Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кълбовидните мълнии

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Кълбовидните мълнии

Феномен с неустановен произход.
    Ето и Wiki какво казва :
    Кълбовидната мълния е физическо явление с все още неизяснена същност, най-вероятно атмосферно явление свързано с електричество. Представлява светещ, обикновено сферичен обект, чийто размер варира от няколко милиметра до няколко метра. Обикновено се наблюдава по време на буря, но за разлика от обикновената мълния, светкавицата, кълбовидната мълния може да остане в продължение на няколко секунди.
    Основните трудности при изучаване на това явление са липсата на техника с която то да се възпроизведе в лабораторни условия. При отсъствие на възпроизводими експериментални данни, цялата информация се основава на разкази на очевидци или в редки случаи на фотоматериали.
    Интересно е поведението на кълбовиданата мълния. Най-често тя се движи хоризонтално и хаотично на около метър над земята. Проявява тенденцията да влиза в помещения и да се промъква и през най-малките отверстия. Често е съпроводена със звукови ефекти.
    Засега това, което се знае със сигурност за кълбовидната мълния е, че по един или друг начин е свързана с електричеството или по-точно с електрическите явления в газове. Много важно е наличието на силно електрично поле, създаващо газов разряд. Ясно е също така, че във вътрешността на мълнията има област с много висока температура, поради което се появява светенето. Очевидно тази област се състои от плазма и поради сравнителната стабилност на системата тази плазма се разпада бавно.

От: Кълбовидните мълнии

Още по въпроса !
    http://horoskop.rozali.com/zagadki/p6833.html

и още
    кълбовидната мълния има разум !
    Огненото кълбо напада трамвай в Челябинск .
    http://ggbit.info/forum/index.php?showtopic=21314

Демонизирана през тъмните векове
    http://rootbg.net/html/km.html

Хасан Нури от Добрич - Огненият Фантомас пребори кълбовидна мълния !
    http://www.novinar.net/news/eltehnik..._NjY1OzMw.html
    Последно редактирано от sir Borko; 10-06-10, 13:32.

Коментар

Това с разума ми хареса, някой май не си пие редовно аспиринчето ,
      подаръци за мъже от FACOM
      промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Но пък забележи гузното мълчание на форумните физици
        Тоя път явлението е факт и е напълно необяснимо !

Коментар

Ми, мълчат. Както си пише, не може да се направи лаборторен експеримент. Не може да се изучи пряко, защото е рядкост и е непредвидимо къде би могла да се появи.

Остават само данните от очевидци. Знае се че ги има, и толкоз. Другото са мижави предположения.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sir Borko Преглед на мнение
            Но пък забележи гузното мълчание на форумните физици
            Последните, уви, нямат дори теоретичен шанс да са толкова бъбриви колкото форумните луди
            Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
              Последните, уви, нямат дори теоретичен шанс да са толкова бъбриви колкото форумните луди
              Ей разкри ме

Коментар

Първоначално публикуван от sir Borko Преглед на мнение
                Ясно е също така, че във вътрешността на мълнията има област с много висока температура, поради което се появява светенето. Очевидно тази област се състои от плазма и поради сравнителната стабилност на системата тази плазма се разпада бавно.
                При толкова ясни и очевидни неща, кво остана да обясняваме ?
                Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                  Ми, мълчат. Както си пише, не може да се направи лаборторен експеримент. Не може да се изучи пряко, защото е рядкост и е непредвидимо къде би могла да се появи.

Остават само данните от очевидци. Знае се че ги има, и толкоз. Другото са мижави предположения.
                  Преди две години гледах за някви японци които бяха успели да синтезират кълбовидни мълнии и демонстрираха как преминава през 5см. порцелан ....
                  байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                  Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                  Суперспам - спама на суперите

Коментар

Което не знаем, не знаем. Това от името на форумните физици.
                    Конкретно аз, все се каня да схвана електромагнитните явления в плазма и все не ми увира главата за вълните на Алвен. А кълбовидните мълнии не са ги схванали и по-умни от мен хора.

Като малък видях една. Колкото юмрук, живя по-малко от секунда, образува се около димоотводните тръби в стената. Изчезна без много да мърда със силно пукване. Работната ми теория е, че се образува от паднала обикновена мълния върху комина, на който имаше и гръмоотвод. Хубаво нещо е гръмоотводът, без него щяхме да имаме мощна експлозия на пълна нафтова печка.

Преди години четох, че успели да направят кълбовидна мълния в S-образен гръмоотвод, като за целта трябвала обикновена, линейна мълния, която да падне на гръмоотвода.

Коментар

Навремето, имаше списание " За рулем" ..

Там имаше инструкции, какво се прави, ако около колата се появи кълбовидна мълния.. Естественно че в автомобила е напълно безопасно /фарадеевия кафез/, но интересното беше че кълбовидната мърлния не може да се движи с повече от 45 км/час.. Така че просто колата трябва да се ускори!

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                        Навремето, имаше списание " За рулем" ..

Там имаше инструкции, какво се прави, ако около колата се появи кълбовидна мълния.. Естественно че в автомобила е напълно безопасно /фарадеевия кафез/, но интересното беше че кълбовидната мърлния не може да се движи с повече от 45 км/час.. Така че просто колата трябва да се ускори!
                        Интересно, кой е проверил колко бързо може да се движи кълбовидна мълния?

Коментар

Аз проверявах. На времето бях дал всичката газ с дългата серия. Таман към 45км/ч. И ме издуха гадината.
                          За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Шаровые молнии непонятным образом исторгаются из электрических розеток в доме и «просачиваются» сквозь малейшие щели в стенах и стекла, превращаясь в «сосиски» и затем снова принимая обычную свою форму. При этом не остается никаких оплавленных следов… Они то спокойно висят на одном месте на небольшом расстоянии от земли, то несутся куда-то со скоростью 8—10 метров в секунду. Встретив на своем пути человека или животное, молнии могут держаться от них вдалеке и вести себя мирно, могут любопытно кружить поблизости, а могут напасть и обжечь или убить, после чего или растаять, как ни в чем не бывало, или взорваться с ужасным грохотом.

Что делать при встрече с шаровой молнией?

Главное правило при появлении шаровой молнии — будь то в квартире или на улице — не паниковать и не делать резких движений. Никуда не бегите! Молнии очень восприимчивы к завихрениям воздуха, которые мы создаём при беге и прочих движениях и которые тянут ее за собой. Оторваться от шаровой молнии можно только на машине, но никак не своим ходом.

8 - 10 метра в секунда са около 30 км / час...

Коментар

Т.е. обичайните ветрове.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X