Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Слънчевият самолет летя и нощем

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Слънчевият самолет летя и нощем

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    Не бе, не съм песимист. Ще се изразя така: соларен самолет е по-лесната задача от соларен мобилен телефон.
    Работи се по въпроса в SolarPrint: http://www.solarprint.ie/

Същите ще си партнират с Fiat, за да им инсталират покриви, които да захранват климатик, мултимедиа, осветление и др.

Тойота това го мислят още от 2008: Next-gen Prius to get solar panel to drive accessories

А в Охайо направо действат: Police in Ohio go solar [w/VIDEO]

Коментар

Даже Мтел вече раздават Китайски соларни зарядни за телефони. Самите телефони не ги правят със соларни батерии за да не си ги носим на главите - едно заради размера, друго за да се зареждат. Нали се сещате, че в джобовете не грее слънце.
      Колкото до еднотипните зараядни въпроса не е до сещане... те могат да се сетят и сами, ама ...

А самальота докато стане приложим в практиката още много слънца ще изгреят, но така се започва.
      Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Най-хубавото в тази новина е, че този тип летателни апарати наистина ще бъдат внедрени в серийно производство. На практика, ако се доработи модела и се направи безпилотен (каквато е и целта на проекта), това ще бъде летателен апарат, който ще може да стои във въздуха с месеци (без да каца). Приложението на подобна "джажа" е огромно.

Коментар

Първоначално публикуван от Майкъл Преглед на мнение
          В близките години ни очакват много новости,
          но на почит и уважение ще е този, който ходи по зелената морава.
          ...В "Белите държави" отдавна ходят по зелена морава.....Англичаните май райграс му казваха)))))

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
            Те не се сещат да направят мобилните телефони със соларен заряд, тръгнали да търсят екология в летенето!
            Измежду масово-битовите услуги за цивилни, най-вече там, да. Замърсяването от гражданските полети в планетарен мащаб ще те фрустрира до степен, до която и кокошките ти ще спрат да носят. Телефончетата са смешка...

Не се сещат мобилните да се зареждат с еднотипно зарядно, да не говорим за соларно.
            Вероятно са се сетили още преди производството на първия такъв. Въпросът е "да си купиш от мойто", а не от кое да е...
            Липсата на стандартизация по принцип е икономически обусловена (по-често не е технически проблем), а наличието й пък със сигурност е икономически обусловено (едната фирма "сгазила" другата).
            Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение
              Измежду масово-битовите услуги за цивилни, най-вече там, да. Замърсяването от гражданските полети в планетарен мащаб ще те фрустрира до степен, до която и кокошките ти ще спрат да носят. Телефончетата са смешка...

Вероятно са се сетили още преди производството на първия такъв. Въпросът е "да си купиш от мойто", а не от кое да е...
              Липсата на стандартизация по принцип е икономически обусловена (по-често не е технически проблем), а наличието й пък със сигурност е икономически обусловено (едната фирма "сгазила" другата).
              Те и колите ако бяха с еднакви, взаимозаменяеми части...
              Seat Leon FR 2017 1.8 TSI
              Seat Leon 2007 1.9 TDI

Коментар

Първоначално публикуван от silverfox Преглед на мнение
                А самальота докато стане приложим в практиката още много слънца ще изгреят, но така се започва.
                Дотук 110 млн евро. Догодина и по догодина (за околосветската обиколка) - още толкова. Икономически ефект до по-догодина - нула. Евала на хората решили да се разделят с такава сума, за да бъдат пионери и да си начешат крастата да изобретяват...

А сега накъде?

Коментар

Оставете тия моторни истории. Не че нямат смисъл, но има други неща, дето могат да се направят всекидневно, като единствения проблем е че са скъпи. Във всеки двор и върху всяка сграда изобщо, има бол място за соларни панели за ток и вода. Ама процента ползващи ги са малко. Вместо това и лятото си плащаме на топлофикация за топлата вода (аз не де), а тя ни е дадена "отгоре", напълно безплатно. Същото и с тока. Същото и с климатиците - за да охладим стаята, топлим атмосферата. После за да си стоплим вода пък харчим друг ресурс. При правилно прилагане на всички налични технологии, днес и сега, поне летните месеци в енергийно отношение могат да се правят огромни икономии, хем на ресурси, хем на средства за всяко домакинство.

Да, към днешна дата е трудно постижимо. Ама е факт че не е въпрос на технологии, а на желание и политика.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                    ...има други неща, дето могат да се направят всекидневно, като единствения проблем е че са скъпи. Във всеки двор и върху всяка сграда изобщо, има бол място за соларни панели за ток и вода. Ама процента ползващи ги са малко. Вместо това и лятото си плащаме на топлофикация за топлата вода (аз не де), а тя ни е дадена "отгоре", напълно безплатно. Същото и с тока....
                    Да. Така е.
                    Проблемите в случая са три:
                    1. Собствеността върху сградата и специално собствеността върху покрива.
                    2. Проблема за ефективността на слънчевата вода през зимата.
                    3. Проблема за ефективността на слънчевата енергия през нощта.
                    Аз имам план да реконструирам 100 кв покрив във 100 кв тераса, да инсталирам слънчеви панели (ФОТОВОЛТАИЦИ) и стационарна литиево йонна батерия - за около 6-7 кВтч - колкото да съм независим. Проблема е, че днес ще ми излезе солено, а аз не живея там постоянно - т.е. ще го направя, когато ми потрябва. А да се опитам да продавам ток на съседите, които живеят там постоянно ще е мнооого трудно... Сигурен съм, че те едва ли плащат редовно на ЧЕЗ...

Коментар

Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
                      Да. Така е.
                      Проблемите в случая са три:
                      1. Собствеността върху сградата и специално собствеността върху покрива.
                      2. Проблема за ефективността на слънчевата вода през зимата.
                      3. Проблема за ефективността на слънчевата енергия през нощта.
                      Аз имам план да реконструирам 100 кв покрив във 100 кв тераса, да инсталирам слънчеви панели (ФОТОВОЛТАИЦИ) и стационарна литиево йонна батерия - за около 6-7 кВтч - колкото да съм независим. Проблема е, че днес ще ми излезе солено, а аз не живея там постоянно - т.е. ще го направя, когато ми потрябва. А да се опитам да продавам ток на съседите, които живеят там постоянно ще е мнооого трудно... Сигурен съм, че те едва ли плащат редовно на ЧЕЗ...
                      Мисли глобално! Всичкото това може да се навърже в една система. Не навсякъде е нощ, и не навсякъде има зима.

А водата, стоплена през деня, цяла нощ може да си стои топла, че да имаш да се подмиеш и след... квото там, по всяко време. Пък и акумулаторите са измислени отдавна. Вярно че и те са скъпи и неефективни, ама пък още нам-кога си, са движели подводници, а електрокарите по гарите ги помним още от деца.

А сега и локално - спестеното лятото ще направи зимите ни по-поносими. Ако в половината година не плащаш почти нищо за електричество и топла вода, то зимата няма да те затормози много. Дребните законодателни и прочие глупости не играят, когато има желание. А да продаваш ток на комшиите няма и нужда. Продавай го на НЕК, пък тя - на когото прецени. С топлата вода - същото. Нали се сещаш че общия климатик в една голяма сграда например, може да подгрява общата вода в тая сграда, а излишъка да се продава на съседните, дето не могат да се разберат "чия собственост е покрива".

Мисълта ми беше че е технологично постижимо, стига да го поискаме. А големи неща с дребни сметчици не се правят - нищо ново. С дребни сметчици става това в момента - хем голямата сметка - огромна, хем съсипията - с космически размери.
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение
                        Измежду масово-битовите услуги за цивилни, най-вече там, да. Замърсяването от гражданските полети в планетарен мащаб ще те фрустрира до степен, до която и кокошките ти ще спрат да носят. Телефончетата са смешка....
                        В "Паралели" четох, че има невероятен интерес към изстрелването на урни с прах на покойника в орбита!

Програмата е запълнена за десетилетия напред, защото с една ракета се изстрелват огромно количество урни и така получаваш шанс да кръжиш вечно в орбита!

Красота! Поглеждаш нагоре и си представяш милионите мвъртъвци кръжащи над главата ти!

Йордане, съвет - не спори, защото програмата вече е в ход и ще загубиш баса!

Ние на село не сме толкова прости! Имаме Булсатком!

Коментар

В "Паралели" четох, че има невероятен интерес към изстрелването на урни с прах на покойника в орбита!

Програмата е запълнена за десетилетия напред, защото с една ракета се изстрелват огромно количество урни и така получаваш шанс да кръжиш вечно в орбита!

Красота! Поглеждаш нагоре и си представяш милионите мвъртъвци кръжащи над главата ти!
                          Срещу това мога да кажа само поизтъркалата се вече фраза "Човешката глупост няма край".

Коментар

Йордане, съвет - не спори, защото програмата вече е в ход и ще загубиш баса!

Ние на село не сме толкова прости! Имаме Булсатком!
                            По-добре един път в орбита докато си жив, отколкото вечно на прах!
                            Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

... да кръжиш вечно в орбита!
                              ...Имаме Булсатком!
                              Вечното се явява година-две. Трудно щеше да се живее в Космоса, ако акрецията не решаваше подобни проблеми. Хубаво е човек, освен Булсатком, да поглежда поне википедията.
                              Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                              Срещу това мога да кажа само поизтъркалата се вече фраза "Човешката глупост няма край".
                              Ами! Хората правят смайващо безсмислени неща на погребенията си, спрямо това вдигането на бурканче прах на ниска орбита може даже да мине за приемливо. Пък и, щом някой има желание (било то и посмъртно) да финансира каквато и да било космическа дейност, не бива да му пречим.

Коментар

Естествено, такъв полет ще се използва и за куп полезни задачи. Например донаместване на сателитите на Булсатком, каквито те всъщност нямат, сиреч работата е предварително свършена.

Но загадката си остава - какъв беше този тънък праг в логиката на разговора, който Волк прехвърли като Стефка Костадинова - селски плет, подхващайки погребално-орбиталната тематика? А басът съм го загубил даже и без да съм го ловил, то е ясно...
                                Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X