Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Златото като държавен икономически инструмент?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Златото като държавен икономически инструмент?

Гледам напоследък някои държави купуват като бесни злато. Задава ли се нещо, за което не знаем и не ни се казва или някои държави са по-умни и правят това, което трябва за да се защитят икономически в сегашните турболентни времена.
    Унгария и Сърбия например почти изцяло си прибраха златото от чуждестранните банки и си го складират на собствена територия. Освен тях го направиха или правят в момента Германия (с клизма), Холандия, Полша, Австрия, Белгия, Румъния.
    Индия и Китай традиционно са едни от най-големите и интензивни купувачи през последните години, залагайки именно на златото а не само на други финансови активи (акции, държавни дългове и облигации, долари и т.н.). Бразилия и Турция не остават по-назад, колкото могат.
    И най-голямата изненада- Полша! На първо място като купувач за миналата година в света?!?
    В момента официално златото на Полша, между 550 и 582 тона, е повече от това на ЕЦБ 506.5 тона, като са дали заявка, че искат да го докарат до 700 тона през идните няколко години.
    За нашата мамковина дума не отварям, ние пак сме някъде отзад и в страни.
    Спрете Земята, искам да сляза!

Абонамент. Ще с интерес.
    Трите О-та на неудачниците: Оплакване, Оправдаване, Обвиняване.

Коментар

И аз да се абонирам. Гледах ,четох ,гледах,мислих колкото мога. Следих ралито от края на миналата година до края на януари. Много световни "баклаянчета "гледох и четох. Има нещо което тъкмят според мен за промяна на монетарната политика много големите. Може би е свързано със златото. На ниво държава може би е удачно. На ниво -прекалено много пари също. За обикновенния човек обаче не ми се връзва картинката. Това е нещо в което ако инвестираш просто чакаш да му се вдигне цената. По абсолютно никакъв начин не можеш да направиш добавена стойност.Купуваш имот със същите пари , инвестираш в бизнес от който разбираш-можеш да си докараш доход в пъти по-висок от това да чакаш нещо да се вдигне като цена. сега е примерно 4500 за унция, да речем скочи на 5900примерно до края на годината. За да не елементаризирам -това е постижимо ,а много бизнеси в които можеш да направиш такъв % . Без милиардните и трилионните компании. Как мислите?
      Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Аз също мисля, че на индивидуално ниво, за отделен човек не си струва или поне е непосилно. Малцина са тези, които имат свободен (финансов) ресурс, с който да направят нещо по-сериозно. А тези, които могат вероятно вече са го направили като допълнителна опция.

Но факта, че става на държавно ниво за мен е някакъв вид индикатор, че нещо се мъти. А то най-малкото, ще ни засегне косвено и нас, обикновенните хора. Мисля си, че е редно на държавно ниво да се предприеме нещо в тази насока. Лошото е, че не го очаквам да стане, поради традиционното ни безхаберие по принцип, в частност по тази тема. Към това не знам дали е редно да се добави и настоящото и предстоящо дигитализиране на парите и дали има корелация между двете явления. Дори и да няма, факт е, че злато се трупа, кой и както може. А определено го правят традиционно разумни държави, надали без причина. Чисто рационално винаги съм си мислел, че така е редно.

А и покрай войната в Украйна и новата американска политика се видя, че не се знае знае ли се и поради някакви обстоятелства, кой от коя страна на бариерата ще попадне и дали няма да изгори с някакви активи и да пие една студена вода.
        Спрете Земята, искам да сляза!

Коментар

Ами златото се трупа когато има излишък който нямаш идея какво да го правиш. Водят го бързоликвиден продукт . Трупаш за мътни времена уж. Те като дойдат мътните времена може да е по-надолу от как си го купил. Цената му е според борсовата . След като го събориха края на януари пък вече влизаш в размисъл. Как може 20-30 трилионен пазар да го правиш на "щайга" както му казваме.

Коментар

Правилото за "личното" злато е следното:

1. Да притежаваш финансов "буфер" от 6 до 12 мЕСЕЦА. Сиреч да имаш толкова кеш, който да покрие минималните ти нужди за този период, в случай че останеш без доходи.
            2 . Да нямаш "лоши" дългове
            3. Да притежаваш дома, в който живееш
            4. .......
            5. ........
            и подобни. Ако след това имаш свободен "кеш" можеш да си купиш злато. Не е нужно да е 100 кила.
            Унция, 2-3-5. Това е защита от инфлацията. Милионер може и да не станеш, но стойноста която си спечелил ще се запази във времето и ако не друго, поне ще имаш какво да оставиш на децата си.

Важно: Физическото злато е непродуктивен актив. Банките сега "хеджират" но след време ще започнат да продават. "Няма да е все така"
            "Виртуалното злато е......оле мале. Аз не го разбирам и ползвам.
            Поне така казват хората...Не знам. Тукашните експерти може да ме оборят.
            Последно редактирано от siem; 23-05-26, 10:06. Причина: Неясноти
            Трите О-та на неудачниците: Оплакване, Оправдаване, Обвиняване.

Коментар

• gecata1059
              gecata1059 коментира
              Редактиране на коментар
              Май става на въпрос да имаш кеш за 6-12 месеца за да не пипаш златото.

• siem
              siem коментира
              Редактиране на коментар
              Ще редактирам за да е ясно за всеки.

• mishomishev
              mishomishev коментира
              Редактиране на коментар
              Не че нещо ама бъркате!!
              6-12месеца не е достатъчно... и 2 години не е достатъчно...
              Хоризонта е 5 години и нагоре.
              Долу горе нещата седят така:
              Продали сме имот и парите ни не трябват - обръщаме ги в злато - това злато го скриваме някъде и.... и се сещаме за него след 5-10 години...
              Или получаваме инцидентно голяма сума пари - обръщаме ги в злато скриваме ги...и ги вадим чак след като децата се женят-примерно...или като се пенсионираме...
              Не е инвестиция - пазител на стойност е!
              Изчисляваш си че един двустаен струва кюлче - след 10 години кюлчета пак ще струва двустаен...парите не може да пазят такава покупателна способност...

Непродуктивен актив? Лани имаше 100% ръст, а среброто и нагоре. От какво друго изкарахте повече за този период, та се мръщите на златото?
            А големите играчи се уплашиха от MAGA, че както е зейнал, може да им го прилапа без много обяснения.

Коментар

• siem
              siem коментира
              Редактиране на коментар
              "Непродуктивен актив" означава, че самото физическо притежание на злато не ти носи нищо друго освен сигурност. То не се яде и пие и не произвежда айфони или "Банга-ранга" да речем.
              Дори, за разлика от среброто се използва доста малко в индустрията.

Сега цената е отделен въпрос. Това, че една цена се е покачила не означава че и стойноста също се е покачила. Домата струва ХХ евро ама пак си е домат.

Има доста голяма разлика между "цена" и "стойност" Така както сега се е качила, така утре тренда може да се обърне или може да изпадне в 10 годишно плато.
              70-те или 80-те години на миналия век има такова. Сега не ми се рови да го търся.

Ако настъпи истински колапс, при който хората да нямат сигурен достъп до храна, вода, лекарства и сигурност, тогава полезните неща за оцеляване стават по-ценни от златните запаси, защото златото не става за ядене, не те пази от глад или жажда, само един хляб, вода или лекарства може да струва повече от каквото и да е злато....

Но, при умерени световни кризи без крайности, то тогава златото ще е ценен актив, та според зависи от степента на световните кризи и колапс....

Коментар

• mishomishev
              mishomishev коментира
              Редактиране на коментар
              Категорично не съм съгласен!
              Точно обратното е. Златото може да те спаси. Примерно имаш го делимо(на монети). С тези монети си купуваш свободата (примерно войници ще те придвижат до защитено място) или ще ти осигури храна...
              Парите не са достатъчно добри поради 2 причини - първо - не са точно универсални(имаш евро а са нападнали ЕС и се котират долари или юани).
              Второ - точно когато е колапс - хартиените пари са проблем - мокрят се късат се... златото седи...
              И още мога да кажа но...

• blackfirefly
              blackfirefly коментира
              Редактиране на коментар
              Или войниците знаят, че имаш злато и идват да ти го отмъкнат с оръжие, което ти нямаш... Евреите по време на ВСВ като са разполагали да не би да се откупили!?!

Още през 2022г се чу за Индия, и за други страни, че си прибират златото, съхранявано извън страната, на тяхна територия.
            От около 1г. основните страни-държатели на ДЦК на САЩ, ги разпродават на безценица.
            Съответно част от освободения ресурс отива за покупка на "сигурност" -злато, сребро .....

Емитирането на нов дълг от ЦБ на САЩ среща затруднения - за 1/3, която се предлага извън САЩ няма интерес....
            Съответно банките свеждат доларовите си резерви до възможния минимум и търсят друго...

Коментар

Купуващите държави ги изредихте. Главните продавачи бяха Русия и Турция. За Русия ясно защо. Турция явно също се въоражава, извади балистична ракета, но тя трябва и да носи нещо.Като обобщение - натовските европейски държави купувачи виждат, че в бъдеще ще трябва да се оправят сами и военно, и икономически. Разгеле, викам аз?! Или?

Коментар

Встрани е от темата, ама забравяш България. Продаваме злато на канадците(божа работа, дали са такива), само дето нито знаем колко изнасят, нито колко плащат, нито защо е цялата тая далавера и единственото сигурно е, че не е в наш интерес.

Коментар

Ако говориш за Дънди, те са частна компания, имат си договор и концесия, добиват си руда тук и си изнасят концентрат, а той става на злато в чужбина.

Коментар

• chrichri
                    chrichri коментира
                    Редактиране на коментар
                    Така, де...ама акцента беше за друго.

• sparkybg
                    sparkybg коментира
                    Редактиране на коментар
                    1. Дънди изнася концентрат, не злато. Това защото същите, дето сега ги изкарват по-черни от дявола, употребиха влиянието си за да не им позволят да направят така че да се преработва до злато тук.
                    2. Дънди купиха мощности, които под държавно управление бяха във фактически фалит (май и в действителен) и изоставени.

Държавата може(ше) да купува злато от тях. Можеше и да им разреши да направят "фабрика за злато", ама това не се случи.

ДПМ Челопеч прави продажби за 775 мииона, има разходи от 361 милиона, от които 53 милиона разходи за персонал + 17 милиона концесионна такса + 42 милиона данък върху дохода, издържа училище, прави дарения за какво ли не.

Дай ми пример за държавно предприятия с по-добри параметри. Може да се поразходиш да видиш условия на труд и други подобни "дреболии" и също да сравняваш.

Не работя за Дънди и нямам никаква връзка с тях. Информацията е публична, за 2024г., от Търговския регистър. Ходил съм на място, виждал съм пълната липса на мазаляци в сравнение с което си избареш държавно предприятие.

Първоначално публикуван от Urko Преглед на мнение
                  Гледам напоследък някои държави купуват като бесни злато. Задава ли се нещо, за което не знаем и не ни се казва или някои държави са по-умни и правят това, което трябва за да се защитят икономически в сегашните турболентни времена.
                  Мисля, че когато перспективите пред икономиката са добри и тя ще расте, златото не се търси толкова, гледат да инвестират в неща, които носят максимални печалби и развитие. Но когато се очертават някакви кардинални промени, тогава златото го търсят за защита от тях. Какви промени съм чувал да се споменават като възможни напоследък:

- въвеждане принципно нови методи за разплащане като цифрови валути
                  - обезценяване на обикновените валути заради внезапни икономически кризи или инфлация /прекалено "печатане на пари" заради извънредни разходи, примерно както се получи с покрай ковида/
                  - войни

Коментар

Не говорим за колапс,зомбита ядрена война.... Тогава с кашонче аспирин или животоспасяващи лекарства можеш да измъкнеш всичките кила злато на цял град.....Говорим за нормална корекция от балон във всичко както го спрягат последно време. Инфлация мощна. Имам позната която заприходи стабилно ,после започна периодично DCA . По едно време беше се почувствала супер богата. От средата на февруари спря ,защото започна да пада/което беше грешка според мен/. Сега е на 0 или някъде там ,ако го продаде и спази закона да си плати данъка е назад. Важно е периода който се гледа. Ако можеш да докажеш повече от 10 -13 % убедително годишно, буквално ще те засипят с милиарди. Затова разделих големите пари от обикновен човек. Да завъртиш 20евра за да изкараш 40 за година не е чудо невиждано . Да завъртиш 20млн и да ги удвоиш е проблем.
                    Последно редактирано от //Радо//; 24-05-26, 18:53.

Коментар

Факт е че нещо се таи във финансовата система което да спре печатането на пари защото е работило до едно време. Скоро няма да работи . Всеки голям мисли дърпа към неговата си черга ,как ще му е изгодно а ние можем само да гледаме. Може пак да въведат златно покритие , може и друга щуротия да е . Потърсете малко за jane street. Трейдърска фирма която направила на мат и маскара цялата фондова борса на Индия а боравят със смешни стотици милиони до към милиард долари,което във финансовия свят не е нещо кой знае какво. Колко му е тея мушмули да са бутнали среброто и ,златото края на януари. Сметнете резерва на на България после на другите по- мощно държави във златен резерв да видите че сумата не е голяма. В крайна сметка най-голямата компания в момента е с пазарна капитализация над 5трилиона. До оня ден правиха видеокарти да играеш кънтър страйк примерно.
                      Последно редактирано от //Радо//; 24-05-26, 19:22.

Коментар

• jkd
                        jkd коментира
                        Редактиране на коментар
                        "До оня ден правиха видеокарти да играеш кънтър страйк примерно." Видеокартите поскъпнаха рязко и геймърите не са актуални като пазар вече . Повечето бройки отиват за центрове за данни за изкуствен интелект, всяка държава прави свой собствен ИИ, отделно големите корпорации. И много ток харчат тия центрове, отиват към оборудване със собствени атомни централи.

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 108,039 в 21:00 на 20-03-26.

Зареждам...
                    X