Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Държавата спря парите за наука

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Държавата спря парите за наука

С официално решение преди няколко дни правителството ограничи харченията по бюджетните сметки - то се осъществява по системата за електронни бюджетни разплакания СЕБРА. Това се оказа, че за съжаление включи и "фонд научни изследвания" и дефакто всички проекти, по които работят БАН и отчасти университетите СПРЯХА.

В момента колегите ми от БАН са в положение, че институтите им получават по-малко пари, отколкото е "фонд работна заплата". Днес ще се взима официално решение в целия БАН дали учените да излезнат в принудителен 3 месечен неплатен отпуск или да работят 6 месеца на половин работен ден.

Аз приемам тази радикална мярка като насилствено закриване на БАН. Младите хора просто неминуемо ще избягат от системата. Не стига, че основните им заплати са по 300 лева на месец, а не им ги дават и им забраниха да работят по научно-изследователски проекти. Университетите в случая са само частично засегнати, защото не всичките пари за изследвания минават през СЕБРА.

Европейската стратегия за развитие на науката е всяка държава да отделя 3% от бюджета си за наука. В нас досега процентът варираше около 0.35-0.37%. Сега и тях спряха.

Толкова ли е тежка кризата наистина, че трябва напълно да спираме развитието на науката си, която има десетилетни традиции?

До: Държавата спря парите за наука

Съжалявам ,че трябва да го напиша,но настоящите властоимащи не искат умни образовани и мислещи хора. На тях им трябват тъп , прост,немислещ електорат ,който да му подхвърлят малко хляб и зрелища и да не ги контролира какво правят.

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
      С официално решение преди няколко дни правителството ограничи харченията по бюджетните сметки - то се осъществява по системата за електронни бюджетни разплакания СЕБРА. Това се оказа, че за съжаление включи и "фонд научни изследвания" и дефакто всички проекти, по които работят БАН и отчасти университетите СПРЯХА.

В момента колегите ми от БАН са в положение, че институтите им получават по-малко пари, отколкото е "фонд работна заплата". Днес ще се взима официално решение в целия БАН дали учените да излезнат в принудителен 3 месечен неплатен отпуск или да работят 6 месеца на половин работен ден.

Аз приемам тази радикална мярка като насилствено закриване на БАН. Младите хора просто неминуемо ще избягат от системата. Не стига, че основните им заплати са по 300 лева на месец, а не им ги дават и им забраниха да работят по научно-изследователски проекти. Университетите в случая са само частично засегнати, защото не всичките пари за изследвания минават през СЕБРА.

Европейската стратегия за развитие на науката е всяка държава да отделя 3% от бюджета си за наука. В нас досега процентът варираше около 0.35-0.37%. Сега и тях спряха.

Толкова ли е тежка кризата наистина, че трябва напълно да спираме развитието на науката си, която има десетилетни традиции?
      Филип, кризата е по-тежка отколкото си представяш. Няма и индикации да свърши скоро. Европейската стратегия е такава, но парите в бюджета не стига за пенсии и държавната администрация. В същото време БАН мисля, нямат забрана да изпълняват външни поръчки с които да се дофинансират, а и някак не мога ди си ги представя тези млади учени дето живеят в София с 300 лв на месец.
      "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Пак почваме да се повтаряме-да се съкрати 1/3 от държавните лапачи.Нека останат по качествените, да им се увеличат заплатите и да се скъсат от работа.

Коментар

Според мен има пари, но както по-нагоре беше написано, властимащите не искат умни и образовани хора.
          От друга страна продължават да се плащат всички заплати на академици и член-кореспонденти (които са около 60 човека) , които са в размер на една депутатска заплата (ок. 1900 лв.) всеки месец и са пожизнени, отделно от другите доходи....а колко от тях се занимават активно с научна дейност е друг въпрос.
          А младите учени не знам как се оправят с 300 лв.

Коментар

Първоначално публикуван от chris_vicom Преглед на мнение
            Филип, кризата е по-тежка отколкото си представяш. Няма и индикации да свърши скоро. Европейската стратегия е такава, но парите в бюджета не стига за пенсии и държавната администрация. В същото време БАН мисля, нямат забрана да изпълняват външни поръчки с които да се дофинансират, а и някак не мога ди си ги представя тези млади учени дето живеят в София с 300 лв на месец.
            Проблемът е, че повечето чуждите проекти парите се дават след свършена работа. Затова фонд научни изследвания се финансира вътрешно.

Повечето от младите хора впрочем просто работят на две места. Аз съм такъв човек - преподавам за 400 лева на месец и работя на още едно място, за да живея. Не трябва да е така.

Разбирам криза е - не може да се промени лесно. Но чак толкова ли се затегна кризата, че опряхме до 300те лева от фонд работна заплата?

П.С. Не мисля, че който и да е желае необразовани хора. Виж съмнения, че се опитва да се направи скрита приватизация по неясни критерии в БАН имам...

Коментар

Малка поправка на заглавието:

Държавата спря парите за ВСИЧКО.

Коментар

Първоначално публикуван от FLY_FREE Преглед на мнение
                Пак почваме да се повтаряме-да се съкрати 1/3 от държавните лапачи.Нека останат по качествените, да им се увеличат заплатите и да се скъсат от работа.
                Точно така е,но лошото е,че спосбните хора напускат,а некъдърниците на щат няма да се махнат,докато не ги изгонят.
                Трябва да стане точно както казваш-да се съкратят некадърните и да се поощрят читавите хора,да останат и да работят.

Иначе парите навсякъде не стигат,намаляват,а и се бавят плащанията.
                Факт е,че парите са недостатъчно,та има и далеч по-големи абсурди от орязването на бюджета за наука(която все пак не е пряко,жизненоважна за страната).Факт е,че всички стискаме зъби и работим каквото успеем,за да можем да се издържаме,но това е единственият приемлив вариант(тук и сега).
                А има и хора,които все още не си налягат парцалите да работят,и продължават да се чудят,защо им се намалява заплатата,като не са си променили трудовите навици.Е,уважаеми служители,както казваше бившият ми шеф -"...рахатлъкът свърши."
                Но пък аз съм спокоен-когато се научим да работим,нещата щат,не щат ще се оправят.А и хората ще станат по-приспособими-бяха се поразглезили до преди кризта,и то в лошия смисъл на тази дума.

Ето сега например,постоянно слушаме,как държавата дължи някакви пари за неизползвани отпуски.Това определено е нещо абсурдно.Разбирам да дължи пари,за свършена работа,но за присъствието на бюджетните службари,вместо да си ползват отпуска,не го разбирам....И не ми е ясно,толкова ли ценни и незаменими са били тия кадри,та не са излизали в отпуск и дали пък вместо да им се плаща,не е възможно да им се даде да си ползват отпуск,по някакъв приемлив график?!
                Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
                  Ето сега например,постоянно слушаме,как държавата дължи някакви пари за неизползвани отпуски.Това определено е нещо абсурдно.Разбирам да дължи пари,за свършена работа,но за присъствието на бюджетните службари,вместо да си ползват отпуска,не го разбирам....И не ми е ясно,толкова ли ценни и незаменими са били тия кадри,та не са излизали в отпуск и дали пък вместо да им се плаща,не е възможно да им се даде да си ползват отпуск,по някакъв приемлив график?!
                  Открай време, когато идват официални празници в средата на седмицата - правителството обявява неработни дни, които после се отработват някоя събота. Обикновено всъщност съботите също не се работи и се е.е майката на графика на частните фирми. Е така се натрупват неизползвани отпуски...

Това правителство, което иска да реши проблема уж, направи същото за Гергьовден - много малоумно нали...

Всъщност проблема с отпуските се е появил, когато министрите са видели, че ако решят да съкратят държавната администрация в рамките на текущата година ще се загубят повече пари от изплащане на невзети отпуски, отколкото ще се похарчат за заплати на същите тези служители. И сега се симулира дейност по въпроса защото от една страна няма нито пари, нито воля за друго, а от друга страна - има очаквания нещо да трябва да се промени, а и скандалче нещо да има...

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
                    Точно така е,но лошото е,че спосбните хора напускат,а некъдърниците на щат няма да се махнат,докато не ги изгонят.
                    Трябва да стане точно както казваш-да се съкратят некадърните и да се поощрят читавите хора,да останат и да работят.

И не ми е ясно,толкова ли ценни и незаменими са били тия кадри,та не са излизали в отпуск и дали пък вместо да им се плаща,не е възможно да им се даде да си ползват отпуск,по някакъв приемлив график?!

Ако настояваш ще се опитам да ти изровя една абсурдна ПИСМЕНА заповед на Директор на регионално ниво. Същата гласеше в общи линии , че през текущата година са разрешени по 15 календарни дни отпуск. А пазарлъка с преките ръководители всяка година е буквално цигански за всеки ден. Като че ли от джоба си ги дава.Предполагам , че е по-лесно да спираш хората от отпуск вместо да се чудиш какви реорганизации да правиш та да може работата да върви без еди кой си. И така се натрупва отпуск.

Факт е обаче , че "държавата" абдикира тотално от правото си да си подбира качествени кадри и от доста време провежда целенасочена политика на "отказване" на всички способни да си осигурят доход по друг начин. Не отричам , че има социален елемент в този вид кадруване , но в крайна сметка от това , че "държавните мъже" отговорни за кадровата политика не смеят да хванат сатъра ,страдат всички освен оставените по топлите местенца неграмотници.

И това изобщо не се отнася само за БАН.....
                    0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
                      И това изобщо не се отнася само за БАН.....
                      И моят коментар не се отнася конкретно към БАН.
                      А тези дето не могат да реорганизират работата,така че да могат хората да получат отпуск,са също от тези некъдърните за които говоря.
                      Иначе съм напълно съгласен с последните два коментара...

Мисля че се отклонихме от темата по моя вина и ако някой сметне за необходимо да поразчисти.
                      Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                        Малка поправка на заглавието:

Държавата спря парите за ВСИЧКО.
                        За АБСОЛЮТНО ВСИЧКО - където е възможно се печели време с абсурдни процедури и се дават едни обещания...
                        На практика държавата е фалирала - аз лично чакам скоро министър Дянков и да си го признае, така както си призна за бюджетния дефицит.

Жалко, че се орязват парите за наука, още повече че в семейството ми има 3ма човека, които така се прехранват.
                        Обаче от друга страна - наука не се прави заради самата наука.
                        Като няма икономика, на която да и трябва тази наука - явно и от науката няма особена нужда...
                        Всички институти и университети в България са създадени, тогава когато се е създавала икономическата база на страната, а откакто тая база я няма (откъде 1995 насам) - целият този апарат съществува основно по инерция...

Иначе изпадаме в абсурдната ситуация да обучаваме учениците по география, за да станат учители по география, които да обучават други ученици по география.

Аз съм на мнение, че точно тази част от спрените пари са до голяма степен основателно спрени - колкото и това да натоварва семейния ми/ни бюджет. А че има апетитни терени на БАН, които някой иска да лапне - има. Но дали става дума за приватизация под масата, или за пазарна продажба с цел плащане на издръжката на БАН - тепърва предстои да видим.

Освен това в България има традиционно слаба връзка между себестойността на инвестицията в образование и възвръщаемостта на тази инвестиция в бъдеще. Т.е. учиш 5 години в София в СУ - филология например, за което харчиш около 6-7 000 лв годишно - или общо 30-35000 лв за цялото следване (обикновено пари на родителите) и после след много мъки ставаш преподавател за 300 лв месечно - т.е. изплащаш си инвестицията на семейството за около 10 години ако нищо не ядеш - а на практика никога не я изплащаш.
                        За кво ги правим тия неща изобщо...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X