Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Защо е "неудобен" ВАК

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Защо е "неудобен" ВАК

    Няколко бързи факта:

    1. ВАК в момента е корумпирана структура. Не повече, не по-малко от всяка друга държавна в страната, но е факт - корумпирана е.

    2. Във ВАК има недостиг на определени специалисти в дадени сфери. Не желая да конкретизирам, за да не обидя някой колега, но всеобщото мнение е такова - има теми, по които никой не може да те оцени адекватно.

    3. Процедурите за защита във ВАК са много тежки и това до момента беше голяма спирачка за попълването на кадри в университетите и научните институти, а кандидати тъй или иначе има много малко заради ниското заплащане на труда. Хората просто не желаят да карат докторантура след като знаят през какъв бюрократичен ад трябва да преминат. Така, че ВАК в това състояние НЕ работи добре и определено спира образователната система. Факт!


    Добре колеги, това са фактите. От тук нататък ни трябват решения. Без да влизам в конкретика, аз ще нахвърлям общо няколко абстрактни и според мен възможни:

    А. ВАК се реформира, корупцията се изкоренява, контрола се засилва, бюрокрацията намалява - най-трудното за осъществяване решение

    Б. ВАК се закрива и на негово място се създава облекчена откъм процедури държавна структура, която поема най-важните му функции - качествен контрол и оценяване на научен труд на национално ниво - трудно за осъществяване решение

    В. ВАК се закрива и всеки си прави каквото иска без да има контрол на национално ниво - лесното решение


    За добро или по-скоро за лошо сегашната реформа предвиди третото решение. Никой на национално ниво не поема качествения контрол на дипломите. Има изпитни комисии, които не се казва кой ги назначава и кой влиза в тях. Освен това дипломата "доктор", която е с държавна гаранция за качество, се издава на университетско, а не от национално ниво.

    Какви са моите опасения? Ами те идват от историческия обзор на събитията в България през последните години. Вече веднъж сме виждали държавата да абдикира от държавен контрол. Премахнаха се т.нар. "матури" от училищата и масово изчезна т.нар. "държавен изпит" за бакалавърската степен в университетите. Какъв беше резултатът от тази работа? Вие го виждате сами - дипломите напълно се обезцениха.

    В момента дипломата за средно образование е една салфетка без стойност. Никой на пазара на труда не се интересува от нея - никога няма работодателя да ви я погледне (освен ако не става дума за жалка бюрократична процедура в държавната администрация). Какво да говорим за дипломата за висше образование? Много хора от вас имат такава - признайте си с ръка на сърцето колко пъти през последните 10 години ви се е наложило да я ползвате? Знаете ли въобще в кое чекмедже стои и дали още я пазите?

    Кратко отклонение от темата. През четири години мой колега отиде да работи в САЩ. Той беше администратор в българския отдел на фирмата, но решиха да го повишат и си изкара работна виза. Ще се очудите, но на човека му се наложи да лъже, че НЯМА магистърска степен по информатика, а е само бакалавър. Причината - трябваше по закон на щата, в който ще работи, заплатата му да бъде по-висока с определен процент, а фирмата не беше съгласна на това! Е, няма да ви очудя ако кажа, че същия този щат НЕ призна българската му диплома за бакалавър и се наложи да кара допълнителни курсове и да се явява на изпити за валидиране на дипломата си. Причината - щатът НЕ признава български дипломи от най-престижния български университет - СУ... Негов колега от Полша нямаше такива проблеми. Защо ли?

    Друг пример - двама колеги в магистърската програма в университа бяха от Гърция и Кипър. Бяха дошли, за да изкарат диплома за бакалавър, за да могат да станат учители по математика в родните си села. Гърция и Кипър НЕ признаха тяхната диплома за бакалавър. Наложи се да запишат фиктивна магистарска степен и да си доплащат, за да може да им признаят дипломите. С други думи нашите магистри в Гърция са оценени като бакалаври...

    Край на отклонението. Във всяка държава има едно правило - щом дипломата е гарантирана от държавата, то държавата трябва да упражнява поне минимален качествен контрол върху добиването й. В повечето държави в университетите има държавен изпит само накрая на 4 годишното обучение за бакалавър. В някои държави той НЕ е задължителен - само ако желаеш дипломата ти да има държавен печат от министерството се явяваш. Има други държави, в които има ДВА държавни изпита - един след втори и един след четвърти курс, а завършилия втори курс добива степен на "завършил колеж", а четвърти вече "бакалавър". Изобщо системи има всякакви.

    В България изглежда ще правим ориенталско новаторство с дипломите за "доктор", а както описах по-горе - вече знаем какъв е очаквания резИлтат. Нашите доктори до момента, твърдя смело, са достатъчно уважавани в чужбина. Ходя често по международни научни конференции в последните две години и смело твърдя, че нашите учени навсякъде получават от нужната ни почит. Виждал съм как се отнасят презрително към македонци (аз нямам нищо лично към тези колеги - моля да ме простят за примера), виждал съм как канят българи за откриващи лекции на конференциите. След реформата бавно и методично това уважение ще започне да спада. Причината е ясна - очаква се занижен контрол, откъдето занижено качество, откъдето занижени резултати. Накрая се получават няколко резИлтата и другите научни общности започват да гледат с лошо око над нас...

    Дано естествено съм лош пророк. Интересното в случая обаче е - защо след като горните доводи са ясни за всеки, защо след като под една или друга форма ВСИЧКИ уважавани европейски държави упражняват качествен контрол над дипломите на хората под една или друга форма (който каже, че там няма ВАК е прав, но това не значи, че няма структури покриващи дейностите на ВАК), та защо ние приемаме типично ориенталски анархистичен модел на управление?

    Аз мисля, че съм си отговорил на този въпрос - за пари. Повечето от вас може би не са запознати с един пример, който ще дам. Знаете ли, че Нов Български Университет (чийто бивш ректор беше сегашния министър, който прокарва новия закон) няма акредитация за "докториране"? С други думи те нямат право да "произвеждат" доктори. Имат право да обучават такива на свободна докторантура колкото си искат, но всичките им доктори трябва да минават през СНС на ВАК.

    Това естествено е "финансов шок" за този университет. Знаете ли колко е таксата за обучение на докторант там? Ще отговоря - 3000 лева на семестър. Учи се три семестъра, т.е. всеки докторант снася 9000 лева в НБУ. За сравнение таксата за свободна докторантура в държавните университети (за свободна НЯМА субсидия от държавата) варират между 400 и 1000 лева на семестър - обикновено зависи дали си служител на университета (субсидиран си от държавата непряко) или не си. Отделно всеки докторант на свободна докторантура в НБУ си плаща такса за защитата на дисертацията във ВАК, т.е. едни 1600 лева отгоре.

    Къде е проблема на НБУ в случая? Не могат да се акредитират, защото не показват качество. Качеството не го показват, защото пазара на платеното образование в България е много свит - нямат достатъчно количество хора, които да могат да плащат тези такси и те са принудени да обучават и по-слаби специалисти. Така се стига до добре познатия "НБУ-модел на обучение" - плащаш си, за да не учиш!

    Затова в НБУ докторантските програми въобще не вървят. Първо човека плаща 9000 лева, второ масово докторантите им не успяват да завършат. Резултатът го виждаме по телевизията от няколко месеца: "ВАК е лош", "феодални старци" и накрая "закриване".

    Така, с новия закон, НБУ и всички останали университети на подобно дередже (неслучайно споменавам Пернишкия - в него са включени много подобни интереси) решават редица проблеми за себе си. Най-вече докторантите им почват да завършват, т.е. "плащащите, дето не учат" започват да се замислят и за докторска степен.

    Какъв е резултатът за България обаче? Ясен е - започват тук-таме да се появяват доктори, размахващи диплома с държавен печат, които петнят образователната ни система. И тук не става въпрос само за доктори от НБУ и Перник - тук вече става въпрос за доктори от ВСИЧКИ университети, та дори и престижните. Щом контрола се отпусне, то никой няма да спи - всички до един ще се възползват от новата порта и ще влезнат парадно през нея. Всеки иска да има докторанти - всеки ще направи всичко възможно да има колкото се може повече такива.

    Казвам всичко това с голямото си уважение, към всички тези мои колеги, които не си "плащат, за да не учат". Напротив - познавам и много хора, които си плащат И учат, включително имам редица приятели в НБУ. Но ако в момента можем да приемем, че такива има много, то тенденцията да стават все по-малко мисля, че е очевидна за всеки.

    И докога ще я кретаме така с ясна тенденция за понижаващо се качество? Ами докато системата не се срине. Ние вече го видяхме веднъж - по времето на министър Даниел Вълчев системата на средното образование се срина. Човекът беше принуден да прокара матура и държавно оценяване отново и заради нея изтърпя огромни негативи. Просто обаче нямаше накъде. Е и ВУЗ-овете така - ще кретат, ще печатат дипломи... и докато стане "няма накъде". Тогава ще се върне държавния изпит, тогава ще се върнат комисиите за оценяване на доктори, тогава ще се затегне контрола... Да, ама през това време някой ще е понапечатил доста и ще е гушнал доста пари, нали? Дали му пука за разрухата или не?

    И всичко написано тук, признавам си - доста наивничко и опростено, идва от един млад човек на 27 години, който от две години се опитва да развива някаква научна дейност. Принуден да работи на две-три места, но само и само да може да се занимава със своето хоби. Науката, независимо в коя сфера, има творчески елемент - тя е като музиката, рисуването, скулптурата... Даже последните три смело заявавам, че са наука или поне имат огромна доза научни елементи сами по себе си! Та има ли човек, който няма хоби? Да, отдавна човек в България не може да се препитава нито с музика, нито с рисуване, нито със скулптура, нито с наука... Затова го наричам "хоби".

    Та за мен ставаше въпрос - приел съм да работя в една система и да отделям от залъка си за нея. Вместо да работя за 1500-1600 лева в някоя аутсорсната компания като техническа поддръжка (където имам сравнително добър опит от 4 години трудов стаж + 2 допълнителни на "part time"), аз се навих да работя за 400 в университет и да се мъча да докарам още 600 от други места, та да вържа бюджета и да мога да живея като човек. Не мрънкам - напротив, гордея се с това, че успявам да го направя! Но дали съм започнал своята работа в университета с мисълта, че до края на живота си ще работя за 400 лева на месец? Не! Всеки музикант таи надежди да издаде световно известен албум. Всеки художник таи надежда да продаде скъпо картината, която рисува в момента. Всеки скулптор таи надежда да получи задача за реставрация на някоя църква или да получи поръчка за значим паметник на културата. Така и аз - тайничко си тая надеждите един ден в бъдещето да не ми се налага да работя на две-три работни места, а да мога да преживявам само и единствено от своето хоби и то да ми стане истинската професия. Така впрочем ще мога да отделям много повече време и внимание на него - ха дано и работата ми стане по-качествена, защото съзнавам ясно, че в момента не е възможно "да давам всичко от себе си" (просто разпилявам силите си по различни фронтове)...

    И сега става така, че надеждите ми доста поугасват. Приема се закон, който заявява в очите ми: "твоите надежди се отлагат с 10-15 години". Даже още по-лошо - той ми заявява, че след 10-15 години ще започнем да градим от нулата. Някой в този период ще е станал богат - да му е честито, ясно ми е, че няма да съм аз, защото това не ми е самоцел. Но тогава ще съм на колко - 40, че може и повече години? Най-активният ми период ще е преминал в падеж, през който съм си пилял усилията по странични проекти, а остатъка от работната ми кариера ще премине в неизбежна реформа.

    Вече все по-често мисля да се откажа от мечтата си и да последвам сносно платен, спокоен и лежерен живот... Какво да правя?

    П.С. Имам си редовни почитатели във форума, затова искам предварително да им отговоря - нямам нищо против да има НБУ и да има университет в Перник. Ако искат и 10 000 лева на семестър такси да взимат - това не е важно, важното е дипломата, която издават и която има държавна гаранция за качество, да е наистина качествена!

    П.С.2. Нямам роднини във ВАК, нямам политически амбиции, не членувам в партии и организации, нямам тайни връзки с БСП, КГБ или Мосад... Просто си казвам мнението като човек и гледната ми точка.
    Последно редактирано от Filthy@JvruceR; 14-05-10, 10:14.

  • #2
    До: Защо е "неудобен" ВАК

    По тази тема съм напълно съгласен с теб. Искам само да спомена за още една причина, нещата да отиват на зле, която е дори по-сериозна от изброените от теб. Въпросът е каква е причината да има желаещи да си платят за докторантура? На човек, който няма да се занимава с наука, тя обикновено въобще не му е необходима. Обаче има търсене и съответно се търсят вратички в системата, тя да бъде взета, дори и без нужното покритие. Когато ползите от нещо са по-големи, отколкото усилията да бъде постигнато, то ще се намери пролука и в най-добрата защита (приемаме, че съвършенната е непостижима). Причината е именно в засегнатата от теб тема за завършил магистър, който да направи пробив в частния сектор. В България това е почти невъзможно за такъв, но е много по-лесно за доктор, дори той да е доктор само на хартийка, която се признава единствено у нас. Става дума за кандидатстването за субсидии за развитието на иновации, без тях трябва да си голяма компания, за да може да вложиш средства и да си конкурентоспособен (не може без един лев в джоба, да се конкурираш с германец, взел половин милион евро от фондове, старта не е равен). Уви, в България магистър не може да е носител на иновативна идея и да получи субсидия, трябва да е поне доктор, а още по-добре доцент или професор... чисто бюрократично. Мисля че и двамата сме съгласни, че един добре обучен магистър или дори бакалавър е способен да създаде иновация и да я реализира. Да, обаче не и за нашата държава. Тя иска да защитиш докторантура, идеята ти няма значение колко е добра без такава. Съответно хората занимаващи се със собствен бизнес, който е в процес на подем нямат време да се занимават с изкарването на такава. Сам знаеш, че не е просто нещо, особено ако не си отдаден изцяло на науката. Те имат два избора - или да си платат за въпросната хартийка, която да им служи фиктивно едиствено в България, или да платят комисионна на някой псевдо доктор, който фиктивно да се представи за носител на иновативната идея. Така че за някои псевдо доктори дипломата се явява и източник на лесни доходи. Има и още една уловка, един човек не може да кандидатства по няколко проекта едновременно, а бюджетите са достатъчни за стотици такива... което поражда и изкуствена нужда от псевдо доктори. На тях не им трябват нито знанията, нито важаща в чужбина диплома, а просто хартийката. Премахне ли се тази причина, то и търсенето на такива дипломи ще намалее и съответно проблемите пред контрола няма да са толкова трудно решими.
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

    Коментар


    • #3
      До: Защо е "неудобен" ВАК

      ... и програма "Европа 2020", която гласи, че парите за наука и иновации трябва да станат 3% от БВП. Трябва да има "наши доктори", които да ги усвояват, нали?

      Коментар


      • #4
        До: Защо е "неудобен" ВАК

        Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
        ... и програма "Европа 2020", която гласи, че парите за наука и иновации трябва да станат 3% от БВП. Трябва да има "наши доктори", които да ги усвояват, нали?
        То поне това да беше, да кажеш, че имат още по-голяма сметка да го правят... ама от тази страна си е най-обикновено административно безхаберие Което обаче поражда реално проблемите, за които говориш.
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

        Коментар


        • #5
          До: Защо е "неудобен" ВАК

          И още един щрих - дипломите за чужденци. В момента се отвори огромен пазар да бакалаври, магистри и докторанти от Турция. Хората желаят само и единствено да се сдобият с "евро диплома", защото това е вероятен летящ старт в бъдещия им живот в страната си. И там ще печатат яко... А след тях - потоп!

          Всичко което си казахме звучи поне вярно. Приемам твоят коментар за невъзможността на не-доктори да се вредят до парите отпускани за иновации. Имам своите вътрешни разногласия по този въпрос, но ще го приема - тази тема е доста далеч от мен, защото аз самия по такива проекти не участвам и не желая да участвам. Занимавам се само и единствено с абстрактни теоретични разработки "на хартия"... за добро или за лошо. Всичките статии, които пускам тук естествено са моята гледна точка. А тя е, че тези "хартиени доктори" скапват именно моята кариера.

          Ето нещо, за което не съм писал досега, а е сериозен проблем. Игнатов говори за "обединяване на университети". В момента държавни университети има към 30, а той желае да ги редуцира в границите 7-10. И няма нищо лошо, но въпросът е "как". Планът му за съжаление не ме устройва - той е служебно прехвърляне на целия щат от закривания университет в новия.

          Е да де, ама аз имам колеги, които 12 години преподават по дисциплина "Сигнали и системи" например, тъкмо са натрупали опит и знания за хабилитация, тъкмо професора от ТУ е решил да се пенсионира и да освободи щатното място... изведнъж с парашута пада доцент Х от закрития университет У и той заема мястото... Това е пример, който е съвсем реален за в близкото бъдеще.

          Това мен не ме касае директно - аз работя само от скромните 2 години - но съм съпричастен към мъката, която се очертава за много мои колеги. Това съгласете се си е направо един провален живот. Ако приемем, че човек работи 40 години, то да съсипеш 1/4 от времето за кариера на някой никак не е нормално и редно...

          Изобщо въпросите и проблемите са много, много, много... И не виждам желание някой да ги реши адекватно, хуманно, социално и качествено. Затова протестирам. Затова ходя по медии, по президенства, по партийни централи... Затова пиша и тук - всяка разумна помощ е добре дошла...

          Коментар


          • #6
            До: Защо е "неудобен" ВАК

            Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
            И още един щрих - дипломите за чужденци. В момента се отвори огромен пазар да бакалаври, магистри и докторанти от Турция. Хората желаят само и единствено да се сдобият с "евро диплома", защото това е вероятен летящ старт в бъдещия им живот в страната си. И там ще печатат яко... А след тях - потоп!
            То и това да беше така, нямаше да е толкова голям проблем, защото щяха да държат на значимоста на дипломата. Наблюденията ми върху чужди студенти от източни спрямо нас държави (че и южни), обаче са върху това, че за тях е важно единствено следването, за сметка на родителите, в държава, където пиенето и жените са по-лесно достъпни...

            Обединението на университетите по принцип смятам за добра оптимизация. Начинът е под въпрос, но за това не се наемам да дам решение... едва ли има безболезнен такъв
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

            Коментар


            • #7
              До: Защо е "неудобен" ВАК

              Малка тайна ще издам, за която се страхувам да не си имам работа с някои власти - турското правителство стабилно финансира студентите си. При тях не мама и татко, а държавата храни. Още по-благо им е...

              Между другото искам да кажа, че турските студенти, на една група от които аз имах честта да водя упражнения този семестър, са доста по-заинтересовани да учат от българските. Някои от тях показаха изключителен интерес към предмета - за съжаление имат огромни пропуски от предишни предмети, които трябваше да покриваме. Проблемът е, че системата гледа на тях като на касички, а не като на ученици...

              Коментар


              • #8
                До: Защо е "неудобен" ВАК

                Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                Няколко бързи факта: 1. ВАК в момента е корумпирана структура. Не повече, не по-малко от всяка друга държавна в страната, но е факт - корумпирана е.


                Мисля, че по-точното определение е, че някои членове на комисии се влияят от мнения “свише”. Затова ВАК при съвременните условия е излишен.

                Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                2. Във ВАК има недостиг на определени специалисти в дадени сфери... всеобщото мнение е такова - има теми, по които никой не може да те оцени адекватно.


                Не е възможно съставът на която и да е научна комисия да е от специалисти “по всичко” в съответната специалност.
                Затова ВАК при съвременните условия е излишен.

                Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                3. Процедурите за защита във ВАК са много тежки и това до момента беше голяма спирачка за попълването на кадри в университетите и научните институти... Хората не желаят да карат докторантура след като знаят през какъв бюрократичен ад трябва да преминат. Така, че ВАК в това състояние НЕ работи добре и определено спира образователната система. Факт!


                Вероятно philippeединственият нов докторант, който предварително е наясно с тази процедура.
                Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                Добре колеги, това са фактите. От тук нататък ни трябват решения. Без да влизам в конкретика, аз ще нахвърлям общо няколко абстрактни и според мен възможни (сценарии):
                Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                ....
                Б. ВАК се закрива и на негово място се създава облекчена откъм процедури държавна структура, която поема най-важните му функции - качествен контрол и оценяване на научен труд на национално ниво - трудно за осъществяване решение...
                Какви са моите опасения? Ами те идват от историческия обзор на събитията в България през последните години. Вече веднъж сме виждали държавата да абдикира от държавен контрол. Премахнаха се т.нар. "матури" от училищата и масово изчезна т.нар. "държавен изпит" за бакалавърската степен в университетите. Какъв беше резултатът от тази работа? Вие го виждате сами - дипломите напълно се обезцениха. В момента дипломата за средно образование е една салфетка без стойност.
                Друг пример...
                Нашите доктори до момента, твърдя смело, са достатъчно уважавани в чужбина...
                ... ВСИЧКИ уважавани европейски държави упражняват качествен контрол над дипломите ...
                Вече все по-често мисля да се откажа от мечтата си и да последвам сносно платен, спокоен и лежерен живот...
                ... важното е дипломата, която издават и която има държавна гаранция за качество, да е наистина качествена! Какво да правя?


                Това е много по-трудно, отколкото сега можем да си го представим. Аз подкрепям мнението, че докторатите трябва да се представят за рецензиране освен на български и на английски, и да са достъпни в интернет. За членове на жури, освен български учени, могат да бъдат поканени чуждестранни специалисти в съответната област. Тогава няма да има каквито и да са съмнения относно достойнствата на тезата.
                Затова, млади колеги, борете се за правата си, какво и някои от нас, по-старите, “храбро сме се борили”! Желая ви успех!!!
                Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 14-05-10, 20:33.
                ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

                Коментар


                • #9
                  До: Защо е "неудобен" ВАК

                  Първоначално публикуван от trapper
                  Това е много по-трудно, отколкото сега можем да си го представим. Аз подкрепям мнението, че докторатите трябва да се представят за рецензиране освен на български и на английски, и да са достъпни в интернет. За членове на жури, освен български учени, могат да бъдат поканени чуждестранни специалисти в съответната област. Тогава няма да има каквито и да са съмнения относно достойнствата на тезата.
                  Затова, млади колеги, борете се за правата си, какво и някои от нас, по-старите, “храбро сме се борили”! Желая ви успех!!!
                  Благодаря за подкрепата. Че е трудно - несъмнено. Ако от правителството просто не желаеха да поемат риска да го правят - щях да разбера, но и щях да съм недоволен. Но да рушат допълнително - това вече ме вбесява...

                  Коментар


                  • #10
                    До: Защо е "неудобен" ВАК

                    Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                    Благодаря за подкрепата. Че е трудно - несъмнено. Ако от правителството просто не желаеха да поемат риска да го правят - щях да разбера, но и щях да съм недоволен. Но да рушат допълнително - това вече ме вбесява...
                    Не се безпокой за това. Направи добър докторат, защити го тука, но го представи и в чужбина, ако се наложи, защити тезата си и там - мои млади колеги го правят с успех!
                    ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

                    Коментар


                    • #11
                      До: Защо е "неудобен" ВАК

                      Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                      Не се безпокой за това. Направи добър докторат, защити го тука, но го представи и в чужбина, ако се наложи, защити тезата си и там - мои млади колеги го правят с успех!
                      Тук е въпросът - не желая това да е нужно... Но изглежда няма да има друг изход.

                      Коментар

                      Активност за темата

                      Свий

                      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                      Зареждам...
                      X