Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Поредния абсурд / Или как когато доброволно и безвъзмездно искаш да помагаш трябва да си плащаш...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от Urko Преглед на мнение
    Доброволци плащат тол такси, за да гасят пожари

За сравнение как е например в Германия:
    Там доброволните ПП служби за цялата държава са 1.028.021 човека спрямо 39.501 професионалисти.
    Пожарните служби: 23.760 доброволни спрямо 114 професионални.
    Или в %: 96,3%​ доброволна пожарна спрямо 3,7% професионална. ​
    Доброволците не получават никакви заплати или финансови средства за себеси. Дори формално погледнато си плащат за да са доброволци, плащайки годишен членски внос, макар и символичен в порядъка на около 15-20 евро.
    Цялата техника, оборудване, превозни средства, гориво, технически прегледи, уреди, радиостанции, камиони, коли, термокамери, дронове, лодки, дрехи, каски, ръкавици, обувки (това всичкото е по последен писък на модата и стандартите, което е на пазара за специализирани ПП средства, например пълен комплект, ботуши, дрехи, каски, ръкавици според марката и модела отиват към 1500-2000 евро) се осигуряват и плащат от държавата, като те с нищо не се различават от тези на професионалистите, дори в доста случаи са по-нови и модерни от тяхните.
    Получават сертифицирани курсове и обучение пак от държавата.
    По време на акции доброволците са напълно застраховани пак от държавата, а времето на отсъствие от работа се заплаща от работодателя, после се покрива пак от държавата.

Брашно от трици не става.
    Тука нищо не пише за винетки? Има ли, няма ли? Що си мислиш, че няма? Щото държавата им осигурява оборудването?
    Мечти пак? Другари! Дайте да дадем! Да оборудваме доброволните отряди на трудЯщите се! Да спонсорираме ДОСО!

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:500px-OSO_Emblema.gif Прегледи:1 Размер:91.6 КБ ID:7049093

През 1951 година, по решение на Централния комитет на БКП, НССТ се слива със Съюза на борците против фашизма и капитализма в Доброволна организация за съдействие на отбраната.​
    Течет вода Кубань-реки куда велят большевики!

Коментар

• kartechar
      kartechar коментира
      Редактиране на коментар
      Ама туй, де си го постнал, е на последващ етап, изключващ доброволността и вече е ОСО. ТАма съм стрелЯл с флоберкиЙ, карАл картингиЙ, бегАл по ориентириЙ и т. н., ама ми ги даваха ТЕ! Та кое да му е лошото?

• sek.1
      sek.1 коментира
      Редактиране на коментар
      Съвсем безплатно си беше . Аз като състезател на ОСО една стотинка не съм дал . Пушката ми Аншуц струваше 12 000 долара в базова комплектация . От ОСО са тръгнали всички големи състезатели в стрелбата като Таньо Киряков ; Весела Лечева и тнт .

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение

Тука нищо не пише за винетки? Има ли, няма ли? Що си мислиш, че няма? Щото държавата им осигурява оборудването?
    Щото по принцип в Германия нямат винетна система. Има Maut система само за камиони. Но тя не важи за пожарни камиони или THW (гражданска защита, борба с природни бедствия и аварии, която също е 98% доброволци, около 88000 човека), техните камиони са освободени- германският закон BFStrMG, §1(2), т. 2 изрично освобождава от пътна такса: „… Fahrzeuge … der Feuerwehr und anderer Notdienste …“​. И да, имат и сини лампи и сирени. Както казах- на практика между камионите на профитата (3%) и доброволците няма никаква разлика. И не, не ги използват за да паркират неправилно, да карат с 200 при ограничение 50 или да си пренесат прасето, тухлите или компотите с държавно гориво.

Даже на скоро една община глоби шофьора на пожарен камион отиващ на пожар в училище с пуснати лампи и сирени, защото карал в зона с ограничение 30 със скорост около 60-70 км/ч.- 350 евро, забрана за шофиране за няколко месеца и точки. Човека (доброволец с над 25 години стаж) си подаде оставката, командира му също. После в съда всичко отпадна и наритаха общината.
    Последно редактирано от Urko; 14-08-26, 21:17.
    Спрете Земята, искам да сляза!

Коментар

96,3%​ доброволна пожарна спрямо 3,7% професионална​
      Абе, германците са го измислѝле как да не плащат заплати на пожарникари, вервате ли, че у назе некой ша допусТне 6000 родеещи се с бат ни Боеко служители да останат без заплати и да бъдат заместени от доброволци?
      Кой ще ходи да глобява заведения и хотели за липса на пожарен шкаф, кофпомпа, сандък с пясък и лопати на двора, а?
      Кой ще взисква всяко водно колело, бидейки плавателен съд в солена вода, да има също сандъче с пясък за гасене на пожар, ъм?
      Кой ще заверява без да проверява изобщо пожарогасителите на МПС-тата? Знаете ли, ама знаете ли, знаете ли, че от догодина яко ще глобяват за "липса на проверка на техническа изправност" на пожарогасител, па и коли щели да спират от движение и номера да свалят, щото немате заветното стикерче?

Доброволци? Ама-ха!
      Течет вода Кубань-реки куда велят большевики!

Коментар

• sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Гагич пожарния шкаф те спасява в 99 % от случаите и угасяваш възникнало запалване в началния момент докато огъня е малък и под контрол . Нищо което изисква пожарникаря - профилактик не е безсмислено . Аз през живота си съм се палил няколко пръти и само наличието на подходящи средства за гасене са ме спасявали . Като си такъв разбирач защо пожар на кораб е най страшното за моряците въпреки че вода има колкото искаш ?

Отговора е прост, трябва да се администрира такова изключение за толл-таксите, а още преди това, трябва текст за такова изключение в нормативната база.
      Не става просто по преценка и решение на някой по веригата, като цяло е нужно всичко да е уредено с писани закони и правила, включително и въобще съществуването и дейността на доброволните организации.
      Отделно, тия такси не са кой знае какво, пък и щом се плащат от общините, то парите пак си се въртят в държавата, та не е чак пък толкова голям проблем.
      За Германия...некои неща не са баш така, но принципа е в духа на описаното.
      Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
        За Германия...некои неща не са баш така, но принципа е в духа на описаното.
        Кое / какво конкретно?

Коментар

Кое / какво конкретно?
          Това, че на доброволците всичко им е по последен писък, че и по-добро, от на професионалните, не е баш така. По села и паланки си има и относително стара техника, но в добро състояние.
          И моментът с доброволни и щатни служители е малко по-различен, понякога и в доброволната пожарна има щатни служители, но те се водят към общината и т.н. Не е баш 114 служби да са държавни пожарни, и всичко друго доброволно. Да, така се води, но в по-големите подразделения на доброволните, си има постоянно заети хора на щат, т.е. нещо като общински, освен доброволците.
          Не става само с изкуствен интелект, това поне съм го видял лично.
          Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Кое / какво конкретно?
            В България са това . Специални и оперативно освободени превозни средства
            • Превозни средства на Министерството на вътрешните работи (МВР)
            • Превозни средства на Националната служба за охрана (НСО)
            • Превозни средства на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС)
            • Превозни средства на спешна медицинска помощ
            • Превозни средства на Въоръжените сили (армията)
            • Колесни трактори и друга регистрирана земеделска или горска самоходна техника
            ​ Просто трябва да се иницират законови промени . Сега и опозицията ( Бойко Борисов като бивш пожарникар ) и Румен Радев едва ли ще имат нещо напреки . Въпреки че за Бойко данни че е държал друг освен неговия шланг няма .
            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Това, че на доброволците всичко им е по последен писък, че и по-добро, от на професионалните, не е баш така. По села и паланки си има и относително стара техника, но в добро състояние.
              Това, което написах по въпроса беше:
              Цялата техника, оборудване, превозни средства, гориво, технически прегледи, уреди, радиостанции, камиони, коли, термокамери, дронове, лодки, дрехи, каски, ръкавици, обувки (това всичкото е по последен писък на модата и стандартите
              Когато се въведе някакъв стандарт или нова норма, то тя важи и се прилага за всички без изключение. Давам пример- когато въведоха цифровата комуникация и радиостанции Standart TETRA / BOS-Digitalfunk- те бяха въведени за всички и всички имат станции Motorola или Sepura.
              Същата е и ситуацията, когато въведоха като стандарт уреда Systemtrenner​​, уред който не позволява водата получена от хидрантитен, да се връща обратно във водоснабдителната мрежа и да я замърсява (струва към 1600 евро, със съмнителна полза и ефект).
              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Screenshot 2026-08-16 112343.jpg
Прегледи:46
Размер:83.0 КБ
ID:7049205 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Screenshot 2026-08-16 112653.jpg
Прегледи:44
Размер:41.3 КБ
ID:7049206
              Пак я получиха всички на общо основание, без изключение.

И другото, което написах беше
              ...като те с нищо не се различават от тези на професионалистите, дори в доста случаи са по-нови и модерни от тяхните.
              И пак обяснявам- техниката в пожарната се използва и съхранява на принципа ресурс по време или амортизация + и ако въвеждане на нов стандарт, който да изключва стария. И пак давам пример- ако да кажем на един камион му дават 20 години ресурс (не претендирам, че цифрата 20 години е точна), то след изтичане на това време се заменя с нов. Така може да се стигне до нагледната ситуация- професионалната пожарна на град Х получава нов камион 2020 година, т.е. се предполага, че той ще бъде заменен 2040 година. В същото време ресурса на камиона на доброволците от село Y изтича 2025 година, т.е. 2025 получават своя нов камион, който ще използват до 2045 година. Така на практика се получава дефакто, че едни 15 години (времето от 2025 до 2040) камиона на доброволците от село Y ще е по-нов и модерен от камиона на профитата от град Х.

Или друг вариант - доброволната пожарна на градчето Х има под отговорност участък от магистралата, т.е. и за всички ПТП по нея. Нейния HLF (Hilfeleistungslöschgruppenfahrzeug​ - автомобил за гасене на пожари и извършване на технически спасителни дейности) с голяма вероятност има повече и по-съвременни уреди от HLF на профитата отговарящи за централната част на голям град.
              Интересното по принцип е, че в германската пожарна няма 100% унификация на оборудването. Има един задължителен минимум от уреди, след който всичко е по индивидуално желание и решение на командира и звеното, които ще ползват машината. Вероятността да срещнеш 2 еднакви машини с еднакво оборудване клони към 0 или чиста случайност. Това важи както за камиона- различни марки и модели, така и за пристройката отзад с вички такъми и уреди - пак различни марки и модели.

Същото важи за дрехи, каски, уреди и т.н.
              Eто ти профита със старите каски и доброволци с новите:
              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Screenshot 2026-08-16 114649.jpg
Размер:46.1 КБ
ID:7049207 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Screenshot 2026-08-16 114612.jpg
Размер:35.4 КБ
ID:7049208

И моментът с доброволни и щатни служители е малко по-различен, понякога и в доброволната пожарна има щатни служители, но те се водят към общината и т.н. Не е баш 114 служби да са държавни пожарни, и всичко друго доброволно. Да, така се води, но в по-големите подразделения на доброволните, си има постоянно заети хора на щат, т.е. нещо като общински, освен доброволците.
              Едното не изключва другото. Действително и при доброволните има платени/общински служители (когато доброволната пожарна е на окръжно ниво и се явява "шапка/централна" на и спрямо околните ), например техническа поддръжка на техниката, администрация, демек писарушки и офисни плъхове, но са мноооого малко. Или членове от командната структора по йерархията в горните нива- брандмейстери (не е задължително ), инспектори и темподобни. Долу на терен и оперативно ниво, т.е. хората които вършат реалната работа са си доброволци. Не се изключва и професионалисти да са И доброволци в свободното си време по местоживеене. Ама това пак си е доброволна инициатива и желание на конкретния човек.

Не става само с изкуствен интелект, това поне съм го видял лично.
              Бил си член в доброволната пожарна в Германия?

Коментар

Бил си член в доброволната пожарна в Германия?
                Не съм бил, ама едно, че съм виждал повече немски пожарни на повече места и за по-дълго време от теб, и второ, случайно съм се интересувал как стоят нещата с тия доброволци. Доброволците имат разни социални привилегии, в това число и при пътуване с обществен транспорт по някои места, в която връзка съм се интересувал какви точно са тия доброволци и как функционират нещата.
                Като цяло не те апострофирам, че организацията на тези служби там е много по-различна и доста по-добра от нашата, но написаното от теб прозвуча, все едно че за тия служби навсякъде в Германия се дава практически неограничен ресурс, което не е чак така.
                За камионите, виждал съм камиони на около 30 години все още на служба, което със сигурност няма как да отговаря на идеализираното ти твърдение, че всичко им е последен писък на модата.

ПП: Като си тръгнал да ровиш информация за немската пожарна, потърси и за скандала с обществените поръчки, картела на производителите с Магирус и още няколко фирми.
                Последно редактирано от cecoa1; Вчера, 13:31.

Коментар

Не съм бил, ама едно, че съм виждал повече немски пожарни на повече места и за по-дълго време от теб
                  Не се обзалагай, ще загубиш

и второ, случайно съм се интересувал как стоят нещата с тия доброволци.
                  Е, при мен не е случайно.

Доброволците имат разни социални привилегии, в това число и при пътуване с обществен транспорт по някои места, в която връзка съм се интересувал какви точно са тия доброволци и как функционират нещата.
                  Имат т. нар. Ehrenamtskarte, която според провинцията им осигурява някакви ценови намаления в обществени структори- както ти каза, градски транспорт, музеи, басейни, мероприятия и т.н. За частни такива са пожелателни и не задължителни, ако въобще.

...все едно че за тия служби навсякъде в Германия се дава практически неограничен ресурс, което не е чак така.
                  Никъде не съм го твърдял, просто им е осигурено всичко необходимо да си вършат работата пълноценно. Имат си ресурс и бюджет и толкова. Не е рядкост да се пазарят и да врънкат с общината да им отпусне пари за едно или друго нещо. Но обективно погледнато се минава в сферата на глезотиите и гъзариите, поне спрямо нашия стандарт. Например искат да си имат звено за дронове с цялото оборудване, което може да стигне докъм 200-250 хиляди евро. Дали им трябва такова е въпросително. Или село с определен 1 камион иска допълнително и микробус и т.н. битовизми.

За камионите, виждал съм камиони на около 30 години все още на служба, което със сигурност няма как да отговаря на идеализираното ти твърдение, че всичко им е последен писък на модата.
                  И това не съм го твърдял, разясних
                  ...на принципа ресурс по време или амортизация + и ако въвеждане на нов стандарт, който да изключва стария​
                  Тази машина Magirus-Deutz LF 16-TS е на над 45 години, все още е на служба, технически перфектна, но ръждата вече я е захапала.
                  Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Screenshot 2026-08-16 132745.jpg Прегледи:1 Размер:225.0 КБ ID:7049217

ПП: Като си тръгнал да ровиш информация за немската пожарна, потърси и за скандала с обществените поръчки, картела на производителите с Магирус и още няколко фирми.
                  Нищо ново под слънцето. Проблема се корени именно в липсата на унификация и индивидуално взимане на решения относно техниката. Всеки на оперативно ниво се оплаква от това, защото оскъпява техниката и дава почва за корупция и мушенгии. Когато поръчваш бутикови бройки с какви ли не изгъзици по тях, цената ти скача в пъти. Стандартното време за изпълнение на поръчката гони между 2,5 до 4 години, според зависи.

Ей това камионче, 7,5 тона струва 365.000 евро и е дошло 3,5 години след поръчката.
                  Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Screenshot 2026-08-16 132324.jpg Прегледи:1 Размер:112.0 КБ ID:7049218

Малко по-добре стоят нещата при THW, които са на федерално / бундес ниво и бройките и поръчките на техника са по човешки.
                  Последно редактирано от Urko; Вчера, 14:23.

Коментар

• cecoa1
                    cecoa1 коментира
                    Редактиране на коментар
                    Ми не мислиш ли, че тия са малко в другата крайност, отиват към разхищение на
                    средства, което също не е добре?!
                    ...
                    Щом си от тоя бранш, ето в това градче живях 6 години, това е е сайта на пожарната, която беше нещо по-главна за целия район.

Понякога си правеха разни тренировки, обучения, в двора им се изваждаше всякаква техника, включително идваше и хеликоптер(те са друга, отделна, интересна тема). Имат и лодки, ремаркета...разни други камиони.

• Urko
                    Urko коментира
                    Редактиране на коментар
                    Соре, объркал съм снимките. Това горе не е Магируса, а е снимката на Mercedes-Benz LAF 1113 B / 42 LF 16-TS с пристройка на LENTNER.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.

Зареждам...
                X