. От тавана стърчаха 9 жици ... А де. Накрая се оказа, че всичко е навързано в полилея - фаза, нула, три кабела от/към ключа и два чифта за съседните стаи.

          На снимката е точно полилей във всекидневната, само града е друг, на два часа от Бристъл

          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2020-06-08 09.25.13345434534534534.jpg
Прегледи:224
Размер:277.3 КБ
ID:6891992
          Бъдете живи и здрави!

          Коментар


          • #54
            Това е по-различно - инсталация за осветление. Със съвременните светодиодни крушки товарът е мижав. И най-важнто - тя е достъпна за преглед и ревизия при нужда. Същата работа са и таблата - удобни за инспекция. А ако не са уплътнени добре предлагат и възможността за мирисова диадностика - мирише на кабел, значи има проблем.
            Не така стои въпросът с разклонителните кутии. Обикновено те са замазани и евентуален проблем се установява късно и по трудния начин.
            Не чета коментари и не отговарям на такива.

            И коментаторите...

            Коментар


            • BatGeorgeone
              BatGeorgeone коментира
              Редактиране на коментар
              По-горната инсталация е на около 100 години, или поне имота е... Уаго'то е мое дело.

            • bullet_pk
              bullet_pk коментира
              Редактиране на коментар
              Разклонителните кутии са замазани, ако някой ги е направил замазани. Ако са правени както трябва, то са на нивото на мазилката.

          • #55
            Като видя такива топки кабел ,и нещо ме свива .....
            ​​​​​отвътре.....

            Ще подразня някои колеги със самоизтъкване ,но не се сдържам просто....


            Това е от днес
            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20220927_130650.jpg
Прегледи:220
Размер:239.5 КБ
ID:6892062 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20220927_131004.jpg
Прегледи:216
Размер:201.6 КБ
ID:6892063 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20220927_131009.jpg
Прегледи:217
Размер:184.0 КБ
ID:6892064 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20220927_131550.jpg
Прегледи:216
Размер:257.1 КБ
ID:6892065 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20220927_131559.jpg
Прегледи:212
Размер:166.7 КБ
ID:6892066 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20220927_131916.jpg
Прегледи:201
Размер:229.2 КБ
ID:6892067
            Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
            Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
            Анатолий Пейчинов o8875о9815
            https://dvrbg.com/

            Коментар


            • #56
              Тези кабели ,ако не ги подредя по определен начин,мога да направя топка кабели запълваща половин кубически метър обем.
              Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
              Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
              Анатолий Пейчинов o8875о9815
              https://dvrbg.com/

              Коментар


              • #57
                Все си мисля че все пак има средно грамотни ел.техници.

                Не може да връзваш втори,трети,четвърти и т.н последователни контакти в един токов кръг с кабел 2.5 квадрата.

                По нашите ширини,токовия кръг е минимум 4 квадрата и от него слизат спусъци по 2.5 квадратквадрата до всеки индивидуален контакт.

                Връзването на битов контакт със 2.5 квадрата към друг контакт е неправилно и се смята за лоша практика.За моженето може....ама си го правете в къщи,не и на клиенти.Англичаните да си се оправят....това си е техен проблем....Лошото е че част от колегите които се прибраха от гурбет ,се опитват да наложат лоши практики у нас.Било за да спестят пари от материали или труд.
                Последно редактирано от Roninn; 27-09-22, 22:22.
                Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                Анатолий Пейчинов o8875о9815
                https://dvrbg.com/

                Коментар


                • BatGeorgeone
                  BatGeorgeone коментира
                  Редактиране на коментар
                  Сложи 4 квадрата във ВБ и ще ти покажат вратата на същия ден, тук няма консуматор/и които да изискват 4 квадрата, дори климатиците се вързват с 1.5/2.5! Бойлери и печки са на отделен кръг с минимум 6 квадрата.

              • #58
                Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Screenshot_2022-09-27-23-34-19-947_com.miui.gallery.jpg Прегледи:0 Размер:136.7 КБ ID:6892072

                Това табло е за 72 монофазни автоматични предпазителя и обслужва един апартамент и гараж...за съжаление не съм снимал със окабеляването....но таблото е пълно почти.

                Та контакт в контакт...нема нужда.
                Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                Анатолий Пейчинов o8875о9815
                https://dvrbg.com/

                Коментар


                • KingofROAD
                  KingofROAD коментира
                  Редактиране на коментар
                  На всеки контакт по един предпазител ли?

                  От таблото до цялата линия контакти може да дойде 4мм2, като магистрален кабел. конзолните кутии на контактите могат да се ползват и за разпределителни кутии, и там да се направят отклонения по 2,5мм2 за всеки конткакт.
                  В една стая, в апртамент, или къща, жилищна сграда, ако няма някакви други изисквания могат да се пуснат две линии с по 2-3-4 контакта на линия, по 4мм2, и отклонения по 2,5мм2. за всеки контакт. В общия случай би трябвало да е напълно достатъчно. За кунхя, бойлер, печка, или други неща, се пускат отделни линии, като за кухнята може и мини табло...
                  За промишлени сгради, нещата там са други ...

                • Roninn
                  Roninn коментира
                  Редактиране на коментар
                  Е....не разбира се....

              • #59
                Пач панела изглежда "красиво", но е лошо изпълнен. Да не говорим, че е изцяло извън темата.

                А по темата: Има ли някакво обективно доказателство или сведения, че Wago клема дава проблеми при товар до 30А, примерно?
                Питането ми не е заяждане, щото съм намяткал няколко десетки такива клеми по лично мои инсталации и ако са се появили такива сведения бих се радвал да си знам какво ме чака.

                Засега намирам само постановка, в която кабела се пали далеч преди клемата и то при значително надвишаване на номиналните 32А.

                Коментар


                • #60
                  Първоначално публикуван от bokomo Преглед на мнение
                  Пач панела изглежда "красиво", но е лошо изпълнен. Да не говорим, че е изцяло извън темата.

                  А по темата: Има ли някакво обективно доказателство или сведения, че Wago клема дава проблеми при товар до 30А, примерно?
                  Питането ми не е заяждане, щото съм намяткал няколко десетки такива клеми по лично мои инсталации и ако са се появили такива сведения бих се радвал да си знам какво ме чака.

                  Засега намирам само постановка, в която кабела се пали далеч преди клемата и то при значително надвишаване на номиналните 32А.
                  Вагото е извън темата ,но е част от инсталацията.Относно как е изпълнен пач панела, думата е моя а не твоя ....тоя рак трябва да събере 4 пъти по толкова и е в процес на събиране....Съвети приемам всякакви градивни....а ...и давам...разбира се.
                  Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                  Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                  Анатолий Пейчинов o8875о9815
                  https://dvrbg.com/

                  Коментар

                  Активност за темата

                  Свий

                  В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                  Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                  Зареждам...
                  X