Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Закон за академичния състав

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Закон за академичния състав

    Колеги, на вашето внимание представям проекто закона, който ще се гласува в сряда, а именно - Закон за Академичния Състав: http://www.parliament.bg/bills/41/902-01-56.pdf

    Ето няколко щрихи от него и моето мнение за тях:

    Закон: Чл. 16. (1) Академичните длъжности “асистент” и “изследовател” се заемат само от лица с придобита научна степен “доктор”.

    Резултат: Масово "докторизиране" на текущия персонал. То впрочем вече започна - молбите за придобиване докторска степен заваляха.


    Закон (допълнителна разпоредба към горното): § 5. Висшите училища и научните организации са длъжни да осигурят на лицата, които не притежават научна степен „доктор”, заварени на длъжностите „асистент”, „старши асистент и „главен асистент”, съответно „научен сътрудник”, условия за зачисляване за придобиване на научна степен „доктор” в самостоятелна подготовка.

    Резултат: То си го пише... ВУЗ-ът е длъжен да даде докторска степен в ръцете на текущите си асистенти. Няма нужда от конкурси. А може би някои от тях не заслужават, а?


    Закон (за конкурс за назначаване на доцент): Чл. 26. (1) Конкурсът се провежда от научно жури, което се състои от председател и четирима членове – хабилитирани лица. Част от членовете на журито могат да бъдат външни за съответното висше училище или научна организация.

    Резултат: Нито един "неудобен" за сегашния декан асистент не може да се хабилитира посмъртно. Университетите се превръщат в картел на определена група хабилитирани преподаватели. Тези, които не участват в него са аут по дефиниция.


    Закон (за конкурс за назначаване на професор): (2) Академичните длъжности “професор” и “главен изследовател” се заемат въз основа на конкурс, проведен при условията и по реда на раздел ІІІ. Академичната длъжност “професор” или “главен изследовател” се заема от класирания на първо място кандидат от журито по чл. 26, ал. 1.

    Резултат: Нито един "неудобен" за декана или ректора текущ доцент няма да може да стане професор. При настоящата "борба" за конкретни учебни предмети (кой какво да води - например магистърските и чуждоезичните курсове са много по-доходоносни) някои преподаватели просто ще бъдат изхвърлени от системата и ще бъдат принудени да напуснат. Местата им ще заемат познайте кои (прочетете коментарът ми за хабилитацията на асистенти от по-горе)...


    Закон (допълнителна вреда): § 4. Придобилите научна степен „доктор на науките” преди влизането в сила на този закон ползват правата на придобилите научна степен „доктор”.

    Резултат: Големи благодарности от по-старите доценти и професори, чийто труд, който са положили навремето сега е напълно обезценен и потъпкан. За неосведомените - "доктор на науките" е стара титла, която вече не се присъжда (била е нужна за хабилитация, т.нар. "голяма докторска степен"). В момента тя е само морална награда затова, че навремето хората са учили доста повече от сега. Е отнемат им я...





    Колеги, ще дам пример с мен самия. Преподавам в Технически Университет - София и съм асистент. Записал съм докторантура в Благоевградския ЮЗУ, защото само там се преподава по специалността, която харесвам (Методика на Обучение по Математика). Новият закон напълно обезсмисля моето следване там, защото дипломата ми няма да важи в ТУ. Така ако искам да продължа да бъда преподавател, то трябва да запиша насила втора докторантура, която попринцип не желая. Ако откажа да стана "стажант-асистент" (сиреч същия асистент, който си бях преди, но следващ "менте" докторантура), то догодина трябва да напусна университета. При това положение колеги мен лично след няколко години (когато тази сегашните се махнат от МОН и някой пооправи нещата) ще ме е срам от това как примерно съм се "хабилитирал". Ще бъда "един от ония" доктори. Направете аналогия с това как се гледа на преподавателите "назначени по партийна линия" преди 1989г...

    Започва се масово продаване на дипломи на студенти. Започва се масово "докторизиране" и обезсмисляне на научно-образователна степен "доктор". Започва се хабилитиране на преподаватели по неясни вътрешно-университетски критерии. Изобщо корупцията ще избуи до невиждани размери...

    Аз лично съм твърдо против! Може би защото съм бунтар и някои решения вътре в университета не ми харесват и винаги съм се борил срещу тях (за което и сега понякога бера някакви дребни негативи). Може би защото желая да стана доктор със знания, а не насила. Може би защото желаех да има някакъв смисъл за кариерата ми от следването ми и ученето ми в чужд университет (вече няма). Може би защото предпочитам демокрацията пред авторитарното управление от един ректор и йерархията му надолу...

    А вие как мислите?

  • #2
    До: Закон за академичния състав

    Оставия корупцията, това не е начало на нищо. Това е краят на всичко, и окончателното профанизиране на остатъците от знанието и науката.
    Сънят на разума ражда чудовища. В частност - конвеерни ерзац професори.

    Коментар


    • #3
      До: Закон за академичния състав

      Професорите след време. Засега голямо количество "кухи доктори" се задават...

      Коментар


      • #4
        До: Закон за академичния състав

        Ами то всичко е кухо бре. При мен има един куп инженери, млади момчета който знаят за механиката по малко от жена ми която е с Българска филология. Онзи ден един черпи, че е завършил, а за първи път чу думата кавитация...други 4ма са а чували, ама не се сещат за какво става въпрос...
        На никой не му се чете и развива, нали като в чичко Гугъл напишеш "Курсова работа за..." и излизат няколко милиона резултата на български, копи/пейст и хайде на кафенце....и там коментари...."ех...беше труден семестър".
        Е те тия същите ще станат сега доктори и ще пишат копи/пейст докторати и после ще са копи/пейст професори и те ще учат моите деца....големи глупости. Кой беше казал, "чалгата превзе света"....

        В същият момент няма читав стругар под път и над път. Читавите измряха, младите питат де е на струга мишката и харда и трябва ли да пипат това голямо мръсно нещо, а нарязване на лява резба е космическа технология присъща на хора от НАСА с поне две мисии на луната.... Аре бегай....
        "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

        Коментар


        • #5
          До: Закон за академичния състав

          Днес има събрание на млади учени в централната сграда на БАН до народното събрание. Много е вероятно да има последващ протест. Само, че май ще бъде глас в пустиня... като гледам колко се вълнуват хората.

          Даже още по-лошо. В една дискусионна група съм, където известни блогъри обсъждат различни теми. Ще се очудите колко интелигентни хора, като например Константин Павлов, застават зад реформата. Не защото разбират последствията от нея, а защото това старото било "комунистическо"...

          Коментар


          • #6
            До: Закон за академичния състав

            Пише се Учудване , дяволе .. а науката , логично е да следва индустрията по петите , по глобално погледнато...в нашия свят , ще запада, ще преминава към корпорациите и печалбите , докато изчезне.
            Не зная на семейство Кюри някой да им е наредил да правят това което правят.. но времената са други. В Щатите имаше финансови стимули и кариеризъм, както и голямо лично начало. В Русия -Гулаг , страх и самородно таланти пред чертожана дъска и зад решетки. А тук глезотия..

            Коментар


            • #7
              До: Закон за академичния състав

              Първоначално публикуван от borko73 Преглед на мнение
              Пише се Учудване , дяволе
              Право думаш...

              Коментар


              • #8
                До: Закон за академичния състав

                Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                Колеги, на вашето внимание представям проекто закона, който ще се гласув а в сряда, а именно - Закон за Академичния Състав
                Ето няколко щрихи от него и моето мнение за тях:
                Закон: Чл. 16. (1) Академичните длъжности “асистент” и “изследовател” се заемат само от лица с придобита научна степен “доктор”.
                Резултат: Масово "докторизиране" на текущия персонал. То впрочем вече започна - молбите за придобиване докторска степен заваляха.
                А вие как мислите?
                Проблемът с научните степени у нас тегне от десетилетия. Много хора, назначени за асистент или научен сътрудник, не защитиха докторат (а някои така се и пенсионираха), получавайки пари като рентиери. В някои водещи институти на БАН сегашните "нови" изисквания за научно звание, бяха поставени още през 80-те години.
                Колкото до мнението за възможна "формална" защита на докторат - позволете ми да изкажа моето несъгласие. Още повече - ако защитата се проведе пред жури от доказали се експерти, то критериите ще бъдат още по-високи.

                Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                Колеги, на вашето внимание представям проекто закона...за Академичния Състав...
                Ето няколко щрихи от него и моето мнение за тях:
                § 4. Придобилите научна степен „доктор на науките” преди влизането в сила на този закон ползват правата на придобилите научна степен „доктор”. Резултат: Големи благодарности от по-старите доценти и професори, чийто труд, който са положили навремето сега е напълно обезценен и потъпкан. За неосведомените - "доктор на науките" е стара титла, която вече не се присъжда (била е нужна за хабилитация, т.нар. "голяма докторска степен"). В момента тя е само морална награда затова, че навремето хората са учили доста повече от сега. Е отнемат им я...
                А вие как мислите?
                "Големият" докторат в сегашния му вид обикновено е тематичен сборник от вече публикувани научни трудове, поради което е безсмислен (има и много други основания за това мнение, но се дискутират подробно в друг форум).

                Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                Колеги, ще дам пример с мен самия. Преподавам в Технически Университет - София и съм асистент. Записал съм докторантура в Благоевградския ЮЗУ, защото само там се преподава по специалността, която харесвам (Методика на Обучение по Математика). Новият закон напълно обезсмисля моето следване там, защото дипломата ми няма да важи в ТУ.
                А вие как мислите?
                Мисля, че това опасение е неоснователно. Научната степен "Доктор" се зачита навсякъде в научните среди, дори и без официални споразумения. Аз съм защитил Ph.D. през 1992 и никъде в Европа това не е било оспорвано нито коментирано.
                ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

                Коментар


                • #9
                  До: Закон за академичния състав

                  Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                  Колкото до мнението за възможна "формална" защита на докторат - позволете ми да изкажа моето несъгласие. Още повече - ако защитата се проведе пред жури от доказали се експерти, то критериите ще бъдат още по-високи.
                  Колега не гледай толкова отдалече на нещата. Законът казва - всички асистенти трябва да са доктори! Добре - сега има маса асистенти, които НЕ са доктори. Какво ги правим? Слагаме им жесток изпит, който да им провери нивото и да ги изхвърли от системата ли? Не, по-скоро ще станат доктори формално. Никой университет или фирма няма да си позволи да остане без персонал - той е първият и основен фактор за съществуването.


                  Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                  Мисля, че това опасение е неоснователно. Научната степен "Доктор" се зачита навсякъде в научните среди, дори и без официални споразумения. Аз съм защитил Ph.D. през 1992 и никъде в Европа това не е било оспорвано нито коментирано.
                  Това е така и се надявам да бъде така... но ще бъде така дотогава докогато... не се нароят "кухите доктори". Както нашите бакалавърски и магистърски дипломи вече НЕ се признават без приравнителни изпити никъде (дори вътрешно за страната между различни университети - вече има т.нар. "подготве за магистри"), така и докторите ни ще станат "съмнителни"... А между другото скапахме бакалавърските и магистърските си дипломи по абсолютно същия начин!

                  Коментар


                  • #10
                    До: Закон за академичния състав

                    Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                    Колега не гледай толкова отдалече на нещата. Законът казва - всички асистенти трябва да са доктори! Добре - сега има маса асистенти, които НЕ са доктори. Какво ги правим? Слагаме им жесток изпит, който да им провери нивото и да ги изхвърли от системата ли? Не, по-скоро ще станат доктори формално. Никой университет или фирма няма да си позволи да остане без персонал - той е първият и основен фактор за съществуването.
                    Да, всички асистенти и изследователи трябва да са доктори (Ph.D.)!
                    Правилното решение за заварените положения е пробен период до 3 години, в зависимост от датата на постъпване и с решение на съответния Научен съвет. Научната система няма да допусне "формални доктори". Никой университет или научен институт няма да си позволи да остане без персонал - няма незаменими хора.
                    ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

                    Коментар


                    • #11
                      До: Закон за академичния състав

                      Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                      Да, всички асистенти и изследователи трябва да са доктори (Ph.D.)!
                      Правилното решение за заварените положения е пробен период до 3 години, в зависимост от датата на постъпване и с решение на съответния Научен съвет. Научната система няма да допусне "формални доктори". Никой университет или научен институт няма да си позволи да остане без персонал - няма незаменими хора.
                      Колега просто не си запознат с текущото положение. В момента 50% от упражненията в университетите се поддържат от хонорувани преподаватели. Асистенти на щат са кът и нови почти няма! Преподават предимно студенти на студенти. Евентуалната надежда е, че когато някой хоноруван завърши магистратурата си, той ще продължи като редовен асистент. Да, ама в повечето случаи не става!

                      Текучеството на преподаватели е огромно. Никой не говори за качеството им - говори се за покриване на часове. Впрочем текучеството е и нагоре при хабилитираните преподаватели - няма човек в моята катедра, който да не си изкарва поне по две стандартни натоварвания за година!

                      Та кажи ми пак - има ли незаменими хора или няма? Да речем, че ще махнем тези, които не успеят да станат доктори. Ама ние магистри не можем да намерим да работят за 400 лева на месец, та камо ли доктори! Я стига!

                      Проблемите трябва да започнат да се решават от съвсем различна посока. Задължението асистентите да са доктори трябва да е черешката на сладоледа - след като всички други проблеми са решени и в системата дори има конкуренция. Ако тръгваме да градим къщата от покрива нали знаеш какъв ще е резултата?

                      Коментар


                      • #12
                        До: Закон за академичния състав

                        Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                        Колега просто не си запознат с текущото положение. В момента 50% от упражненията в университетите се поддържат от хонорувани преподаватели. Асистенти на щат са кът и нови почти няма! Преподават предимно студенти на студенти. Евентуалната надежда е, че когато някой хоноруван завърши магистратурата си, той ще продължи като редовен асистент. Да, ама в повечето случаи не става!

                        Текучеството на преподаватели е огромно. Никой не говори за качеството им - говори се за покриване на часове. Впрочем текучеството е и нагоре при хабилитираните преподаватели - няма човек в моята катедра, който да не си изкарва поне по две стандартни натоварвания за година!

                        Та кажи ми пак - има ли незаменими хора или няма? Да речем, че ще махнем тези, които не успеят да станат доктори. Ама ние магистри не можем да намерим да работят за 400 лева на месец, та камо ли доктори! Я стига!

                        Проблемите трябва да започнат да се решават от съвсем различна посока. Задължението асистентите да са доктори трябва да е черешката на сладоледа - след като всички други проблеми са решени и в системата дори има конкуренция. Ако тръгваме да градим къщата от покрива нали знаеш какъв ще е резултата?
                        Студентите са клиентите, които избират къде да учат и кому ще плащат за обучението си...
                        ПП. И селското стопанство е в криза... но и там са нужни хора-знаещи и можещи!
                        Колкото до вайкането - у нас се имее.
                        ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

                        Коментар


                        • #13
                          До: Закон за академичния състав

                          Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                          Студентите са клиентите, които избират къде да учат и кому ще плащат за обучението си...
                          ПП. И селското стопанство е в криза... но и там са нужни хора-знаещи и можещи!
                          Колкото до вайкането - у нас се имее.
                          Виж пак говориш истини, но слагаш каруцата пред коня. Абсолютно вярно е, че трябва да има конкуренция между университетите, абсолютно вярно е, че студентите трябва да определят предлагането на знания, абсолютно вярно е, че университетите, които държат на качеството биха държали на качеството на преподавателите. И всичко е вярно, но реформата НЕ се прави вярно!

                          Мисля, че ще се повторя, но реформата се прави върху гнили основи. Всички знаем как се финансират университетите, нали? Хайде ако не знаем ще кажа: чували ли сте за т.нар. "бройлерова система"? Първото правителство на НДСВ я въведе - държавата плаща на бройка студенти които се учи. Ако студент прекъсне - спира се плащането за него. Контрол на качеството на изхода - няма, нека пазарът определи. Освен това колкото повече студенти приемеш, толкова повече пари получаваш.

                          И какво се получава в тази ситуация - правилата са дефинирани така, че трябва да се бориш за бройка студенти, за да си конкурентен. Никой, ама абсолютно никой обаче не се вълнува от качеството им. Ако можеха да запишат цяло Столипиново за бакалаври - щяха да го направят. Повярвай ми - личните финансови интереси винаги преобладават над този стремеж да престиж и качество, за който ти спомена.

                          Сега идват твоите съждения за вездесъщия пазар, който определя правилата. Ужким ако университетът продължи така, то качеството му ще падне и ще стане по-непопулярен. Това щеше да е вярно ако не се приемаше всеки за студент. Колкото и да ми е тъжно, трябва да кажа, че в момента пазара на обучение не функционира така, както трябва. Студентите не само, че не си търсят качественото обучение, а напротив - търсят лекото, бързото и безпроблемно "завършване". И който не може да им го предложи - той ги губи, съответно губи финансите за тях. Създаде се порочен кръг, нали?

                          И стигнахме отново до текущата реформа - тя по-горните проблеми НЕ ги решава. Тя слага кухо изискване за по-високо качество на преподаването без да го контролира въобще. Отделно тя не прави нито стъпка в посока да промени "бройлеровата система", а напротив - в името на новите частни университети (пример в Перник) ефектът се засилва!

                          ВАК били "феодални старци", които не отбирали от какво става дума. То млади в тези среди не останаха де, но питам аз - защо не се реформира ВАК? Държавата в едно крайно капиталистическо общество има само и единствено контролни функции. ВАК е именно контролен орган - държавата го закрива. Така на държавата й останаха само и единствено социални функции - да налива пари в касите на университетите.

                          Ще изпреваря въпрос - ще кажете "а къде е ВАК в ЕС и САЩ". Ами аз смело ще кажа, че в САЩ например го има! Не е в нашия вид, а е обвързан с акредитацията на университетите. В САЩ всеки университет може да си прави доктори колкото поиска, но на всеки 5-6 години държавата извършва оценка на работата на университетите, която включва оценяване на трудовете, които са положили нейните преподаватели, оценката от студентите, финансовото състояние и т.н.

                          Къде сме ние? Акредитацията на университетите ни в момента се крепи само и единствено на бройка професори, бройка доценти и бройка доктори. Никой не се интересува от това те какво правят. Разчиташе се, че щом ВАК ги е пуснал, значи са заслужили титлата си и няма нужда от последващ контрол. Сега ВАК няма... ама и системата на акредитацията не се променя!!! Защо ли? Ами защото новозадаващите се частни университети (които няма да бъдат нищо друго освен печатници за дипломи на турски, сръбски и македонски студенти) трябва да се "акредитират", нали?

                          Изобщо trapper - казваш много верни неща, но "отгоре-отгоре". Аз съм твърдо 100% ЗА да се търси качество от асистентите. Ако те са доктори - това е критерий за качество. Да, обаче регулатора извършващ качествената оценка изчезна! Условията за намиране на качествени асистенти не се подобриха - все още университетите се захранват само от ентусиасти (малко) и неподготвени кадри (много). Защо например не направиха тази реформа на стъпки - първо да въведат изискване асистентите да са доктори, а след 2-3 години да закрият ВАК? Ясно е защо - защото университетите ФАЛИРАТ! Именно затова закриват ВАК - за да може хем куха реформа (чрез която се акредитират маса частни университети перачници на пари), хем да не фалира образователната система. СРАМНО Е!

                          Виж само статистиката за прием на бакалаври - пълчища. Виж статистиката за прием за магистри - има, но всички се приемат почти без конкурс, защото се работи на принципа "колкото кандидатстващи - толкова бройки". Ха сега обаче виж до миналата година броя на кандидатстващите за докторантура... Тъжно е - обикновено не повече от двама кандидати за място за популярни направления като право, а за повечето често няма дори нито един кандидат.

                          Е няма докторанти в България. Масата са записали "хей тъй да им тече общежитие" или "що да не стана доктор като ми го дават?". Ха избери си сега от тях качествени асистенти! Няма такива - факт! ПЪРВО ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ, А ПОСЛЕ ДА СЕ ИЗВЪРШИ СЕГАШНАТА "РЕФОРМА"...
                          Последно редактирано от Filthy@JvruceR; 13-04-10, 08:48. Причина: корекции

                          Коментар


                          • #14
                            До: Закон за академичния състав

                            Вчера законът беше приет, като в последния момент се добави още едно безумие в кюпа: вече доцент (хабилитиран преподавател) може да стане човек, без НИТО ЕДИН час преподавателски стаж...

                            Три пъти ура за бъдещите преподаватели и учени на България. Аз смятам вече да не бъда един от тях.

                            Коментар


                            • #15
                              До: Закон за академичния състав

                              Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                              Вчера законът беше приет, като в последния момент се добави още едно безумие в кюпа: вече доцент (хабилитиран преподавател) може да стане човек, без НИТО ЕДИН час преподавателски стаж...
                              Да. Би трябвало, предвид досегашното абсурдно разделение, което съществува между наука и образование у нас, след "доцент" и "професор" с тире да се поясни за какъв "учен" става дума - преподавател или изследовател. Това нямаше да е нужно, ако всеки учен, доказал се и признат от световната академична общност, имаше възможност да преподава на студентите в своята специалност.
                              ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X