Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Интересно природно явление. Да не си там...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Интересно природно явление. Да не си там...

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    ...които (при добра организация, разбира се) нямат изтичане на радиоактивни вещества.
    Абе ние тая организация я видяхме вече в Чернобил...
    Аз на руснаците и най-вече на жените им съм си фен от ранна детска възраст, но мисля, че "руснаци и организация" могат да се съчетаят само в оксиморон Не знам защо се сетих за оня лаф на... Крис Патън (посл. губернатор на Хонг Конг и после еврокомисар) май беше: "мислех си, че ЕС ще бъде единство на немска техника, английска дипломация, френска кухня и италиански секс, пък то к`во се получи - италианска техника, френска дипломация, английска кухня и... немски секс"
    В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
      Абе ние тая организация я видяхме вече в Чернобил...
      Аз на руснаците и най-вече на жените им съм си фен от ранна детска възраст, но мисля, че "руснаци и организация" могат да се съчетаят само в оксиморон Не знам защо се сетих за оня лаф на... Крис Патън (посл. губернатор на Хонг Конг и после еврокомисар) май беше: "мислех си, че ЕС ще бъде единство на немска техника, английска дипломация, френска кухня и италиански секс, пък то к`во се получи - италианска техника, френска дипломация, английска кухня и... немски секс"
      Горките сибирски реки с ледени заприщвания! Развитието на поста показва пълната несъстоятелност на някои колеги да се придържат към темата и я обогатяват.

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
        Горките сибирски реки с ледени заприщвания! Развитието на поста показва пълната несъстоятелност на някои колеги да се придържат към темата и я обогатяват.
        Хубаво, де, ако искате, там модераторите да ми изтрият постовете... За мен темата беше полезна, защото се изясни, че наистина става дума за природно явление, а не за човешка намеса (в случая със сибирските реки)

Коментар

http://www.litclub.com/library/bg/gmarkov/brigadi.html

...
          Достоевски в своите "Записки из мъртвия дом" разказва за различни наказания, налагани от директора на сибирската каторга - някакъв майор-изверг, който имал налудни идеи и наричал себе си "Цар и Бог". Каторжниците били в състояние да понасят и най-трудните изпитания, но онова, което бе ги смазало напълно, е било чувството за безсмислица, когато, пише Достоевски, нареждаха да наливат вода в каца без дъно. Софийското море, или ако щете плавателните канали край София, бяха такава каца без дъно, в която изчезваха не само трудът и парите, но и отговорността за тях.

Коментар

Голяма каша.
            Беломорканал е големия обект, който затваря изцяло вътрешен воден транспорт на колосална територия, и прехвърлянето на такива количества товари, с които не може да се справи никаква железопътна мрежа. Което си работи от сталиново време и досега.
            Обръщането на северните реки беше идея от брежневото време, и имаше за цел превръщането на средна Азия от пустиня в плодородно място. Като страничен ефект се очакваше северните райони да изсъхнат частично, и също да станат обитаеми. Но се усетиха че не могат да оценят всички възможни климатични последствия, и спряха разработката. Сега същото нещо правят китайците, и никой не ги товарищи. А бившите съветски републики си останаха пустиня, и след разпадането на Съюза там цивилизацията изчезна.
            А Аралско и Каспийско море са циклични. Ту се разширяват, ту изсъхват, и така - няколко милиона години преди да бъде измислен антикомунизма.

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
              А като тръгне сериозният ледоход пред неразтопените ледове се образуват тапи (заторы), реката излиза извън коритото си и ....
              ...май става нещо такова (жалко, че качеството на филмчето е лошо) http://www.youtube.com/watch?v=QbgNh...eature=related

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                А Аралско и Каспийско море са циклични. Ту се разширяват, ту изсъхват, и така - няколко милиона години преди да бъде измислен антикомунизма.
                Мда, само че човешката глуост и алчност допринасят ако изобщо има цикъл, той да се случи за 40 години, а не за няколко милиона.
                Ето тук има подробни снимки: http://idi.bg/blogs/view/blog/944
                "Допреди няколко десетилетия Аралско море се счита за четвъртият по големина безотточен басейн в света, но от средата на ХХ век то започва да се свива, тъй като водата от вливащите се в него реки, най-вече Амударя и Сърдаря, са отклонени за напояване.
                .....
                90% от водното течение на близките реки започва да бъде отклонявано за напояване. По тази причина в момента количеството вода, захранващо езерото е намаляло от 60 до 5 km3 вода годишно, поради което нивото на водния басейн се понижава с цели 20 до 80—90 см/годишно.
                ....."

http://www.dnevnik.bg/sviat/2007/04/...ot_svetovnata/

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%...BE%D1%80%D0%B5

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X