Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Златото като държавен икономически инструмент?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Парите са основата на всяка икономика, но за да функционират ефективно, те трябва да отговарят на определени ключови качества.
    Ето кои са те:

1. Делимост:
    Парите трябва да могат да се разделят на по-малки единици, за да позволяват удобни транзакции за всякакви стойности.
    2. Преносимост:
    Лесното преместване на парите от едно място на друго е от съществено значение за търговията и обмена.
    3. Издръжливост:
    Парите трябва да издържат на времето и употребата, без да губят стойността или формата си.
    4. Заменимост:
    Една единица пари трябва да бъде напълно заменима с друга от същия тип, за да се гарантира унифицираност на стойността.
    5. Проверимост:
    Парите трябва да могат лесно да бъдат проверени за автентичност, за да се избегнат измами.
    6. Оскъдност, но не прекалена:
    Парите трябва да бъдат ограничени в предлагането, за да запазят стойността си, но не до степен, която да ограничи използването им.
    7. Потребителска стойност:
    Освен като средство за размяна, добрите пари трябва да имат вътрешна стойност или друго приложение.
    8. Доверие:
    Хората трябва да вярват, че парите ще запазят стойността си и ще бъдат приемани от другите.
    9. Запазване на покупателната способност:
    Парите трябва да съхраняват стойността си през времето, като предпазват от инфлация.
    На база на тези качества, Крипто и златото се отличават като най-добрите форми на пари.
    Те съчетават издръжливост, оскъдност, доверие и способност да запазват покупателната си стойност, което ги прави надеждни активи за дългосрочно съхранение на стойност.

Горното е само с образователна цел и НЕ следва да се счита за финансов и/или инвестиционен съвет.
    Трите О-та на неудачниците: Оплакване, Оправдаване, Обвиняване.

Коментар

• jkd
      jkd коментира
      Редактиране на коментар
      Това от някой учебник ли е, или какво... Защото звучи повече като реклама, а знаем рекламите колко са 'истински'.

• Bogoljub Gagic
      Bogoljub Gagic коментира
      Редактиране на коментар
      7. Потребителска стойност:
      Освен като средство за размяна, добрите пари трябва да имат вътрешна стойност или друго приложение.
       Книжните пари могат да се потребяват за тоалетна хартия и евентуално за тапети (ама трудоемко). Ами ЕЛЕКТРОННИТЕ пари?

• blackfirefly
      blackfirefly коментира
      Редактиране на коментар
      По Пабло Ескобар, книжните пари може и да ги запалиш, за да се сгрееш...

Много добре оформен текст, всичко му се чете и разбира...

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:text.jpg
Прегледи:186
Размер:85.3 КБ
ID:7040515
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Проблемът е в твоя телевизор.

Коментар

Това лято Илън Мъск и Сам Алтман ще си пускат някои от акциите на пазара. Скоро след това може да се наложи да се пренапишат някои учебници. Включително и по история.

Коментар

• Bogoljub Gagic
          Bogoljub Gagic коментира
          Редактиране на коментар
          Бех купѝл акциЙ на "Палантир" без да знам какво туй, преди две години, триесе пурцента доходноС. Пордадох ги, за да си платя данъците миналата година. По едно време, след като Алтман се разшумя какъв идеолог и спонсор на тръмпутинизЪма бил, рачих да купя пак .... и сри-и-и-и-и-и-и-и-и-и-и-и-иввв, егати прецаквацията. 😞

Bogoljub Gagic: Бех купѝл акциЙ на "Палантир" без да знам какво туй, преди две години, триесе пурцента доходноС. Пордадох ги, за да си платя данъците миналата година. По едно време, след като Алтман се разшумя какъв идеолог и спонсор на тръмпутинизЪма бил, рачих да купя пак .... и сри-и-и-и-и-и-и-и-и-и-и-и-иввв, егати прецаквацията.

На борсата номерът винаги е бил да се купува/продава когато човек има вътрешна информация, а не на късмет.

Колко корумпиран е Тръмп? Ето цифрите.

Когато ме разглеждаха за работа в Белия дом по времето на Рейгън, трябваше да разкрия всеки цент, който някога съм печелил от каквато и да е работа или инвестиция (което беше лесно, тъй като нямах пари), и всички останали, които работеха за администрацията, трябваше да направят същото. Беше мъка, но бях щастлив да го направя, знаейки, че ще служа в честно правителство. Високопоставени служители като секретарите на кабинета със значителни портфейли влагаха активите си в слепи тръстове по време на държавната си служба. „Слепи“ означаваше, че принципалът няма контрол. И въпреки че етичните правила не се отнасят за президента, предишните президенти така или иначе влагаха средствата си (с изключение на американските държавни облигации и взаимните фондове) в слепи тръстове заради външния вид. Причината е очевидна, но тъй като това е време на мъглива етика, нека я обясним: Правителствените служители са в позиция да насочват политиката и да възлагат държавни договори по начини, които облагодетелстват или вредят на частните интереси. Като изискваме слепи тръстове, ние минимизираме вероятността лицето, вземащо решения, да бъде повлияно от възможността за лична изгода.1

Тръмп, естествено, категорично се противопостави на тази етична норма. Миналата седмица научихме от NOTUS, че през първите месеци на тази година той е предприел масово изкупуване на акции, закупувайки акции на компании, които са били на път да получат доходоносни договори. На 6 януари Тръмп закупи акции на Nvidia на стойност между 500 000 и 1 000 000 долара (формулярите за финансово оповестяване изискват диапазон, а не точни цифри). Седмица по-късно Министерството на търговията обяви разрешение на Nvidia да продава чипове на Китай. Той също така закупи акции на AMD, друг производител на чипове за изкуствен интелект, точно преди и на тях да бъде предоставено правото да продават в Китай. Също през януари Тръмп закупи акции на Palantir за между 65 000 и 150 000 долара, дни преди тази компания да осигури договор за милиарди долари за предоставяне на услуги на Министерството на вътрешната сигурност. Тръмп купи акции в Axon, фирма за производство на електрошокови устройства. По съвпадение, Службата за имиграция и митнически контрол обяви план да похарчи 200 милиона долара за пет години за нови електрошокови устройства.
        Натиснете снимката за да я уголемитеИме:011f4821a3a001ac4d287d22ab1edfb6.pngПрегледи:0Размер:44.1 КБID:7040688

Коментар

• Bogoljub Gagic
          Bogoljub Gagic коментира
          Редактиране на коментар
          Това за коя година става въпрос? Щото акциите на Палантир са минус -18,00% последните 6 месеца: https://www.google.com/search?q=pala...hrome&ie=UTF-8

• jkd
          jkd коментира
          Редактиране на коментар
          На диаграмата е - поскъпнали 7-8 пъти за година и нещо. Клик на нея за голям размер.

• #19.1
            Bogoljub Gagic коментира
            Днес, 10:46
            Бех купѝл акциЙ на "Палантир" без да знам какво туй, преди две години, триесе пурцента доходноС. Пордадох ги, за да си платя данъците миналата година. По едно време, след като Алтман се разшумя какъв идеолог и спонсор на тръмпутинизЪма бил, рачих да купя пак .... и сри-и-и-и-и-и-и-и-и-и-и-и-иввв, егати прецаквацията. 😞

Браво господин Гагич, бравооо. Ти поне си образован. Вземи прежали 1000-2000 евра и запиши един курс, щом си решил да скачаш "у дълбокото" поне малко от малко да знаеш какво правиш. Не вЕрвам да те бутнат тия пари.
          • Така както си го рекнал, ми звучиш като @мишев. И той беше "вЗемал" акции, ма понеже не станал милионер за "вчера" и ги беше продал на загуба или на нула. Не помня а и не ме интересува неговата случка. Туй не е баш комар, ако и на Ганя да му изглежда така. Спечелил си на чист късмет. Но не разчитай за в бъдеще на това. Повечето губят.

Коментар

• Bogoljub Gagic
          Bogoljub Gagic коментира
          Редактиране на коментар
          А-а-а-а, пичеля стабилно аз от акциЙ дребни суми. Под 20 % годишно не падам Ама съм инвестирал... 4000 $ И ги продавам всички всяка година като дойде данъчната кампания. Съответно съм сигурен, че ако инвестирам 40 000 $ - ще загубя. Едно време като студент във Франция залагах по 10 FF (2 $) на всеки тираж на тяхното Loto в играта 6 от 49 (точно като нашето Тото 2) и винаги, ама винаги печелех по 70 FF ( 14 $)... но никога така и не посмях да играя с 1 000 FF, камо ли с повече (нямаше ограничения в залога)...

• jkd
          jkd коментира
          Редактиране на коментар
          Повечето губят, защото играта е наредена. Големите риби знаят предварително кога и какво ще се случи, и обират парите малките. Това в общи случай, нали. Винаги има изключения.

Коментар

Първоначално публикуван от jkd Преглед на мнение

На борсата номерът винаги е бил да се купува/продава когато човек има вътрешна информация, а не на късмет.

С вътрешна информация всеки знае. В мрежата има няколко български гурута на трейдинга, поне един от тях се хвали обаче, че е дръпнал милион от скока на Палантир, най вече с технически анализ. Свещи, мувинг евериджес, фибоначи и подобни заклинания. Става и така. Друг вариант е вместо да се дърлим за политика, да четем правилните новини и си правим правилните изводи, да скочим и на нещо по добро от примера с Палантир (аман от тях!). Има много, които се представиха и по добре след това.

Коментар

• siem
            siem коментира
            Редактиране на коментар
            👍..

Първоначално публикуван от siem Преглед на мнение
          [LIST]
          ...Браво господин Гагич, бравооо. Ти поне си образован. Вземи прежали 1000-2000 евра и запиши един курс, щом си решил да скачаш "у дълбокото" поне малко от малко да знаеш какво правиш.
          Нямам за цел да се правя на брокер. Просто навремето твърдо отклоних оферта на някакви досадници от "Варчев Финанс" за акции на "Туитър" по 1-2 $ пък като тръгнà Элон Маск да ги поглъща, цената им скочи до 54,20 $ и се замислих. Като мръсно-гадно Чъ-СъЙ отвреме-навреме продавам чужди акциЙ през инвестиционен посредник - банка и виждам, че има определено пари в тая работа. Та, като пробвах сам - първо взех за 5 (пет) $ пет бр. акции на някакви "Quantum Computers", те на следващия ден бяха станали 95 $ и побързах да ги шитна, да не ми избяга късметът... и правилно направих, щото акциите се сринаха, май даже отпаднаха от листата. Печалбата вкарах в акции на някакви китайски електрически тротинетки - е, те убиха рибата, поскъпнаха 100 пъти за година. Ама ги шитнах, да си платя данъците от "основната" ми дейност. После реших да "инвестирам консервативно", демек в познати ми от детинство и по този случай считани от мен за много надеждни фирми - пр. "Ролс-Ройс" (авиационните двигатели) - акциите им са в пенсове толкова са стари... ама поскъпнаха яко и ги продадох, де, да "инкасирам печалбата". Купих "Интел", сринаха се с около 50 %, сега обаче съм 100 % на плюс... По повод войната купих по една-две акции от "Rayteon", "Oshkosh", "Honeywell" - яко дръпнаха, разпродадох и тях... та така Забавно е, правиш се на... как се казваше тоя, Гордън Гекко примерно
          Въоръжете се с тРъмПение, настават интересни времена © Мозъчният тръст Тръмпаняху се е погрижил.

Коментар

• Паджеровод
            Паджеровод коментира
            Редактиране на коментар
            Очевидно Гагич знае какво прави, щом като въпреки подписа си, инвестира в $ и пенсове, а не в евро

• siem
            siem коментира
            Редактиране на коментар
            "Паджеровод"-е Всяка борса деноминира активите, които продава във валута която прецени. Сиреч: '" ако търгуващ на американски борси (да не ги изреждам), активите са в долари. Ако ползващ европейски, активите са в евро.... Има и ( ADR-и) Ох.. трябва много да пиша, а ме мързи, а и не виждам смисъл.

Както и да е.
            Аз също плащам с евро но търгувам в долари, юани и монголски тугрици ако е нужно.

• Паджеровод
            Паджеровод коментира
            Редактиране на коментар
            Не съм казвал нищо за борси. Говорех за домицила на акциите.

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение

Нямам за цел да се правя на брокер. Просто навремето твърдо отклоних оферта на някакви досадници от "Варчев Финанс" за акции на "Туитър" по 1-2 $ пък като тръгнà Элон Маск да ги поглъща, цената им скочи до 54,20 $ и се замислих. Като мръсно-гадно Чъ-СъЙ отвреме-навреме продавам чужди акциЙ през инвестиционен посредник - банка и виждам, че има определено пари в тая работа. Та, като пробвах сам - първо взех за 5 (пет) $ пет бр. акции на някакви "Quantum Computers", те на следващия ден бяха станали 95 $ и побързах да ги шитна, да не ми избяга късметът... и правилно направих, щото акциите се сринаха, май даже отпаднаха от листата. Печалбата вкарах в акции на някакви китайски електрически тротинетки - е, те убиха рибата, поскъпнаха 100 пъти за година. Ама ги шитнах, да си платя данъците от "основната" ми дейност. После реших да "инвестирам консервативно", демек в познати ми от детинство и по този случай считани от мен за много надеждни фирми - пр. "Ролс-Ройс" (авиационните двигатели) - акциите им са в пенсове толкова са стари... ама поскъпнаха яко и ги продадох, де, да "инкасирам печалбата". Купих "Интел", сринаха се с около 50 %, сега обаче съм 100 % на плюс... По повод войната купих по една-две акции от "Rayteon", "Oshkosh", "Honeywell" - яко дръпнаха, разпродадох и тях... та така Забавно е, правиш се на... как се казваше тоя, Гордън Гекко примерно
          Браво, Браво! Аз не мога да се похваля с такъв резултат. Изброените от теб са (растежни growth). При мен за 5 години назад средната ми възвращаемост е 8,5%, като инвестирам основно в дивидентни компании. Остарявам, и макар че целия си трудов стаж съм го дал на държавата, не очаквам нищо от тях.

Много грубо, средно получавам 16 000 на година с тенденция за растеж. Раста, уча и се развивам. Не разчитам на никого.

Коментар

• jkd
            jkd коментира
            Редактиране на коментар
            Това е добре, но според мен реалната годишна инфлация е около или по-голяма от 8,5% от известно време насам. Във всякакви валути... освен може би швейцарския франк. Така че по-скоро това е запазване на стойността, а не печалба/разтеж.

Първоначално публикуван от siem Преглед на мнение

При мен за 5 години назад средната ми възвращаемост е 8,5%, като инвестирам основно в дивидентни компании..
          Моите емпирични наблюдения са, че компаниите с бавно растящи и даже падащи акции чинно изплащат дивидент, пък тия с бързо поскъпващите - нъц.
          Ама по какво ги познаваш кои са "дивидентни", кои не? Четеш разни сводки и анализи?

Също така инвестиционните фондове са дърво - немах си работа да купя 3 (три) акциЙ клас Б на Уорън Бъфет, тотална щета. И други два уж много известни фонда - ни дивидент, ни растеж. МентърджиЙ.

Въоръжете се с тРъмПение, настават интересни времена © Мозъчният тръст Тръмпаняху се е погрижил.

Коментар

БрокерЪТ, чрез който търгуваш, трябва да ти ги отбелязва надлежно - с дивидент, с натрупване.

Коментар

• Bogoljub Gagic
              Bogoljub Gagic коментира
              Редактиране на коментар
              Не търгувам. През две популярни онлайн-платформи, където нищо не пише за "дивидентност" купувам, държа и ликвидирам целия "портфейл" веднъж годишно. В редки случаи продавам по-рано, ако видя, че някои купени акциЙ са дърво, за да купя нещо друго по-перспективно. Форма на ... "спестовен влог" но с 20-30 % годишна лихва

• Паджеровод
              Паджеровод коментира
              Редактиране на коментар
              Не разбирам каква е файдата да зануляваш веднъж годишно?

• Bogoljub Gagic
              Bogoljub Gagic коментира
              Редактиране на коментар
              Файдата е, че ми трябват пари да си плащам годишното довнасяне на данъци и осигуровки. Вместо да спестявам всеки месец по малко в банкова сметка при фактически отрицателна лихва - купувам по една, по две акциЙ, като дойде време да плащам данъци, продавам всички повишили цената си акции (а такива се оказват почти всички закупени). Получената сума е с от 20 до 30 процента повече от вложената през годината. Банкова сметка с такава лихва няма. Отделно през годината капят тук-там някакви смешни дивидентчета, общо взето достатъчни да покрият комисионите на платформата.

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение

Също така инвестиционните фондове са дърво - немах си работа да купя 3 (три) акциЙ клас Б на Уорън Бъфет, тотална щета. И други два уж много известни фонда - ни дивидент, ни растеж. МентърджиЙ.
            Веднага ти показвам фонд, който направи 50% за три месеца

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Screenshot_2026-05-29-08-26-13-73_47156649b070b5878ed30c05d64ec18b.jpg
Прегледи:117
Размер:83.5 КБ
ID:7040758

Коментар

https://www.facebook.com/reel/856687174120191

Коментар

Щом и гурото Уорън Бъфет вече не може лесно да се ориентира, борсовата търговия става почти чист хазарт.Тарикатите се нуждаят от балъци, за да направят повече пари.Как се ловят шарани?Първо трябва да видят, че цената на акциите се качват, и е далавера да се купят, точно сега.Когато захапе кукичката, по всяко време могат да сринат цената.А е много лесно да хвърлиш камък по кучето, когато отминешВсеки може да направи лесни сметки с колко са се вдигнали акциите за последните например 6 месеца, ама дали ще продължи възходящия тренд?Ако прочетете романа на Емил Зола "Пари", ще разберете някои основни грешки, които алчният обикновен човек повтаря вече повече от 160 години

Коментар

• krassitch
                  krassitch коментира
                  Редактиране на коментар
                  Когато продадеш на 250, а след 1-2 години се качат например още доста, ще се тюхкаш защо си ги продал...

• Bogoljub Gagic
                  Bogoljub Gagic коментира
                  Редактиране на коментар
                  Е, така е. Но може пък да паднат, и то брутално. Както се случи с Goodyear например. Викам си "А, гуми. Винаги ще има нужда от такива." Да, ама не. Явно китайците мачкат здраво и в тази област и Goodyear скоро ще ги "делистнат" от борсите. Всичко живо, гледам и по чужбините, и у нас, вече кара с китайски гуми - лоши, гадни, ама цената е поне три пъти надолу и това си казва думата.

• Паджеровод
                  Паджеровод коментира
                  Редактиране на коментар
                  Да си купиш една акция и да чакаш е тъпо, да. Ако обаче си посадиш градинката с плодчета, които втасват по различно време, винаги папкаш сладко, а и да се скапе някое, голем праз.

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 1 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 108,039 в 21:00 на 20-03-26.

Зареждам...
              X