Някой може ли да обясни какво се мъчат да направят умните глави? Енергия- но как по-точно?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Cold Fusion
Свий
X
-
От: Cold Fusion
Със съвсем общи думи. При ядреното делене един атом с тегло 100 се дели на два с тегло от по 48. Останалите 4 единици се превръщат в енергия по формулата на Айнщайн Е=mc2.
При ядрения синтез се съединяват два атома с тегло 48 и правят един с тегло 80. Излишните 16 се превръщат в енергия. Пак по същата формула. Т.е. синтеза е доста по-ефективен. Лошото е, че за ядрен синтез трябва много висока температура (милиони градуси), която към момента се постига само с ядрен взрив. От там синтеза е горещ и неконтролируем. Водородна бомба, с други думи.
Сега умните глави се мъчат да го направят контролируем и "студен", т.е. при стайна температура, едва ли не...
Руснаците си имат Токамак - тороид в който нагряват плазма, а магнитното поле я държи далеч от стените. Преди години бяха постигнали някакви температури от порядъка на млн. градуси в продължение на 1 - 2 секунди.По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...
Коментар
-
Не съм много сигурен че тук му е мястото , ама така или иначе стана на въпрос .... Тия дни гледах един филм със Стивън Хокинг. Нещо като "Разказ за всичко" се казваше - не запомних добре. Човека обясни на простосмъртен език, че звездите "горят" водород и по-тежки елементи чрез сливане на атомни ядра докато повечето материал стане на желязо. След това евентуално под влияние на собствената си гравитация звездата колабира от което се самозагрява и избухва в свръхнова. При този взрив под огромното налягане и температури се образуват по-тежките от желязо атоми. Или поне аз така разбрах. От което пък изглежда става ясно , че колкото е по-лек от желязо един елемент толкова по-неустойчиво е ядрото му що се касае синтез. Всъщност водорода се "самозапалва" на звезда заради гравитационното привличане на атомите му. И обратно по-тежките са склонни към разпад. Цялата тази приказка някак си ми въведе относителен порядък в главата. А доколко успях да го напиша сега е отделна тема. :-)
Пак си остана въпроса - какво му е толкова специалното на желязото? И заради това ли ми е любим материал?:-) И още питанки .....0888932647
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
Коментар
-
Така е, звездите "горят" водород. Има една книга "Пътеводител в науката. Физически науки". Препоръчвам я горещо на всеки. Автор е Айзък Азимов, който между другото е доктор на химическите науки. Както сам казва "Разбрах, че няма да бъда номер 1 в науката и реших да пробвам да стана номер едно в фантастиката".
Книгата е написана на съвсем достъпен език и обхваща почти всички човешки постижения и области на науката. Приятна е за четене, като роман.По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...
Коментар
-
Вчера си говорихме с един колега и от него научих, че може би е постигнат наистина пробив в осъществяването на студен синтез.
Става дума за това: http://www.youtube.com/watch?v=gCdxpt86fv4
Демонстрацията на Роси и Фокарди е от януари 2011 в Болоня.
Никела става мед, отделят се гама лъчи, които се абсорбират от оловен щит и се произвежда 12 kW електричество.
Май тоя път е истинско... при това изглежда разработено направо до етап търговско приложение.
Коментар
-
И забележи - от никел става мед. Това значи край на "пестенето" на скъпата мед.
Ако направят подобно да прави сребро, това пък значи значително намаляване резистивните загуби на места, където ограничението е от цената на проводниците, което е 99.9999% от случаите.
Дай боже да се окаже истинско де, а да не е поредния кьорфишек, кратковременно приет за истина поради неразбиране.
Нищо специално няма в него. Просто е нещо като "равновесно положение" на материята. Над него е енергетично по-изгодно да се дели, а под него - да се сливат ядра.Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнениеПак си остана въпроса - какво му е толкова специалното на желязото? И заради това ли ми е любим материал?:-) И още питанки .....Последно редактирано от sparkybg; 19-05-11, 11:22.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Вече имало издаден патент в Италия (някъде от края на Апри 2011) и сега ще излязат патентите и вдругите държави. Така че в скоро време ще се разбере дали е истина или не.Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнениеДай боже да се окаже истинско де, а да не е поредния кьорфишек, кратковременно приет за истина поради неразбиране.
Някакъв гръцки професор (бивш посланик в Италия) твърди, че до Октомври 2011 Гърция ще пусне 1 MW електроцентрала по тази технология.
Коментар
-
И ще купуват никел да го правят на мед, гадовете византийски.
Дано де. Не за Гърците, а по принцип.
Колкото до патента - сам знаеш че сам по себе си не значи нищо. Тоест, не значи че патентованото "нещо" е наистина работещо.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Но ще опише принципа достатъчно точно, за да може да бъде проверено как и дали действа.Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнениеКолкото до патента - сам знаеш че сам по себе си не значи нищо. Тоест, не значи че патентованото "нещо" е наистина работещо.
Коментар
-
Е ще поскъпне никела и оловото - равновесие :-)Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнениеИ забележи - от никел става мед. Това значи край на "пестенето" на скъпата мед.
......
Нищо специално няма в него. Просто е нещо като "равновесно положение" на материята. Над него е енергетично по-изгодно да се дели, а под него - да се сливат ядра.
То че е равновесно стана ясно ама защо? Какво точно им става ясно на протоните като се съберат еди-колко си на брой та им е харно заедно. И какво не им е тамън нагоре и надолу. Напъни се още малко и ще ги бием италианците , като помогнат Ясен и Стефан! Може да стартираме със силиций - от него поне има доста. Или въглерод, кислород, азот нещо неограничено .....
0888932647
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
Коментар
-
На тоя въпрос не съм сигурен дали някой въобще може да ти отговори. А аз, бидейки недоучил геофизик, съм учил ядрена физика всичко на всичко един семестър.Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнениеТо че е равновесно стана ясно ама защо?Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
И това ми е приблизително ясно бе Спарки. Иначе вече щеше да си нобелов лауреат и да си ни зарязал отдавна. Опитвам се да накарам Ясен да разсекрети някоя извънземна технология. Така или иначе пак не дойде края на света и ще трябва да се грееме идната зима... съвсем изпростях. Чакам края на работния ден. Трийте ме!Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнениеНа тоя въпрос не съм сигурен дали някой въобще може да ти отговори. А аз, бидейки недоучил геофизик, съм учил ядрена физика всичко на всичко един семестър.0888932647
Коментар
-
Ето ви емпирично правило:
ако нещо техническо или научно е показано само с клипче в ютубе, то е глупост.
а най-горният коментар е съвсем четлив:
simply has too many elements of a hoax not to be one
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар