Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Спомен на българин от старо време.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Спомен на българин от старо време.

Във връзка с връщането към БДС си спомням (още малък знаех буквите) какво представляваше кибритът. Кутийка от цепена дървесина. На лицевата страна портрет на Цар Симеон с корона. Най отдолу надпис, за който нямах представа какво означава - БДС -001
    Тогавашната държава е въвела първо стандарт на кибрита.

Също непонятни бяха и марките цигари "Монопол" и "Картел". Изрязвахме ги и играехме с тях карти.) Монопол, Картел, Арда, Златно слънце и пр. Всички кутии бяха облепени с бандеролна лента.

Реклама на цигарите нямаше, но и нямаше предупредителен надпис за вредата от пушенето.

От: Спомен на българин от старо време.

Малко извън темата, но аз навремето пушех по пакет "Арда" на ден. И понеже имах много насъбрани празни пакети(защо не съм ги изхвърлял-не мога да обясня) в чуденката си какво щуро нещо да направя с тях-реших да изрежа лицата и да ги налепя по гипсовия корниз на тавана на моята стая. По стените беше пълно с плакати, а по тавана-низ от "Арда"... Който влезеше за пръв път в стаята се ошашаваше...

Малко по темата-според БДС от онова време "Арда"-та се прави от чуканчетата на тютюна
    Има ли желание-има и начин!

Коментар

Тамам се сетИх, че имам нещо такова, но е по-ново, с друг БДС и предупреждаващ надпис:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:CIMG2396 (Small).JPG
Прегледи:1
Размер:32.9 КБ
ID:5193090 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:CIMG2398 (Small).JPG
Размер:44.9 КБ
ID:5193089 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:CIMG2402 (Small).JPG
Размер:43.4 КБ
ID:5193088
      Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Такива пушех у казармата 0.25 стотинки пакетче...
        К мирной жизни не пригоден.
        Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
        ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Тия не ми харесваха; по ми пасваха Арда с филтър. Е па като излезна Стюардесата- блага работа. Ама сега не ми пука; от 30 март не пуша и сам си добре. Сутрин кафето без цигара се пие по-бързо.
          На нас клиренс ни трябва , не скорост

Коментар

Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
            Такива пушех у казармата 0.25 стотинки пакетче...
            Е ти утрепа коня! 0.25 стотинки значи 4 кутии за 1 стотинка.
            Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Айде, да припалим по една за доброто старо време! 20 къса папироси първо качество само за 60 ст.
              Прикачени файлове
              Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

Коментар

Пък ако има някой с предпочитания, може и Картел или Томасян
                Прикачени файлове
                Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

Коментар

"Арда" = BG Camel, "Родопи" = BG Chesterfield Аз така се бъзиках едно време. В казармата имахме някакъв талант, който правеше от плексиглас ключодържатели, досущ като "фабрични" - вътре слагаше изрязано картонче от "Marlboro", "Kent" и др. и ги раздаваше на приятели, а някои дори продаваше за 50 ст. - 1 лв. Аз му поръчах ключодържател "Арда" и дълги години събирах очите на хората с него На никой при "соца" не му беше идвало наум изобщо да "рекламира" такива "марки". Пак в казармата (бях в ГВ) един полски пъдар ме почерпи с "Томасян" Беше ги пазил над 40 години - като отказал цигарите, продължил да си носи една табакера с такива - нещо като "тест за сила на волята" Видяха ми се уникални - нещо между тютюна "Clan", turkish blend-a на "Camel" и ... "Gauloise"
                  Да не забравяме обаче, че става дума за най-гадния наркотик измислен от хората - пущината не мога да я откажа толкова време. По едно време прекъснах за три години, ама пак пропуших
                  В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                    Във връзка с връщането към БДС си спомням (още малък знаех буквите) какво представляваше кибритът. Кутийка от цепена дървесина. На лицевата страна портрет на Цар Симеон с корона. Най отдолу надпис, за който нямах представа какво означава - БДС -001
                    Тогавашната държава е въвела първо стандарт на кибрита.

Поздрави!
                    Искам България чиста!

Коментар

Благодаря най-вече за кибрита, увековечил името ми.

Обърнахте ли внимание как се пише царь? Също и конь, соль. Конят, но сольта...

Коментар

Да добавя и по една "ЯНТРА" Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMGP0656.JPG
Размер:95.2 КБ
ID:5193503

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X