Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Радиовълни?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    От: Радиовълни?

    Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
    Специално този сигнал /от Вояджър/ с честотна или амплитудна модулация е ?

    Питам, защото като цитираш шума, това е май все едно да чуеш някой който се провиква от центъра на Пекин, а ти примерно си в Шанхай! Поне аз така си го представям.
    Какъв е сигнала - не знам.

    Шума - от космоса има постоянен фон. Не знам какво му е разпределението по честоти, ама май общо взето го има на всички. И иде отвсякъде. Та, достатъчно е да се излъчи сигнал, който, достигайки до Земята, да е различим от тоя шум достатъчно, за днешните технически средства и алгоритми за обработка и прочие. Конкретни стойности не знам.

    А иначе - защо да не чуя някой, викащ на 1000 километра от мен при пряка видимост и по права линия, ако той вика през мощен мегафон, ако ухото ми е с размерите на няколко футболни игрища, и ако звука имаше същите свойства на разпространение и затихване, като електромагнитните вълни, при съизмерим фонов шум с космическия случай, който тук мъдрим.
    Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

    Коментар


    • #32
      От: Радиовълни?

      Едва ли е амплитудна или честотна модулация... За такива цели се използват много по-шумоустойчиви модулации.
      VPetrov.photography

      Коментар


      • #33
        От: Радиовълни?

        Шумовете са най-различни. Този от Космоса е постоянен, но от определена посока и не винаги. Точно това е задачата на радиоастрономията. Най-силен е "шума" от водорода - дължина на вълната 21 см. Останалите елементи също имат излъчване, както и звездите. Другите шумове са от Земята, от антената, от приемника... Има няколко величини, с които да се опише ниво на приетия сигнал, например напрегнатост на полето - dBuW/m2, uV/m2 и т.н. (може на съм написал някоя глупост, на бутилка вино съм). За сила на сигнала най-често се ползват величините dBm, а специално за сателитните комуникации - dBW/m2. Но цялата работа се свежда до най-общо от две величини - сила на сигнала и отношение сигнал/шум. Първата трябва да надхвърля чувствителността на приемника, а втората да е с такава разлика, че приемника да "разчита" вярно предадените символи.
        Нямам представа с какво ниво идват сигналите от "Вояджър", но както споменах по-горе антените, с които се приемат неговите сигнали са параболични, от 20 м. диаметър нагоре, а това е чудовищно усилване. За справка сигнала от телевизионен спътник е от порядъка на -108 dBw/м2 (примерно ниво).
        Модулацията е първата част от "кодировката" на сигнала, вариантите не са много - амплитудна (едва ли), честотна или фазова (някоя от многото й варианти). Следва разбъркване на битовете, защитни битове, повтаряне... Едва ли цялата информация се приема без загуби и то постоянно (стабилно). Най-малкото връзката прекъсва когато сондата мине в сянката на някоя планета. В комуникациите се счита, че ако от 1000 бита 1 е сгрешен, канал е прекъснат...
        Вкопаната в земята антена е радиотелескопа в Аресибо. Разположен е в чашата на угаснал вулкан в Порто Рико. Диаметър на апертурата (ако правилно помня) - 310 м. Най-големия пък радиотелескоп е РАТАН в Русия - диаметър - 600 м. съставен от много отделни антени, разположени по периферията на този кръг. "Голямата редица" в Ню Мексико, най-големият интерферометър - 26 антени, разположени в три лъча (като емблемата Мерцедес).
        По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

        Коментар


        • #34
          От: Радиовълни?

          Реших, че ще е интересно:
          Аресибо
          Голямата редица в Ню Мексико
          РАТАН 600 . За съжаление лоша резолюция.
          По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

          Коментар


          • #35
            От: Радиовълни?

            Сори за спама по-нагоре.Мисля че откъслечно хванах нещо от вестниците че най-близката звезда около която има планети с евентуален живот на тях е на ок. 5000.
            Понеже си звяр в тази насока имам въпрос.След като знаеш дължината на вълната на водорода как може да се сметне честотата на трептене на водородния атом(молекула),а също така и на водата.
            Sent from my Nokia s fenerche

            Коментар


            • #36
              От: Радиовълни?

              21.1 см. е дължина на вълната на водородния атом при промяна на енергийното му състояние. Трептенето например на амонячната молекула NH3 (азотния атом преминава през равнината на на триъгълника описан от водородните атоми) е 24 GHz. Дължината на вълната се получава като се раздели скоростта на светлината 3.10^8 на честотата в мегахерци (24 000 MHz) = 3.10^8/24 000.10^6 = 0.0125 метра или 1.25 см.
              Водната молекула вибрира по няколко начина. Тук са показани даже анимирано за всеки начин на вибриране.
              По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X