Обява
Свий
Няма добавени обяви.
квадратурата на кръга
Свий
X
-
До: квадратурата на кръга
Хайде сега на бас, че може! Например кръг с радиус r сантиметра има лице Pi*r^2. Сега познай мерните единици на това лице какви са - КВАДРАТНИ САНТИМЕТРА!Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнениеЗаглавието на темата е подвеждащо! Не може нещо кръгло да има КВАДРАТура!
Ех... пак двойкаПървоначално публикуван от gorosop Преглед на мнениеБраво, ти ги разкри! И на мен на времето ми писаха двойка, че не успях да намеря колко кв.см. е един кръг. Никой не се съгласи с мен че трябва да са кръгли сантиметри
Коментар
-
А природата го е измислила отдавна. Шестостен - най-голяма квадратура с най-малко мат'рял за стени, без да има загуба на площ като ги редиш едно до друго.
Те насЕкомите, правещи пити (пчели, оси и прочие) да не са гламави че да се морят залудо.
Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Защо краката на слона са кръгли?
За да не падат в квадратни дупки.Първоначално публикуван от ilko75bg Преглед на мнениеНе знам, ще ми кажете ли?
П.П. Не се вписваме в темата
Толкова е просто...
Коментар
-
Грешиш!Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнениеХайде сега на бас, че може! Например кръг с радиус r сантиметра има лице Pi*r^2. Сега познай мерните единици на това лице какви са - КВАДРАТНИ САНТИМЕТРА!...
И не извъртай терминологията ако обичаш. По-горе ставаше въпроса за квадрарура, а не за лице, крак или ухо!
Ето един аналогиен случай.
Първоначално публикуван от Владо Йончев Преглед на мнение- Защо краката на слона са кръгли?
- За да не падат в квадратни дупки...
Коментар
-
Колкото по-близо до окръжност(но без да става съвсем правилна) е контура, толкова по-естествена и лесна за постигане е формата. За това и шатрите са кръгли, т.е. многостени приближаващи се към кръга. За толкова им е стигала технологията. Колкото повече се приближаваме до квадрата обаче, толкова по-практично се използва площа и вътре и вън от контура. Като имаме развита технология, веч може да си го поволим.
Симеон спомена ниви. И те са квадрат/правоъгълник. И са наредени плътно една до друга. Представете си кръгли ниви, пак наредени една до друга... и тракторист орящ в тях.Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.
Коментар
-
В книгата КОНТАКТ на Карл сейгън има описан такъв случай:
задават на един много мощен компютър да намери точното измерение на числото ПИ - 3.14...................тоест,да изчисли безкрайността.Минават дни ,седмици,месеци...машината си бръмчи.В един момент обаче,машината попада на ЕДНАКВИ знаци...Такива,при които не би следвало да има закономерност,но има!Превръщат ги в двоична систева,подреждат ги и се получил...ИДЕАЛЕН КРЪГ!
Подписът на Автора...
Коментар
-
Намери кого да впечатлиш. Познаваме МНОГО трактористи.Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение...Представете си кръгли ниви, пак наредени една до друга... и тракторист орящ в тях.

Коментар
-
Това ми напомня за една книжка от детството ми - май беше "Приключенията на Незнайко" на Джани Родари. Там тракторите оряха без трактористи кръгли ниви, като трактора е завързан с едно въже за цилиндър в средата на нивата, и движейки се около цилиндъра и навивайки въжето, изорава цялата нива (спирала).Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение...Представете си кръгли ниви, пак наредени една до друга... и тракторист орящ в тях.
Та така де, и кръглите ниви си имат своята логика
Коментар
-
Точно в Незнайко беше, и беше голяма хитрина. Колецът беше завързан на кормилото. Но Джани Родари няма общо - авторът е Николай НосовПървоначално публикуван от ACCELERATOR Преглед на мнениеТова ми напомня за една книжка от детството ми - май беше "Приключенията на Незнайко" на Джани Родари. Там тракторите оряха без трактористи кръгли ниви, като трактора е завързан с едно въже за цилиндър в средата на нивата, и движейки се около цилиндъра и навивайки въжето, изорава цялата нива (спирала).
Та така де, и кръглите ниви си имат своята логика
Коментар
-
Точно! Цитирах по памет, а тази книжка ми я чете майка (или баба - това вече не помня), преди повече от 22г.. Явно доста ме е впечатлила, че да я помня ощеПървоначално публикуван от Ясен Преглед на мнениеТочно в Незнайко беше, и беше голяма хитрина. Колецът беше завързан на кормилото. Но Джани Родари няма общо - авторът е Николай Носов
Коментар
-
а, авторът и това беше предвидил - машината си обгрижва само едно кръгче. Навън и навътре.
В междините между големите кръгове на супер-новите големи машини имаше по-малки кръгчета на предишния модел.
Коментар
-
Ясене, мисли малко
Това е движение по спирала, не по концентрични окръжности, т.е. още по време на първия оборот почва да се губи от периферията. Въпросът е и колко е дебел кола в средата, отнесено към широчината на ралото. При широко рало, трябва дебел кол, за да не се получи, че след първия оборот, започваме да орем само с крайчето му. Това пък означава сериозна загуба на площ в центъра и по-големи загуби по периферията. При много тясно рало пък имаме огромен брой обороти около кръга и съответно огромен разход на гориво.
Е, ако трактора се захранва със слънчева енегия, има форма на изправена грамофонна плоча и времето не е от значение, в идеята има хляб. Но пък трябва и тези трактори да са безумно евтини и в същото време безумно надежни, за да се отдели по трактор на нива и да се остави без надзор...Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.
Коментар
-
Захранваха се със слънчева енергия, диаметрите на нивите бяха големи спрямо трактора, а поддръжкаджиите дремуцаха, докато не дойде да се разтоварва продукция или да се товарят семена и препарати. Тракторът беше комбайн и в подходящия сезон в даден ден се озоваваше на периферията, пълен с чушки или каквото там. При такава идилия, мисля, че една тракторна ширина може да се жертва за схемата.Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнениеЕ, ако трактора се захранва със слънчева енегия, има форма на изправена грамофонна плоча и времето не е от значение, в идеята има хляб. Но пък трябва и тези трактори да са безумно евтини и в същото време безумно надежни, за да се отдели по трактор на нива и да се остави без надзор...
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.
Коментар