Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Езикът на глухонемите

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Езикът на глухонемите

Много пъти с интерес наблюдавам как разговарят помежду си глухонемите. Безброй изразителни жестове с всички подвижни части на тялото. А ако някой "не слуша" го сръгват да гледа говорещия. По телевизията опитни неглухи, владеещи мимикрията на глухонемите свеждат до тях текста на диктора.

Съвсем редно беше да си мисля, че това е международен език за хората с увредени реч и слух.
    До днес.

В градинката край хотел България тройка глухонеми усилено спореше. Към тях бавно се приближиха двама, очевидно не нашенци, някакви скандинавци от Слънчев Бряг, и с любопитство гледаха разговора. А знаците, които си размениха, показваха, че не разбират бъкел от него.

Реших, че езикът на жестовете е различен за различните народности.

Така ли е?

До: Езикът на глухонемите

Да. В общи линии са почти толкова колкото и по-важните говорими езици. Има и международен, опростен.
    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Есперанто за глухонеми?!
      Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
        Есперанто за глухонеми?!
        Някакъв опростен.

http://en.wikipedia.org/wiki/International_Sign

А иначе темата е интересна. В уикито има много информация. Оказва се че примерно американският език за глухонеми и британският са съвсем различни.
        Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
          Реших, че езикът на жестовете е различен за различните народности.

Така ли е?
          Не знам дали жестовете са различни. Но знам със сигурност, че децата в Германия, в началните класове изучават езика на глухонемите. Могат да се запознават с такива деца и да си "казват" и разбират имената. Лесно е, и мен ме научиха- (жалко, че не помня вече). "Изписваха" си имената по букви- с жестове.

Коментар

Забелязъл съм, че и говорят (мърдат с устни) и следят движението на устните.
            Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

"Четат" по устните. Някои от тях могат и да изговарят голяма част от изречението, макар и изопачено- не могат да контролират силата и продължителноста на гласните. Имам комшии които са глухонеми. Имат си звънец на входната врата- свързан е с осветлението в дневната.

Коментар

Чел съм , че ако се приложи много силен шок на такъв човек , някаква изненада , може да си възвърне слуха! Но трябва да бъде силно стреснат , имало е такива случаи..

Коментар

Като се замисли човек, глухонемите биха могли да "разговарят" на общ за всички език.
                  Но само докато "разговорът" касае чувствени,и други описателни теми "думи".

Може дълго да си споделят как тракат колелата на вагоните, къде е вагон-ресторантът, но няма да се разберат за името на следващата гара!

То трябва да се изрази с БУКВИ!
                  И нашите глухонеми няма да се разберат даже със съседите - гърци. Да не говорим за араби и китайци.
                  Китайците и в обичайното си писмо имат иероглифи-букви. Иначе с какви обичайни иероглифи биха написали Симеон Тодоров, или Марчело Мастрояни?

Коментар

Доколкото аз знам, има международен език "жестуно", състоящ се от около 2 000 жеста, и български, опростен вариант на същия език-ок. 1000 жеста, така че глухите би трябвало да се разбират донякъде.Изключение е Китай-там тези хора общуват по техен си начин.Но това е само доколкото аз знам.

Коментар

Първоначално публикуван от borko73 Преглед на мнение
                      Чел съм , че ако се приложи много силен шок на такъв човек , някаква изненада , може да си възвърне слуха! Но трябва да бъде силно стреснат , имало е такива случаи..
                      Колега, това са пълни глупости според мен. Хората не са станали глухонеми, защото мозъка им е "зациклил" и не разбира слуховия апарат. При тях слуховият апарат е повреден - било то спукани тъпанчета, било друго. Такива рестартирания ги има само при компютрите

Това, което си чел, най-вероятно е за конкретен специфичен проблем на нервната система... В общия случай при глухонемите няма да помогне. Моля не ги плашете по улиците - няма да им помогнете...

Коментар

В никой случай не търся закономерност в частното , колега Дявол
                        Но със сигурност има регистрирани случаи , когато отделно взет индивидум, под силен стрес придобива необичайни способности

Коментар

Да не би да си чел за заекващите? При тях действало... ама обикновено в обратна посока (т.е. незаекващ да започне да заеква, породено от стрес)...

Коментар

Остави пелтеците , при тях е ясно, че силния шок помага. Навремето имах такъв колега впрочем, редовно го стрясках, но не успях да го излекувам. Което не значи , че другаде няма да подейства
                            Тук говорим за глухонемите !

Коментар

Това, че някои глухи разбират различните думи по различното мърдане на устата е факт. Аз лично имам една клиентка глуха, която ми е казала, че много от хората не ги разбира заради "нечистата" им артикулация... Мен ме разбира перфектно и нямаме нужда от преводачи... Човек като ни гледа отстрани, няма да повярва, че тя е абсолютно глуха... Аз дори понякога забравям този факт и се случи така, че в офиса ни влезе една много гневна жена, докато аз говорех с глухата си клиентка и другата сипеше обиди и закани по хората от малцинствата, към които е и глухата и аз почти се бях притеснила когато забелязах, че глухата с гръб към нея не беше в състояние да е чуе и разбере...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X