Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Визуална психодиагностика

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Визуална психодиагностика

Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
    Между другото - в модерните високо платени програми по бизнес администрация в големите частни университети - основно на това ги учат - как да забелязват подробности - как да влизат под кожата на опонента си - как да прикриват емоциите си - изобщо техники, техники ...
    Много е бакалско - но пък и доста хора се хранят покрай това... някой го преподават, други го използват.

Определено - визуалните впечатления са А на разговора - било то за милиони, било то за секс със зарзаватчийката или за заем от комшията. После идват Б и В и т.н. - там вече е друга наука...
    "Визуалните впечатления" и "визуалната психодиагностика" са две различни неща. Моля, да не се бъркат. Едно е да се довериш на интуицията (което си е империчен опит) и друго е да се опитваш при пряк контакт да диагностицираш и манипулираш събеседника си.
    1. Това никога не остава скрито
    2. Обикновено го прави по-силната страна в преговорите и това притеснява и повишава вниманието на по-слабата, което не води до желания резултат
    3. Ако го рави по-слабата страна, това буди единствено насмешка у по-силната и повишено желание да наложи волята си.

За университетие е точно както казваш (личен опит). Точно защото не е толкова просто, се прави в университет, а не от знания натрупани от булевардна книжка по приложна психология. Има безброй условности за правилно диагностициране и не ми се занимава с тая тема (виж мнението на Вальо Стоилов), но с две думи: - обикновено това не се прави от преговарящите а от страничен наблюдател и изключително рядко се прави в реално време, от което става ясно, колко полезно би било при първа среща.

Коментар

Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение
      Самият опит да правиш "визуална психодиагностика" си е чиста проба "душевно клошарство" и никога не остава скрит. За възможното - възможно е! Както и да увеличиш бюста/бицепса си, чрез самовнушение (правени са изследвания). Да не забравяме обаче, че ако човек е отделил "единица мярка" да открие харектерни визуални симптоми, то е отделил и сто "единици мярка" да се научи да ги прикрива. Само бедността и простотията, няма как да се скрият! И изобщо, каква е тая мания, да имаш точен психопортрет на кварталната продавачка на зарзават, или на комшията от съседния вход...? Ааа сетих се, за решаващите бизнес преговори за милиони, със случайни бизнес партньори, които виждаш/чуваш, за първи път ви живота си
      Не се ядосвай.
      Просто обсъждаме неща , които са ни интересни.
      Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 01-06-10, 16:24.

Коментар

Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение
        "Визуалните впечатления" и "визуалната психодиагностика" са две различни неща.

Едно е да се довериш на интуицията (което си е империчен опит)

(другото бел.ред.) не ... толкова просто, се прави в университет

...Има безброй условности

...от което става ясно, колко полезно би било...
        Горе долу и аз така мисля...

Коментар

Вие па къде забихте ... Вземете кой да е учебник по психиатрия, или по-просто - по полицейска психология. Всичко е сдъвкано до досадност. Поне това, което наистина работи, статистически, там го има.

Коментар

Това даже не е наука, а възможност за оценяване на обкръжението, базирана на натрупаният опит и често дори на подсъзнателно ниво...

Естественно, че ако жизнения ти опит е натрупан единственно през монитора, всички тия неща изглеждат смешни..

За човек с опит, всеки насрещен субект е като чисто гол! Всяко движение го издава, а заговори ли, вече е като рентгенова снимка!

Коментар

На скоро ми попадна една книга от някакъв руснак, която имаше доста разностранно разглеждане на връзката между психиката на индивида и неговия външен вид, форма на лицето и т.н. Ама пусто да остане, не помня нито заглевието, нито автора..
              Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                За човек с опит, всеки насрещен субект е като чисто гол! Всяко движение го издава, а заговори ли, вече е като рентгенова снимка!
                както казваше един мой любим шеф в миналото: "ако хората те мислят за тъп защото не си приказлив, недей да проговаряш - има опасност да разсееш всички съмнения"

между другото - за обувките с изтъркани токове и замогването не си прав - просто има хора които са не дотам загрижени за тези детайли. аз даже съм забелязал че много хора с прекалено поддържани обувки са въздухари именно заради наличието на тази "максима"

харесва си обувките човека и си ги носи - гледат го че не е много замогнат и му правят отстъпки, а той си ги ползва за да си кара G-класата, и обратно - супер обувки и нов лъскав джип, но търси как да спре без да плаща за синя зона...

когато бях млад търговец в края на 90те веднъж пътувах с влак до букурещ в купето имаше един пич - после се оказа крупен бизнесмен - който беше взел влака, не защото нямаше пари, а защото не му се караше новата кола в град като букурещ, после никой не можа да ми повярва с кого съм бил в купето, аз чак тогава разбрах кой е бил...

...и между другото - доста мнооого богати хора се носят абсолютно ежедневно облечени, за да остават инкогнито. става дума за милиардери...тия изцепки с Q7 и обувки за 2000 долара ги има само в страни където още не са отвлекли и ограбили достатъчно много богаташи...

Коментар

Външният вид е почти нищо...

Движенията са важни!

Резки, бавни, напрегнати, спокойни...

По време на преговори просто сложи крак върху крак и ще видиш, как някой друг подсъзнателно ще го повтори.

Достатъчно е да се облегнеш назад и веднага ще го направи и друг.. Това е подсъзнателна имитация от времето на глутницата и това показва, че този човек те подражава, т.е. можеш да го контролираш.. Има още стотици номера, но не виждам смисъл да ги оповестявам публично!

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                    По време на преговори просто сложи крак върху крак и ще видиш, как някой друг подсъзнателно ще го повтори.

Достатъчно е да се облегнеш назад и веднага ще го направи и друг.. Това е подсъзнателна имитация от времето на глутницата и това показва, че този човек те подражава, т.е. можеш да го контролираш..
                    или иска да си мисли че можеш...
                    има хитраци, които ги знаят тия неща, но си прав - това не е за всеослушание и не се преподава в университет...
                    във всеки случай е забавно де, а най забавно е когато някой се втренчи в теб за да се опитва да те анализира...или пък почне да прилага клишета от началните класове...

Коментар

Визуална психодиагностика-Изучаване на хората по техния външен вид и поведение - Георгий Щекин. Tова предполагам е книгата, за която говориш. Точно на тази книга попаднах и ми стана интересно до колко са истински и реално приложими идеите и.
                      Танки грязи не боятся!

Коментар

Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
                        На скоро ми попадна една книга от някакъв руснак, която имаше доста разностранно разглеждане на връзката между психиката на индивида и неговия външен вид, форма на лицето и т.н. Ама пусто да остане, не помня нито заглевието, нито автора..
                        Най-вероятно "Записки на следователя" на Лев Шейнин. Човекът се възхищаваше от френологията от една страна и от системата на Бертийон от друга. Книжлето е старо все пак, чудя се дали не беше писано между двете войни. А от бертийоновата система междувременно малкото хубави неща все още се прилагат. Снимки, ала бала.
                        Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Мисля, че не беше тази книга. Ще проверя.
                          Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Да конкретизирам малко темата.
                            - Смятате ли, че визуалната психодиагностика може да се използва ефективно при кадрови подбор? Обещаващ като подадена информация човек, да не бъде нает заради получен лош резултат при ВП
                            - Възможно ли е да се ускори подготовката в тази област? Става въпрос, да не се разчита на натрупването на достатъчен житейски опит, а да се получи систематизирана и правилна информация в тази област. Стефан спомена за криминална психология, можете ли да ми препоръчате някаква литература в областта?
                            Танки грязи не боятся!

Коментар

Що да не може ? То на муцуните на хората си им пише кой колко е стока !

Коментар

Първоначално публикуван от KamAZadjiq Преглед на мнение
                                Смятате ли, че визуалната психодиагностика може да се използва ефективно при кадрови подбор? Обещаващ като подадена информация човек, да не бъде нает заради получен лош резултат при ВП
                                ти от коя страна на подбора си - подбиращ или подбиран?

Личното ми мнение е че от практикуващите съвременен Подбор на Персонала ползват всякакви изг-зени методи...
                                В крайна сметка - самият подбор си е вид "визуална психодиагностика"...
                                На мен ми се струва обаче, че при подбор има голяма доза шанс и най-вече - там важи сравнителния принцип.
                                Не просто кой какъв е, а кой от кандидатите е по-добър...
                                Факт е, че всеки подбор - дори и най-скъпите - генерират доста брак...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X