От: Много ли са университите в България?
Е ДА ДЕ! Нали това написах в първите "постове"...
Проблемът започна с неправилно финансиране през 90те и се форсира до червените обороти от министър Даниел Вълчев с първото правителство на НДСВ. Той прокара да се плаща за това "колко студенти имаш", а не "какви кадри завършват". Преди него беше на фиксирана "соц" субсидия. Но нали трябваше да се правят нови ВУЗ-ове (печатници на дипломи) - те нямаше как да се наредят в системата... Впрочем новата реформа се прави с абсолютно същите подбуди! Но това е друга тема.
И сега например пред мен стои един курс от 200 студенти, от които 100 са за 2.00. И аз им пиша веднъж, дваж, триж 2.00. Не учат! Да, ама много от тях имат проблем с невзети изпити и не могат да запишат следващата година. А ако не запишат следващата година, то държавата спира да плаща пари за тях. А ако държавата спре парите за тях, то университетът не е доволен - особено от мен. И какво правим в този модел? Май щем нещем пускаме студентите да вървят нагоре... Смея да твърдя, че дори Харвард и Оксфорд да поставите в такива условия - и те няма да издържат и ще им се наложи да се нагодят по финансовите потоци...
Първоначално публикуван от Пенчо
Преглед на мнение
Първоначално публикуван от giorgio
Преглед на мнение
И сега например пред мен стои един курс от 200 студенти, от които 100 са за 2.00. И аз им пиша веднъж, дваж, триж 2.00. Не учат! Да, ама много от тях имат проблем с невзети изпити и не могат да запишат следващата година. А ако не запишат следващата година, то държавата спира да плаща пари за тях. А ако държавата спре парите за тях, то университетът не е доволен - особено от мен. И какво правим в този модел? Май щем нещем пускаме студентите да вървят нагоре... Смея да твърдя, че дори Харвард и Оксфорд да поставите в такива условия - и те няма да издържат и ще им се наложи да се нагодят по финансовите потоци...
Коментар